Трудно проговаряне - тема 26

• 75 780
  • 820
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря! Одеве дадох съдържанието на капсулата в лъжичка и го изпи. Засега ще пробвам така с лъжичка (той е и малък още, така или иначе капсулите ме притесняват), ако пак откаже, ще опитам със сашета.

# 151
Благодаря! Одеве дадох съдържанието на капсулата в лъжичка и го изпи. Засега ще пробвам така с лъжичка (той е и малък още, така или иначе капсулите ме притесняват), ако пак откаже, ще опитам със сашета.
Капсулите са мекички и моето дете ги дъвче, като бонбонки. Може вие да пробвате, за да знаете какво давате на детето и как е като консистенция и вкус.

# 152
Сега погледнах описанието им. Могат да се гълтат, да се дъвчат и да се разтварят в лъжичка. Моето ги дъвчеше.

# 153
Благодаря много! Мисля, че леката им миризма на риба не му допада, но няма как. Днес успях с лъжичката, дори не направи физиономия, надявам се да продължи така. Прочетох състава им и като че ли е добър, единствено нещо не намерих от какви риби е маслото, но щом невроложката ги изписа, предполагам са окей..

# 154
Да, миризмата на риба рядко допада на децата. Пък и детето е малко. Преди години беше популярно Ескимо. Вкусът беше приятен, но е само омега 3. Трябва отделно магнезий и цинк. А тук съотношението е добро. Аз съм давала на моето дете, доволна бях.

# 155
Здравейте на всички! Искам да питам някоя от вас,мами, давали ли сте Сомазина на децата? Препоръча ми я лекар, но без доза без нищо... Казах, че приема детето брейн Бъстър и тя каза да да, и Сомазина може.

# 156
Здравейте на всички! Искам да питам някоя от вас,мами, давали ли сте Сомазина на децата? Препоръча ми я лекар, но без доза без нищо... Казах, че приема детето брейн Бъстър и тя каза да да, и Сомазина може.

Това е сериозно лекарство и се предписва при тежки диагнози... Ако давате на детето добавки за да подпомогнете процеса на говора без да има някакъв конкретен физически проблем, за мен е просто безумно това предписание на лекарката. Това лекарство ми се струва по-тежко от Ноотропил/Пирацетам -а, а те се изписват по схема... Аз лично, съм доволна от GABA. Ефектът от аминокиселината е просто възхитителен при дъщеря ми.

# 157
  • Варна
А кои точно GABA ползвате?

# 158
А кои точно GABA ползвате?

Ами в момента на Swanson по 500 мг тип капсули. Обаче моята нещо се дави, та ѝ изсипвам съдържанието на капсулата в лъжичка и така ѝ давам. Не е неприятно, леко накиселява.

# 159
Някой може ли да препоръча сензорен терапевт?

# 160
Дами, когато детето беше около годинка, се консултирах с вас за липса на първа думичка. Посъветвахте ме да се видя с логопед, оценката беше, че всичко е в норма.То и няколко дни след като писах, вече устойчиво ме викаше с мама, но за всеки случай отидох. На година коригирани имаше три думи - мама, тати и баба.

Сега детето е на година и 4 м. коригирани, година и 5 м. хронологични. Има 25 думи, броих ги вчера, като това са думите, които редовно казва, има и други, които е казвала епизодично и после не е повтаряла. Сред думите има глаголи, съществителни и звуци, имитиращи животни (които обаче логопед ми каза, че си се броят за думи на тази възраст).

От около месец свързва две думи. Примерно "ало деди", "ела, баубау", "амням бабан" и пр. Но пък четох, че на година и 6 м. обезателно трябва да присъства в речника им поне едно прилагателно и поне един предлог. СЪщо не отговаря с "да" и "не" на зададен въпрос, не казва как се казва. Казва и показва на колко е годинки, но като я питат как се казва, се обръща към мен и чака аз да отговоря.

Заобиколени сме от деца на нейната възраст, които говорят отлично, че и добре артикулират. Вчера едно момченце месец по-голямо от нея ми казва "дай ми камиона", едно момиченце казва "моля" и "мерси" и изобщо децата казват разни сложни за произнасяне думи. Нямам нужда от фалшиво самоуспокоение, затова и чета и пиша в темата, вярвам, че родители, които са си имали работа с речеви патологии по-адекватно ще ме ориентират трябва ли пак да идем на логопед.

# 161
На тази възраст не съм сигурна дали дъщеря ми казваше и 10 думи. Основно бяха мама, тати, баба, деди, пате, коте, дай, вода. Дори не бяха правилно произнесени. Имитираше няколко животни. Показваше с пръст на колко е години, името със сигурност не си го казваше. На въпроси по- скоро не отговаряше. Основно бучеше, като магаре.
Мога да кажа, че проговори отчетливо на 2г и 3-4м. Тогава започнаха и околните да я разбират повече. На 2г и 8-9м надмина възрастните си, които имаха по- богат речник в началото. Изведнъж много дръпна. Започна да казва много дълги изречения, да обяснява разбираемо ситуации, приказки и песнички казваше.

# 162
Аз съвсем се филмирах... Моя на година и 7 няма нито една дума, дори и звук на животно. Cry

# 163
  • Варна
На 1,7 би трябвало наистина да има. Консултирала ли сте се?

# 164
Мис Чичи, според мен работа с опитен логопед на никого няма да навреди, а ще побутне детето в правилната посока.

Случаи всякакви, не е голямо детето, че да се отчайваш. При дъщеря ми има сериозна клинична история, която ме кара да броя думи и да се вторачвам.

Тя е недоносена и работихме с рехабилитатор, много плачеше и беше неприятно за нея. Аз после ревах сигурно повече и от нея, тайничко. На логопед обаче като ходихме й хареса много, заигра се. Та си мислех тогава, че поне ако се наложи, работата с логопед и ерготерапевт няма да е така драматична за детето, както двигателната рехабилитация. За родителите е предизвикателство финансово и логистично, но за нея си беше игра.

Общи условия

Активация на акаунт