Трудно проговаряне - тема 26

• 77 339
  • 820
  •   1
Отговори
# 570
Скрит текст:

Скрит текст:
Интересно ми е колко родители се интересуват пряко как вървят часовете с ресурсен и логопед/ психолог? Ама имам предвид всяка седмица да питат детето взето ли е всички 2-3 часа,които му се полагат, какво е работило, има ли досие с работата му?
Защото масово се плюе по ресурсното и в частност ресурсните, но родителите са си виновни, защото позволяват да се минава между капките. В моето училище трите ресурсни си клатят краката през 90% от времето, взимат тези деца, които имат взискателни родители и после ги питат и искат снимки или лист какво е работено. Сори, ама някои хора попълват документите и цяла учебна година нямат контакт с екипа, е много ясно ,че си спестяват трудните деца.. за мен трябва всяка седмица да се изисква информация за детето, така със сигурност ще работят редовно с него. Защото масово се говори как няма ефект от ресурсното - ми няма,защото си позволяват да не взимат децата или като ги вземат, редят пъзели и оцветяват. На моя приятелка в училището ресурсната има досие за всяко дете, всеки ден праща снимки на родителите какво е правено, има тетрадки и папки с всичко през годината. И се избиват да се записват там деца със СОП заради нея самата.
Много обичам някой да дойде при нас да ми казва,че ресурсния в взел детето няколко пъти тая година... Ми такива са, няма контрол, попълват си взетите часове и ако няма обратна връзка от родители, не става. Ми хора, питайте всяка седмица, искайте материали, ходете в училище и говорете, просто да усещат, че родителя няма да остави нещата така.
А за качествените оценки - понякога си е направо задължително. Особено до 7-8 клас, защото не може деца с тежки нарушения ,които не могат да четат или пишат после да взимат книжки. Това са потенциално опасни шофьори на пътя!

Изключително адекватно мнение. Аз съм се нагледала на родители които им е все та  какво се прави по време на ресурсно. Наслушала съм се на коментари от рода на-
 1)  А не не не ми давайте тетрадка с домашни, ние няма да ги направим
2) искамe да си почиваме след работа и почивните.
3) Каквото правите в часовете е достатъчно.
4) то моето всичко разбира нищо че не говори, няма нужда от такива глупости като ресурсно

И много много други. Постоянно се говори за безхаберността на ресурсните като въобще не се споменава безхаберността на родителите.  Хубаво е когато заинтересовани родители се съберат с отговорни специалисти. Ако детето има възможности нещата се получават.

Малко крайно е това изказване за опасните шофьори.
Доколкото виждам по статистика тези които карат пияни, дрогирани или просто опасно са други...
И шофирането е по знаци и познаване на правилата за движение по пътищата, няма много общо със способността за четене според мен.

въобще не е крайно.
1. Първо, факта, че някой не спазва закона автоматично не разрешава на който и да е българин не го спазва. Усеща ли се разликата?
2. Четенето с разбиране е умение с което се получават знания. Оставям настрана факта че има пътни знаци и с надписи. Не мога да си представя как би могло да бъде дадена книжа на човек с подграничен интелект. Четенето по принцип е показател за някаква сфера от интелекта но недостатъчна част,  защото на всички ни е известно че има хиперлексия. Така че не можем да говорим че хората с диплома просто трябва да четат, те трябва и  да разбират какво се чете и да могат да го приложат на практика.

И моля ви когато говорим за количествени и качествени бележки нека наричаме нещата със собствените им имена. Няма как с качествени бележки детето да получи диплома. Няма как на премине към качествени бележки дете , което има капацитет да бъде оценявано количествено без съгласие на родителите. Няма как някой да принуди родител ( няма средства начини, методи, механизми  )  да се съгласи да оформи процедура по ресурсно подпомагане по принцип. Там трябва да стои подписа му -  решение, което като се  взема родителя трябва да прецени :
1. Кое му е по-ценно ?
2. и ако се заглежда в облагите -  съгласен ли е с останалото което се тегли заедно с тези облаги ?

Няма закон, който да задължи родителя да подпише дори ако на детето е направено обследване от ресурсно. Дори не му се търси отговорност ако той с действията или бездействието си е навредил на детето си ( оставил го е недоразвитие, неглижирал е проблемите му) . Но няма как да искате да ползвате облагите наресурсната помощ за СОП като удължено време за НВО ( ако детето ви ползва такова то не в норма, съжалявам но е така)  а пък да твърдите че децата не са СОП . Това е напълно двойствен стандарт. Като се ползва едното, то тогава се има предвид,  че с него е обвързано другото.

Аз нямам скрупули да кажа че моето СОП дете без ресурсно подпомагане има 88 точки по БЕЛ и 86 по МАТ на НВО след 7 клас и това е резултат от наистина много работа с него  , а и защото аз доста по -добре от ресурсно се справям да го обучавам по подходящия за него начин, не си губя времето да се кахъря какво било разградено ресурсно, не се оплаквам, приемам ситуацията и търся нашето решение.

Забелязвате ли как от всички тука аз съм единствената която казва - моето дете е Соп, то има нужда от специално обучение, то има нужда от адаптирани уроци, аз работя за неговото наваксване, ние сме постигнали много, но той винаги ще бъде различен, доближава се нормата, неотличим е за неспециалисти но винаги при по-задълбочен поглед на човек с опит неговите проблеми са видими. Не искаме ресурсно ( ние отказахме независимо от увещания и заплахи от страна ресурсен център след завършването на ДГ) , не искаме да ползваме  и привилегиите на СОПа. Аз искам да видя детето си сравнено с децата в норма защото смятам че така има повече шансове и че това ми дава по-задълбочен поглед над това какво сме наваксали и какво още имаме да наваксаме.  От всички останали тук се твърди че проблемите на децата са незначителни, те не са СОП,  имат трудно проговаряне и леки затруднения, поведението не е нещо на което трябва да се обръща внимание и т.н... Системата е гадна, ресурсното не прави нищо, принуждават ги да се съгласят с него, а после вече като не го искат "пускането" е сложно.  

Съжалявам за коментара, не целя да обидя никого, но това е анализът ми ситуацията.

П.С , няма такава диагноза- задръжки в проговарянето заради задържани примитивни рефлекси. В сферата на подобна алтерантивни: диагноза терапия и лечение, все още няма научни доказателства за ефективност в световно ниво - и като адекватност и като истинност и като резултатност. Волеманова може 100  книги да напише по повода. Всичко във сферата на рефлекси води до чисто физическия затруднение ( моторни затруднения - писане, равновесие, седене, бягане и много други - който му е интересно има океан от информация) но задържаните примитивни рефлекси няма как да водят до  дефицити с проговаряне и разбиране. Факта че се среща при деца с дефицити, защото е проследявано, не се явява база за твърдение, защото до сега не съм чела чула да е правено правено насрещно изследване доколко деца с задържани рефлекси се срещат сред децата в норма.
[spoiler/]

Единственото разумно написано от неспециалист! Hands Clap

# 571
Всъщност самия ресурсен център ще искат диагноза, ако е за работа при тях. Тъй че спокойно, детето ще се справи.
Това не е вярно
ресурсно нямат право да изискват диагноза ( медицинска нозологична единица) от каквото и да е било естество от никое дете с дефицити. Ресурсно имат собствени екипи за обследване. ТЕ обследват за дефицити и формират план за подпомагане без значението какво е от медицинска гледна точка  здравословното състояние на детето. Това не им влиза в работата. Ако ресурсно ви поискат диагноза можете да им споменете Наредба от 2017 за приобщаващо образование, където черно на бяло са написани всички положения и техните права и задължения. Можете да им откажете да предоставите диагноза дори ако имате и те не могат и да гъкнат. Ако ви плашат просто се възползват от вашето незнание. Затова питайте, четете, активно се интересувайте за това какви са правата ви.

лаурентин зависи какво е нарушението. Има си цели класове по МКБ в които няма за задълбавам, като от нарушението зависи има ли и доколко дефицити които водят до някакви интелектуални задръжки. Ако детето е с право за удължени време говорим вече за не съвсем безобидно състояние както звучи тук в някои постове.

В съотвествие с това, което си написала аз , примерно, само на думи на никой психолог/специалист  не вярвам. Аз вярвам на обективни тестове, каквито има в изобилие, които показват в сегашния момент доколко детето има съхранен интелект, къде се намира спрямо нормата. Иначе аз каквито неща съм чувала да ми говорят през годините -  добре че не съм се застреляла от каквото са ми казвали, или не съм се успокоила че ей сега на ще проговори до еди си кога.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 07:49 от _re_ge

# 572
  • Наблизо
Аз също спрях да слушам успокоения.Има изоставане,виждам го - търся терапия и помощ.Достатъчно загубихме 3 години в глухота и сега детето трябва да наваксва.
Майка ми все вика 'Измисляш си,стига го тормози това дете' и само ми обясняваше,че е защото е двуезичен.
По-добре да направим повече,отколкото недостатъчно.С твърде много терапия,която се оказва без нужда,бихме изгубил само време и може би някой лев.С недостатъчна терапия губим много повече.

# 573
Точно така re_ge. Разстройство на експресивна реч не давало право на удължено време. Това по повод, че родители записват децата на ресурсно заради удълженото време, т.е. само за облага. И аз това исках да кажа, че не всяка диагноза води до удължено време на нво. Дадох примера, за да не остават родители с грешно впечатление, че като са на ресурсно ще получат удължено време. Не е задължително. Само някои диагнози, без диагноза пък никак.
Иначе аз говоря за стандартизирани тестове, за изследване на интелектуални възможности.
За ресурсното, ясно е, че те не поставят диагноза, правят собствено изследване, диагнозата поне при нас я прилагат към комплекта документи, може да не я дадеш, не я искат задължително, ако я дадеш включването към ресурсната помощ е гарантирано, има много деца, които имат нужда и по този начин получаваш помощ. Без диагноза може и да няма място.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 10:22 от laurentin

# 574
Точно, и при нас е така. Одобряват деца само с диагноза и официална епикриза, иначе другите ги режат,понеже сме огромно училище и има над 50 деца със СОП. А толкова часове и кабинети нямаме, за да ги поемем. Така че деца,които могат да минат само с логопед или психолог, не им се отпуска допълнителна подкрепа,а са на обща.

# 575
Точно, и при нас е така. Одобряват деца само с диагноза и официална епикриза, иначе другите ги режат,понеже сме огромно училище и има над 50 деца със СОП. А толкова часове и кабинети нямаме, за да ги поемем. Така че деца,които могат да минат само с логопед или психолог, не им се отпуска допълнителна подкрепа,а са на обща.
Може ли накратко да обясниш за тази обща подкрепа? Как се определя, че детето има нужда от обща подкрепа (а не от допълнителна)? Родителят ли заявява желание за нея или след преценка на учител, че детето има нужда от малко помощ? И под каква форма е тази помощ?

# 576
  • Варна
Yan23, от колко време сте по училищата?Имам предвид, ако имате наблюдения, имаше ли преди толкова деца със СОП преди? Чудя се какво се случва вече...

# 577
От 10г. Определено всяка година са все повече,аз съм в едно от големите училища в София и едвам намираме кабинети и часове. Просто няма толко норматив за специалистите.
Обща и допълнителна подкрепа са различни по това,че реално ресурсното подпомагане е допълнителната. Тя носи издръжката на децата ,това са тези със СОП. Обща подкрепа не се финансира, тя е от учител, логопед или психолог. Решава се като мине екипа от ресурсния център. Примерно деца с диагнози са си задължително с ресурсен, затова ако имаш документи няма как да ти откажат. Но другите могат да ги отрежат или да са на обща.

# 578
Ние точно се връщам от малко по-дълга почивка на морето. Реших да опследвам съвета ви и запазих час за още едно мнение на логопед, но е пак за края на септември, та ще си почакаме.
При синът ми последния месец има осезаем напредък. Започна да замества много от жестовете, които използва, със звуци. Започна и да прави по-дълги "изречения".
Вчера по обяд падна върху едно камъче на плажа и се поудари. Вечерта когато се чухме с баба му веднага побърза да вземе телефона и да и се оплаче, сочейки към крачето си "Бабо, там, бууум, оооох". Да се разбира, че се е ударим тами го е боляло. Grinning
Съседкана ни от долния етаж роди наскоро и аз постоянно му обяснявам, че трябва да е по тих като стане в 6 сутринта, защото бебето долу спи. Ако по някаква причина му повиша тон следва забележката "Шшшт, бебе долу".

Относно зачестяването на децата с говорни проблеми, директнорката на нашата градина също потвърди, че последните години са все повече. Но според мен в това няма нищо странно. От една страна е технологичната среда, в която сега се отглеждат от друга, не знам дали преди години някой е обръщал толкова голямо внимание.
И друг път съм казвала, че мъжът ми е започнал да общува активно към 4тата си година. Преди това, подобно на синът ми, е използвал жестове и звуци. До ден днешен цялото му семейство помни как е обяснявал с подскоци, чукане по прозореца и шъшкане, че навън вали дъжд. Grinning
Това се случва 92-93та година. Не знам тогава дали и какви специалисти е имало. Знам само, че с мъжът ми никой не се е занимавал специално, нито извън, нито в семейството. Свекърва ми е работила на пълен ден, свекър ми е бил в чужбина, сестрите му ги е тресял пубертетът.
Не знам дали тук или на лично, някой ми беше писал, че от само себе си не се проговаря. Едва ли обаче мъжът ми е някакво неземно изключение и единствения проговорил от само себе си. Просто е израстнал в друго време.

# 579
При възрастни с неотработен езиков (не говорен) дефицит, нещата се позамазват и за неспециалисти може и да не са явни. Но винаги има остатъчен проблем, който проличава, когато човек трябва да се изкаже по-подробно/прецизно и/или да напише някакъв текст. Просто по-бедният речник и фината употреба на езика няма как да се наваксат от самосебе си.

# 580
Venel, напълно е възможно да е така и да си има неща, които да си остават до живот.
Тук по-скоро визирах, че при него чисто интелектуално и като лична и професионална реализация, не му се е отразило това забавяне в проговарянето. Та предполагам, децата с говорни дефицити, родени 80те и началото на 90те е трябвало да се справят и приспособят някак си. Не знам колко са били достъпни тогава специалистите, но предвид, че времената са били тежки, не вярвам да е било толкова лесно, колкото днес.
Може би и това е една от причините, да не кажа основната причина, да сме малко по-бавни и по-спокойни на този етап с малкия. При него последната година се забелязва прогрес, който в началото беше доста бавен , а последните месеци се засили. Дали сме прави, че не търсим по-активно външна помощ, не знам.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 16:31 от Rocket

# 581
Без диагноза може и да няма място.

...Одобряват деца само с диагноза и официална епикриза...

Аз и по този повод имам история.
В края на завършване на 3-та група ДГ ми се обажда ресурсната (ние за две години вече бяхме станали много близки) и ми казва че ресурсно искат да ни отлюспят. Ние по принцип за тях нямахме представена официално диагноза. Иначе имахме ГРР неустановено, но то ни трябваше за ползване на държавна помощ към една държавна фондация за психолог.
РЕсурсно не искали да преподписват договора за подпомагане  под надслов, че детето нямало нужда. Питам я - е как да няма нужда, то е очевадно че има. Ами да де, но имало прекалено много деца, а ние и без това сме били ползвали само ресурсен  , но не и логопед ( ходихме на частен такъв) нито психолог ( посещавахме психолог във фондация с държавно участие) . Питам я- аз нали обясних когато оформяхме в началото документите за ресурсната помощ, че отказвам  от ресурсно логопед, защото имаме  такава откак детето е на 3г. , аз съм доволна има резултати, не искам да я сменям защото няма причина. Както и за психоложката която ми предложиха от ресурсно и при която отидохме два пъти  - не желая да ползваме услугите й. Ами тя жената самата си имаше нужда от психолог ( с извинение).

Та ресурсната ми казва- няма да преподписват с вас, ще оформят документите с основание, че нямате нужда, а всъщност е защото има прекалено много деца в градината с нужди, а вие явно имате финансовата възможност да си позволите и частни услуги, така че държавата ще помага на другите.  Тука аз оставам без думи и ми се опъва физиономията. Мъжът ми ме вижда и пита какво става. Аз му обяснявам. Той ми казва- звъни на ресурсната, нека даде някакъв телефон за свръзка - директор, инспектор на ресурсен център, някакъв там управляващ кадър. Получавам аз телефона. А той ми казва че  той щял сам да говори с въпросния кадър, защото аз в момента съм разстроена и прекалено емоционална.  На следващата сутрин звъни и след 15 мин ми казва- всичко е наред, оставаме с ресурсно, бях много вежлив и конкретен. Казах, че ако прекъснат помощта ще предизвикам проверка и повторно обследване за дефицити при детето с независим контрол и понеже всички проблеми без съмнение ще лъснат ще се случи скандал, по време на който  ще бъде отбелязан и дискриминативния факт за тези, които имат финансовата възможност да си позволят платена услуга.
И така, без допълнителни спънки  преподписахме ресурсно и изкарахме до завършване на ДГ. На завършване ни донесоха документи да подпишем помощта за училище. Ние отказваме. Почват едни увещания, звънене по телефона - обаче ние сме си решили. Тонът се сменя - ще видите вие като заимате нужда от нас, ще трябва пак наново да се минава реобследване, ще се бавят документите, процедурата е тромава, може и  да няма "свободни места" . Ние - ще поемем този риск., ако се окаже,  че все пак имаме нужда то вас,  сме готови да понесем всички забавяния и неудобства. Но така се стекоха обстоятелствата , че не се наложи . Подчертавам - не защото няма нужда, а защото аз се оказа че съм адекватна като негов обучител по целия материал.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 11:08 от _re_ge

# 582
Здравейте. Следя темата и имам въпрос.
Малчо има само няколко думи в речника, макар че напоследък сякаш има нови, но не му се разбира и той не ги ползва достатъчно, че да ги научим. За сметка на това жестономиката също бележи възход.
Тресе ни пубертета. Може да се храни сам, но не иска, подава лъжицата. Даже иска баща му да го храни, а не аз, защото аз съм по настоятелна. Пробва с чаша, но се дави и после не я иска. Махнахме и памперса за една седмица пиша е на гърне или в храстите навън, но акото още е в гащите.
Въпроса ми е свързан с темата, че няма как да има добро разбиране, без говор. При насхми изглежда, че разбира доста. Ако го питам отговаря с да или не и лесно се разбираме, има доста жестономика, която също улеснява. Примерно казвам му, че ще идем до сладкарница за бисквити. Веднага се запътва натам, при положение, че сме ходили само 1 път преди това. Знае къде е, знае че ще има ам. Каза ам, питам гладен ли си ДА, искаш ли манджа, НЕ, а бисквитка искаш ли ДА. Това ни е разговора примерно. Тома добро разбиране ли е за дете на 2 г и 7 м.? Дали не говори от инат или защото не можем да го разберем и да го насърчим въпреки, че може да изговаря неправилно.

# 583
Ами мис чичи, може да има теза, че няма добро разбиране без говор, но след като има две отделни диагнози по мкб разстройство на експресивна и рецептивна реч отделно, значи тезата не е вярна. По- знаещи хора от нас са определили разстройство на експресивна реч, при него има в норма разбиране, но затруднена реч. По различни причини. И затова се плавят и тестове, за да се опледели в коя диагноза е детето

# 584
При моята госпожица точно рецептивната реч страда. Експресивната много бързо се намести от самосебе си. Просто детето трябва няколко пъти да чуе думата и само си я възпроизвежда. Специално за произношението логопедите не са си давали зор. На 3 годинки много бързо натрупа стотици думички, всичките използвани по предназначение. Глаголи също използваше, но много време самостоятелно (казва думата и показва действието). Чак след 4,5 г. започна да ги свързва по 2 и към 5г. - по 3.
Искам да кажа, че ако рецептивната ѝ реч не страдаше, при този богат активен речник много по-рано трябваше да съставя изречения. Освен това, нарушената рецептивна реч дава цял куп аутистични симптоми. С подобрението на разбирането, те изчезват. В момента мога да кажа, че най-тежкият симптом е да се разплаче жално, ако остане неразбрана или ако не иска да изпълни нещо, но настоятелно я карат. Но плачът е обикновен детски, няма я истерията. Гушваш я и спира. Другото странно в поведението е, че разбирането е на по-малко детенце, съответно изглежда малко глезена/невъзпитана, обаче като ѝ кажа да дойде при мен и ѝ насоча вниманието към нещо друго - съгласява се бързо. Мога да кажа, че е едно много добро и разбрано дете, а досега задръжката в развитието ѝ е пречела, много! Sad

Общи условия

Активация на акаунт