Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 909
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Не се притеснявайте, няма да сбъркате. Детето е мъничко и спокойно може да давате по малко количество и да не бързате. При нас от морков се получи алергична реакция, но при повечето деца няма проблем. Както е писала другата потребителка, някои почват и от други зеленчуци - аз например не исках да давам тиква, защото при много бебета дразни стомахчето, понеже тиквата разхлабва. Може би колкото педиатри питате толкова различни отговора ще получите.

Ние въведохме зеленчуците в този ред (като не съм спазвала всеки път три дни, признавам си):

Пащърнак, морков, сладък картоф, картоф (не се хареса), картоф с тиквичка, тиквичка, тиква, карфиол, зелена чушка без ципата, броколи, спанак, грах и вече давам комбинации.

Може и бял морков да вмъкнете някъде (има го само на купешко пюре и в био магазините някъде).

# 691
При нас нямаше проблем от моркова, но пъщарнака не му понесе (2ри го дадох и съвсем по малко), колики имаше и разстройство.
Беше на 5+ мисля като почнахме захранване.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 15:35 от Одри ♡

# 692
Май е доста индивидуално като цяло. Ама чист картоф пък е голяма гадост. Нашето бебе изобщо не го хареса. Може би ако е с АМ ще е по-поносимо.

# 693
Не се тревожете,все пак е захранване и всичко се дава само за опитване не за нахранване.Мен ме изненада това,че детето е на 4м и 12дни и Педиатърката е препоръчала захранване…?

# 694
  • до най-прекрасния мъж
Не се притеснявайте, аз също захраних с морков. Ако усетите, че детето се спича, дайте друго, аз дадох пащърнак. Бял морков, освен ако не ползвате в ежедневието си, е напълно излишно да се дава. При нас водеше до сериозен запек, с каквото и друго да го давах. Въведох го, дадох няколко пъти и приключих с него.
Не се учудвам, че лекари препоръчват ранно захранване. Препоръчват все още и захранване със сокчета и то в голям град, не някъде из дълбоката провинция. Аз също захраних рано, но заради здравословен проблем на дъщеря ми, а именно рефлукс.

# 695
Като цяло, това което чета аз за старт на захранването е според готовността на детето между 4,5 и 6 навършени месеца.
Според нашия педиатър, ако е на АМ е добре да се започне на 5 месеца, а на кърма на 6.

Като под готовност се разбира - да проявява интерес към храната, рефлексът за избутване на лъжичката да е намалял, да може да седи изправено с опора (не бива да се хранят полегнали децата, тъй като има риск от задавяне), допълнете ако пропускам нещо...

# 696
Не се тревожете,все пак е захранване и всичко се дава само за опитване не за нахранване.Мен ме изненада това,че детето е на 4м и 12дни и Педиатърката е препоръчала захранване…?

Да, от самото начало е на АМ.и вече.е 7.500гр. Имахме и доста колики до почти 4м. Та тя е наясно и каза да започна да и давам по лъжичка, за да видя ще яде ли. И аз знам, че детето трябва да може да седи седнало и и го казах, но тя каза за лъжичка две, нямало проблем. И каза след петия месец да започна с оризови каши или елда... Честно казано и се доверих, но колкото информация търся, толкова и различна такава намирам. Та съвсем се обърках тези дни, все като се старая за нещо го оплесквам

# 697

Да, от самото начало е на АМ.и вече.е 7.500гр. Имахме и доста колики до почти 4м. Та тя е наясно и каза да започна да и давам по лъжичка, за да видя ще яде ли. И аз знам, че детето трябва да може да седи седнало и и го казах, но тя каза за лъжичка две, нямало проблем. И каза след петия месец да започна с оризови каши или елда... Честно казано и се доверих, но колкото информация търся, толкова и различна такава намирам. Та съвсем се обърках тези дни, все като се старая за нещо го оплесквам
Изчакайте до 5.5 - 6м. Почнете с плод. Ще ви е по-лесно.
Забравяме за "вода", "сокчета", "кисели", "попарки", "елда", "овесени ядки", "авокадо", "тахин", "пащърнак" и подобни.

Цитат
Препоръката масово е да се започне със зеленчуци, за да има интерес детето към тях в началото. Даже не суч срещала съвременен източник, който да препоръчва да се почне с плод.
Вода се предлага с началото на захранването, защото организмут вече има нужда от нея, дори и при кърмени бебета.
Аз ако ви дам круша/ банан/ печена ябълка, сигурно ще ви се харесат  по-малко от варен картоф... .
Не се дава вода- има вода в АМ, и в храните. Никаква нужда от "още вода" нямате. Освен че  бебетата, или не я пият и/или плюят. А ако почнат да я пият? няма спиране. И храненето ви отива "на кино"... както постоянно тук чета. И става на практика.

Разбира се че може да почнете със зеленчук- до дете е.
НО, плод се приема по-добре за начало. Това са наблюденията ми от моята дълга практика.
"Лъжичката е обучение". Става по-лесно и ако храната се харесва. Това е простата логика.

Цитат
Нормално е тук дс има различни мнения, но нека да не бъдем толкова категорични и да обосноваваме твърденията си
Разбира се. Само дето вие сте захранили 1,2 деца? Аз стотици.
И имам "птичи поглед" за "правилото". Не за "изключенията".
Освен това, чета и тук "внимателно".
И само проблеми виждам и чета. И тук-там, щастлива майка без проблеми.

Цитат
С баткото редувах плод и зеленчук и той отказа някои зеленчуци,с малкия дадох първо само зеленчуците и не е имало откази.
Да, това го чета постоянно.
И след като след зеленчуците въведени, въведохте плодовете? как след плодовете не ви отказа вече въведените зеленчуци? Нали твърдите, че първо въведените плодове, са причина, после да не ядат зеленчуци? Логика? никаква. Истината е до дете- просто, всяко си има своите вкусове. И затова не обича някои зеленчуци. А не поради плодовете.
Сега, ако твърдите, че бебе ще яде по-лесно картоф или морков от сладка круша? е, това не мога да го повярвам... .

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 17:12 от Birdie

# 698
Препоръката масово е да се започне със зеленчуци, за да има интерес детето към тях в началото. Даже не суч срещала съвременен източник, който да препоръчва да се почне с плод.
Вода се предлага с началото на захранването, защото организмут вече има нужда от нея, дори и при кърмени бебета.

Нормално е тук дс има различни мнения, но нека да не бъдем толкова категорични и да обосноваваме твърденията си

# 699
  • София/Севлиево
И двете ми деца са захранени с морков,после картоф,тиква,тиквичка...С баткото редувах плод и зеленчук и той отказа някои зеленчуци,с малкия дадох първо само зеленчуците и не е имало откази.

# 700
Потвърждавам обосновката на Бърди! Изпитано!
Стартът е добре да е такъв, че детето да свърже храненето с нещо много хубаво. Освен предпочитание за вкус има и чисто емоционален и психологически момент. Ако се започне в правилното време (готовност на детето) с правилния и вкусен продукт в подходящото време на деня- нещата вървят изключително просто и лесно. Не мисля, че всичко старо и изпитано е без смисъл. А огромна част от т.нар. съвременни източници  водят към доста екстремни и ненужни ситуации, най- малкото поради факта, че никой не може да бъде спрян да ръси мъдростите си. Критериите за избор са оставени в ръцете на майките, което е огромен риск, въпреки желанието на всяка една от нас да прави най- доброто. Става субективно, а не научно...

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 17:56 от Tirex

# 701
На мен ми стана много мило да я прочета Бърди, т.к. и моята педиатърка каза същото, а тя е чужбинска. Интересно ми е и какво се препоръчва в родината ни.

Ще споделя още нещо, което не се прави в България или поне не с такава религиозност, с която ми го казаха на мен. По една капка витамин Д на ден, а зимата по две.

И още едно нещо - от първия месец да се свиква детето на режим.

# 702
Това, разбира се, не е вярно. Няма никакъв произвол в захранването със зеленчуци и достатъчно аргументи за него - никой от нас не си го е “измислил”, а е взел решението на базата на препоръките на педиатри, изгледани уебинари и изчетени материали. Аз не бих искала да предлагам сладки плодове и да лиша детето си от възможността да обикне и зеленчуците, които той в момента яде с удоволствие и не смятам, че ги свързва с нещо негативно. Дори като съм предлагала банан от любопитство, реакцията не е толкова позитивна както например към броколи или спанак.
Аз лично не бих искала да предлагам самостоятелно плод на ранна възраст, фруктозата директно се преобразува в глюкоза, най-малкото под формата на сокчета и с големи задръжки към готовите пюрета. Но има майки, които и захар биха дали, така че нещата са строго индивидуални.

Витамин Д се дава задължително и тук, може би не всеки педиатър подчертава колко е важно, не знам...

# 703
  • София/Севлиево
Вит.Д е нож с две остриета,аз давам, когато се сетя,а пък ММ пече малкия по памперс винаги когато има слънце(дори при минусови температури го прави,аз не съм много съгласна,но явно има ефект, защото ако се разболее се оправя за 1-2 дни почти без лекарства).

# 704
На мен ми стана много мило да я прочета Бърди, т.к. и моята педиатърка каза същото, а тя е чужбинска. Интересно ми е и какво се препоръчва в родината ни.

Ще споделя още нещо, което не се прави в България или поне не с такава религиозност, с която ми го казаха на мен. По една капка витамин Д на ден, а зимата по две.

И още едно нещо - от първия месец да се свиква детето на режим.
"Режим" в немско ли сте? ... те са по тези "неща". Затова и си приличат по манталитет с руснаците. Само дето този "режим"? ... води до чудовищни неща. Е, от "режим" до режим има разлики все пак. Ред е нужен. Но немското не се връзва с ничий манталитет.
Аз съм мъж, простете.
Да, в средна и северна Европа? дават Вит Д. Но, капката им е, обикновено, 200Е. А не 500Е. И не над 500Е дневно. Но това за южна Европа не важи- има много слънце.
В "милата Родина"? четете- тук има толкова описани страдания и мъки, че може да се напише нова "Война и Мир" в "луксозно издание", и с дребен шрифт.

Цитат
Аз не бих искала да предлагам сладки плодове и да лиша детето си от възможността да обикне и зеленчуците, които той в момента яде с удоволствие и не смятам, че ги свързва с нещо негативно.
Зеленчуците и плодовете не са в "конфликт". А в хармония. И не се противопоставя едното на другото.

Цитат
Аз лично не бих искала да предлагам самостоятелно плод на ранна възраст, фруктозата директно се преобразува в глюкоза, най-малкото под формата на сокчета и с големи задръжки към готовите пюрета. Но има майки, които и захар биха дали, така че нещата са строго индивидуални.
Не говорим за "сокчета". А за плод. Фруктозата няма нищо общо тук. А и не е вредна. Това, цялото, е абсолютно погрешно. Заблудили са Ви. Виждайки доброто ви сърце, и възприемчив на внушения ум.
Простете, тук няма в какво да се "вниква"- нито това подлежи на спорове. Просто, цялото това съждение не е вярно. Не може, и по "Бг патент", постоянно да се пробутват нонсенси с обосновката "аз имам право на мнение". Това е поле, където има факти. А не "мнения". И, две "мнения", могат да се обсъждат, и/или,  алтернативно дискутират, само ако са верни.
И да, сокчета не се дават. И защото има проблем с пюретата като вид консистенция храна. Да, това е така.

Цитат
Витамин Д се дава задължително и тук, може би не всеки педиатър подчертава колко е важно, не знам...
В АМ има вит Д. Да давате повече? ...само при определени условия. И не шизофреничните Бг дози поради маниакални истерии, за мним "рахит". И естествено, не натискаме бебешките главички с две ръце, пробвайки за "мекота". "Мекотата" в областта на бебешките шевове е физиологична. И не е белег на рахит. Това стана ясно още в средата на 1960. За някои "стана ясно". Явно, не за всички.

Цитат
а пък ММ пече малкия по памперс винаги когато има слънце(дори при минусови температури го прави,аз не съм много съгласна,но явно има ефект, защото ако се разболее се оправя за 1-2 дни почти без лекарства).
Абсолютно вярно.
Но днес, пробвай да кажеш да си пекат децата на слънце? жив ще те изядат разни англо-саксонци. Които насадиха тези теории за "вредното слънце"... . За щастие, тукашните островни хора не следват подобни нонсенси. И дечицата лятото са черни като "лице от Афро-Американски произход" (нали това е сега полит-коректното, "а ла Грета" наименование?). И си пекат децата цяло лято... и зимата. Та затова, тук нито грип, нито ковид, нито нищо.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:24 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт