Нашите орхидеи – тема 39

• 35 065
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Новата ми красавица от днес. Може да разваля две, но не се отказвам да си купувам нови. ☺

# 106
Здравейте! Моля за помощ. Преди малко се загледах в тази камбрия, стори ми се, че жълтее и какво да видя? Едната булба гние и е мека. Веднага я извадих от корите и не знам какво да правя - да махна булбата ли, да кисна в топсин ли....
Благодаря предварително!

# 107
  • Мадрид / София
Да, резни я при ризомата и обработи отрязаното място с препарат (бактерицид и фунгицид) остави да позасъхне и тогава пресади в нов субстрат. Ще се съвземе.

# 108
  • Бургас
Растението ми изглежда здраво, но знае ли човек. Аз тия меки и пожълтяващи булби на Онцидиум оставам да изсъхнат и после с въртеливи движения отскубвам, но за Камбрия не знам дали е ок.

# 109
Купих си две без цвят (по 3 лв.) от Хоуммакс миналата година с етикет Камбрия. Преди два месеца ме зарадваха с цвят - едната се оказа Brassia Rex, a другата (с мокрото гниене) - oncidium Beallara. Бяха на западен прозорец, но нещо не им хареса, и ги преместих на източен при фалчетата. Там си и цъфнаха. Скоро отрязах цветоноса на гниещата, в неделя ги поливах всички, не видях проблем, а вчера...Беше облачно предните дни, сигурно съм преполяла. Чакам мъжът ми да се върне от работа, има различни препарати и започвам...Благодаря ви много!

# 110
Здравейте на всички! Някой от вас ползва ли кашпа с напоителна система като тази

и може ли да ми каже как се прави пресаждането на орхидеята?

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 15:08 от Blue Moon Soul

# 111
Орхидеята ми, която беше с няколко изгорели листа сега цъфти. Изглежда е здрава и изгарянето не й пречи, но първият цвят е деформиран:

Това е втори или трети домашен цъфтеж, ето как трябва да изглежда:
Скрит текст:

# 112
Момичета, и аз имам проблем с листата на две орхидеи фаленопсис. Изглеждат така както на *Съншайн*. Много се чудих какво е това, не знам защо реших, че са гъби, та третирах срещу такива. Сега купих различни акарициди, да видим как ще е с тях.
Та, накратко, благодаря - винаги сте ми били много полезни и приятни.

# 113
Моля тези от вас, които гледат цимбидум, да споделят лесни ли са за гледане. Тази вечер видях една тъмно червена, още ми е пред очите, искам я. Не съм сигурна, че ще се справя, а не ми се иска да я уморя.

# 114
Цимбидиумите са много лесни, стига да имаш хладно място за тях. Зимата около 10°С и да е светло, без да ги напича. Лятото може навън на сянка, може и вътре, пак без да ги напича. Поливане и торене, друго не искат.

# 115
  • София
След прочетеното, трябва са преместя моя Цимбидиум, че май е на слънчево място.

# 116
Phloxx, благодаря ти. Утре след работа тичам в магазина, дано ме чака!

# 117
Хем да се запишя в темата, хем да се похваля.

# 118
  • тук и там
Вчера пресадих онази орхидея, дето я чаках да цъфне две години. Бяха и се спаружили още повече листата,и за това реших да я пресадя.Цветът и беше свеж, имаше още една пъпка за отваряне.
Днес вече цветут е омърлушен и клюмнал. Това след един ден.
Някой ми казваше как не можело да умре орхидея за една седмица.Ми явно може-очаквам до скедващият петък да е почти мъртва.
Някъде много бъркам при пресаждането, щом всички пресадени орхидеи ми умират.
Дайте ми съвет ,какво да правя?
-тук се вижда вече клюмналият цвят

# 119
Всички такива корени трябва да се махнат- това е изгнило. Вътре в саксията вероятно има още.
Цвета според мен си му е време да вехне и не е свързан с другото.

Общи условия

Активация на акаунт