Нашите орхидеи – тема 39

• 35 075
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • тук и там
Вчера цветът си беше супер свеж.Хич не му беше време..
И сега пак ли да я присаждам?
П.П Извадих я. Моля да ми кажете стъпка по стъпка какво да правя от тук нататък. Може и нагледно,като горният пост -да ми кажете какво да режа,да поливам ли пак, до къде да я заровя в субстрат и т.н .Поливана е вчера.Нямам препарати за третиране.
Сега стои извадена и чакам вашите съвети.
Помощ!!!!!!
От едната страна

От другата страна

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 10:34 от Кайсия

# 121
За поливана вчера не би трябвало да изглеждат така бледи корените..
според мен това:

Там където сложих въпросителен- изглежда ми спаружен тоя корен, ако при опипването му усетиш че вътре е меко, го махни, ако е здрав- остави. Общо взето с всички корени метода е такъв - меки и спаружени ли са -  не е ок.
От др.страна СПОРЕД МЕН

Щом нямаш препарати - остави я днес без да я слагаш в саксия, подсуши я и поръси с канела отрязаните крайчета. Утре я сложи в саксия, след 1-2 дни я накисни за поливане.
Изчакай и друго мнение, според мен е това.

# 122
  • тук и там
Благодаря, second!
Вчера я полях, но само с лейката отгоре-колкото да мине водата през нея , без накисване както обикновеноПоследно , добре полята и с накисване -преди седмица.Беше ме страх да не я убия, поради незнание -та за това толкова малко я полях вчера след присаждането(колкото да не е без хич). Аз съм казвала че присаждането нещо ми куца..
Ще чакам и други съвети. Дано не я уморя, че две години я чаках да цъфне,и накрая..

П.П- Орязах я доста. Не мисля че от това което остана ще стане вече орхидея.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 11:26 от Кайсия

# 123
  • Варна
П.П- Орязах я доста. Не мисля че от това което остана ще стане вече орхидея.
Не се напрягай излишно. Видях, че има много нови корени, явно растението е здраво. В момента има достатъчно време да се съвземе до следващия период за цъфтеж. Остави я без да я засаждаш днес, да позасъхнат срезовете и утре, примерно, или вдругиден, я сложи вече в кори. За поливане може да изчакаш още 2-3 дни, но може да напръскаш новите коренчета, които не са пострадали от пресаждането.
Успех!

# 124
  • Мадрид / София
Съгласна съм с казаното до сега. Само да добавя, че напръскването на изчистените вече корени с Кислородна вода 3% е много добро предпазно средство за орхидеи.

Сдобих се с няколко миниатюри, а тези, дето от отсъствието ми не бяха добре (продължават да не са ОК) още ги държа с някаква надежда, че може би някога да се съвземат все пак.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 19:52 от Angela61

# 125
Здравейте!
Да покажа и аз малко красоти.

И една дива орхидея. Не една, много бяха. Прекрасни!

# 126
Прекрасни 😍😍
А къде са дивите прелести..
Могат ли да се опитомят 😁
И листата са им много хубави...

# 127
  • Мадрид / София
Дивите са по планинските поляни, но по принцип трябва да се оставят в естествената им среда и не да се опитомяват. Някои са под закрила. Земни са и есенно време им падат листата, а пролетта се показват отново. Булбите им са скрити в земята, за разлика от епифитните (тези по дърветата).

# 128
  • София
За някои диви орхидеи съм чела, че се размножават чрез семена. Всеки път като видя някой снимал букет от тях се вкисвам. Неправилно е да се откопават и преместват, защото обикновено не се адаптират на новото място, а в някой случаи е и незаконно.

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 00:48 от Raya

# 129
Няма да е дива, а опитомена 😄
Взех си тази красавица, която според мен има нужда от пресаждане, има и стърчащи корени, които незнам дали ще останат живи при ваденето от саксииката, а има и нова булба на ръба на саксията .
Ясно , че и трябва нов дом, но добре ли ще и бъде в показаната по долу прозрачна саксия, ф13 и в този субстрат..

Имам и друг субстрат,  от Лидл само кори е, но по голяма фракция..
От един цветен магазин си вземам много добри дребни кори,  но преди събота едва ли ще имам възможност да отида до там.
Всякакви съвети и полезна информация приемам...
Моля , помагайте 🥰
Още въпроси, за които се сещам...
Напълно ли да изчопля стария субстрат или просто да допълня около него, или като го изчопля да го омеся заедно с новия и така да пълня саксииката..
Връхчетата на стърчащите изпод саксията корени са кухи, сухи да режа като при фалчетата, за ръся ли канела, да стоят ли един ден само по корени...
Много въпроси,  но не съм гледала до сега друга огнен  Фал.🙃🙂

Последна редакция: нд, 26 юни 2022, 15:45 от Sofi_to

# 130
  • Мадрид / София
Според мен още може да стои в тази саксийка. Провери дали има растояние от новите булби да края на саксията (казва се фронт). Ако има 1-2 см не я пресаждай, добре е и тази година спокойно може да си остане така.  Само ако новите булби започнат да излизат от саксията или е болно растението, тогава го пресаждай. Корените са тънки и при една такава манипулация неминуемо ще счупиш някой и друг корен. Поливат се малко по-често от фалчетата. Перфектните температури са около 24-26 градуса през деня и не много по-ниски от 15-18 градуса през нощта. Поливай проточно и то около новите булби, те имат действащи корени, на които им трябва влага. Друго за сега не се сещам.

# 131
Angela, благодаря.
На една от снимките севижда че има една нова булба на самия фронт на саксииката, добре ли е така 🤔
А и какво да правя с корените излизащи от дъното на саксията 🤔

# 132
  • Пловдив
Когато ви прецъфтят орхидеите когахизрязвате цветоноса /като започне да изсъхва ли/?

# 133
В началото режех само ако пожълтее,но вече режа всичко,което стърчи и ме дразни. 😆 Да,знам,че от там може да излезе нов цветонос,но като цъфти 2-3-4 пъти,става една плетеница от цветоноси. Дразнят ме и режа.
Софи,и аз взех скоро такава. Пресадих я,защото не знаех дали не са сложили и на нея някой дунапрен или нещи друго,а и да видя корените. Аз питах тук и ме посъветваха да ползвам дребни кори,понеже нямах сфагнум. Така и направих. Сега е на широчко и се надявам да й е добре. Още се нагаждаме с поливането,но видимо всичко е ок,отваря си нови цветчета,не падат като при фалчетата. Според мен на твоята й е тесничко,ако е моя,бих я пресадила,но не съм капацитет и не настоявам да съм права. Успех! 🌼

# 134
Anyyone в каква саксия я пресади..
Прозрачна, или не...

Общи условия

Активация на акаунт