Октомврийско мъничко дете се подготвя вече за море- тема 4

• 30 105
  • 676
  •   1
Отговори
# 150
  • София/Севлиево
Росенче все още спи по 2-3 пъти през деня като му се събират общо 3-3,5 часа дневен сън.Вечер заспива между 20:30 и 21:30 и спи до 7-8 сутринта.Няколко дни се будеше в 6 сега като тръгна батко му на училище ,но бе все кисел и решихме големият да иде временно при баба и дядо докато малкия се успокои(пък и училището така му е по-близо).Понякога се буди,но май аз се будя повече от него(спим в едно легло и при всяко негово или мое завъртане се събуждам, че няколко пъти пада от леглото).
А ще споделите ли как ги храните?Четох, че около годинката детето трябва да поема 1000 калории,но както и да го смятам при Рос са максимум 800.Режимът ни е следния:
Сутрин АМ,после към 11 обяд от кухнята(ястието с месо),към 14 ястието без месо,към 17 десерта и към 20:30 пак АМ.За последния месец е качил около 500 гр,което според мен е добре,но се чудя не пропускам ли нещо.Като седнем ние големите на масата също идва и му давам от нашата храна хапчици.Плодове рядко яде,но то като цяло у дома не се ядат и не се купуват, че често завършват в коша развалени.

# 151
София също претърпя промяна в режима. Те сами си установяват някакви навици. Тя сега спи горе долу за 40 мин преди обяд, 2 часа и половина следобед и ляга към 21,30. Сутрин става към 8/8,30. Преди да махнем вечерната дрямка, лягаше по-късно. Пробвай варианти, как ще е най-спокойно детето и спрямо вашата програма нагласи някакви интервали. Период е, минава

# 152
Вечер заспива към 22:30 - 23:00, спи (или поне спеше) до 09:30. Следва закуска, два часа игра, след която тя сама си иска да спи и така от около 12:00 до 14:00 спи. Става хапва пак игри, разходки и така около 17:00 идва време за втората дрямка, която е около час и половина. Когато стане яде следобедна закуска и отиваме на килимчето за игри. Към 21:30/22:00 вечеря и заспива. Но след половин час става и е готова за игра.
Опитвах с една драмка през деня, но следобяд е много кисела и няма ефект, защото пак когато заспи вечер става след мъничко, сякаш е спала цала нощ и започват игрите..  имаме общо около 4 опита, но не мисля, че е готова да бъде с една дрямка, а и проблема си остава.

# 153
Моето момиче вчера стана на годинка. Храни се
8:00 закуска (каша или кисело мляко с бисквити)
10:00 малко кърма(заспива на гърда за първа дрямка, но от два дни отказва този сън)
11-30/12:00 основното ястие от кухнята
15:00 СЗ от кухнята
18:00/18:30 вечеря(супата от кухнята)
20:00 кърмене и нощен сън. До скоро заспиваше на гърда, но вече спира и започва да си бърбори нещо докато се унесе.

През нощта се буди основно в 00:00 и 4:30/5:30. Кърмене и заспива. Но от две-три седмици буденето след 4:00 часа е през 15 минути. Направо не знам на кой свят се намирам. Тя проходи наскоро и мисля, че освен със зъбите е свързано и с вълнение. Обмислям да приключваме с кърменето вече - не знам дали ще помогне да спре да се буди.

# 154
Според мен първият интервал на будуване е доста кратък за бебе на тази възраст - 2,5 часа. Аз бих опитала да го увелича постепенно. Така ще се измести второто спане, което би трябвало и да се съкрати, щом първото е на обяд и е по-дългото. Май има доста дневно спане като цяло. А вечерният сън така ще се поиздърпа по-рано като започне да намаля и отпада втората дрямка. Даже аз бих го и събуждала от втората дрямка да не е много дълга, за да издърпам нощния сън. То всяко бебе си е различно и си има собствен часовник, може да се опита плавна промяна. Но така изведнъж от днес за утре не става.

# 155
M_Oliviya опитвах го това и с местенето на първата дрямка и по-ранно събуждане от втората, но ефекта беше нулев. Изкарваше около 4 часа преди първата дрямка, но видимо ѝ се спеше и вечерта отново бяхме в същия филм и така една седмица. След това си се върнах към стария режим, така поне през деня всичко си е наред.
Както Mellon казва и аз мисля, че е свързано с вълнение от научените нови неща, които не знам защо точно през ноща изпитванужда да показва. Някъде четох, че такива неща се случват, дори няколко седмици преди нещо важно, което им предстои (например прохождане). Не знам колко е вярно, но само това ми е обяснението за случващото се.

# 156
Според мен първият интервал на будуване е доста кратък за бебе на тази възраст - 2,5 часа. Аз бих опитала да го увелича постепенно. Така ще се измести второто спане, което би трябвало и да се съкрати, щом първото е на обяд и е по-дългото. Май има доста дневно спане като цяло. А вечерният сън така ще се поиздърпа по-рано като започне да намаля и отпада втората дрямка. Даже аз бих го и събуждала от втората дрямка да не е много дълга, за да издърпам нощния сън. То всяко бебе си е различно и си има собствен часовник, може да се опита плавна промяна. Но така изведнъж от днес за утре не става.
Подкрепям! Не е нужно изведнъж да се издължи първия интервал, но е прекалено къс. Дори и през деня на детето да му е ок, дългите дрямки взимат от нощния сън.
Работих с консултант и от това, което научих от нея виждам доста "грешки" :
- много късно ставане (нормалното събуждане е 6-8)
- къси интервали (на 10++ децата ми имат интервали 3/3:10/3:30, а те обичат да си поспиват, иначе би трябвало да са по-дълги)
- много сън през деня (на 10++ спят 2:40, а трябва да е около 2:30)
- много късно лягане
Естествено, всичко е горе долу и от дете до дете има разлика, но тук са прекалено големи разликите и е очудващо, че досега не е имало никакви събуждания вечер.

# 157
Благодаря ви, за отговорите момичета.
Специално благодаря и на теб Fairytale, че споделяш информацията, която си научила.
Това с късното лягане си е проблем от както беше съвсем малка, както вие казвате не става бързо и това го знам от опит. Вечер заспиваше чак към 00:00, че даже и по-късно, сега вече в 22:30 си е голям напредък за мен 😁 и разбира се трябва и още, сега се надявам, че при смяната на часовника идващия месец ще имаме още по-голям напредък.

# 158
Здравейте, момичета! И аз съм мама ка октомврийка. Следя ви от самото начало, но не се престраших да пиша. Сега обаче имам нужда да споделя някои неща. Първо за кърменето - дъщеря ми ще навърши годинка след около 2 седмици. Кърмя я от самото начало. Захранена е с пюрета, от седмица яде и кухня. Тя е пристрастено кърмаче. В момента я кърмя вечер, за да вечеря и сутрин рано, но тя се пробужда през нощта и я взимам на спалнята при нас и така понякога суче цяла нощ. Това ме уморява много. Споделих с педиатъра, каза, че вече няма нужда от кърмене (!) и че ѝ давала срок от още месец сама да се откаже. Не станело ли така, щяла да ми изпише хапчета, "бебето да пореве 2-3 вечери и да се приключва". Само че аз не искам да прекъсвам по такъв груб и неестествен начин кърменето. От друга страна ми тежи вече и имам вапиюща нужда да спя цяла нощ без бебе до мен и без кърмене. Не знам дали ме разбирате, трудно ми е просто. От тук идва и дрyг проблем. Бебето заспива само, ако аз я кърмя или баща ѝ я носи на ръце и заспива, но сама в креватчето - никога. Не знам какво да направя, уморена съм и имам чувството, че се въртя в омагьосан кръг. По отношение на кърменето измислих следното - взех адаптирано мляко и от няколко вечери предлагам за вечеря след банята. За момента имаме променлив успех. Идеята ми е полека лека да заместим кърменето и естествено да се откаже бебето, без да пия гадни хапчета и да я отказвам от раз. За съня вече не знам. Ще се радвам да чуя какво мислите Simple Smile

# 159
  • София
Сладкодъвка, педиатърката ти се е изказала много глупаво за кърменето, при това необосновано. В тази ситуация аз ти препоръчвам консултант по детски сън. Даже конкретна препоръчвам, за да не е реклама пиши ми на лично. Иначе ако кърменето нощем е повече посукване, за да има нещо в устата, а не за да се нахрани, дори и от раз да спре да суче нощем няма да изисква хапчета за спиране на кърмата. Въобще относно отбиването Хедра има много хубава статия, в която се описва колко време отнема и как да стане безболезнено за мама. По това което описваш просто на малката сученето ѝ е асоциация за сън.

# 160
На първото дете спрях нощното кърмене, а след няколко месеца и другото. Просто няколко дни когато се събужда ше само го гушкаш и приспивах.
Сега второто се буди много,но гледам да не го кърмя, а само го приспивах.
Моето и с АМ и с лекарства пак не спи.

# 161
Гучи, сънят е много.
Бебе близо на годинка не трябва да спи 3 часа и половина.
Увеличи постепенно първия интервал като започнеш с по 10-15 минути като стигнеш поне 3 часа.Намали също така първият сън.

Дневното спане краде от нощното. Simple Smile

Сега се върнах да прочета и другите съвети, които са ти дали.Та, напълно ги подкрепям.

За една дрямка интервалите са 5 и 6 часа.Не се и опитвай за момента да държиш бебето на едно спане.
Димитър е на 11 месеца и половина и в момента е на 3:20-3:40-4:15.
Ляга между 20:00-20:30 и става между 7:0-7:15 грубо.
Ставането след 8 е абсолютна загуба на време, сънят след този час е некачествен и непълноценен.Бебето ляга твърде късно за възрастта си.Пикът на мелатонин е между 19:00 и 20:30, вие го изпускате и започват да се образуват стресови хормони, които допълнително влияят негативно на качеството на сън.

# 162
Пладора, чудя се по повод предстоящото преминаване към зимно време, от кога да оставям да си спи до по-късно малчо. Засега го будя в макс 7:45, ако не е станал сам, но може би като наближи каря на месеца и до след 8 ще го оставям.

# 163
  • au bout du monde
По колко часа бодуват вашите деца?

Малкия се буди към 6.30-7-7.30.
До обяд сме навън да вземем храната и към 12 -12.30 се прибираме. Той вече е крайно изнервен и му се спи. Понякога с 300 зора хапва 2 лъжички и го слагам около12.30 да ляга. Гледам и двамата да легнат до 13ч
Вечер се повтаря същото, неядене защото е изнервен. През нощта пие по 1, 2 пъти мляко.
Осъзнавам, че заради баткото се получава това. Не знам какво да променя, че и двамата да са доволни.

# 164
Още малко време и ще се нагодят, с две малки деца на различна възраст е много трудно всичко да съвпада. Аз даже си мисля, че синът ми мина на режима на каката именно заради нея. Цяло лято спане на щафета беше трудно. Първия ден, в който спа на обяд с нея мислех, че сънувам, толкова хубаво ми беше с два часа спокойствие и време само за мен Grinning

Общи условия

Активация на акаунт