Трудно проговаряне - тема 26

• 77 472
  • 820
  •   1
Отговори
# 450
  • някъде в орбита...
Да, точно - екраните могат да са вредни, ако родителя не определя съдържанието. А да сме честни, има страшно много опции и варианти за родителски контрол относно дигиталната информация.
Екраните сами по себе си са инструмент. Дали се ползват, кога, и най-вече как, определят родителите.

# 451
  • Наблизо
Здравейте,
Не знам дали вече писах тук,но моето дете е с дренажи и на двете уши от три месеца.В момента е на три и половина.
Има изявено изоставане в говора,което наваксваме.Имаше над 60 процентно намаление на слуха преди операцията.
Сега се изразява разбираемо що-годе,задава въпроси,прави изречения.Има още много работа,ходи на логопед..но търся идеи как да подобря отговарянето на въпросите ми и да подобря неговото задаване на въпроси.
Четем книжки,има си любими ,гледа около 30 минути на ден в делнични дни Маша и Пепа,докато се къпя сутрин и оправям.
Гледа и мачове с баща си.
Благодаря за всичко съвети!

# 452
BeautifulM, преди време и аз бях задала подобен въпрос:
_re_ge, а има ли начин да се стимулира детето да задава въпроси? Помниш ли твоят син кога започна да задава въпроса
,,защо"?
Работете за натрупване на пасивен речник, задавай елементарни въпроси, за да схване смисъла им. В скрит текст слагам игри и занимания за подобряване на разбирането и развитие на речта, подходящи са за деца над 3 години.
Скрит текст:
1. Вълшебният учител -- образователна игра (някои от картите не са подходящи за деца на три години, напр.: ,,Събиране", ,,Часовник", но другите вършат чудесна работа);
2. Книги със звуци + образователни игри, на издателство,,Фют";
3. Дървени играчки за шиене и нанизване на копчета;
4. Карти ,,Аз чувствам", ,, Превозни средства", ,,Хранене", ,,Думите", ,,Противоположности" и т.н;
5.  Интерактивен пъзел с писалка;
6.  Книги за оцветяване с вода, рисуване с моливи и пастели;
7. Изрязване на хартия с безопасна детска ножица;
8. Щипки за развиване на фината моторика;
9. Домино с картинки;
Успех, BeautifulM!

# 453
Здравейте!Моето момче от известно време започна да задава всякакви въпроси,като преди това аз натиснах точно в тази посока.За въпроса "Защо? го провокирах така"Ти знаеш ли защо това е така (примерно)?"и после пак аз отговарях,като започвах със защото.Това сме го правили няколко месеца преди да започне сам да задава въпроса,така съм правила и с другите"какво,как,къде,колко", като при тях стана по-лесно.Когато се срещаме с нови хора го побутвам да ги пита как се казват и на колко години са,за да добие навика.Вече го прави сам и пита постоянно за всичко.

# 454
Здравейте, имам дъщеря на 2,1г.
Може да казва мама, тата, Баба, АМ, дай, айде, да., но само когато тя иска.
Снощи я водих на психолог за обследване.
Психоложка та ме пита дали се върти в кръг. Дъщеря ми се върти понякога(преди беше повече) изкривява си леко очите нагоре.
После ме попита, дали пърха с ръце.
Аз в първия момент не успях да се сетя и отговорих, че не. Сега обаче като се замисля, тя застава в една поза сякаш ръцете са крила и започва да пружини ра като пате и така да върви.
Цяла нощ не можах да спя от притеснение.
Психоложка та каза, че засега нищо не може да се каже. Започваме работа с логопед.
Каза ми да скрия цифри и букви(разбирам, че съсредоточаването върху тях били маркер за аутизъм)
Дали обича да щрака ключа за лампата. И ако да, да се прави забележка, за да престане.
За говорно развитие каза, че се намира на ниво 11 месеца, за другите двигателни и социализация е по-добре.
Ей това с ръцете и въртенето не ми дава мира. Дали ще се израсте това, проблем ли е?
Иначе има очен контакт, изпълнява команди, разбира, прави логически връзки между предмет и картинката му.
Ако някой има мнение, моля да сподели.

# 455
Моето дете на тази възраст имаше куп аутистични черти, но с порастването и появата на реч отпаднаха почти всички.Започнете работа с логопед и специален педагог или психолог и вие работете с нея вкъщи,за да навакса говорно,защото проговарянето при някои деца отнема доста време.Не мислете за това дали е от спектъра,а работете с детето,защото има деца,които дори и спектрални имат голям потенциал и се справят чудесно в живота.Успех!

# 456
Аз виждам сензорна дезинтеграция. Това което е питала и психоложката са именно такива маркери. Не всеки със СИД е спектрален. сензорната дисфункция забавя развитието, защото затруднява набавянето на информация по един или друг начин.
Това което аз бих попитала е защо ходихте на консултация с психолог. Освен вербалното какво друго ви притеснява

# 457
Моето дете е на същата възраст ( 2 години и 2 месеца ) и казва подобни неща - ам ам, тао ( чао), дасти ( здрасти ), да / не, мама, тате, Иви ( така е името й ), казва на колко години е и с думи, и с пръсти, ай ( айде ), дай, Каси ( това е учителката и в градината ) и подобни. Разбира абсолютно всичко, различава предмети и неща, лъжица от вилица например, имитира животни, отговаря на команди - донеси еди кое си, затвори вратата, намери еди коя си играчка, отиваме в еди кой си парк ( знае кой в коя посока е, като излезем ), запомня картинки от книжки, показва, ако попиташ коя е Снежанка, коя е принцесата и т.н., обича да танцува, социална е, разбира се с децата, играе си. Когато учат танци в градината, запомня всички движения и само да чуе песента - започва да танцува, знае кое след кое следва, на този момент какво се прави, на тази дума продължава ли танцът или се тича и премества например. На тържествата се справя най-добре от цялата градина с танци и театрални типажи постановки на тяхната възраст.

Аз също търся логопед, имах уговорено и домашно посещение от такъв, но не се появи въпреки това и не ни й предупреди.

Обича да щрака ключа на лапмата, но всички деца около нас го правят - светва се, гаси се - забавлява ги.

Въртенето в кръг също не знам знащо е проблем, гледам ги в парка - искат нарочно да им се завие свят и се радват, на нейна възраст са повечето и тя го прави, даже ме кара заедно да се въртим, особено, ако чуе някоя по-весела песен, почва от танцуване и преминава в молба да я въртя и накрая да паднем уж на земята и да показваме колко много ни са се завъртели главичките.

Разбирам Ви за логопеда, ние също сме се насочили към такъв специалист, но и аз се чудя защо сте потърсили психолог.

Ще се радвам на препоръки и за нашия случай от по-компетентните тук. Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 13:34 от nat92

# 458
Мили майки, ако водите децата си на психолог, гледайте задължително да е клиничен, защото обикновените психолози- нито имат достатъчно компетентност, относно диагнозите, нито имат силата да си го признаят.Grin Това, което може да ви каже обикновен психолог, можете да си го прочетете и в Интернет. Дори може да прочетете много повече. Като например за т. нар. "игрови схеми". Не всичко е аутизъм. Не казвам да си затваряте очите, но много внимавайте с психолози и логопеди, които надскачат правата си.

# 459
На нас в сряда ни предстои първа консултация с логопед, която ще е само с мен и мъжът ми, без малкия.
Специалистката каза, че не е добре детето да присъства когато гласно се обсъжда и оценя проблема му и иска първо да разговаря с нас.
Той преди 2 седмици навърши 3г и все още има сериозно забавяне с използването на речта, за да се изразява.
Като цяло от няколко седмици проучваме специалистите в нашия град, но ме убива това, че масово работят до 17:00 . Изобщо не знам как ще се справяме с воденето, при условие, че и двамата с мъжът ми сме на работа, а малкият е на ясла.
В тази връзка, как се справяте вие?
От яслата/градината позволяват ли ви да вземете детето за прегледа и след това да го върнете?
Търся чисто практически съвети, защото предполагам при нас ще са нужни по-интензивни посещения в началото и в момента обмислям как стават нещата.

# 460
  • у нас
По принцип няма проблем да излиза и да се връща в градината (стига вие да успявате). Логопедите издавят бележка за директора,като уведомление че детето в тези дни и часове е при тях. При първия ни логопед детето имаше обеден час и след това не се връщаше в градината. При втория-сутрин (първи час) и след това на градина или събота (когато има възможност) .

# 461
Рокет аз моето дете го водя следобед при специалисти и не се налага да се връща,но ти говори още в началото с директора на градината дали ще може да го водите определените дни по-късно примерно.Ре_ге аз за този СИД четох много и стигнах до извода,че при моя има нещо свързано с хипочуствителност,защото той има нужда от постоянно движение,все се навира в нас и обича да пипа много неща.

# 462
Аз виждам сензорна дезинтеграция. Това което е питала и психоложката са именно такива маркери. Не всеки със СИД е спектрален. сензорната дисфункция забавя развитието, защото затруднява набавянето на информация по един или друг начин.
Това което аз бих попитала е защо ходихте на консултация с психолог. Освен вербалното какво друго ви притеснява
Здравейте, какво означава сензорна дезинтеграция?
Ходихме на психолог, защото преди това я водих на логопед, който не можа да "изтръгне" нито една дума от нея, дори 'дай', която дъщеря ми обикновено казва, когато иска нещо.и логопедът ни посъветва да идем на психолог. И психологът не можа да ми каже защо не иска да говори.
На всичко, което иска да каже, казва сричката 'та' или 'тата'. Отделно издава звуци, между коит се чуват 'в', 'б', 'п',но когато я накарам да каже 'вода', започва да се тръшка, ляга по земята, започва да пищи и така....
Като иска нещо, е мрънка е, рев, и не се издържа.
Вчера я гледам как търси вниманието на другите деца и се радва, когато има и други на катррушката и издава звуци, сякаш иска да говори, пък не може.
Маха с ръка за чао, здрасти, но не го казва, не се и опитва. Казвам й да каже 'тао'. Тя и това не казва. Питат я как се казва, тя мълчи, и дотам, едно дете стои до нея на количката и говори и нещо, и понеже дъщеря ми нищо не казва, то се обръща към мен и ми казва, че тя не чува.
Уча я да си казва името, но дори сричка от него не произнася.
Общо взето си водя монолог вкъщи и е много тегаво, а тя върви след мен, мрънка и реве и аз трябва да се сещам какво иска.
Почти всички деца около нас говорят, казват думи и вече наистина се вижда голямо изоставане в речта.

# 463
  • Варна
Рокет, във вашият град има ли логопедична детска градина? Когато аз забелязах някакво изоставане в речта на моето дето го изместих в такава.

# 464
"Здравейте, какво означава сензорна дезинтеграция?"
Сензорна дезинтеграция означава че има недоразвита нервната система, заради която детето не набавя информация постъпваща от околната среда по адекватния начин. Така като гледам никой на света не може да ви каже дали детето ви е спектрално, но се държи като такова. Докато не се оправи поведението, не започне една говорна терапия и не се понижи сензорната дезинтеграция детето ви ще се държи като аутист. А вече дали е аутист никой не може да каже в момента и няма да може в следващите 3-4 години.
Виждам че ви чака много работа. Заповядайте в темата за аутизма. Там много се обсъждаме поведенчески и сензорни проблеми. Подгответе се че ви трябва и много четене. Детето ви няма само труднопроговаряне.

"Ходихме на психолог, защото преди това я водих на логопед, който не можа да "изтръгне" нито една дума от нея, дори 'дай', която дъщеря ми обикновено казва, когато иска нещо.и логопедът ни посъветва да идем на психолог. И психологът не можа да ми каже защо не иска да говори.".
Никой не може да ви каже защо не говори. По принцип се правят всякакви прегледи - слух, невролог, други. Изключват се разни пробеми. Ако всичко е наред и детето не говори то вие и специалистите ще работите за резултата- проговарянето,  но няма да можете да въздействате причината която го препятства.

"На всичко, което иска да каже, казва сричката 'та' или 'тата'. Отделно издава звуци, между коит се чуват 'в', 'б', 'п',но когато я накарам да каже 'вода', започва да се тръшка, ляга по земята, започва да пищи и така....
Като иска нещо, е мрънка е, рев, и не се издържа
."
Звуците които описвате нямам общо в проговарянето. баба-тата-мама използвани за всичко -  това е бебешко сричково повторение.
От каквото описвате имате сериозни поведенчески проблеми. Това е симптоматика или на разглезено дете или на дете от спектъра. При условия че няма и авторитете и не изпълнява инструкции ( логопед психолог не е искала д аповтаря ) където и да я заведете няма д аима полза точно в момента Тя е като неуправляема граната. Трябва ви поведенчески терапевт или вие да седнете и добре да прочетете за АВА и приложен поведенчески анализ и да поработите над поведението на детето. Имате нужда И от родителско израстване. Как така ще позволявате дете да се тръшка да пищи без опити това да спре или да се траснформира в друг вид поведение. Разбира се че се тръшка защото иска да стане на нейното. А вие с приемането на това поведение  й показвате че тя командва а не вие.

"Вчера я гледам как търси вниманието на другите деца и се радва, когато има и други на катррушката и издава звуци, сякаш иска да говори, пък не може. Маха с ръка за чао, здрасти, но не го казва, не се и опитва. Казвам й да каже 'тао'. Тя и това не казва. Питат я как се казва, тя мълчи, и дотам, едно дете стои до нея на количката и говори и нещо, и понеже дъщеря ми нищо не казва, то се обръща към мен и ми казва, че тя не чува.
Уча я да си казва името, но дори сричка от него не произнася
."

За да я накарате да прави нещо което желаете трябва да имате силен мотиватор. Нещо което тя иска и ще получи ( храна играчка) като изпълни каквото я карате. Иначе защо да повтаря след вас като може и да мълчи или да се тръшка. Трябва да работите и върху споделено внимание, за да може да ви обръща внимание, да ви "чува" , да реагира на комуникация пък било то и без назоваване

"Общо взето си водя монолог вкъщи и е много тегаво, а тя върви след мен, мрънка и реве и аз трябва да се сещам какво иска."

Това е ваша голяма грешка предполагам от родителско недозрабиране. Докато се досещате какво иска детето, то няма да има стимул да проговори. Има една удобна мама която по мигване разбира какво трябва, само като се тръшне и мама стои мирно. Какво повече да иска това дете в случая. всичко става според неговите желания. Защо му е да повтаря или да си казва името или да се държи подобаващо. то си прави каквото си иска в момент а и няма нужда нещо да се променя, на него и така му е добре.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 14:52 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт