Нашите орхидеи – тема 39

• 35 064
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • Мадрид / София
Отчупи го малко по-надолу от новите корени, полей мястото с фунгицид и бактерицид и остави един ден да позасъхне. След това посади в нова смеска от кори и камъчета ( камъчетата за мозайка, които ползват строителите или от този вид и такава големина). Ако въздуха е сух при теб (относителната влажност на въздуха) можеш да сложиш и мъх сфагнум една щипка или нещо друго, което да задържа влагата.

# 91
  • София
Идвам за съвет, с надежда, че мога да я спася....Преди известно време я преместих в по-малка саксия и сякаш беше тръгнала добре, дори и излиза ново листо и коренче. Обаче листата са си болни...имат петна и отделно разни бели неща...Не знам как да ги обясня. Признавам си, че заради мъха беше доста влажен субстрата. Мисля да я преместя сега само в кори, но дали е достатъчно...Как ви изглеждат листата? Направих няколко снимки.
Скрит текст:

# 92
Прилича на изядено от трипси. Ако е така, може да ти зарази и другите саксии.

# 93
  • София
Прилича на изядено от трипси. Ако е така, може да ти зарази и другите саксии.
От трипсите стават сякаш като дупки и изтънява листото или цвета, това е нещо друго.

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 14:03 от *Съншайн*

# 94
  • София
Не, не е трипси. Това е друго. Върти ми се, че някакви акари правят така листата, ама може и глупост да казвам.

# 95
Точно акари са...

# 96
  • София
Не, не е трипси. Това е друго. Върти ми се, че някакви акари правят така листата, ама може и глупост да казвам.
Благодаря Simple Smile това е.... след малко ще получи някоя любовна отвара.
Дано имам късмет!

# 97
Офф, акари са естествено. Извинете, слънцето ме е напекло и пия бира Laughing
За тях имах предвид, че плъзват и по други растения.

Още едно фалче от простудените си заминава, дотук са две жертви. Доволна съм, очаквах повече.

# 98
Отчупи го малко по-надолу от новите корени, полей мястото с фунгицид и бактерицид и остави един ден да позасъхне. След това посади в нова смеска от кори и камъчета ( камъчетата за мозайка, които ползват строителите или от този вид и такава големина). Ако въздуха е сух при теб (относителната влажност на въздуха) можеш да сложиш и мъх сфагнум една щипка или нещо друго, което да задържа влагата.
Много благодаря за съвета!

# 99
  • Троян
Здравейте любителки на орхидеи 🌞
Да ви представя моите нови попълнения от миналата седмица. По принцип харесвам цветя, но като цяло не ме бива в отглеждането им, но за орхидеи май ми се получава 😅

На тази снимка е първата ми от миналата година

# 100
  • Мадрид / София
Ако са акари ( много вероятно с горещините ) може с влажен памук да се минат листата. Казват, че това е достатъчно.

# 101
  • София
Не е достатъчно за съжаление. Трябват си два или три акарицид, защото са контактни, а акарите много бързо развиват резистентност. Аз ползвам Данитрон, Нисоран и Валмек. Нисоран действа основно срещу яйцата. При температури на д 25-27 градуса акарите с размножават през 3 дни. Така че през горе-долу 3-5 дни трябва да се опръсква.

# 102
  • София
Не е достатъчно за съжаление. Трябват си два или три акарицид, защото са контактни, а акарите много бързо развиват резистентност. Аз ползвам Данитрон, Нисоран и Валмек. Нисоран действа основно срещу яйцата. При температури на д 25-27 градуса акарите с размножават през 3 дни. Така че през горе-долу 3-5 дни трябва да се опръсква.

Звучи страшно ....сега ще я отделя някъде и утре ще огледам другите, които бяха наблизо. Аз ги накисвам всички заедно и е много вероятно да има и други жертви. Disappointed Relieved

# 103
Всички растения трябва да бъдат третирани.

# 104
Стюартианката днес ме изненада с цвят. Две листа пожълтяват, но се надявам само с това да се размине.

Общи условия

Активация на акаунт