Трудно проговаряне - тема 26

• 77 237
  • 820
  •   1
Отговори
# 690
Не знам и аз вече... но през пандемията зимните месеци прекарваше доста време пред екрана. После ограничих телевизията, но напредъка му е много бавен и затова я спрях напълно. Чувала съм, че "зациклят" на възрастта в която развият екранна зависимост.

# 691
Не е съвсем така. При нормално развитие на мозъка и НС екраните могат да ограничат речниковия запас, да направят леко хиперактивно детето, да забавят езиковите умения. НО не водят до липса/ нестабилен очен контакт, неовладени тазови резервоари и пълна липса на реч на 4г. Абсолютно заставам зад това.

# 692
Гледането на екрана пречи на детето да научи как протича комуникацията, тъй като екрана не може да му отговори. Така се пропуска един много важен период, през който да усвои умения за да може да комуникира
Добрата новина, според книгата, която сега чета (Как децата завзеха властта, препоръчвам я), е че децата притежават способността да наваксат регреса. Той дава пример с някакво семейство учени, които правели някакъв експеримент и дали на малкото си детенце да расте с малка горила. Горилата не започнала да говори, но пък детенцето започнало да издава маймунски звуци, вместо да използва думи. След като прекратили експеримента, детето наваксало с изоставането си

# 693
Телевизията, макар и неполезна, не е такъв демон, какъвто се опитват да я изкарат напоследък.
И аз не мисля, че в случаят описан от Емелина, проблемът е в това, че детето е гледало детски от малко.
Тук става дума за липса на реч, на очен контакт (това явно вече е наваксано), памперс на 4 годинки.
Плюс, че жената казва, че с него се занимават и играят. Едва ли от 6 месечно бебе са го сложили пред телевизора 24/7.

# 694
От 6 месеца не, но около годинката започна да гледа baby.tv. Пак казвам до 1 година нямахме проблеми, обръщаше се сам на 4 месеца, не 5-6 седеше, на 9 пълзеше. Беше започнал да казва баба, деде, мама... да търси и гледа къде са определени предмети като го попитам, но... после просто спря и застой. Стана много неспокоен, трудно се концентрираше и като види екран се зомбираше. Тогава ( около 1,6 години) намалих екрана, спях чуждите езици. По препоръка на логопед до 1 час нямало проблем, но след като докторите не намират причина за забавянето - телевизия, телефон не се пускат пред него.

# 695
Не за всички диагнози има някакъв медицински метод за установяване. Може да се направят редица изследвания от невролог и пак да няма открита причина, мозъкът е пластичен и често се развива компенсаторно. Познавам дете 2 клас, което не говори. От малък е воден по невролози и психиатри - клинично здрав се води. Но проблемът е налице. Според мен и да продължавате да го водите по доктори, няма смисъл. Трябва ви със сигурност становище от психиатър, логопед и психолог.
 Аутизмът например няма конкретни тестове или мед .изследвания, диагнозата се поставя след наблюдение от психиатър. Неслучайно и се поставя след 3г. Не може да се твърди,че до 1г всичко е било наред, след като тепърва проговарянето е след този период. Това " мама, баба" обикновено се бърка с проговаряне, а е лепетна реч. Проговаряне е да има фрази и използване на различни части на речта - същ.+ глагол. Тоест във вашия случай не можем да кажем, че детето е проговорило и спряло развитие, то просто има липса на реч. Двигателното развитие е чудесно,но не е достатъчно.
За мен има няколко маркера, които ми говорят нещо, но предполагам сте чели доста информация и имате някаква представа все пак за тези маркери. Така или иначе, каквото и да е заключението на психиатъра, започнете да работите с психолог и логопед.

# 696
Yan, проговарянето реално използването на фрази и съществително + глагол ли е?
Защото според логопеда, с който работим, синът ми е проговорил, даже говори с изречения без реално да прави словосъчетания глагол + съществително.
Например най-често действията ги замества със звук като "бррр" за кола или "фиууу" за самолет, "ауу" за боли и тнт. Изреченията му са от по 2-3 съществителни и съответните звуци.
Да разбирам, че той още не е проговорил?

# 697
  • Варна
Yan, проговарянето реално използването на фрази и съществително + глагол ли е?
Защото според логопеда, с който работим, синът ми е проговорил, даже говори с изречения без реално да прави словосъчетания глагол + съществително.
Например най-често действията ги замества със звук като "бррр" за кола или "фиууу" за самолет, "ауу" за боли и тнт. Изреченията му са от по 2-3 съществителни и съответните звуци.
Да разбирам, че той още не е проговорил?
Дайте пример, че не разбрах какви изречения ползва детето.

# 698
Да го кажа така : нормално проговорило дете, с което има пълноценна комуникация трябва да прави същ.+ глагол ( дай вода, отивам вън, искам да ям, колата кара). Останалото е процес на развитие на речта. Когато детето заменя звук/ имитира действие със самото название на предмета,това не е нормално проговаряне разбира се. Все още предстои развитие. При вас ако само заменя звук с глагол - реално ползва същ.+действие , но названията му бягат още. Дай пример, защото и аз не съм сигурна разбрах ли те.

# 699
Започнахме ходене по специалисти: невролози, психолози, УНГ, направихме аудиометрия ( детето чува), ЕЕГ, скенер на главата, генетични изследвания, метаболитни изследвания... детето е здраво!

Съжалявам че трябва да се включа, но това което вие сте описали не е описанието на  "здраво дете".  Под здраво визирам нормално, с нормално развитие.

Нека го кажа по друг и по-понятен начин, за да не става неразбиране и погрешно тълкуване.
Мозъкът има строеж, но има и функции и това е една в цялостност работеща система. Той е такъв орган, такава структура че дори с постиженията на съвременната медицина не е възможно да се каже на 100% дали структурата му е на 100% здрава и дали в нея при все видимо неотклонение в структурата няма някакви функционални промени. Казано по просто  - отклонения от правилното функциониране, от правилната нормална типична работа. МЕдицината вижда каквото вижда, но тя не може да види отвъд материята. Именно затова има случи когато видимо всичко е ок, но това не е достатъчното условие едно дете да има типично нормално развитие. А от това което сте написали за вашето за съжаление е с големи отклонения от нормата за момента.
Има теория за Минималните мозъчни увреди, които са увреди на ниво функциониране и много често това се опитва да обясни нетипичното изоставащо поведение на някои деца. Но няма официална медицинска диагноза- минимална мозъчна увреда.

В светлината на това,  всички ние се борим с последствията,  понеже не можем да се борим с причината. Няма процедура, лекарство която да поправи това функциониране, да направи нормална тази анормална работа. Затова всичко което се прави е терапия за компенсация, търсене на начини за преодоляване, помощ, усилията са насочени към много и активна работа , все едно дете което да накуцва ( леко тежко зависи от състоянието)  да трябва да стигне колкото се може по-близо до децата която не куцат.

От прочетеното имате сериозен проблем и той не се корени в това че детето е гледало малко повече телевизия. екраните са били черешката на тортата. И да ги спрете нещата няма да се оправят. И да сте ги били прескочили нещата нямаше да бъдат много по-добре от сега. Имате много работа за вършене, времето ви притиска.

Да го кажа така : нормално проговорило дете, с което има пълноценна комуникация трябва да прави същ.+ глагол ( дай вода, отивам вън, искам да ям, колата кара). Останалото е процес на развитие на речта. Когато детето заменя звук/ имитира действие със самото название на предмета,това не е нормално проговаряне разбира се. Все още предстои развитие. При вас ако само заменя звук с глагол - реално ползва същ.+действие , но названията му бягат още. Дай пример, защото и аз не съм сигурна разбрах ли те.

Да допълня казаното от ЯН
Трябва да се прави разлика между проговаряне и комуникация.
Описаното с Фууу , бам и т.н. не е проговаряне, Това е комуникация. Тя може да извършва на различни нива по различен начин - глухонемите не говорят но комуникират. Няма как да има проговаряне с една дума. Това не е реч. Ако детето сочи , показва с жестове или картинки то комуникира но не говори. Редно е да се изясни какво има предвид логопед под проговаряне. Това което е описано в терминологичен смисъл не е проговаряне в никой случай, но е комуникация. .

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 18:33 от _re_ge

# 700
И все пак има ли тук подобни на моя случай? През какво сте минали и какви мерки сте предприели?Аз виждам, че детето ми не е като другите и има дефицити, затова писах тук да потърся някой вече преминал през този ужас...

# 701
Нали казахме - отидете на психиатър , а психологът и логопедът са ви просто задължителни без значение диагнозата. Всеки ще си направи свое обследване и ще почне работа от някъде. Детето е със сериозно изоставане. Ре_ге както обикновено описва всичко,което и аз мисля и казвам,но по - директно. Не е във ваша полза да си търсите " виновник" в екрана.
Друг съвет е да изследвате В12 и да прочетете книгата " А дали не е В12?" Приемът на витамина оказва много положително влияние върху развитието и НС.

# 702
Благодаря. Изследваме вече втори път В12. Първия път имаше дефицит, изписаха ни капки. Втория път ( преди месец и нещо) излезе в норма.

# 703
И все пак има ли тук подобни на моя случай? През какво сте минали и какви мерки сте предприели?Аз виждам, че детето ми не е като другите и има дефицити, затова писах тук да потърся някой вече преминал през този ужас...

Емелина
върнете се назад по темите и просто започнете да четете и в тази тема и абсолютно  задължително  темата за децата от аутистичния спектър. При което не очаквайте всичко да е систематизирано и поднесено в удобен за четене начин. Няма такава възможност, всяко дете е различно, всеки родител има нужда от набавяне на информация, поставяне на база напълно самостоятелно .... и на някакъв собствен първоначален анализ защото неговото дете си е уникално и с уникални отклонения. В едно прилича на едно дете- в друго на друго.  Има много деца като вашето, и в тази тема и в онази за аутистичния спектър - има много практики ,съвети, неволи преживявания, които не могат да бъдат описани или посъветвани в две думи. Има успешни истории има не толкова успешни истории. Вашата работа е да почнете да се информирате активно, направо ето сега, защото всичко започва от вас като родител.

Нито Б12 ви е проблем нито телевизията, предполагам и биохимията ви е ок. Сега няма да почвам да ви разпитвам като един психолог.  Набавете първо информация по проблемите и част от нещата ще почнат да ви се изясняват. Няма как дете на 4 да има нерегулирани тазово резрвуарни нужди и всичко е ок. почетете и  вече като преминем към конкретики ще питате , а ние ще отговаряме. Обаче така от нулата няма как.

Ре_ге както обикновено описва всичко... но по - директно. Не е във ваша полза да си търсите " виновник" в екрана.

Директна съм защото и без това детето на 4 години и много време е пропиляно в изчакване , така че времето в случая много притиска.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 19:39 от _re_ge

# 704
Да,така е. И аз имам съмнения за аутистичния спектър, но без да се види детето не смея нищо конкретно да кажа.
В12 нали сте гледали да е високо, не само в норма според лабораторията, защото там стойностите са занижени. При деца е хубаво да е към 600-700.

Общи условия

Активация на акаунт