Трудно проговаряне - тема 26

• 77 243
  • 820
  •   1
Отговори
# 675
Момичета, а в България колко струва теста за аутизъм? Някой ако е правил може ли да ми даде повече информация? Трябва ли ми направление?
Може да направите този тест, който е ориентировъчен. http://atec.barokamera.bg/test За да видите накъде вървите. Като го правих на 3 годинки на дъщеря ми, излезе средна степен на аутизъм, а след 5-тата година ѝ излиза не аутистично дете, със забавено развитие. Сега пак го направих (на 7г. е вече), излезе 25 точки, като за няколко сложих по-лошия отговор, защото не мога да преценя точно.

Не знам какво се случва с мозъка на дъщеря ми, но от месец някъде се храни като по учебник. Готвя всеки ден, яде ми манджите Relaxed и не е яла бонбони, шоколад и пакетирани боклуци от няколко седмици. Предлагам ѝ - не иска! На някой случвало ли му се е това?
Все още обаче с плодове и зеленчуци е по-предпазлива. Но опитва.

# 676
  • София
Браво на детето! Heart

# 677
Данди и при нас се случи това с яденето.От няколко месеца насам яде манджи, месо,риба и плодове,само сурови зеленчуци не иска засега.Незнам на какво се дължи,защото ние вкъщи и преди сме му предлагали от всичко,но отказваше категорично.Изобщо голяма промяна във всяко отношение има при него и говори все по-ясно.Единствено това,че е прекалено активен му пречи,защото все бърза и дано се успокои,защото е голямо напрежение.

# 678
Здравейте, колкото повече чета в темата се убеждавам, че всяко дете е различно в развитието си. Моите притеснения са за дъщеря ми, която е на 4г., но не говори правилно граматически и не изговяра мн добре някои думи, от друга страна пък не спира да говори от много малка, но просто трудно й се разбира. Също така е много общителна, но ме притеснява да не би другите деца да бягат от нея заради говорът. Когато нещо й се обяснява е много стриктна и изпълнява, например на рожден ден с аниматор, но когато четем книжки не може да се концентрира и винаги е било голяма мъка. Също така от малка се тръшка и не може да бъде убедена, подкупена или успокоена по никакъв начин, ако изпадне в това състояние. Това се е случвало когато си тръгваме от площадки/рожденни дни/въобще места, където играе с деца. Яде почти всичко като групи храни с изключение на супи. От малка е самостоятелна с хранене и хигиена.
Като цяло добре се вписва сред деца, но изоставането в говора спрямо връстниците ме притеснява. Постоянно я коригирам, също й е трудно граматически да разкаже хубаво нещо, а от друга страна постоянно иска да го прави. В детската градина ми казаха, че няма логопед, било след 5г.възраст. и всичко било наред, но ми се иска да се консултирам с някого и да не си затварям очите за слабите й страни.

# 679
А момичетата, които вече са правили такива обследвания - може ли да ми дадете повече информация, може и на лично? Колко време продължава, при какъв специалист и колко струва? Може ли да ми препоръчате някакво място? Мисля да се прибера в Бг за да направим такова изследване на детето, все пак на български, мисля че ще му е по-лесно

# 680
В Александровска и Шипковенски, но за първото се чака месеци. Може да запазиш час отсега. Трябва да е от детски психиатър, и се включват и логопед и психолог, после се издава епикриза.

# 681
Моят съвет е да изследвате детето в страната, в която ще получава помощ след това, ако се налага такава.

# 682
Little heart на колко години е детето? Направете консултация,за да ви дадат насоки,но ако детето е под три години имай предвид,че много се променят с порастването децата и не се панирай,ако ви сложат някаква диагноза.Ние ходихме на такова обследване,когато беше на 2,8г.и да не ти казвам какви ми ги наговориха,бях в шок месеци наред.Сега две години по-късно детето си навакса дефицитите, естествено с много работа от наша страна,но все пак,ако беше това което казаха едва ли за толкова кратко време щяхме да се справим.Мисълта ми е не взимайте за чиста монета всичко,което ще ви кажат.Работете с детето и много търпение от ваша страна.Успех!

# 683
Както много пъти е казвавано, дори и да ви направят изследване, това, което ще констатират, е състоянието към момента. Ако вие виждате изоставанията може да си потърсите платена помощ. Всяка помощ и всяка минута е от значение за наваксване.

# 684
Уф, момичета, поисках среща с директорката на детската градина и тя ми написала
Да, той е чудесно дете, само че единственото, което прави е да се разхожда неспокойно и не взима участие в сутрешния кръг, и не може да се концентрира. Трябва му специализирана помощ в специализирано заведение. Само че това може да го прави и дете, което е тревожно и неспокойно, нали така? А аз ги видях, че не се отнасят добре с него, хвърлят му якето отгоре върху главата и нещата му са все по пода... ей такива неща.... направо се хвърлих в музиката

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 19:15 от Little heart

# 685
Здравейте,момичета ,дали някоя от вас има отзиви за ГПСИП "Детско психично здраве" ООД?Трябва да запазя час за детски психолог,за Александровска и ,,Св.Наум" ме отказаха .
Благодаря предварително

# 686
А дали знаете някое друго място или специалист освен горе изброените? Може и да е частен специалист. От Александровска и мен ме отрязаха

# 687
Здравейте на всички "мами" тук. 👋
Пиша с надежда да споделите вашия опит с подобни на моя случай и кога и дали изобщо нещата ще се оправят някога. Вече съм отчаяна...
Имам син на почти 4 години. През първата си година се развиваше напълно нормално. Като първо дете и естествено не добре информирана мама, допуснах телевизора в живота на детето си малко преди на направи година, като не си давах сметка колко му вреди. И така докато 6 месеца по-късно не забелязах, че започва да изостава спрямо връстниците си. Спрях baby.tv и намалих времето пред екрана. Нещата обаче ставаха все по-зле. На 2 години той все още не сочеше с пръст, нямаше очен контакт и не говореше изобщо (нито една целенасочена дума). Започнахме ходене по специалисти: невролози, психолози, УНГ, направихме аудиометрия ( детето чува), ЕЕГ, скенер на главата, генетични изследвания, метаболитни изследвания... детето е здраво! Започнахме ерготерапия и да го водя на логопед. От половин година го водя и на сензорна терапия. Спрях всякакви екрани в присъствието на детето от повече от месец и започнахме медикаментозна терапия (предписана от невролог)...Към момента има добър очен контакт, не сочи с пръст, но ме води до това което желае, реди кули, добър е във вгнездяването на предмети и се опитва да повтаря след мен действия които му показвам. Вкъщи играем много и говорим много с него от бебе, но не може или не иска да имитира животни, няма целенасочена реч, издава всякакви звуци и срички, но нищо смислено. Все още сме с памперс. Ходи на градина, където от един месец отчитат голям прогрес при него, като е започнал да се заиграва и да се включва в дейностите с другите деца. Там също работят с него ресурсен, логопед и психолог. И така.. предстои ни консултация с психиатър и евентуално обследване и диагноза. Има ли подобни дечица на моето и какво бихте ме посъветвали?

# 688
Аз само ще вметна, че екраните не водят до такива симптоми при деца с нормален ход на развитие. Да,вредни са, естествено, че трябва да са до минимум,но те не са причината, а само забавящ фактор.
Изчакайте психиатъра,но и добре го подберете и проучете.

# 689
Екраните не водят ако са за 30 мин, ако се използват като средство за утешаване, развлечение или преспиване с часове, при още непроговорили деца, водят разбира се.... не го казвам като обвинение. И аз сега си сърбам попарата

Общи условия

Активация на акаунт