Трудно проговаряне - тема 26

• 77 501
  • 820
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте отново! Пиша с нужда от съвет. Бях писала преди за сина ми. Ходи на логопед от август, януари прави 3. До срещата с логопеда беше само на да и не, сега вече казва доста думи, дори и прости изречения от две думи.
Днес след поредната сесия с логопеда, сооред нея проблема на детето е, че се срамува да говори с чужди хора. Тъй като се засичат с едно детенце за 15тина минути, двамата си играели, но моето не искало да говори с него, в момента в който отишли в нейния кабинет се е отпуснал и си е повтарял и говорел. Тоест проблема е на чисто емоционално ниво. За консулт с психолог беше против, тъй като и там няма да иска да говори. Според нея трябва по-често да я посещаваме, за да успее да го пречупи.
Тук идва моя въпрос. Ако детето там сега се чувства сигурно и спокойно как ще го пречупи? Той я харесва, но ако продължават да само двамата някак си не виждам как ще се случат нещата. В къщи е по същия налин, с мен и баща му говори, с роднини, но ако отидем до магазин или видим познати се срамува и крие. В яслата също много играе с децата, но не говори. Въпреки че за там съм малко скептична, знаете как е в повечето ясли.
Питах я да го запиша на някаква школа с 5-6 деца между 3-4год, каза че е ок, но да изчакам още малко.
Наистина за 4 месеца посещения много дръпна, но не знам дали сега няма да стои на едно място и търся алтернативи.

# 241
  • Варна
Няма да стои на едно място, нека продължава да си ходи там . Добре ще е да съчетавате индивидуална с групова терапия по мое мнение, целите при двете са много различни. Така например моето дете ходеше 2 пъти индивидуално на логопед и веднъж в групичка с ерготерапевт. Тук говоря за леко аграматична реч, проблем с предлози и тн. Не знам откъде сте, но неголемите градове се навъдиха доста такива центрове, където правят подобни групички за деца, потърсете догодина като минат зимните месеци. Само в плюс ще е за детето.

# 242
Имаше една майка май с никнейм Stef, но може и да греша че имената не са ми силна страна....дали тук или в темата за аутизъм, все пак май беше тук, детето й момченце също страшно срамежливо миналата година не говореше с никого в ДГ, не йскале да стои, много плач... Даже подозирахме елективен мутизъм. Наскоро сподели страшно подобрение. Потърсете къде е писала и се свържете с нея.
Наистина сте съвсем права, изключително правилен начин на мислене - това което се върши по кабинетите трябва да излезе извън тях иначе няма смисъл нито логика. И най често това преливане става с помощта на родител и специалист.

# 243
Здравейте,моето момче е на 5г.вече много говори,има си приятели в градината,забавлява се и спи там.Ходи на логопед,но терапиите са индивидуални.Логопедът го взема в кабинета си два пъти седмично,някой път пропуска.Там основно учат звуците,които не може да казва и правят разни логически задачи.Отпусна се,дори му дават да учи реплики и танци и участва в тържествата.Ако детето не ходи на градина и е по цял ден с вас,може затова да е по-затворено.Моят свикна,но все още често ми прави нервни кризи.Не харесва едната учителка и от около месец не иска да влиза при нея.Била много настоятелна в желанието си да ги научи,а той на нещо се затруднил,не се спавил,от там стрес да не каже нещо грешно и да не му се скарат.Оттогава получава паник атаки само като чуе за въпросната госпожа,но това може би е за друга тема.В последно време го водих по специалисти.Всички ми казват,че е много умен за възрастта си,много паметлив,нищо му нямало на детето,а подходът на възпитание бил грешен,т.е проблемът е в мен и тези паник атаки едва ли не са лъжа.Имаме час за психолог след нова година но не знам страхът от учител как се преодолява.За да работят добре детето,трябва да се чувства спокойно с учителя,а той в прав текст ми казва,че не я иска и че го било страх от нея.

# 244
  • Varna, Bulgaria
Здравейте,

Някой има ли опит с афазия на Брока при дете?
Имате ли идея към какъв специалист трябва да се насоча за обследване за афазия? Искам да го проверя, защото проявява поразително голям брой от симптомите, а до момента (вече е на почти 9) никой специалист не е споменал за такава диагноза. Всички казват "нарушение в експресивната реч" и дотам. Сещате ли се за специалисти във Варна, които смятате , че могат да помогат да го проверим като диагноза?

Благодаря от сърце! ♥

# 245
Питай логопеди от "Специалистите говорят" към какъв специалист трябва да се обърнеш.

# 246
Здравейте,

Някой има ли опит с афазия на Брока при дете?
Имате ли идея към какъв специалист трябва да се насоча за обследване за афазия? Искам да го проверя, защото проявява поразително голям брой от симптомите, а до момента (вече е на почти 9) никой специалист не е споменал за такава диагноза. Всички казват "нарушение в експресивната реч" и дотам. Сещате ли се за специалисти във Варна, които смятате , че могат да помогат да го проверим като диагноза?

Благодаря от сърце! ♥

Явно все още прохождате в тази област, защото опитните могат да ви кажат, че едва ли някой в бг ще постави диагноза с такава точност ( което въобще не е необходимо, само за ваша яснота ) и второ че няма като диагноза афазията на Брока в МКБ10-11 с което се работи в БГ ,  та от това да има някакво значение.
Афазията на  Брока се води към моторните афазии. Т.е. вие и всеки специалист ще се води изхождайки от това като явление при вашето дете.  За по-голяма ваша яснота и яснота на ситуацията като цяло може  да се направи консултация с невролог и редица неврологични изследвания ( еег за отхвърляне на епилепсия, функционално еег ( софия пред варна) , мисля че имаше и някакви нови но не знам доколко са приложими в бг как функционира мозъка в зоната на поражение)
Предполагам, че от прочетеното сте наясно че поражението на мозъка е трайно и вие не лекувате него, а създавате компенсаторни връзки и механизми и колкото по рано почнете и колкото по-активно терапевтирате толкова повече шансове имате за успех в създаване на атипичен механизъм на комуникация ( това значи не като този в норма заради поразената зона в мозъка, но с компенсаторни механизми можете да постигнете довлоно доближаващ се до него. Разбира се тук вмятам - ако само това е причината за дефицита на детето. Защото често нещата са комбинирани.  ) . Съответно вие/логопед  сега ще терапевтира последствията, защото нищо не можете да направите с причината. И каквато и да е диагнозата в фина точност, детето ви трябва да бъде теарпевтирано с методите на терапия на моторни афазии.

# 247
Здравейте! Имам дъщеря на 2 години и 8 месеца. От скоро започна да ходи на детска градина и ми направи впечатление,че е изостава в говора от доста от връстниците си. Знае повечето животни, цветовете, познава цифрите, казва прости изречения от по две - три думи ( например 'това е на мама', 'къде е татко', отиваме на люлките' и т.н.) . Не отговаря , когато я питам нещо (не си казва името, например, на колко години е и т.н.) ,не изпълнява команди (само , когато и е интересно да направи нещо). Повтаря всичко, което чува навън от познати, които я заговарят, но не им отговаря. Живеем извън България, като в къщи се говори предимно Български, а на вън чуждият език само. Дали не я обърквам? От детската градина посъветваха да спра да й говоря на Български за да не изостава. Как мога да помогна на детето си, но да не е за сметка на нито един от двата езика?

Здравей
Моите деца са в подобна ситуация. Живеем в чужбина и навън е основно езикът на държавата, а вкъщи и с нас- български. Голямото ми дете имаше и все още не са съвсем решени, проблеми с третата сливица има и дренажи в ушите. Голямото е на 4г4м, а малкото на 2г10м. Голямото започна около 3г6м да прави изречения от 3 и повече думи, вече смята до 10, развива се добре, но говори 'счупено'. Също така е и малко по- нервно,ако не бъде разбрано. Липсват звуци като с, з, ф, ж, и в. Работи с логопед.
Малкото прави изречения, но също говори 'счупено'.
Никой никога не ни е казвал да спрем да им говорим на български (освен една възрастна логопедка от България). Нито педиатри и други лекари, психолози, логопеди, ерготерапевти. Минах с голямото през всякакви специалисти. Малкото, като стане на 3г (за нещастие тук системата е такава,че преди тогава почти невъзможно да се добереш до логопед) ще настоявам за логопед също.
Разбират и на двата езика и изпълняват и на двата. Отговарят понякога смесено. Често само аз и баща им им разбираме (на голямото вече почти всички му разбират, нищо, че липсват звуци).

Аз, на твое място, бих направила консултация с логопед и педиатъра на детето. Не бих променила изведнъж нещо подобно като език за комуникация, пребързано.
Кураж!

Здравейте, на каква възраст сложиха дренажите в ушите и може ли да споделите какъв вариант са използвали? Препоръчват и за моето дете, той е на година и половина.

# 248
Здравейте! Бих се радвала, ако ми помогнете със съвет. Става дума за момче на 2 г и 3м - казва думи, но повече са кратки и с малко срички( мама, тате, гага, тик так, дай, мой и т.н) Броила съм ги 100 такива думи. Също ги комбинира по 2- напр. Тате дай; Мамо, долу и т.н. Имаме ли нужда от логопед или да изчакам още. Всички около мен ми казват, че е много рано. Не може да казва и буквата Ш, Ч, В. За тях май е рано обаче.

# 249
И моето момиче е така - година и 8 месеца коригирана възраст.

Забелязвам, че последната сричка на думата ползва за цялата дума - “уста” е “та”, шейна е “ина”, ръка е “ка”. Иначе непрекъснато нещо “говори” и ползва думите видимо съзнателно и консистентно, но изпитва трудности с произношението на дългите думи. Пасивният речник е приличен, разбира и изпълнява команди, но не успява да го превърне в активен речник, може би защото не може да артикулира думите. Иначе ползва съществителни, прилагателни, глаголи, наречия, събира думички базово - нани бебе, мама спи (“мама пи”), дай топка (“дай топта”), но като цяло аграматично, няма местоимения, не спряга глаголите по лице и число, не ползва предлози, съюзи. От този година вече и задава въпроси - къде е нещо си, но те звучат така “дее куче?” (Чува лай, иска да пита къде е кучето?)

Около нас са все едни отракани момиченца, че се тревожа. Вчера на площадката нейна връсничка отиде при група деца и казва “момчета, ставайте вече, искам да се пързалям” Simple Smile ясно, че това момиченце видимо изпреварва останалите, но се чудя дали пък на щерката няма да й е полезна малко работа с логопед.

Като цяло може ли препоръка за логопед, който се заема с толкова малки деца и реално има свободни часове?

# 250
Макарон, вие изобщо не сте за логопед. На 1 г 8 месеца това ниво на говор е чудесно според мен.
При нас нещата на 2 г 3 м са доста по назад. Въпроси не задава  пък съвсем.

# 251
Не бих си завела детето на логопед, само защото някой бил по напред с материала. Детето ти говори съвсем нормално за неговата възраст. След един месец ще е вкарало още повече думи и ще е изчистило изказа на тези, които знае.
Дъщеря ми е на 3г и 6м и бърка понякога спрежението на глаголите, предлози и съюзи, също. Има думи, които не може каже, а дори не са толкова сложни. Съвсем нормално е. Четем много книжки, което помага да разбере понятията. Отделно се опитвам да и обяснявам за родовете и как се използват в речта. Госпожите в градина казват, че говори много добре за възрастта си.
Може би ако след 6-7 месеца няма напредък, тогава би било добре да се посети логопед. И пак не говорим за перфектен изказ, а за напредък.
Между другото ако това момиченце, за което споменаваш е второ дете, вероятно за това говори така. Забелязала съм, че вторите деца са доста по- бързи в развитието си.

# 252
Второ дете е момиченцето, да, и направо ме смайва, но и други има видимо напред с материала в групата ни в Киндиру. Моето е недоносено, с хипоксия и хипотрофия, и все под лупа я гледам. Не че толкова се състезавам кое дете какво прави, но се тревожа да не пропусна правилния момент за интервенция, ако има нужда от такава, защото е много рискова. Тази тема ми помага да си сверя часовника - благодаря, че ме успокоихте.

Успех на всички дечица желая Simple Smile

# 253
  • някъде в орбита...
Макарон, имам вкъщи база за сравнение, и съм съгласна с горните мнения - не виждам нищо притеснително. Абсолютно нормален говор за възрастта.
И около мен беше пълно с деца, дето на почти 2г разказваха какво правят в яслата, какво са яли и с кого са играли. До като моето само мучеше срички. Добре че имах с какво да съпоставя вкъщи, иначе щях да се лудна от притеснение сигурно Neutral Face Heart Exl

Последна редакция: ср, 18 яну 2023, 17:45 от InaV

# 254
Здравейте. Къде официално правят  обследване на деца ( психиатър, логопед и психолог), с издаване на документ? Александровска, Шипковенски и Св.Наум доколкото аз знам, но и на трите места ли правят екипно обследване? Тъй като в Александровска много се чака,искам да знам и други места,но ми е важно да участва и детски психиатър .

Общи условия

Активация на акаунт