Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 638
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 285
  • Другата България
А, и едно мнение на Иво Сиромахов във връзка с /полу/президентската република и референдума.
Цитат
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.
https://fakti.bg/bulgaria/708288-siromahov-ako-vlazat-v-ns-itn-s … ritarnata-sistema
И образец на бюлетината за Референдума:
Скрит текст:

# 15 286
Това кандидатстване от няколко места трябва да се премахне.

# 15 287
Шолц: Правото на вето при гласуване в ЕС да бъде премахнато
 България все повече ще козирува на брюкселските чиновници.

Правилно! Да се гласува с мнозинство. България ще се съобрази с мнозинството. Както и всяка друга държава.

Интересно защо сега, а не докато Гърция блокираше БЮРМ. Колко държави са ни сложили вето за Шенген? Никой нигого за нищо не притиска там, така както ни изнасилваха нас. Защо и тогава не се замислиха да махане на вето....

А случайно да знаете, че преди три години самите ние сме решили да спрем процеса по присъединяване, защото ни било страх от мигранти?

https://www.schengenvisainfo.com/news/bulgaria-doesnt-want-to-jo … migrant-invasion/

През 2017 година България е получила 17 инструкции, които е трябвало да изпълни. 

https://www.schengenvisainfo.com/news/bulgaria-and-romania-will- … n-area-this-year/

На въпроса колко държави са ни сложили вето, две са. Франция и Нидерландия, най-вече заради корупцията и организираната престъпност. Така или иначе, има шанс да ни включат в близко бъдеще, макар и шансовете ни да са по- малки от тези на Хърватска и Румъния. Не знам Шолц какво е имал предвид вчера, но май никой не знае по принцип той какво има предвид.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-25/bulgaria-rene … -status-this-year

# 15 288
Основният проблем на партиите у нас е, че са лидерски. (Почти) всички са създадени от хора, които са били във втория ешелон на БКП навремето. или пък привличат такива хора. Тези хора на свой ред не допускат непроверени от тях хора, за да няма изненади и се бетонират.
Един от недостатъците на политическата ни система е, че вместо да се върви в посока по-облекчено преференциално гласуване и мандатност на народните представители (и кметовете), ние отидохме в обратната посока - вдигане на преференциалния праг и налагане силово на решенията отгоре.

Разбира се може да се помисли за решения, но като цяло политическата ни система е добра, проблема е в морала на тези които я изпълняват. Голяма беда е, че всяко правителство пипа отново изборния кодекс, не му дават време да заработи.

# 15 289
Адв. Байкушев за казуса с "Газпром": България все още е в силна позиция
https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/735209?utm_source=related_ … ign=content_promo
Това е мнението на адв. Методи Байкушев, обявен миналата година за един от най-влиятелните арбитражни адвокати за Централна и Източна Европа.
Методи Байкушев, който на миналите избори бе привърженик на „Демократична България”, а на тези скочи в отбора на Киро и Асен?
Ами какво друго да очакваме да каже?

# 15 290
пак да попитам:
кой ще е губещ при арбитраж ?

Би трябвало да сме ние. Но много зависи от това кой ще защитава нашата позиция. Както гледам, ако е служебното правителство или някоя друга креатура на руското лоби, ми е ясно как нещата отиват в зоната на здрави вероятности. Общо взето можем сами да се прецакаме най-вероятно, защото едно правителство подписва, друго приема една стратегия, трето обръща кормилото в друга посока и всяко се води от свои интереси, а не държавни.

Но принципно нещата са прости - имаме договор и трябва да плащаме по еди коя си сметка в еди каква си валута. Едностранна промяна на условията на плащане е неприемлива по никакви закони или правила.

Такива договори въобще не са прости и не са лъжица за начинаещи и слаби юристи да се упражняват, каквито са пепейските.
Незнанието никога не спасява и не върви пред никой.
В момента всеки само се упражнява за политически дивиденти.
Ако беше просто нямаше да има и проблем с газа.

# 15 291
Е, чак скок не бих го нарекла. По-скоро за мен той е интересен с това, че има експертиза при арбитражните дела, колкото и да дразни това някои.
https://www.dpc.bg/bg-insights/metodi-baykushev-recognized-in-th … on-powerlist-2021
Аз го разглеждам и уважавам мнението му като юрист, не като политик.

# 15 292
Аз не чух някой от новия кабинет да твърди, че не сме имали право да препродаваме. И в момента, в който купим нещо, то става наше и може да правим с него каквото си поискаме. Ако няма слотове, защо да не го продадем като сме го купили. Нека да обяснят. Защото сега се твърди, че е нямало слотове и до там.
Дори не. Твърдят, че имало слотове, ама се били препродавали от частни компании.

# 15 293
Скрит текст:
Основният проблем на партиите у нас е, че са лидерски. (Почти) всички са създадени от хора, които са били във втория ешелон на БКП навремето. или пък привличат такива хора. Тези хора на свой ред не допускат непроверени от тях хора, за да няма изненади и се бетонират.
Един от недостатъците на политическата ни система е, че вместо да се върви в посока по-облекчено преференциално гласуване и мандатност на народните представители (и кметовете), ние отидохме в обратната посока - вдигане на преференциалния праг и налагане силово на решенията отгоре.

Разбира се може да се помисли за решения, но като цяло политическата ни система е добра, проблема е в морала на тези които я изпълняват. Голяма беда е, че всяко правителство пипа отново изборния кодекс, не му дават време да заработи.
Последната промяна в ИК се радва на широко одобрение - машинния вот.
Не сме в състояние да променим морала на политиците ни, но може да променим системата. Може да е добра, но не е ефективна за нашите условия и не дава резултат. Оставяйки нещата така, както са в момента, ще се въртим още дълго в избори - СП - избори - СП ...... Дори да се стигне до редовно правителство то ще бъде или такова като на ББ или като последното на КП.

# 15 294
Аз не чух някой от новия кабинет да твърди, че не сме имали право да препродаваме. И в момента, в който купим нещо, то става наше и може да правим с него каквото си поискаме. Ако няма слотове, защо да не го продадем като сме го купили. Нека да обяснят. Защото сега се твърди, че е нямало слотове и до там.
Дори не. Твърдят, че имало слотове, ама се били препродавали от частни компании.
Ако търговете са година по-рано за слотовете. Дали ПП дали СП опциите са едни - купуваш слот от частна компания. СП ми е интересно докога ще чакат отговор. Много се изложиха.

# 15 295
"Оставихме държавата с над 1,5 милиарда преизпълнение на приходите. Не мога да си представя кое е това нещо, което може да доведе до 11-милиарден дефицит и единственото, което ми идва на ум, е да се субсидира "евтиният" руски газ." 
https://clubz.bg/126752

# 15 296
Гарганела и аз го чух това и съм поразена и обезпокоена. Няма ли начин да се провери за какво е този харч в рамките на 20 дневен период, откакто управлява СП? Ето ти казус, когато няма парламент как всичко е безконтролно. Чух Донев да мънка нещо за нов заем от 6 милиарда, за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.

# 15 297
Ако тезата на АВ е, че парите са/ще се похарчат за "евтин газ" от Газпром, то тя противоречи на тезата на Васко Начев - "Газпром" няма да ни даде отговор и не желае да ни дава газ.
Каква всъщност е истината? Thinking

# 15 298
Възраждане казали че нямат зависимост от външни сили..Дали има хора които да вярват в това твърдение...Sweat Smile

"Възраждане" смятат, че само те могат да нормализират доставките на газ от "Газпром". Това заяви лидерът на партията Костадин Костадинов по повод очакваният отговор от руската компания за доставките на газ за България. "Тези преговори изискват обективна преценка и независима комуникация. Ние нямаме зависимости от нито една външна сила. Трябва да се води икономически диалог, който касае живота на всеки българин. Предходното правителство постави взаимоотношенията ни с Русия, с която ние имаме икономически полза да сме в добро партньорство, в риск", заяви бившият депутат от "Възраждане" Искра Михайлова. https://fakti.bg/bulgaria/708697-vazrajdane-za-gazprom-pregovori … nat-predi-meseci-

# 15 299
Аз пак да си питам. Има ли държава, която да е пристъпила към арбитраж с Газпром?
Нали никой не плаща в рубли и е много просто. Всички го знаем наизуст този договор. Шефът на Газпром се е събудил една сутрин и понеже е имал силен махмурлук си е казал: "абе, я да ги накарам да плащат рубли" и понеже за разлика от форумците не го е чел този договор и въобще не се сеща как да го направи им е звъннал по един телефон и като му отказали, завъртял едно кранче от кабинета си.
Сега и студент първи курс право може да отиде на арбитраж и да спечели, ама на, някой продажен русофил ще обърка нещата, защото ще скрие разпечатката от обаждането по телефона на шефа на Газпром.
И така и в другите европейски държави, които не плащат в рубли, странно как имат някакъв газ и те чакат отговор от Газпром и не ходят на арбитраж.

Общи условия

Активация на акаунт