Трудно проговаряне - тема 26

• 77 299
  • 820
  •   1
Отговори
# 615
Чета няколко пъти за тази афазия, за която пишете. Сигурна ли сте, че не е дисфазия? Афазия е диагноза, която се поставя при вече формирана и в последствие разстроена/загубена частично или изцяло реч - след инсулт, черепномозъчни травми, тумори и подобни.
При деца диагнозата е езиков дефицит, който съответно може да е първичен и вторичен. Вторичен е при всички състояния, които са водещи и следствие които се затруднява езиковото развитие - глухота, слепота, интелектуална недостатъчност, поведенчески разстройства и пр.

Изключително коректен въпрос.  Аз самата нямам представа. Било е преди 10 години. Последните години по стечение на обстоятелствата комуникирам със специалисти в областта и са ме питата абсолютно същото нещо. Последно говорих с една дама професор от СУ и тя също каза, че тази диагноза се поставя по принцип на възрастни, афазии на Брока и Вернике ... Мога само да анализирам и гадая защо специалист на местно ниво е написал нещо, което по принцип се поставя на възрастни.

Преди това ходихме 3 години подред при една дама - детски психиатър ( единственият детски психиатър специалист в града в този период )  и тя всяка година ни питаше - познаваме ли се ? Чисто по човешки това  беше много неприятно - все едно не помни предходно състояние ( при наличие на компютър)  нито ежегодно издавано от нея ЛКК.

Затова решихме да я сменим с въпросния психиатър.Тя работеше в голям медицински център в екип с клиничен психолог и наскоро беше подписала рамков договор със здравна каса като детски психиатър  ( а по принцип преди това години е работила с възрастни). Възможно е това да е обяснението.  Поставената диагноза в този си вид не е била ползвана никъде и вероятно затова не е бивала отчетена като некоректна. Аз самата не знам как е било при езиковите разстройства според МКБ 10 и не съм наясно с промените по МКБ 11, по-ясни са ми  всички промени  конкретно за аутистичния спектър, където синът ми беше преди това, там имам повече знания, опит и виждания. В ситуацията, него просто го изкараха от една група ( ГРР) и го сложиха към друга съвсем различна ( езикови разстройства) . Не ми идвало на ум да подлагам на съмнение коректността на диагнозата.
Шест месеца  по-късно,  от центъра ( с държавно участие), в който детето посещаваше психолог, ни искаха ЛКК за преподписване на договора. Комисията каза че иска актуална диагноза и същата психиатър оформи документ с  код  80.01. Разстройство в експресивната реч. С него извадихме ЛКК-то

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 17:39 от _re_ge

# 616
Нашето обследване беше на 4г. възраст и обезателно като наближи 1ви клас ще минем пак. Отчитам си го като полезен опит, най-малкото знам че се чака почти 6 месеца и ще съм по-подготвена.

Yan25, не искам да създавам конфронтации, приела съм ситуацията, но при мен "луксът" да мина обследване с близнаци в рамките на 2 месеца нямаше как да не доведе до сравнения. В едната епикриза имаше текст останал от предишния им пациент предполагам. Интересно ми е какво е довело до това драстично скъсяване на сроковете за обследване.

# 617
Зависи къде. При Трендафилова има часове за след дни например.

# 618
Специалистите, с които работят моите деца ме насочиха към Александровска тогава. Затова и пиша тук, старая се да се информирам повече и да не губя ценно време.

# 619
Да,тя е била в Александровска, но сега приема на други места, които просто са по- лесно достъпни като часове.

# 620
_re_ge, разбирам. Ами, няма как психиатър да поставя логопедична диагноза, както и ние да поставяме тяхна. Както и да е. Просто ми беше любопитно. Благодаря за изчерпателния отговор.

# 621
Данди , няма лов на вещици, не нападам, не квалифицирам. Дразнещо за теб е съдържанието на написаното от мен. Щом предизвиква дразнене, значи все пак има и надежда, че допускаш мисълта, че поне нещо съвсем мъничко от написаното от мен може би е истина... Иначе ми е ясно че у теб е трайно задействан предпазния механизъм на психиката „отричане“. Дотолкова е в действие , че ти постоянно пишеш за сгрешена диагноза ( както казахме виждането на специалиста за поведението на детето в момента), смяташ  всяка неблагоприятната такава  за невярна и не искаш да си го причиняваш. Конкретно за тръгване първи клас  не сте предприели тестване с диагностично обследване,  а всичко това би дало един  съвсем официален поглед ( а не просто думи) за текущи и наваксани дефицит.  Щом си толкова сигурна, че  всичко с детето е ок и изоставането е в рамките на нормално и приемливо ниво,  би трябвало и тестовете да го покажат, затова не виждам какво би те спряло да си направите една равносметка. Ако случайно има нещо „неблагоприятно“ ,  поне ще знаеш как пускаш детето си първи клас на фона на другите деца - „с наколенка“ ,“ с патерица“ или „без крак“ . И съответно да знаеш дали ще има нужда от подпомагане всеки ден, три пъти на седмица или според нуждата, вербално или когнитивно и т.н.  

Постоянно се говори за това как съм пуснала сина си първи клас без да го отлагам, НО винаги (!) се прескача факта, че за да го направя сме предприели няколко месеца преди това  обследване, което да ни даде информация за размисъл- къде е спрямо връстниците си в крайна сметка и какво сме постигнали. Щяхме да реагираме според резултатите - ако бяха неблагоприятни  щяхме да обмисляме отлагане с диагноза . Тестът, който направи клиничен психолог, беше част от диагностика и с психиатър и ние имахме последваща поставена официална диагноза „Афазия във вербалното развитие“. Нещо напълно ново на фона на дотогавашното му ГРР неустановено. Заключението на психиатъра беше официално и че резултатът показва чисто езиков дефицит, съответно детето не подлежи на отлагане, но е желателно ресурсно подпомагане. Присътствах на теста, получих много добра представа какви са му езиковите проблеми, заключението ми даде насока в кои области трябва да се работи.
Не нещо, а много вярно, има написано от теб, само в частта, в която ме упрекваш за нещо, не си права. Не ме познаваш и не знаеш нищо за мен извън този форум. Просто не е коректно, да не говоря, че не е хуманно (като се има предвид, че си минала по този път и знаеш, предполагам, какво е да ти набиват канчето за това как трябва да бъде, през погледа на странични хора).

Относно приемането, отдавна съм приела всичко, което е факт. И това могат да го потвърдят всички мои близки и изобщо хора в обкръжението ми, как аз постоянно говоря за дефицитите на дъщеря ми, за напредъка ѝ. Много често качвам клипчета във ФБ и не крия, че е проговорила късно, че ходим по терапии, докъде сме стигнали  и т. н. Навсякъде, където ходим, аз обяснявам - каква е, какво може да се очаква от нея и т. н. Много хора се чудят, какво толкова се взирам в това дете, казват, че не виждат нищо притеснително, което разбира се няма как да ме "омае". Днес например бяхме на детски РД и аз бях притеснена, но напразно тя се вписа в групата и беше много щастлива. Единствено в частта с вербалните игри стоеше по-настрани, сама се усети, но ги гледаше и слушаше. Често я канят на РД и всеки следващ път тя се държи по-адекватно. Излиза така, че аз излишно предупреждавам хората, а то нищо "такова" не се случва. Според някои дори прекалявам с притесненията си.

Относно тестовете, вече съм казвала, че на всеки 3 месеца специалистите (психолог, логопед, спец. педагог) ѝ правят обследване и отчитат прогрес. Това са пак подобни тестове, които правят клиничните психолози. Знам къде сме, но още по-важното е, че терапевтите са с оптимистични прогнози за бъдещето.

Относно сгрешените диагнози, имам доста примери от първо лице. Не ми се влиза в подробности тук във форума, още повече, че ми се вадят думи от контекста, за да се използват срещу мен.
Моментното състояние в кабинета на психиатъра не ме интересува. Интересува ме цялостната картина - вчера, днес и утре. И това не е отричане!

Ще пиша пак, как вървят нещата с нас, ако на някой му е интересно! Simple Smile

# 622
  • Наблизо
Дайнди,на мен ми е интересно.

Моето напредва и все повече го наблюдавам,че се опитва да общува с децата,но е супер непохватен..отива директно и пита Как се казваш.Заучено такова,от гесталт езика,но се опитва.
За жалост те го гледат странно и отиват да правят друго.Предпочита по-големите.Лесно се превъзбужда ако му е скучно и става дори виолентен към нас,за да получи внимание.
Ясно ми е ,че се оправя с намирането на интересно занимание,но не винаги е възможно и в такива ситуации ми е доста нанагорно.
Ние още не сме правили тестове,предстои ни.
Много се притеснявам.

# 623
Данди и на мен ми е интересно да пишеш,така че разказвай.Мисля си дали не е по-добре да ходи таткото да я води или взима от училище,защото с мъжете не смеят много да си позволят да ги притискат,докато детето свикне и се напасне към новата обстановка.Когато има родителска среща е хубаво и той да е с теб,така съм забелязала от моя опит.

# 624
Здравейте!
Чета ви от известно време и реших да споделя нашата ситуация и да питам за мнение. Синът ми е на 34 месеца, проходи на 16 месеца. До около тази си възраст и знаеше и имитираше звуците на много животни, изброяваше роднини и тн
След това имаше в говорно отношение едно голямо затишие чак до след втория си рожден ден. На втория си рожден ден изговаряше около 30 думи, всички наричаше "мама" известно време. Никога не играе и не обръща внимание на други деца, предпочита да играе сам. Никога не е правил странни движения, пърхания или редене на играчки в линия. Обаче избягва очен контакт и при викане на името му се обръща. От малък обича да тича в кръг в хола, реди пъзели, обича да разглежда книжки предимно сам, рядко ми позволява за разглеждам с него. Преди месец и половина имаше голямо развитие, стигна 145 думи, но не ги казва всеки ден. Ако го питам "Къде плаче прасенцето?", отваря точната книга на точната страница и посочва : "Плачее". Говори предимно с една дума, например има дума за круша,т.е искам да хапна от нея. Рядко изстрелва изречения от 3 думи. Дава пет, боц, юмрук за бам, имитира песни известно време и после категорично отказва да ги пее. Обожава да рисува, напоследък рисува слънце, като изговаря думите докато рисува съответно очи, уста, кръгче. Като идем на гости предпочита да се оттегли в друга стая сам. Обича хващането за ръка и воденето до желан предмет. Напоследък се научи да отговаря Не, но питам ли искаш ли еди какво си, не получавам Да, нищо че го иска. Рядко маха за чао, рядко го и казва. Живеем в чужбина и сме изолирани от други хора. Разбира много команди, изпълнява ако иска. Не отговаря на въпроса как се казва, нито на колко е години. Много се притеснявам. Дайте мнение как ви звучи.

# 625
При нас мина родителската среща в началото на детската градина и аз съм леко объркана.
Директорката отдели едно сериозно време, за да ни обясни, че заради високият процент на децата, които в последните години влизат с проблеми с речта, са включили допълнителна педагогическа ситуация по български език.
След това поговори за СОП и за това, че в градината има опция за работа с ресурсен психолог и логопед от ресурсния център в града за деца, при които се индикира нужда.
Обясни ни, че има и тест, който може да бъде положен от децата родени след май месец за определяне на евентуални трудности и ни раздадоха декларации, които да попълним при желание.
Като цяло всичко звучеше много добре и в полза на децата.

Аз обаче съм малко объркана, защото преди няколко страници, ако не се лъжа, се обсъждаха евентуални проблеми и ситуации, които биха могли да възникнат при даване на съгласие с детето да се работи ресурсно в ДГ.
Съжалявам ако се повтарям, но днес чух много термини и определения и ми стана малко каша в главата.
Някой може ли да ми обясни има ли реална опасност за бъдещето обучение на детето (в училище например), ако сега ни предложат ресурсно обучение и ние се съгласим?
По-добре ли е в случай на установен проблем да държим детето да работи с частни специалисти извън детското заведение (за които разбира се ще си плащаме ние)?

# 626
Обикновено в ДГ отпускат ресурсно до края на самата ДГ. В училище ако искате се подава наново. Това е в повечето случаи, особено ако няма сериозна диагноза като УИ, аутизъм и тн.
Иначе не виждам с какво може да попречи на бъдещото обучение..
За частните посещения- то си е хубаво да ги има без значение в детската работят ли или не.

# 627
Благодаря, Yan!
Някъде по-назад в темата имаше пост от потребителка, че и е било отказано детето и да не се води вече СОП и се е наложило да го премести в друг град.
Четох и в по-старите теми от 2018г, за случай при който дете със СОП в детската градина е имало проблем при приема в училище.
Напълно възможно е да бъркам термините и ситуациите.
Като цяло, трябва ли детето да е определено като СОП, за да се възползва от ресурсен логопед? Тоест, може ли да не е СОП и да се възмолзва от работа с логопед/психолог?
Това, че в градината детето е раборило с ресурсен логопед/психолог, описва ли се по някакъв начин в досието му и може ли се отрази на приема в 1ви клас под някаква форма?

ПС: Просто предполагам, че в един момент ще ни предложат ресурсно, заради забавянето в речта и се притеснявам, дали ако се съгласим може да има някакви негативни бъдещи последствия (било то и чисто административни).

# 628
Рокет, мисля, че ако нямате официална диагноза и чувствително забавяне в развитието няма как да се отрази. Според мен напълно е възможно детето да навакса изоставането, ако е само езиково и съответно още в градината да отпадне от допълнителнителните занимания. Директорката сама ти е казала, че процента на деца със забавяне в говора е огромен и затова се налага да се викат допълнителни специалисти. Не всички деца са със СОП, а в норма, които имат затруднения в езика.
Ние ходихме на ерготерапия, но щом договора изтече прекратихме. То се виждаше, че сме постигнали целите си там и вече няма нужда.
По принцип ще подписвате ли някакъв договор за ресурсно или е само декларация? Декларацията само съгласие за тестване ли е или че сте съгласни при нужда детето да посещава еди какво си.

# 629
Зависи от самата ДГ дали може да ползвате логопед и психолог без ресурсно подпомагане. Ако са назначени към ДГ и имат свободни места може.
Това с отказа от ресурсно става с молба просто, няма как да откажат. Чела съм тези истории, малко са спекулирали с незнанието на родителя. Ако е в училище и детето е на качествени оценки трябва да покрие определени критерии / тестове и тогава може да е трудно излизането. В ДГ не...

Общи условия

Активация на акаунт