Трудно проговаряне - тема 26

• 77 233
  • 820
  •   1
Отговори
# 705
Ние не поставяме диагнози, ние препопръчваме информация за набавяне. В темата за аутистичния спектър има много деца, които не са от спектъра, но похватите методите подходите са си все същите. Много от хората тук пишат четат и там и това са все родители, които  смятат ( и с право, достойно за адмирации) че няма нужда от пристискване дали едно дете е от спектъра или не. Ползва се всичко полезно за детето.

# 706
Така е, плюс това според мен спектъра се разширява и напоследък психиатрите май избягват да поставят такива диагнози. Може детето да има аутистичния маркери ( както тук нестабилен очен контакт,липса на реч) ,но няма значение как ще се назове състоянието му, въпросът е,че се работи по същия начин. Затова писах да се отиде на психолог и логопед, всеки ще прецени от къде да започне.

# 707
Детето има очен контакт. И все още е на 3 години. Януари ще стане на 4, но не очаквам чудо до тогава. Взела съм мерки, не бездействам. Както казах водя го от 2 годишен по терапии и специалисти (логопед, ерготерапия и сензорна терапия), които определено го събраха и стана по-концентриран. Трудно е да му обясня каквото и да било, защото не разбира какво му говоря, но повтаря движенията и това което вижда. Според специалистите при които го водя проблема е в рецептивната реч и че има сензорни дефицити. Детето започна да се научава на някои неща като за последните 2 месеца да пие от чаша и да си мие зъбите. Вече обожава пързалки и катерушки, а преди го беше страх да се катери и пързаля. Виждам напредък, но все още темпа е по-бавен от този с който изостава.

# 708
В случаят на моя син визирам, че той замества глаголите в изречението със звук. Например: "Бебето долу ... и тук започва да плаче, за да покаже, че новороденото съседче от долния етаж плаче" или "Хайде кола бръъъм сок" да се разбира да ходим с колата до един конкретен магазин за сокче.
С логопед работим буквално от 2 срещи, но според него детето прави изречения.
В градината казва повече думички, отколкото в нас, включително и такива, които ние не сме чували.
От логопеда на този етап нямаме някаква точно поставена диагноза. Според госпожите в градината е със задържана реч, но не сме влизали в подробности. Казаха, че се справя много добре и нямат притеснения относно развиетието.
Преди 2 седмици правеха някакво вътрешно оценяване и казаха, че резултатите му са съвсем в норма. От там разбрахме и за думички, които досега не сме чували, защото госпожата беше отбелязала кое е назовал конкретно.
На 3.5г е сега.

ПС: По някаква причина в речникът му преобладават основно съществителни, глаголите са звуци и жестове

# 709
Емелина, никой не влиза в спор, няма нужда са се защитвате.
Казано в опозиция - съвременните деца от спектъра имат прекрасен очен контакт, така че наличието му е определя нищо. Това че има още един месец докато навърши 4 не оправя по никакъв начин положението с нерегулираното ходене то WC. Дали е на 3 , 3.5 или 4 вече има закъснение и показва наличие на проблем от някакво естество. Най-вероятно съзряване и за да мога да преценя дали е възможно да е именно това е момента да ви питам как е било с пълзенето, прохождането, лепета, звуците.
Водите го на терапия, но някак изглеждате или звучите своеобразно  неинформирана. Или просто не искате да споделяте,но иначе няма как да се случи комуникацията без информация, защото останалото е догадки. Все пак специалистите Ви казват неща по повода - като развитие като прогнози като виждане И като необходимост от диагностика . Вие го водите но в какво сте активна ( виждам че в изследванията ) но какво правите у дома  и съответно   как се справяте с домашното, което ви дават, какви затруднения виждате у детето, , какви затруднения ви споделят специалистите, какво виждате подобрено, какво влошено, какво предприемате самостоятелно като терапия - имам предвид класиката - сортиране, разпознаване, подреждане, вграждане, фина моторика...

Рецептивна реч ...това е спор който водим тук от 100 години. няма как да е проблем само в рецептивната реч и да страдат навиците за самообслужване , това не следва логиката...Като има имитационно подражание защо не включвате жестове в комуникацията, за да почне да общува по-лесно, защото няма желание или защото специалистите смятат че няма нужда?

Ако сте тук просто да попитате има ли такива деца - да има. Ако сте тук да попитате има ли деца с положително развитие - да има, има ли деца преодолели състояние- да има. Но има  и много които не са преодолели, не са излезли, изоставали са още повече. Излезлите от състоянието са вложили много усилия. Тези които не са излезли не са вложили по-малко усилия- просто въпрос на късмет.

# 710
Емелина, изследван ли е интелектът на детето? В ранна възраст поведенческите разстройства (сред които е и Аутизмът) много се припокриват като симптоми с интелектуалната недостатъчност.
Рокет, как пък логопедът Ви не може да постави диагноза?! Вашето си е чист езиков дефицит, предполагам първичен. И да, винаги първо се формират съществителните имена. След това идват глаголите и прилагателните имена.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 22:31 от Venel82

# 711
Диагноза не търся. Това е дума, която няма да промени нищо. В отговор на това което питате мога да отговоря, че той посещава градина през седмицата и след това вкъщи играем различни игри. Старая се да има само 1 играчка пред него за да мога да фокусирам вниманието, а не цял кашон с играчки. Редим пъзели, конструктори, сортиери, кубчета, игри за вгнездяване от типа бодли на таралеж които да подрежда. Играта с пластелин е по-скоро мачкане отколкото моделиране. Оцветяване и рисуване също е трудно, по-скоро драскане. Имаме баскетболен кош в който занася и вкарва топката, но не може все още да си я подаваме. Много харесва да разглежда книжки, особено тези с капачета. Започна да подрежда предмети в кутия, да лови дървени рибки с магнит с въдица (с моя помощ). Относно това, че още е с памперс, проблема е че не показва кога има някаква нужда, но... имаше период преди 2 седмици в който поради раничка го щипеше и не искаше да пишка. Стискаше докато не го заведа в банята и не пусна душа. Значи може да се въздържа, но не показва, че има нужда. Бях решила че това е момента да махнем памперса, но щом спря да го щипе отново почна да пишка в памперса. 😖
Пропуснах да кажа, че беше шокирал госпожите в градината в първа яслена група. Беше научил цялата мелодия на " Тръгнал кос" и я тънаникаше абсолютно вярно. Всички бяхме в шок тогава, но не се знае какви заложби може да има детето за напред. Правили сме достатъчно изследвания, които изключват някои от вашите предположения. Насочени сме към психологична оценка от невролог.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 22:44 от Emelina

# 712
Освен Б12,мога да предложа изследване на витамин Д,Казеин и изследване за глутенова непоносимост (f79) ,препоръчано от един професор(свързани с късно проговаряне). Моето мнение е,че без значение каква е причината (а тя е трудна за назоваване дори от специалисти) е важно да сме спокойни и адекватни . Обвиненията са безмислени ,дали екрани ,генетика ,липса на витамини или лош късмет е без значение важното е да сме адекватни и в полза на децата си .Работа ,работа и много работа,наше задължение е да оставим възможно най-функционални човеци на тази земя,когато нас ни няма вече .

# 713
Kikoto съгласна съм с Вас, но метаболитните и генетичните изследвания, които правихме покриват тези наще и всичко е в норма. Възможно е всичко въпреки, че педиатъра ни успокояваше до 3 години как нищо му няма на детето, но аз виждах че има проблем. Логопеда ни успокоява как щом сме почнали от рано всичко ще е наред, друг как ще станат нещата... аз не виждам да се оправят скоро...затова съм се отчаяла вече. Наслушах се за "големите" специалисти за които се чака по 6 месеца как поставят диагноза на деца и казват на родителите да оставят детето в дом, че нямало смисъл... след терапия обаче (при жената при която ходим) детето се подобрява драстично, говори, без памперс е и се развива добре.. вече не знам към кого да се обърна.

# 714
Venel, визирам че на този етап не сме обсъждали диагнози като диспраксия, афазия и други, за които често се споменава тук. Simple Smile
Иначе е ясно че има сериозен дефицит по отношения на говора.
Последните седмици има осезаем напредък от нови думички в речника, които се появяват изведнъж, сякаш от години ги използва, а реално ги казва за пръв път.
Така или иначе от тук си имаме още доста работа. Просто в контекста на дискусията ми стана интересно дали се смята, че синът ми говори с изтечения или не, при липса на словосъчетания глагол+съществително.

# 715
Emelina, не се отчайвай! Моето дете е почти на 5. Беше на 4г. и 2м. когато правихме обследване при психиатър, психолог и логопед. Спомням си колко много неща не знаеше и не можеше. Не използваше "аз", когато искаше нещо го казваше с една дума, не правеше изречения, не задаваше въпроси. Имаше едно странно държание да затвори той вратата, да изгаси лампите, а по време на прегледите пък изобщо не се обръщаше по име. Сега, малко повече от половин година говори, задава въпроси и за всичко си казва с изречения, макар и да не му се разбира много. Изчезнаха и натрапчивите желания да прави определени неща той. Имаме голям напредък, но има още доста докато си настигне връстниците. И аз се бях отчаяла и не съм вярвала, че за няколко месеца дете, което говори с по една дума ще започне да задава нон стоп въпроси. Моя съвет е да не спирате да работите със специалисти и да си намерите правилните такива. Както много пъти сигурно сте го чували - работа и търпение.

# 716
Съвсем наскоро от детската градина ни изпратиха на специалист , защото дъщеря ми не можела да се съсредоточи  и не отговаряла правилно на въпросите на госпожата. Например: Какво е времето навън, било облачно, но тя казала, че било слънчево. Или и казват да прибере разпиляните кубчета, като ги сортира по цвят и големина, а тя се заигравала! Проговори късно, на около 2 и половина. Говори чисто и ясно, повечето пъти граматически правилно! Разбира два езика, но използва само единият, този на държавата, в която живеем. Махнахме памперса лесно и бързо на 2,2 години! У дома е послушна и изпълнителна, но понякога се тръшка и реве за глупости. Знае дните на седмицата, познава буквите и цифрите, но още не може да чете и смята. Може да подреди съвсем сама малък пъзел от 24 парчета. Не обича да рисува и като оцветява излиза от контурите. Музикална е ,пее правилно и хубаво!

Запазих , разбира се час при специалист, който обаче е след три месеца, като на предварителният разговор ми казаха, че не виждат нищо тревожно! Да потърся ли в съседен град или мислите, че учителката преувеличава?

Последна редакция: пт, 01 дек 2023, 11:46 от Sissy

# 717
  • Наблизо
Рокет,нормално е това с глаголите.И при моето дете те последни се появиха.
Сега вече си казва и аз и спряга глаголи на два езика,но се случва да има грешки,най--вече с ти и аз.Бърка ги.Работим с логопед и все повече разказва,но трябва да го попиташ.
Щом слага логични думи една до друга,дори и глаголът да го няма или да го показва-според специалиста,който работи с нашето,значи прави изречения.

Сиси,аз не виждам нещо подозрително при вас.Най-вероятно,заради късното проговаряне,има компенсаторни механизми,които още не са изчезнали и проблеми с разбирането,но те ще изчезнат.
Нашето е още по-назад,и то проговори късно и ни казват вече,че проблемите ще отшумят с времето и смного работа.
Прегръдка и всичко ще е наред  с Беболина >)

# 718
Рокет, моя е на 2г и 10 месеца и е по същия начин. Често изразява глагола с жестове. Даже съм изненадана колко нови жестове измисля за да се изрази.
При вас има ли говор, който е неразбираем. Все едно си говори нещо на него си. Също при нас определени съгласни и звуци все още не може да произнесе или се притеснява и не пробва.
Ако искаш може да ми пишеш и на лични, ще се радвам да обменим опит.

# 719
Здравейте! Някой да е давал на детето си добавка Уридин? Или поне ако якой знае нещо повече за нея, ще се радвам да сподели мнение. В процес на проучване съм за евентуално даване на детето, което е на 5г.

Общи условия

Активация на акаунт