Нашите орхидеи – тема 39

• 35 102
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Фалчетата не е задължително по никакъв начин да са в прозрачни кашпи. Голяма част от моите са в плътни пластмасови, някои са в керамични. Няма разлика в цъфтежа и развитието на растенията.

Последна редакция: нд, 10 юли 2022, 17:15 от Raya

# 211
  • тук и там
Ясно. Благодаря. Да не ги мисля тогава.Ето и моята нова придобивка в БГ. Светлината за снимка не е добра, но въпреки това си личи че е хубавица..

Скрит текст:

# 212
  • София
Това е Black stripes. Честита!

# 213
  • Мадрид / София
Много е хубава! Честито и от мен.

# 214
  • Бургас
Честито, Кайсия много хубав Стрипс. Моя сега реши да пусне разклонение от стария цветонос.

И Папагаьо цъфна за първи път при мен, но сякаш цветовете са по дребни от купешките

# 215
От продавачки в цветарски магазини съм чувала невероятни глупости за отглеждането на орхидеи. Не им се сърдя, напомням си, че са само продавачки.
Инфо има вече много места. Четене, отсяване и опит-грешка - това е формулата при мен.

floren,
Моят Berry Oda също е много "разгонен" Smile – пълен е с издънки, кейкита (вече 4 саксии). Но и цъфти много, вкл. кейкитата. Гледам го заедно с фаленопсисите (т.е. източно изложение, нормална стайна температура), само малко по-често поливане.
Дай му още малко шанс и ако пак се опъва, засили го към нашата Зелена вълшебница.

Angela61,
Честита Sedirea japonica! След известно колебание и аз си взех една. Расте, развива се, да видим докъде ще я докараме Rolling Eyes

Вещи,
Любопитна съм какъв е този препарат срещу фузариум. Щото водораслите според мен са по-скоро към торовете, не фунгициди.

anonymousfamily,
Полейте с инсектицид всички растения.

# 216
  • Мадрид / София
Maya, Не им се притеснявай толкова. На следващата година би трябвало да са по-големички цветовете, а и не само. Такова е естественото развитие. Ако новите цветове,  или листа са по-дребни и всяко следващо е още по-малко тогава е за замисляне. Тенденцията е към по-голямо и това е естествения растеж.

# 217
Идвам с въпрос и моля за съвет.
Какво правите с орхидеите при по-дълго отсъствие от къщи? Предстои ни 3 седмици отпуск в България и се чудя какво да ги правя. Ще ги налея яко преди да тръгнем, но сега е лято, топло, страх ме е да не загинат. Зимата ги оставям за 2 седмици и няма проблем, но лятото? Някакъв трик, хитринка да споделите?

# 218
  • Мадрид / София
Сподели какви са условията, при които ги отглеждаш. Температура, влага, изложение, типа орхидеи и т. н.  По принцип фалеанопсисите издържат ако ги накиснеш хубаво преди да тръгнеш. Даже някои са по-добре без нашето всекидневно присъствие.
Имам два фалеанопсиса Паришии (или както там се казва) и ги оставих в кутии с вода на дъното и открехнати капаци. Ми като се върнах ме изненадаха и двата с нови растежи на листа и корени, та от тогава стоят с няколко корена перманентно във вода. Обаче фалчетата, които са масови са като сукулентни и държат дълго на суша.

# 219
Пипи, не ги наливай много преди да тръгнеш!
Предполагам, че няма да има никой у вас, няма да се проветрява. В топлото, обилно поляти и без въздушно движение е идеалната среда за гъбички.
Полей си ги нормално една седмица преди тръгване, и после още веднъж по-пестеливо преди тръгването. Три седмици за фалчетата не са никакъв проблем, аз моите горе-долу на толкова си ги поливам обичайно. По-важно е да не са на директно слънце, ако трябва ги премести навътре в стаята.
Само фалчета ли са, или има и други?

# 220
  • Бургас
Лятото командировам една трета от Фалчетата на село. На етажа на който ги държа става много топло през деня около 28гр, но винаги има прозорец и вратата с комарник отворени за течение. Последно време оставям по малко вода на дъното на кашпите и така се чувстват добре засега. Дори една капризка пусна цветонос, чудя се да я прибирам ли, но да не хвърли пъпки от смяната на мястото ще я оставя. Дори и на Цимбидиумите, които са на вън оставам по малко водичка на дънцето, а тях поливам по начесто на седмица, че сутрин ги пече яко.
Анджи, това с по малки листа след такива по големи и аз забелязвам, че нещо орхата не е Ок. Сега една каскадна пресадих в 9ф, първите листа огромни последните едни малки неоформени, еми липсват достатъчно корени щом я напъхах в такава малка саксийка. Сега я наблюдавам и е на източната страна. Пинокиото и то душа бере и него пресадих във възможно най малка саксийка, но той няма здрави корени всичко изгнило ще е чудо ако потръгне.

# 221
Майче, що така с Пинокиото бре, пак ли не е доволен? Разбра ли поне, какъв му е проблемът? Направо го приех лично, все едно е мой Grinning Grinning Grinning

# 222
  • Варна
Impala Bio Heal е въпросното нещо.

АНДРЕ това е от днес - левият цвят е най-старият, става все по-тъмен.

# 223
  • Бургас
Явно вътре влагата е била голяма, а отгоре субстрата сух. И аз поливам ли поливам.... Като го извадих корените изгнили едната издънка изпадна умряла имам още две, но надежди големи нямам.

Ауу Вещи Вандата все по тъмна става с времето - много хубава 🥰. Адмирации, този вид за мен е висш пилотаж. Уморих една за втора не смея и да искам.
Тази година уникалния Цимб не цъфтя ли? Не си го показвала или аз съм изпуснала 🤔

# 224
Благодаря, Вещи, разбрах. Това е от новите, по-безопасни и натурални препарати.

Общи условия

Активация на акаунт