Трудно проговаряне - тема 26

• 75 637
  • 820
  •   1
Отговори
# 720
... изследван ли е интелектът на детето? В ранна възраст поведенческите разстройства (сред които е и Аутизмът) много се припокриват като симптоми с интелектуалната недостатъчност.

Абсолютно така е, но нали изследването на интелекта на тази възраст не се смята за точен отчет. Скриинигите с голяма точност почват от предучилищна ( уекслър примерно макар че те направиха и възраст 5 г по спомен) . Пък и дори да си представим че има точен скрииниг, възрастта до 7г е най-гъвкавия, отворен прозорец. В този период от една страна много и безобидни и сериозни състояние продуцират сходни симптоми. А от друга една много много интензивна терапия може да направи чудеса ако детето има възможност. Един скрииниг ще покаже признаци, текущо състояние но няма да дефинира възможности. Доколкото знам никой сериозен няма да постави на дете на 4 умствен дефицит. За момента все още с мкб 10 ще бъде грр. Затова не ми се струва смислена тази диагностика сега. Струва ми се смислено това дето го наричат "функционална оценка".
Давам пример с моичкия. Ако на 4 му беше правен такъв тест щеше да поднормен. На 7 когато правихме уеслър беше норма, а в частта неврбалната и много над норма.

Емелина
За памперса и защо сте все още с него. Какво правите по въпроса ? и преди всичко как очаквате това да се случи?  Какви симптоми реакции показатели да има? Имате ли друго дете или това е единственото?

Тук е времето и мястото за пореден път да кажа че много родители когато детето има някакво изоставане веднага се хвърлят за наваксват познавателнито. Редят пъзели, сортират и много други. И някак - детето ми сортира по големина, по цвят по вид - и това ги успокоява. Те не си дават отчет че самооблужеването е доста важно, даже много по- важно. На една, Детска площадка хората наоколо като видят детето с памперс на 4 г., хич няма да им направи впечатление, че детето вгнездява фигури. На 4 с памперс за всички наоколо е червен светофар. Родителят трябва по-скоро да наблегне на това, на обличане, съблича е, миене, хранене, избор самостоятелен на дрехи (синя или червена близка, а не шорти или дълги гащи според сезона.) Знам за случай с четящо дете на памперс... Това е просто някакво недоразборане, не довиждане, лоша услуга на детето, което и без това се види че има проблеми. Трябва да бъде ясно озънато че навиците за самооблужването са много важни И много подпомагащи развитието също. Когато детето има уменията, самочувствието да се грижи за себе си, в рамките на възрастовите критерии, повярвайте ми и "умствено" ще дръпне повече.

Самото сваляне на памперс е вид "дресировка" така че всички деца трябва да преминат през една и съща процедура, просто при едни разбирането че са напикан се случва по-рано, при други по-късно, а при трети никога. Но това дали ще стане или не се случва, се разбира чрез процеса на "дресиране", отново и отново. То си има продедура, тука сме я писали много пъти. Аз самата свалих памперс на детето на 3,5, след многократни опити, когато се оказа че за няколко месеца от предишното неуспешно сваляне " беше узрял за идеята ".  Детето ви няма как" да покаже" това с показването се случва много по-нататък.

Няма как да има разбиране  че" детото иска само" да си махне памперса.Това е процедура което осъществява родителя, защото знае, че това Е полезно. Като Да крайният резултат е детето само да ходин в Тоалетната, но не се започва от показване че е напикано. То може никога да не ви покаже щом не почвате "дресировката " и не стигате до етапа на "показване". това е все едно дресьора да тъжи че лъвът САМ не не иска да скача през обръч. И за какво му е да скача. На вашето дете за какво му е да показва - нали си има памперс - сухо приятно...

Последна редакция: нд, 03 дек 2023, 10:23 от _re_ge

# 721
  • Наблизо
Усещането за узряване е най-трудното за хващане.
Моето дете и то към 3 и половина почна да се изхожда в гърне.Сега си се усеща,подканям де..но не иска да ходи на голямата тоалетна с редуктор..

Интересното е,че колкото повече развива езика,толкова повече тактилността към другите и агресията намаляват.

Опитвам се ,заедно с ходенето при логопед,да го науча да задава въпроса Защо.Също така и не иска да отговаря на него.Всичко друго пита и отговаря..
Не разбирам защо точно този въпрос така блокира.

# 722
То точно това е ерготерапията,все неща които можем да правим и вкъщи.Връзване на връзки,миене на зъби,низане на макарони , закопчаване на копчета,проучване към гърне и т.н.Прогрес и съзряване с памперс е трудна работа,трябва да се махне на всяка цена.Детето трябва да скъса с всичко бебешко,това са и залъгалките,смучене на палец и прекалената отзивчивост на нас майките.При мен памперса също беше драма(на две години и малко го свалихме),беше ужасно трудно.Съветът ми е махне ли се така да остане,никакви такива само навън или само ,като сме на гости .

# 723
Въпросът Защо изисква логическо абстрактно мислене, той е най - труден за усвояване.

# 724
Да, интелектът реално не може да се изследва в най-ранна възраст, но поне може да се направи една оценка на развитието, която също е доста показателна и да се види колко е разминаването между календарна и психична възраст. Разбира се, че това не отменя нуждата от интензивна работа, но показва какви могат да са очакванията към успеваемостта на детето към дадения момент. С времето може да се постигне известна компенсация разбира се, но все пак и тя има някакъв предел. Ако изоставането е прекомерно, не можем да очакваме пълна норма. И това най-вече ще си проличи в логическото мислене и математическите операции, дори и останалите сфери да са на сравнително задоволително ниво.

# 725
Абсолютно съм съгласна с памперса. При нас го махнахме август и веднага се усети промяна в поведението и разбирането.
За мен достатъчна индикация е, когато детето не му е приятно да е мокро/напикано и иска да бъде сменено. От там е просто въпрос на време да разбере, че е по лесно да пишка/ака в гърне, отколкото да го сменят. Ако не се усеща или не му пика че е оцапан може да е по трудно.
При нас отне около седмица и половина за пиш. Даже бяхме на почивка за почивните дни, мъкнах много дрехи и раниците бяха заредени. Акото все още го борим, имаше и малко запек миналия месец и това борим. Но вече свиква и почва да показва и за двете. Давайте награди за свършена работа в гърнето. Но най важното е просто да махнете памперса. При нас само през нощта слагам, защото е зима, но пролетта и него ще махна.

# 726
Включвам се само да кажа, че чудото с махането на памперса е много дълъг процес. Може да отнеме 1-2 седмици до започването да показва. Обаче не означава, че ще си казва постоянно. Ще има дни с много напишкани гащи, ще има и дни без никакви. Това може да продължи месеци наред. Дори и при дъщеря ми, която от 2 години е без никакъв памперс(сега е на 4г и 5м) се е случвало да се заиграе, тръгва към тоалетна обаче не успява да устиска. Тази година се случи и 2-3 да се напишка в съня си. За мен лично е нормално. Изисква се време и търпение.

# 727
Правили сме много опити, но без успех. Сега чета книга за приучване и съм се надъхала почивните дни ( които тази месец са доста) да го натисна и да махнем това нещо. Знам че няма да е бърз процес, но все пак да стартираме.

# 728
УЗРЯВАНЕТО  е най-лесното нещо за хващане.
Симптомите са много ясно и са следните:
1. Детето не харесва да  е мокро
2. Детето разбира че мокрото идва от него и затова  - > погледни точка1.
3. Детето може да се стиска по някаква причина и да не пикае поне 30 минути.

Никое дете не знае как се сваля памперс. Никое дете няма да се събуди сутринта и да ви каже - "мамо татко от днес ще пишкам в тоалетната". Навремето просто е нямало памперси на нашите баби и майки са имали интерес да ни научат максимално бързо да  привикнем към гърнето за да перат по-малко. Сега с тези памперси се случва голяма галимация. Детето Уж пикае пък е сухо, уж му го махат памперса, но пък после пак го слагат. Това тотално ги обърква. Личното ми мнение че сега децата свалят памперса все по-късно не защото имат проблеми а защото родителите някак не знаят какво да правят. Имат някакви завишени очаквания за "разбирането" на децата кога и къде да вършат работата.

# 729
  • Варна
Емелина, не се сещам дали прочетох, но правена ли е образна диагностика на мозъка при детенцето? Друго, което се сещам е дали това състояние се "отключи" след някоя ваксина? Последното е почти недоказуемо нещо и така или иначе и това да е причината - работите с последствията. Другото важно нещо е биохимията - ако има някакво несъответствие на биохимично ниво, цели метаболитни пътища не работят и става преливане от пусто в празно. Трябва да сте сигурни, че всичко е изследвано. Има и генетични синдроми, които се проявяват по - късно, но за това е нужно да се направят генетични и метаболитни изследвания.
Всички тук са прави къде да заведете детето - обследване при няколко специалиста за да знаете накъде сте. И наистина изчетете тази тема, старите теми и темите за аутистичния спектър, картинката ще ви се понамести.

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 09:21 от ivka_smile

# 730
Направени са и метаболитни и генетични изследвания, ЕЕГ, скенер правиха заради аудиометрията, кръвни изследвания, В12 също е изследван.. всичко в норма!
 ЯМР не е правен. Консултация с психолог, невролог и логопед - да! Отричат аутизъм, съмнения за СИД, екранна зависимост. Консултация с психиатър - предстои.

Емелина, не се сещам дали прочетох, но правена ли е образна диагностика на мозъка при детенцето? Друго, което се сещам е дали това състояние се "отключи" след някоя ваксина? Последното е почти недоказуемо нещо и така или иначе и това да е причината - работите с последствията. Другото важно нещо е биохимията - ако има някакво несъответствие на биохимично ниво, цели метаболитни пътища не работят и става преливане от пусто в празно. Трябва да сте сигурни, че всичко е изследвано. Има и генетични синдроми, които се проявяват по - късно, но за това е нужно да се направят генетични и метаболитни изследвания.
Всички тук са прави къде да заведете детето - обследване при няколко специалиста за да знаете накъде сте. И наистина изчетете тази тема, старите теми и темите за аутистичния спектър, картинката ще ви се понамести.

# 731
Чакайте малко! Кой отрича аутизъм? Аутизмът е психиатрична диагноза. Единственият специалист, който може и има право да постави или отхвърли тази диагноза, е детският психиатър. Вие казвате, че такава консултация тепърва предстои. Всички други могат да изказват догадки на база опит. И пак, не е професионално.

# 732
Е при нас специалистите казват, че няма, но в детската градина продължават да ми говорят за диагнозата му и как трябва да го преместя в специализирана детска градина

# 733
Кое друго нарушение се припокрива като симптоми с аутизма , когато симптомите са:
Липса на реч
Запушване на уши от шум и необичане да пипа различни текстури ( СИД, ясно,ама то може и да е част от аут.спектър)
Неовладени тазови резервоари ( не че е конкретен белег, а по - скоро говори за сериозно изоставане в развитието)
Нестабилен очен контакт
Не реагира на инструкции
Не отговаря на въпроси, не реагира на реч въобще
Обича еднотипни неща,като игра с вода или топки

Питам за вашето мнение,тъй като напоследък виждам,че психиатрите отбягват диагнозата аутизъм при положение,че са налице тези маркери. Като питам родителите какво е становището, щом не това, обикновено са разни описателни, неуточнени разстройства. " Разстройство на развитието: неуточнено" . Много зачести това и се чудя защо, на какво се дължи...

# 734
Защото спектъра се разшири страшно много. Вече се включват и деца, които могат да говорят, имат очен контакт и т.н. Ре-ге в един пост по назад беше писала, че остават само 2 сиптома по които диагностицират - единия помня, че беше стериотипност, другия го забравих.

Поставят разстойство на развитието, защото това което се вижда е моментното състояние. Особено при по малки деца е много трудно да се установи до каква степен изоставането ще се навакса и от какво е причинено това изоставане - екрани, прекалено либерални и загрижени родители, невронетипичност, СИД, някакви заболявания на мозъка или други проблеми в по ранна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт