Нашите орхидеи – тема 39

• 34 800
  • 742
  •   2
Отговори
# 600
More Orchids поздравления за колекцията👏Доосветяването е много важно за добър цъфтеж през есенно-зимния период. И аз когато доосветявам имам обилни цъфтежи, но може би и тази зима ще пропусна като миналата, заради малкия.
Raya и при мен първият ми Мини Марк около две години не цъфтя, а само нарастваше на листа и корени. В същото време дойде цъфтежен размер и на всички останали от същата поръчка им се скъсваха от цъфтеж. След това пък като започна, едвам спря...то не беше цвят, бебета, цвят на бебето...😆😆Сега малко почива, но си има нужда. Между другото го сложих в ЗС и сякаш и това му повлия положително.
И за да се отсрамя ще покажа нещо и от моите

# 601
Ох, тази Ирен Добкин Heart Eyes Дано доживея да цъфне моята...

# 602
Една, която взех миналата година от Лидл и оставих при майка ми (хареса й прозореца и реших да не я пренасям). Направо си е удвоила размера и цъфти за първи път домашно, с много пъпки:

Моята Лиодоро изкара едно много голямо светло зелено листо, не цъфтя през лятото, просто си стои.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 17:04 от pppqqq

# 603
Лиодорото е много смотано растение за мен Rolling Eyes Тук момичета са показвали прекрасни огромни и силни екземпляри, листа по две педи. А при мен така се случи, че вече имам три от различни разсадници, и всичките са смотани. Цъфтят вече редовно, след дъъълга адаптация вкъщи, но листата им са все едни жълтеникавозелени, изобщо не са ми красиви.

# 604

Ще, ще🙂Моята я чаках 2 г, а дойде цъфтежен размер. И на нея угодих в ЗС и на жарко слънце това лято на терасата. Рискувах, че ми беше омръзнало да гледам марула🤪🤪

# 605
Минимаркчето и моето доста трудно за цъфтя за пръв път. Но при мен условията са специфични и рядко нещо цъфва веднага. Отнемая
 две години пълен цикъл за нагодяване. Толкова беше и при него. Направи и бебе, което подарих но то нещо не се развива добре. Иначе при мен растението е с адски много корени. Иначе самото е компактно. Често цъфти с два цветонос. Рядко торя.

# 606
Ех, че красив дендробиум Heart Eyes аз имам 4, като само два са цъфтели, третият е бебе, а четвъртият, макар и най-голям, не иска да цъфти за което обвинявам собственика Rolling Eyes Прилагам снимка да видите колко е голям и скучен. И ако някой знае тайната за да го накарам да покаже цвят, моля споделете.

Дендито:

Повечето ми фалчета са от обикновен магазин и са със сравнително дълги пръчки, затова спрях и да купувам. Тези с късите са от оранжерия и не цъфтят обилно, но пък цветовете са едни дебели като восъчни направо и миришат много приятно. Въпросната тъмно цикламена мирише на козунак, направо ми потичат лигите, но и тя е с дългички дръжки, имам една с още по-къси. Снимка с точния "модел" Heart Eyes

Мисля, че тези двете ще са с къси цветоноси и те, но са ми новички и не са цъфтели още

Потвърден мъник е тази зебричка (не ми се смейте как съм я превързала)

И тази е с къс цветонос, но дойде без име...

И тъй като не всичко е като от каталог, ето малко материал от тъмната страна

Онсидиум, който цъфти ОК но не изглежда много секси

Още един онсидиум, който мирише божествено на шоколад, супер популарния Sharry Baby

Тази госпожа не е цъфтяла от 2020 но си е утроила размера за сметка на това

И за финал две пафчета, едното не е цъфтяло никога и не мога да си обясня защо, другото е онова зеленото, което бях качвала цъфнало, но вече поизсъхнало и на умирачка

Нецъфтящото

Проблемното (което в момента си взема вана)

Всички орхидеи ги пресаждам или моментално, или като прецъфтят, макар че рядко съм купувала с цвят защото предпочитам да е изненада. Много неща съм научила от ютуб канала на Miss Orchid Girl и още няколко други разбирачи. Ами какво да ви кажа, страхотно хоби е. Супер възнаграждаващо и красиво. Вълнувам се да гледам и вашите прелести и да си помагаме взаимно Hug

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 20:35 от More Orchids

# 607
Нецъфтящия дендробиум и пафчето да не са студолюбиви? Ако има къде да ги метнеш на хладно за един сезон, може да те изненадат.

# 608
Нецъфтящия дендробиум и пафчето да не са студолюбиви? Ако има къде да ги метнеш на хладно за един сезон, може да те изненадат.

Напълно е възможно... Също така съм чувала, че при дендробиумите трябва да се намали поливането, светлината, температурата, но много се обърках с инструкциите и се отказах. Нямам неотопляемо помещение, освен гаража, но пък там е доста студено и тъмно не бих рискувала. Мисля сега докато не е под нулата да изкарам дендробиума навън, дано не го убия. Според мен вече е достатъчно голям за да цъфти. Тотално се отказах да купувам дендробиуми, на път съм и от онсидиумите да се откажа, защото при всяко пресаждане съм пред нервна криза, тези коренчета ми разказват играта, а и самите растения заемат много място.

В момента гледам откъде мога да закупя мини марк, вдъхновена от вас разбира се Laughing

# 609

Ще, ще🙂Моята я чаках 2 г, а дойде цъфтежен размер. И на нея угодих в ЗС и на жарко слънце това лято на терасата. Рискувах, че ми беше омръзнало да гледам марула🤪🤪
Благодаря ти за куража! Hug Дано стане!
Моята е купувана 2017 г., според описанието с 2 години до цъфтеж. А в действителност дойде една "въшка" в саксийка 5,5 см. и листенца по десетина сантиметра. Порасна отчайващо бавно, дори не съм я снимала през годините. Вече ми се струва достатъчно голяма, ще видим дали и кога.

# 610
  • София
More Orchids, по-назад имаше сайта във Враца, където са заредили Мини Марк.
Лиодоротата при мен стават не марули, ами като хидропонни къдрави салати. Огормни, с листа от 25-30 см. Вчера гледах едното дето е с 5 стари цветоноса, пуснало е още един нов. Трябва му собствен рафт вече. Има 7-8 листа. Иначе е в чаша 380 мл. в затворена система. Другарчето му изостава малко с размерите, но е на по-тъмно.

# 611
Поръчах вече Smirk очаквам скоро да се появи, но не е с цветонос. Нищо де, ще бъде обгрижвана и се надявам да цъфне в някакъв момент

# 612
  • София
Оказа се, че Градински център Орхидея във Враца работят само с куриерска фирма ЕКОНТ, аз искам до офис на СПИДИ да ми доставят пратката.
Поръчали ли сте от този център с доставка до СПИДИ? Приемат ли такива поръчки?

# 613
Оказа се, че Градински център Орхидея във Враца работят само с куриерска фирма ЕКОНТ, аз искам до офис на СПИДИ да ми доставят пратката.
Поръчали ли сте от този център с доставка до СПИДИ? Приемат ли такива поръчки?

Аз съм купувала от тях, но наистина все с Еконт съм получавала🤔Не знам, ако ги помолиш дали няма да направят компромис и да изпратят със Спиди. Все пак в някои малки градове имат само една от двете спедиторски фирми😒😔

# 614
Добре, че  тая тема, за да науча, че в моя град имало градински център Орхидея!
В момента не живеем там, но живот и здраве, като се приберем за Коледа, непременно ще го посетя.

Общи условия

Активация на акаунт