Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 922
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Ами тази д-р Владимирова твърди че заради омега 3 най-подходящи са кравето или рапичното масло / май освен ако не се добавя жълтък към пюрето, който също служи за източник на полезни мазнини и омега 3.

Това за гхито дали не беше от книгата на Маги Пашова? Трябва да видя утре.

Като цяло интересен уебинар. Показва и схема за постепенното заместване на количества месец след месец, което беше и причината да го гледам тъй като бях объркана относно това, кога е ок да се замества изобщо и с каква скорост може да се намалява млякото, при положение, че трябва да остане основна храна до края на първата годинка. Така като гледах графиката, долу горе отговаря на препоръката на Маги Пашова до 8ми месец вкл. млякото да е около 700 мл след това около 400 мл.

Изясни ми се и за пропорциите на нутриентите, както и за кашите, които педиатърът иска да включим от следващия месец, като не бях наясно, че млечните каши са различни видове, и ако не храня със специално АМ мога да взема директно каша, която в състава си има АМ с DHA, както ще бъде в моя случай, защото не смятам да приготвям с кърма, въпреки че кърмя.

Може би повечето от вас ги знаят тези неща, но все пак може да е полезно за още някого, който е в началото.

Иначе нашият педиатър препоръчва като следваща стъпка каши и плодово пюре, но не знам дали така не се отлага твърде дълго яйцето и особено месото като източник на желязо.

Млечните каши дали са обогатени и с желязо?
Знаете ли други уебинари, източници на информация, които да са така добре систематизирани, за да сравня.

# 676
  • до най-прекрасния мъж
И аз захраних по тази схема - след зеленчуците въведох плодове и каши. Не мисля, че се отлагат твърде дълго месото и жълтъка, при все че в началото се въвеждат 3 каши и 3-4 плода, тоест, ако всичко е наред, за 14-21 дни ще сте ги въвели и можете да си започнете месата. Аз захраних по малко по-различен начин. Дадох първо 3 плода за 1 седмица и оризова каша. После дадох 1 вид месо. В почивката от месото до края на седмицата въвеждах нова каша и нов плод/зеленчук. Примерно, понеделник и вторник пиле, сряда и четвъртък царевична каша  петък и събота нов зеленчук. После следващия понеделник и вторник пуйка, сряда и четвъртък елда, петък и събота нов зеленчук и така за месец си въведох 3те бели меса и жълтъка и започнах да ги редувам. Междувременно си разнообразих и кашите. Веднага след това започнах и глутена, към 7ми месец. Това е вариация на схемите, която аз си измислих, за да въведа повече неща. Дъщеря ми веднага след въвеждане на месо и жълтък замести обяда, само зеленчуци не я нахранваха. Едновременно с това, даже в един ден замести и СЗ. Това се случи 2 месеца след началото на захранването, на 6+++. Относно схеми и заместване на количество, детето ще си покаже. За обяд влачехме доста време млякото, за СЗ стана много бързо. Закуската я замести за няколко дни, просто не искаше млякото. Беше на 9 м. Вечерята я замести миналата седмица, на 1 г и 1 м, просто няколко дни ми буташе млякото и го давах с лъжичка. Накрая мирясах и си й дадох вечеря. И аз настоявах да пие мляко по-дълго време, но това понякога е извън контрола на родителя.
Относно кашите, някои бяха млечни, като например царевична и оризова, а елдата беше безмлечна. По принцип, дъщеря ми пиеше и все още пие АР мляко, но не сме имали проблем с млякото в кашите.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 22:59 от blue.angel

# 677
Благодаря много за подробното описание и идеите, почнах да си представям вече как могат да се случват нещата и при нас. По два дена ли изчаквахте след въвеждане на нова храна или повече, преди да въведете следващата. Виждам че месото сте го давали в два последователни дни и после сте правили пауза от 5 дни. За плод и каша чакахте ли допълнително? Аз смятам, че безглутеновите каши надали са проблем, предвид, че в някои от зеленчуковите пюрета има оризово/царевично нишесте, а аз давах и някои купешки.
Аз се радвам че като цяло въведох доста зеленчуци, и всъщност да - сега ще е по-лесно да въведа няколко плода и каши, а след това и месо с досегашните вече зеленчуци и яйчице, а по-нататък ще въведа и другите зеленчуци, които вече се водят по-алергизиращи или тежки като домат, патладжан и червена чушка. Май всичко останало съм дала, което изобщо ядем в ежедневието.

Месото сами ли го приготвяхте или предпочитахте готови пюрета?

# 678
  • до най-прекрасния мъж
Въведох със заготовки, най-много ми харесаха на Гербер и донякъде на Хип. Прехваленият Плазмон не струва, поне за мен. Скоро след това започнах да давам менюта, подходящи за съответния месец. Ако имате възможност, предлагайте си домашно приготвено месо.
В началото изчаквах повече дни, впоследствие вече само по 2 дни давах новата храна. Даже за месото сега си погледнах записките, давала съм го понеделник, вторник и сряда, то така или иначе, в началото се дава много малко. Четвъртък и петък каша, събота и неделя зеленчук. После си редувах 2 дни месо, два дни жълтък, защото от заготовката давах 40 гр, което се равнява на 20 гр месо, а бурканчето е 80 гр и да не го похабявам. Съгласувах и с педиатъра на детето.

# 679
За да не изхвърлям бурканчето със заготовка месо, и аз давах 2 поредни дни. Давала съм и жълтък по същия начин, докато са ми пресни яйцата/използвах домашни/.

# 680
  • София/Севлиево
Аз карах тъй-зеленчуци,плодове,месо, жълтък,глутен,каши почти не съм давала, защото според педиатърката нямало нужда т.к.бебо е достатъчно голям и да не надебелее от тях.Сега понякога му давам каша на закуска за разнообразие.
Какви закуски са подходящи за 1,3-4 месеца?
Аз давам попара със сирене и масло,както казах каша-оризова,с бисквити,бананова, кисело мляко с бисквити и понякога прясно мляко с кроасан с масло или макарони на фурна.Ама много еднообразно ми се вижда(на фона на моята закуска,която ако я има е прясно мляко с овесени ядки и сушени боровинки си е доста разнообразно),но все ми се ще да добавя още нещо...

# 681
Ели, аз давам баница, банички/домашни/,принцеси, сандвичи, макарони със сирене, солен/сладък кекс/пак домашни/.Правя и пастет от авокадо, настъргано сварено яйце и авокадо. Естествено, ако дъвче добре.

# 682
имам една книжка, в която предлагат за закуска бананови палачинки, бананов сладкиш, елда със сиренце за закуска, може би имаше и още нещо, все няколко различни безглутенови и безмлечни закуски, които стават и за по-малки бебета.

Банановите палачинки си ги правя вече на мен, защото много ми харесват на вкус, а и съм на безглутенов режим: 2 -3 разбити яйца, 3 пасирани банана, половин чаша брашно от елда, 2-3 супени лъжици зехтин. Аз слагам три яйца, защото иначе консистенцията е прекалено гъста. Пържа ги с кокосово масло. На мен са ми страхотно вкусни, нямам търпение да почна да ги правя и на бебо.

Утре мога да отворя да видя и другите рецепти и да ги публикувам. Книжката е някаква рекламна на Хип

# 683
Може ли тези от вас , които ползват държавна детска кухня в София да споделят какво горе долу меню се предлага от 10м ?
Какви меса се готвят ,има ли някои специфични зеленчуци, подправки, с които е редно да съм захранила преди да се запишем?

# 684
От 10м до 1год менюто е без белтък и без прясно мляко.
В нашата кунхя поне - месото е пилешко, пуешко, телешко, заек, риба хек. Рядко имаше свинско, 1 път на месец нещо. Аз не бях давала, захраних с кухнята.
От зеленчуците не бях дала зеле и червена чушка.
Боб и леща.
Подправките не ги пише, освен целината защото е алерген.

# 685
Много благодаря Simple Smile

# 686
Здравейте. Бяхме при педито и ни каза да започваме със захранването като въвеждам по 1 зеленчук. Реших да взема готово пюре, но нямаше само картоф и взех само морков.... Дъщеря ми на 4м и 12 дни и от вчера и давам по една лъжичка пюре от морков. Дали не сбърках? Трябваше ли да започна с картоф и дали сега мога да започна картофа или да си давам 10 дни само морков и след това морков и картоф? Благодаря ви!

# 687
здравейте, можете да започнете и от пащърнак също, и от морков, макар че морковът може да бъде и алерген, но не при всички деца, разбира се. Десет дни на един зеленчук ми се струва много. Три-четири дни са достатъчно за проследяване на евентуални реакции при зеленчуците.
Картофът по принцип има много скорбяла и трудно се преглъща, а чистото пюре от картоф не е много приятно на вкус дори и домашно от био картофи. Според мен го въведете направо в комбинация после. Някои препоръчват да се почне с него, защото предизвиква най-малко алергични реакции (ако е чист картофът). Чисто пюре от картоф не съм виждала никъде да се продава. Чист пащърнак обаче има и се харесва от повечето деца.
Нашият педиатър препоръчва да се почне от светли към по-тъмни зеленчуци.

# 688
здравейте, можете да започнете и от пащърнак също, и от морков, макар че морковът може да бъде и алерген, но не при всички деца, разбира се. Десет дни на един зеленчук ми се струва много. Три-четири дни са достатъчно за проследяване на евентуални реакции при зеленчуците.
Картофът по принцип има много скорбяла и трудно се преглъща, а чистото пюре от картоф не е много приятно на вкус дори и домашно от био картофи. Според мен го въведете направо в комбинация после. Някои препоръчват да се почне с него, защото предизвиква най-малко алергични реакции (ако е чист картофът). Чисто пюре от картоф не съм виждала никъде да се продава. Чист пащърнак обаче има и се харесва от повечето деца.
Нашият педиатър препоръчва да се почне от светли към по-тъмни зеленчуци.

Педито ни е претрупана сега с болни и набързо само ми обясни. Като се прибрах от много четене съвсем се обърках и после се уплаших заради този морков, дали не сбърках. Благодаря ви, ще се водя по съветите ви 🙂

# 689
Здравейте. Бяхме при педито и ни каза да започваме със захранването като въвеждам по 1 зеленчук. Реших да взема готово пюре, но нямаше само картоф и взех само морков.... Дъщеря ми на 4м и 12 дни и от вчера и давам по една лъжичка пюре от морков. Дали не сбърках? Трябваше ли да започна с картоф и дали сега мога да започна картофа или да си давам 10 дни само морков и след това морков и картоф? Благодаря ви!

Морковът по-нататък. Аз последен го въведох. Първо е хубаво сладък картоф, после тиква и то по няколко дни само за въвеждане. Няма нужда от 10. Също така - аз много исках да започна още от 4тия месец, но бебето хич и не искаше и педиатърката ми каза да изчакам до 5тия.

Общи условия

Активация на акаунт