Трудно проговаряне - тема 26

• 77 471
  • 820
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря за мнението re ge. Ноооо Вие как бихте спрели да се тръшка едно дете, като му ударите шамар или.... крещите Аз просто я вдигам, казвам и да спре и тръгваме и след две минути е забравила и вече мисли за друго.
А, че е разглезена е вярно.
И че аз трябва като родител да израствам, също е вярно.
Ще трябва да чета много.Водих я днес на логопед с 30 години стаж. Каза, че нищо и няма и, че до 3г.ще проговори.
Но се иска работа, даде ми насоки, каза ми какви играчки да купя и да работим вкъщи.
Малко по-спокойна се чувствам сега.
Това е.

# 466
Аз го успокоявам най лесно от всички. Просто говоря. Няма нищо, нищо не е станало, защо плачеш, няма защо и т.н. вече в зависимост от ситуацията и други обяснения.
То повечето ще проговорят. На мен ми е проблем, че става много бавно. Също моя няма цели думи, повечето срички. Притеснява ме, че изостава и времето си минава. Не знам какъв е проблема и дали ще е нужно много време да се изчисти, ако е нужно повече време, може това да се отрази на други аспекти от живота на детето. След 3 години децата вече почват да търсят други деца в игрите, които стават все повече вербални. Не е добре, ако моето не може да се изрази.
Хората около мен не го разбират, сякаш си е съвсем ОК, че не говори.

# 467
Хора които не са се сблъсквали с такъв проблем трудно биха те разбрали,а пък и когато детето още е малко не си личи толкова.Поправяй го на всяка сричка,която каже му казвай цялата дума,все ще започне и той в един момент да изговаря целите думи.Много усилия изисква процеса и се чувствам изцедена,а ни чака още много работа.Надявам се един ден всичко да се нормализира и да се справя сам и да стане добър човек,защото въпреки проблемите,които имат децата ни трябва да ги възпитаваме в добродетели.

# 468
Аз го успокоявам най лесно от всички. Просто говоря. Няма нищо, нищо не е станало, защо плачеш, няма защо и т.н. вече в зависимост от ситуацията и други обяснения.
То повечето ще проговорят. На мен ми е проблем, че става много бавно. Също моя няма цели думи, повечето срички. Притеснява ме, че изостава и времето си минава. Не знам какъв е проблема и дали ще е нужно много време да се изчисти, ако е нужно повече време, може това да се отрази на други аспекти от живота на детето. След 3 години децата вече почват да търсят други деца в игрите, които стават все повече вербални. Не е добре, ако моето не може да се изрази.
Хората около мен не го разбират, сякаш си е съвсем ОК, че не говори.
Водите ли го на логопед и ако да от колко време и има ли напредък?
И около мен все ми казват, че е ок и че ще проговори, но не е на техен гръб.
И аз се притеснявам, че изостава с говора и че другите деца ще говорят повече, то и сега е така.

# 469
Вие как бихте спрели да се тръшка едно дете, като му ударите шамар или.... крещите

с какво провокирам това ваше мислене?
Някъде казах ли наказание, удряне, крещене ?
Аз затова писах приложен поведенчески анализ. Да  не разглезваш детето си не е еквивалентно на - да прилагаш насилие. Да не разглезваш детето си не означава да го лишаваш. Означава да го ограничаваш в рамките на позволеното за него. Обаче някак си сред масата битува мнение че добрият родител е демократичния родител, а изискващият  родител е родителят  деспот. Ами  не, доброят родител е като взискателен приятел .

Водих я днес на логопед с 30 години стаж. Каза, че нищо и няма и, че до 3г.ще проговори.

на нас ни каза същото професор Стамболова, професор Божинова, проф. МАтанова
Единствено бяха прави че НЕ  беше от спектъра.

И че аз трябва като родител да израствам, също е вярно...
Ще трябва да чета много.

Точно това направихме с мъжа ми  и сега детето ни няма нищо общо с това което беше, независимо че прогнозите не бяха благоприятни като не проговори нито на 3, нито на 4.

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 21:27 от _re_ge

# 470
Доколко фамилната обремененост тежи, когато става дума за активната реч?
Днес имах възможност да поговроря малко повече с педагожката на нашата ясла, която последните седмици замества една от госпожите в групата на синът ми и съответно има по-близък контакт с децата.
Обясних и, че другата седмица ни предстои среща с логопед и я питах, дали според нейните наблюдения има нещо, което да споделя на консултацията. Каза ми, че малкият слуша, разбира и изпълнява, както и че реагира напълно адекватно в различни ситуации. Като изключим проблемът с речта, според нея се развива абсолютно нормално. Даже ми сподели, че е започнал много да се обяснява, което и ние в къщи забелязахме, но го прави по неговият си начин - с малко и отделни думи и много звуци и жестомимики.
Педагожката директно ме пита дали има някой в семейството, който също да е проговорил по-късно. Мъжът ми е започнал да общува активно между 3.5 - 4 годинки, след като е тръгнал на градина. Според нея, това и фактът, че малкият е момче играят сериозна роля. Каза ми, че по-сериозно подобрение може би ще има около и след възрастта, на която е проговорил баща му.
Доколко е релевантно това според вас?

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 22:47 от Rocket

# 471
но го прави по неговият си начин - с малко и отделни думи и много звуци и жестомимики.

За мен това й дава поле за размисъл в положителна посока. Когато говорим за комуникация не включваме само вербална такава. Иначе всички глухи щяха да са спектрални. Жестове, мимика, звуци - всичко демонстрира  че желание за комуникация има , няма средства. Детето намира начин да комуникира използвайки алтернативни средства, а не използва неприемливо поведение .

Но разбира се всичко е в сферата на предположенията. Няма нищо да загубите ако работите усърдно. Просто ще се застраховате в ситуацията.

# 472
Също моя няма цели думи, повечето срички.
Мис Чичи, дъщеря ми беше така. Казваше последната сричка на думата вместо цялата дума. "ка" - "ръка" примерно, "де" - "къде", "ета" - "солета". Около 6 месеца й отне да започне да изговяра по-пълно думата, но доста от по-дългите пак не произнася правилно, примерно, от "ка", прахосмукачката еволюира в "апупукачка". Имаше един период на експлозивно учене на нови думи, които всички звучаха еднакво, но ги ползваше съзнателно. Тогава осъзнах колко думи завършват на една и съща сричка Grinning Горе долу по това време започна да свързва две думи, дип "дай да" - дай вода - и да задава въпроси - "дее на?" - къде е луната.

Мисля, че дъщеря ми вече се води за проговорила, на две години и два месеца коригирани, на две години и три месеца реални. Прави изречения от две, три и понякога четири думи. На този етап все още не ползва предлози и съюзи, но с времето се надявам и това да дойде, примерно "оставяме мечето пода". Много либерално се отнася с граматичните правила, мъчи се да спряга глаголи по лице, число и време, съществителни и прилагателни опитва да съгласува, но се получават разни весели недоразумения тип "аз плачам", "ние седнаме тука", "обличаме синьото рокля", "аз хвърлила камъки морето" и пр. Не е още като много приказливите отракани девойки по площадките, дето много хубаво произнасят думите и са усвоили адекватно всякакви граматични норми, но върви в правилната посока.

# 473
Здравейте. И аз да се запиша тук, по препоръка на друга съфорумка Simple Smile  и понеже тепърва започвам да чета темата и какво сте писали, бих искала да попитам нещо. Случвало ли се е на някоя от вас да й се струва, че детето просто не може да възпроизведе сричките правилно. Имам момче на 2 години и не може нищо да каже, освен мама. "Бум" казва без да си отвори устата, а "мяу" е "ааааа". И също така търся препоръка за логопед, на главната страница ли да търся такива или вие може да ми препоръчате. За гр. София става въпрос. Благодаря! Simple Smile

# 474
Моят син има проблем с артикулацията не си мърдаше устните изобщо, държеше ги стационарни тоест само  фонетично изговаряше думите.След мноооого работа ,,ео " стана ,,ино" сега вече е едно,банана наричаше ,,аааа"(ходи се сети) и т.н.Намерете логопед ,който се харесва на хлапето,трябва да има химия иначе не става.Няма нищо непоправимо, просто си трябва работа и то навреме.Моят син обожава логопедите си пък и те него ,понякога малко ревнувам даже.

# 475
  • Наблизо
Здравейте отново,

Моето дете е с изоставане в говора,заради течност в двете уши.От март е опериран и бавно напредва с говора,но има много много още да се желае.Работим с логопед..
Проблемът е,че имам твърде много инциденти с тоалетната.През деня няма памперс,но е повече насила отколкото друго.Ходи в тоалетната,като го подканя,но не прави нищо..или като се изпусне,ходи сам..но пак след дъжд качулка.
Консултирах се с детски психиатър (по мейл,не е виждала детето) и според нея е заради твърде многото неща,които трябва да навакса.Ще слага и очила,откриха далекогледство и астигматизъм.
Много неща наведнъж.
Някой в подобна ситуация?
Не знаем какво да правим вече..Предложиха ни психолог и ще видим за септември,ако дотогава нямаме напредък..

# 476
  • European Union
Здравейте. И аз да се запиша тук, по препоръка на друга съфорумка Simple Smile  и понеже тепърва започвам да чета темата и какво сте писали, бих искала да попитам нещо. Случвало ли се е на някоя от вас да й се струва, че детето просто не може да възпроизведе сричките правилно. Имам момче на 2 години и не може нищо да каже, освен мама. "Бум" казва без да си отвори устата, а "мяу" е "ааааа". И също така търся препоръка за логопед, на главната страница ли да търся такива или вие може да ми препоръчате. За гр. София става въпрос. Благодаря! Simple Smile
Моят син на тази възраст казваше "мяу" без да си отвори устата. Освен това казваше само "мама", "ба" и "та". Тръгна на ясла на 2 г. и 3 м. У дома казваше десетина срички (всичките с "а", той и другите гласни късно ги вкара), в яслата не издаваше и звук. Но беше без памперс, хранеше се сам, обличаше се почти сам.
Никога не е говорил на бебешки. Казваше ограничен брой срички, но всяка значеше нещо и беше употребена точно на място.
За себе си бях убедена, че той осъзнава, че не може да произнесе звука и затова не се и опитва. Единствената дума, която много искаше да каже, освен "мама", беше "кака" и сигурно една година я произнасяше без да си отвори устата.

# 477
Моят син на тази възраст казваше "мяу" без да си отвори устата. Освен това казваше само "мама", "ба" и "та". Тръгна на ясла на 2 г. и 3 м. У дома казваше десетина срички (всичките с "а", той и другите гласни късно ги вкара), в яслата не издаваше и звук. Но беше без памперс, хранеше се сам, обличаше се почти сам.
Никога не е говорил на бебешки. Казваше ограничен брой срички, но всяка значеше нещо и беше употребена точно на място.
За себе си бях убедена, че той осъзнава, че не може да произнесе звука и затова не се и опитва. Единствената дума, която много искаше да каже, освен "мама", беше "кака" и сигурно една година я произнасяше без да си отвори устата.

а какво стана след това? Моят син също го няма това типично бебешко говорене, а много хора казват, че е важна част от детското развитие...

# 478
  • European Union
Започна да проговаря на 2г.11 м. Всеки ден се появяваха нови и нови думи, но не можеше да произнася голям брой звуци. Не е прескачал стъпки - т.е първо вкара глаголи, съществителни, доста по късно предлози. Доста преди това задаше въпрос "ко та" - "Какво е това", а на 3г. и 1м. започна с "то" - защо.
Не е говорил на бебешки, упорито си държеше устата затворена. Някъде около две години и половина се усети, че му е много лесно да отговаря с "да". На всичко казваше "да", малко по-късно се появи "нан" (не). Ако кажеше нан, значи е твърдо не, иначе всичко му беше да - от искаш ли вода, до къде е кучето.
Сега е на десет години, забравила съм повечето притеснения. В периода между 2 и 3 години бях много притеснена, изчетох купища литература. Това, което никога не съм се съмнявала е, че ме разбира и че иска да комуникира. Водехме си много дълги диалози, в които аз говорех, а той използваше мимики, жестове и всички срички, които можеше да произнесе.

# 479
Здравейте отново,

Моето дете е с изоставане в говора,заради течност в двете уши.От март е опериран и бавно напредва с говора,но има много много още да се желае.Работим с логопед..
Проблемът е,че имам твърде много инциденти с тоалетната.През деня няма памперс,но е повече насила отколкото друго.Ходи в тоалетната,като го подканя,но не прави нищо..или като се изпусне,ходи сам..но пак след дъжд качулка.
Консултирах се с детски психиатър (по мейл,не е виждала детето) и според нея е заради твърде многото неща,които трябва да навакса.Ще слага и очила,откриха далекогледство и астигматизъм.
Много неща наведнъж.
Някой в подобна ситуация?
Не знаем какво да правим вече..Предложиха ни психолог и ще видим за септември,ако дотогава нямаме напредък..

Да кажа от личен опит че е точно така. Нужно е нещо като узряване, което идва именно с възрастта или с напредък в развитието. Не знам каква е възрастта на детето ви. При моето дете малката се регулира на 3 години и половина като години преди това всеки мой опит търпеше провал. Голямата около 4. Нещата станаха буквално от раз. Той беше много труднопроговарящ, с доста задръжки.

Общи условия

Активация на акаунт