Трудно проговаряне - тема 26

• 77 393
  • 820
  •   1
Отговори
# 540
  • София
[quote author=Yan25 link=topic=1454097.msg46821524#msg46821524 date=1692113399

Daindi, няма такова нещо като борене да се измъкнеш от СОП. По всяко време на годината се попълва една декларация, че искаш детето ти да бъде с прекратено ресурсно и това е. Едно листче. Такива истории са от незапознати родители или учители и ала бала..
[/quote]
Аз не съм "незапознат родител" нито "ала бала" забравяте, че съм с личен опит и ме обиждате. Свързах се с Приобщаващо образование, изчетох всички закони, по съвет на председателя им подавах писмени молби до директорката с входящ номер на които ми беше отговорено, че нямам основание и нито едно мое право не беше уважено. Затова и се наложи да спасявам детето в друг град! А като е на качествени оценки (което те направиха своеволно без да уважат моя категоричен отказ) трябва да се яви на изпити, за да премине отново на нормални оценки. Как мислите притеснително и неуверено дете да му се причини това и нали ви е ясно колко ще е добронамерена комисията пак от неговата учителка и директора?! И как да нямат интерес като за дете със СОП училището и учителя получават много повече? Нямате представа до къде бях стигнала, но реших, че в крайна сметка е по - важно да мисля за детето и семейството си.

# 541
Данди, сигурно е, че само като четем, не можем да си съставим вярна представа за възможностите на дете. Аз например оставам с впичатление, че твоето дете няма проблем с усвояване на материал, а учителите от това се интересуват. За разказването, в класа на моето, 6 клас има деца, които все още не могат да разказват, и не са СОП. За поведение, разбирам че твоето слуша, не пречи това е важно. С какво поведение има деца в класовете, не можеш да повярваш и са си в норма. А и вие казваш нямате дори диагноза, защо СОП тогава.  Моето дете имаше съученици, които постоянно стават, разхождат се. Докато свикнат с ученическия ред мина цяла година. За подигравките,  едно си беше позволило в час, питат моето нещо, тя тогава бяха ковидно време, с маска, говори тихо, госпожата не я чува, онова си позволява да се обажда, госпожо, тя не може да говори, не я питайте, пишете и двойка. Ужас, моята си замълчала, но у дома рев. Като беше на ресурсно децата бяха свикнали да я обиждат по всякакъв начин, нищо не ги спираше. Та моето наистина трудно говореше, но прекрасно разбираше обидите, а колко мъка и донесоха? Е, не запомняше добре училищния материал,  но пък и обикновени работници се търсят. А няма нищо по- хубаво от спокойно дете. Иначе и моето е родено в края на годината и силно недоносено. В класа им масата деца бяха началото на годината, разлика голяма.

# 542
Моето дете също е родено в края на годината и също недоносено,което определено е допълнително усложняващо,но се надявам докато стане време за училище да е готов.Той говори доста повече от едно известно време,дори води разговори по телефона с баща си и майка ми(това доскоро беше мираж),а когато сме в парка няма проблем да се заговори с дете и изобщо да не си личи,че е проговорил доста късно.Сякаш нервната му система узрява и дефицитите отпадат един по един.Данди смятам,че си направила добре,като не отлагаш детето,това е показателно колко много вярваш в нея.Късмет и попътен вятър!

# 543
  • Варна
d@indi, имате ли проблеми с разбирането? Аз оставам с впечатление, че да. Когато страда разбирането, страда и речта. Поне при моят син сякаш е така. Ако разбираха всичко нямаше да им трабва повтаряне, потретване, доуточняващи въпроси.. А като страда разбирането аз бих имала опасения за 1 клас и си ги имам, де, но се надявам за 2 години да изчистим проблема. Кой ще се занимава в 1 клас да работи индивидуално с такива деца, в класната стая шум.... и то излиза, че цял преди обед почти загубен, направо ми звучи страшно. Дано попаднете на свястна учителка, стискам ви палци с цялото си сърце Heart

# 544
Ако има проблем с разбирането лесно специалист е щял да сложи диагноза разстройство на рецептивна реч , а те нямат. При разстройство на експресивна реч е възможно също да не може дете да се изкаже и не, защото не разбира, а защото е неразвита експресивната реч, а рецептивната да е в норма, т.е. разбирането.

# 545
  • Варна
Не само това състояние "разстройство на рецептивната реч" е свързано с недостатъчно добра обработка на информацията, а оттам и разбирането. Често гранични състояния и дефицити остават недиагностицирани.

# 546
  • Наблизо
Много съм съгласна с мненията,че за родените в края на годината ,е по-трудно.
Моето не стига,че е в края на годината,ами и двуезично плюс придобитата глухота,от която борим последствията.
Забавената ехолалия не притеснява логопеда,но мен да.Повтарям,поправям го,поне повтаря после и малко от малко чувам напредък.Не винаги разбира и въпросите или ги разбира,но няма речник,за да отговори.Тогава просто казва Не и до там.
Иначе в някои области е свръх развит и върви към HPI.Не знам до колко е хубаво и това.Чета за състоянието Хиперлексия,мисля,че има такова.
Ние също се борим с училището.При нас го няма толкова тази стигма,работят доколкото могат според потребностите на детето,но пък сме привиквани редовно ,тъй като детето беше почти глухо три години и сега за да му се обърне внимание,продължава да пипа,бута и дори стиска.
Смятам да намеря ерготерапевт,защото не мога да се справя с тази тактилност,а тя много му пречи в отношенията с другите деца.

# 547
  • Варна
Beautiful, правиш ли му разни игри вкъщи за тази тактилност? При нас няма такъв проблем, но логопедката дава на моят син да пише букви, личица с различни емоции в пяна. Също дава му да играе с едни водни топчета, не знам дали ги знаеш, приятни са много на пипане. Всякакви текстури, боб😊, материи, пластелин, тесто. Това са все неща, които децата обичат.

# 548
Не само това състояние "разстройство на рецептивната реч" е свързано с недостатъчно добра обработка на информацията, а оттам и разбирането. Често гранични състояния и дефицити остават недиагностицирани.
Имах предвид друго. Ако дете не може да се изрази, обясни добре, не означава че не розбира какво го питат. Ако има само разстройство на експресивна реч, то няма да говори и обяснява добре, но в същото време ще разбира много добре какво го питат.

# 549
  • Наблизо
Ивка,опитваме се.Не обича да рисува,но се учим да пише.Така го мотивирам да държи молив.Иначе има желание да драска по стените,нали.
Пластелин играем,но му писва.Готвим по желание.Обича да свири на китара и пиано (свири е силна дума,но натиска клавишите и пее заедно със звука).
Ще се опитам да включа повече занимания за фината моторика.

# 550
  • Варна
На колко е твоето човече? Моят предпочита с бои, забавно му е. Всички деца обичат да се ровят в разни текстури, така, че като игра. Пускам водата на слаба струя в мивката, слагам пяна, давам гъба за чинии, стиска пяната, изстисква гъбата /това е много полезно за силата за писане и моториката/, прелива в чашки... Пак в банята изстисквам пяна за бръснене в тава, рисува...
А иначе имам предвид тези топчета, по 2 лв са в Рая.

# 551
  • Наблизо
На 3 Simple Smile Обича да мие и да маже.

# 552
d@indi, имате ли проблеми с разбирането? Аз оставам с впечатление, че да. Когато страда разбирането, страда и речта. Поне при моят син сякаш е така. Ако разбираха всичко нямаше да им трабва повтаряне, потретване, доуточняващи въпроси.. А като страда разбирането аз бих имала опасения за 1 клас и си ги имам, де, но се надявам за 2 години да изчистим проблема. Кой ще се занимава в 1 клас да работи индивидуално с такива деца, в класната стая шум.... и то излиза, че цял преди обед почти загубен, направо ми звучи страшно. Дано попаднете на свястна учителка, стискам ви палци с цялото си сърце Heart
Да, определено страда разбирането. Тя няма проблем с експресивната реч, а с рецептивната. Говори доста правилно, само "Р" остана да се изчисти. Има много силен глас, и много добър музикален слух.
Колкото повече се подобрява разбираннето, толкова по-дълги изречения започва да прави.

Всъщност малко е странно, защото хем разбирането на свързаната реч не е добро, хем понякога като ѝ говоря от другата стая много добре чува и разбира и изпълнява. Може би го има и това, че неща, които са говорени вече ги е усвоила и разбрала. Но когато си говорим с баща ѝ за някакви чужди за нея неща, те не разбира всичко и много се ядосва. Застава между нас и се опитва да разбере какво говорим. И започва да повтаря думите, които е разбрала или си ги нагласява (примерно чуе нещо и си измисля подобно звучаща дума със смисъл, който тя знае) и ни кара и двамата да повтаряме след нея. Ако не повторим, започва да плаче. Това се случва с най-близките хора, при непознати не го прави.
Напоследък много иска да слуша и гледа приказки. Сама е хванала цаката, че гледайки и слушайки се подобрява разбирането. Вълнува се от принцеси, феи, вълшебници (на 3 години например изобщо не знаеше какво е това).
Вчера с баща си двамата разиграха кратка сценка от едно филмче, по нейно желание. Вече освен певчески талант, виждам артистични заложби в нея. Вживява се много и искрено се забавлява.

Иначе специалистите (без да са слагали някаква диагноза, те нямат и право), казват, че е имала задържани примитивни рефлекси и оттам сензорната система не обработва добре постъпващата информация. И това е значително подобрено вече, но изоставането вследствие на тези проблеми се наваксва не толкова бързо, колкото ми се иска. Академично в някои отношения е по-добре от връстниците. Но там където се иска повече разбиране на самото условие, ако няма допълнителни насоки се затруднява. Казано накратко - интелектуалното ѝ развитие е по-напред от психическата зрялост за съответната възраст.

# 553
Аз да питам изследвали ли сте слуха? Защото има случаи на намален слух за някои честоти на горните звукове и от там има такава симптоматика като вашата. Иначе детето има вид на чуващо, изпълнява каквото кажеш, слуша и повтаря, разбира ,но не от първия път. Познавам такива дете на 7г, чак тогава се забеляза, че като гледа в устата възрастните разбира по - добре и то по същия начин си измисляше думи,тоест като има непозната дума я " приравнява" на някоя, която знае. Късно откриха проблема,но откакто има апаратче в училище му тръгна много добре,чете, пише..

# 554
  • Наблизо
Ян,моето беше така,но го открихме на две години и нещо.
Сега наваксва,но не е лесно.Все пак три години (до операцията не е чувало).

Общи условия

Активация на акаунт