Политиката в България 2 - Задава се горещо политическо лято

• 447 564
  • 15 780
  •   1
Отговори
# 15 300
  • София
Адв. Байкушев за казуса с "Газпром": България все още е в силна позиция
https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/735209?utm_source=related_ … ign=content_promo
Това е мнението на адв. Методи Байкушев, обявен миналата година за един от най-влиятелните арбитражни адвокати за Централна и Източна Европа.
Методи Байкушев, който на миналите избори бе привърженик на „Демократична България”, а на тези скочи в отбора на Киро и Асен?
Ами какво друго да очакваме да каже?
То какво да очакваме да кажат и ваще дето мислят,че живот без руски газ е невъзможен/недопустим.

Евгени Кънев  :
Вчерашният ход на Радев с терминала в Александропулис - за да умилостиви разгневените граждани от завоя на нашата геополитика - е от все същата поредица “Пунта Мара”, заимствана от ББ.
Понеже в нашата политика всичко е с двойно дъно, то и политиката менте ражда политици - менте. И обратно.
Този ход целеше единствено гражданите да видят чрез медиите колко лично е ангажиран - не шефа на Булгаргаз, не министъра на енергетиката, не дори премиера - а лично президентът, на който НЕ му е работа това, с доставките на НЕруски газ.
“Преговори” за терминал за НЕруски газ, който ще тръгне след година - за да се укрият единствено важните за президента преговори за РУСКИ газ СЕГА и за следващите ключови месеци.
Серията “Пунта Мара” започна още в ден първи на кабинета на Радев с апокалиптичната картина на хаос и разруха, в която кабинетът Петков е оставил страната.  Картина, в която няма място НСИ, отчитащ бумтяща икономика. “Газ няма” трябваше да създаде впечатление за “въздух няма”.
След това като се оказа, че газ все пак има - цената му стана пунта-мара. След това като не свърши работа цената - на фона на баснословните индекси напомпани от Газпром - започна “страхуването”, че ще ни съдят. ИТН.
Нали си спомняте пунта-маренето на ББ, който започна да открива интерконектора още от 2012 г, за да построи междувременно Руски поток. Отделно - платноходки, дълбачки, нефтен монопол и концесии за жълти стотинки… и така 12 години ”диверсификация”, за която СЕГА предлага дори закон.
Но както сам казва ББ - най-големият политик е Доган. Защото от него научи как хем да си демократ в Европа, хем да раздаваш порции у дома. Хем да се бориш за евроценности, хем да си притежаваш съда и прокуратурата, за да не те настигнат тези ценности.
И всички медии в захлас повтаряха с години как пунтамаренето е висша политика, а Доган е нейният пророк.
Ами това ражда т.н. Магнаурска политическа школа у нас. В тази среда, когато говориш за Европа, за ценности - се сдобиваш с етикета “либерал”.
Чували ли сте някой “консервативен” или “социален” политик у нас да говори за върховенство на правото, свобода на словото, правата на човека, правата на малцинствата, политически плурализъм, достойнство на личността, неприкосновеност на частната собственост и пр? Като изключим Радев в двете си кампании, дето срамежливо говореше за върховенство на правото - като част от неговото пунтамарене?
 Не, това са евроглупости.
А истината е далеч по-проста.
Не става дори дума за европейски или либерални ценности, които много наши пунтамара политици нарочват за чужди.
А за ценности, записани и в нашата Конституция:
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 11.
(1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
….
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
А какво да кажем за омразата към НПО?
Чл. 12.
(1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
А какво да кажем за опазването на природата?
Чл. 15.
Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.
А опазваме ли частната собственост?
Чл. 17.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
А за свободите на човека?
Чл. 29.
(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
Чл. 30.
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.
Чл. 37.
(1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
Чл. 38.
Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
Истината е, че водим битка за Нашата конституция.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 12:35 от trikitil

# 15 301
Имам усещането ,че СП върви по разни опорни точки.
Първо беше хаос и разруха в енергетиката. Обаче отиваме натам, че именно СП предизвика и хаос и разруха-отиваме на 70% по спот пазар
Второ, хаос и разруха с ДБ ( държавен бюджет) Интересно калще финишират там Wink
И нещо напълно  в стил на СП зам. -министърът на транспорта  констатира "хаос и разруха" в БДЖ.
Забележете,  пътническите влакове били мръсни и закъснявали.Wink Експертиза!

# 15 302
"Чиста проба саботаж." Първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не е
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32009279.html?fbclid=IwAR0XxI5vg … yOln4O_wp0IGxYkP8

# 15 303
  • София
Чета ги всички тия "енергийни капацитети", дето ги поствате и се чудя на служебното защо не остави всичките им дрънканици от сутрин до вечер да се сбъднат. Да купува втечнен газ, да прекупува слотове скъпо и прескъпо, защото какво са за нашата държава някакви си слотове, да освободят цените на ел.енергията за битовите потребители, да не компенсират бизнеса с нищичко и прочие хубавини. Нека си го получим с пълна сила това, за което вряскат разни псевдо експерти. Нека им изпълнят исканията, нека видим колко е хубаво, ама да го усетим наистина по джоба си в пълен размер. И след като ни връхлети вълната с пълна мощ, тогава да видим кой крив и кой прав.

# 15 304
orchid,  т.е  всички са псевдоексперти само на Радев кадрите най-способни ?

# 15 305
Гарганела и аз го чух това и съм поразена и обезпокоена. Няма ли начин да се провери за какво е този харч в рамките на 20 дневен период, откакто управлява СП? Ето ти казус, когато няма парламент как всичко е безконтролно. Чух Донев да мънка нещо за нов заем от 6 милиарда, за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
А защо не беше толкова поразително обезпокоена, докато пепетата теглеха заеми.

# 15 306
Не е въпросът защо Радев (се прави, че) договаря ползването ни на гръцкия терминал, а защо не е направено това досега. После да не стане като с танкерите. И без война и катаклизми, договорът ни с Газпром изтичаше накрая на тази година. Явно никой не е мислил за осигуряване на газ след това. Аз си останах с впечатлението, че и с азерите, след спирането на газа от Русия се договориха тези допълнителни количества (или поне с това се оправда, че и те са по-скъпи, уговориха се в кратък срок). Освен 7 танкера "уговорени", какво направиха КП и ко. за доставките на газ (да не говорим, че и от предишните вече е трябвало да се мисли за края на договора).
Май всички ще се окаже, че са работили за 100% зависимост от руски газ.

# 15 307
Гарганела и аз го чух това и съм поразена и обезпокоена. Няма ли начин да се провери за какво е този харч в рамките на 20 дневен период, откакто управлява СП? Ето ти казус, когато няма парламент как всичко е безконтролно. Чух Донев да мънка нещо за нов заем от 6 милиарда, за да се обслужат харчовете, заложени в бюджета.
А защо не беше толкова поразително обезпокоена, докато пепетата теглеха заеми.
Явно си пропуснала какво са правили "пепетата" и че имаше тогава парламентарен контрол и отчетност. Че с взетите заеми всъщност намаляваше дългът и разни други подробности. Сега такива неща няма, или ако разходите са оправдани, нека да ни обяснят къде отиват средствата. Достатъчно ясна ли бях или отново трябва да се обяснявам за "пепетата и ленчето"? Всъщност всички ли са ок със СП в момента и с неговата политика? Съвсем добронамерено питам, просто ми е интересна другата гледна точка.

# 15 308
Е, чак скок не бих го нарекла. По-скоро за мен той е интересен с това, че има експертиза при арбитражните дела, колкото и да дразни това някои.
https://www.dpc.bg/bg-insights/metodi-baykushev-recognized-in-th … on-powerlist-2021
Аз го разглеждам и уважавам мнението му като юрист, не като политик.

Въпрос с повишена трудност - кое действие би породило арбитраж - неизпълнение на договор или казване по телевизията, че може да се стигне до арбитраж. В случай на лош развой кой ще е виновен за плащане на неустойки - лицата вследствие на чиито решения ще се плащат или на дрънкалата по телевизиите, които си говорят.

# 15 309
Абе тези хора от ГЕРБ знаят ли какво искат? До вчера всички тръбяха как трябва да преговаряме с Газпром, сега това.

Борисов от Бургас към служебния кабинет на Донев: Да не се връщаме към "Газпром"
https://novini.bg/bylgariya/izbori/735433

# 15 310
Да не говорим, че политиците ни, понеже само с политиканстване се занимават, а не с делата на държавата, съвсем не отделиха нещата:
Едно беше (е) откъсването от руски газ, друго потребяването ни докрай на газа по действащ договор и вкарването ни в арбитраж, който да ни струват майка си и баща си.
Едно диверсификация на газа, означаващо ползване на различни източници, друго смяната една зависимост с друга. Пък да не говорим, че май и другата зависимост още не сме я осигурили. Имаме азерски газ за 1/3 от потреблението. Другото ще чакаме танкери и ще си говорим само за слотове.

И приказките за зависимости, руснаци, американци, ценности, танкери, слотове и бла-бла са абсолютно кухи ако газта, която потребяваме се окаже по-скъпа  от тази без тях. Трябва ни възможно най-евтина газ, при условията на задължителни няколко източника, от които никой (не само руския) не взема превес, Ама взех утопии да говоря.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 17:46 от solnichka

# 15 311

Всички специалисти се скъсаха да обикалят по студията и да обясняват, че бюджета не е ОК, но ПП все пак го приеха - с любезната подкрепа на БСП, ДБ и дори ИТН, които въпреки, че не са го одобрявали, все пак го подкрепиха. А сега излиза, че въпреки милиардите, които изтеглиха, се налага да се теглят и още. И аз съм силно обезпокоена, че Кирил и Асен обикалят България с автобус, на който пише, че искат да ни довършат. Упс - да довършат започнатото. Пази Боже!!!

# 15 312
Имам чувството, че всички - политици, експерти и т.н. се състезават в говорене. Всеки говори каквото му дойде за момента, утре ще е друго. Създава се впечатление, че много хора работят по проблема с газа и не само.
От друга страна готвят увеличение за м.септември с още 17%.
Същевременно министър на финансите Росица Велкова,  очертава мрачна финансова прогноза, като по думите ѝ няма достатъчно пари за непредвидени разходи.
И от трета страна фискалната устойчивост на БГ е под риск, „Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Смея да кажа, че има голям риск да видим увеличаване на данъци и от новия редовен кабинет" - Сиркаров.
Не знам дали зимата ще е студена, дали ще сме солидарни с Украйна и т.н., но ще си плащаме и за студа и за солидарността.

# 15 313

Всички специалисти се скъсаха да обикалят по студията и да обясняват, че бюджета не е ОК, но ПП все пак го приеха - с любезната подкрепа на БСП, ДБ и дори ИТН, които въпреки, че не са го одобрявали, все пак го подкрепиха. А сега излиза, че въпреки милиардите, които изтеглиха, се налага да се теглят и още. И аз съм силно обезпокоена, че Кирил и Асен обикалят България с автобус, на който пише, че искат да ни довършат. Упс - да довършат започнатото. Пази Боже!!!
Каквото каже суверенът, нали така? Ти може да си обезпокоена, други да ги искат. Глас народен, глас божи. Предупреждавам, че не съм им ПР, нито адвокат, нито пък одобрявам безпрекословно всичките им действия.

# 15 314
Бюджетът го прие НС в т.ч. и ГЕРБ... WinkЕдва ли е чак толкова драматично положението щом ГЕРБ се бори за властта.

Общи условия

Активация на акаунт