Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 997
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Няма за къде да се бърза, да се натоварва токова нежно и малко стомах че. Аз дадох към 8-9м. попара. Днес вече гледам само 1 път седмично да е тази закуска и като цяло избягвам глутена като всекидневна дажба.

# 451
Ами аз питах педиатърката на последния преглед и тя каза първо заменено обедно с пюре, после заменена СЗ с каша, след това малко жълтък през ден в обедното пюре, накрая попарката и чак началото на декември - месо. За плодовите пюрета нищо не каза, освен че са след попарката.

# 452
Аз знам че не трябва да се бърза с глутена, мисля да го въведа чак на 11,12месец, месото е важно, съдържа желязо, както и други храни съдържащи желязо, варива. Много рано ми се струва на 6м. да давате попара.

# 453
Аз почнах с леките меса (пилешко, пуешко, заешко) поне месец преди жълтъка - някъде на 6++ ги почнах. Телешко на 9 месеца, свинско на 11.
Сутрешна закуска на 8-9м, като малчо почна да има нужда от повече калории и много бавно я заместихме, като попарата не се харесва ... Simple Smile

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 07:30 от Одри ♡

# 454
Дори и по "старата схема" попарата я дават след 8 м. заради сиренето и маслото (въвеждане на млечни), като преди това вече се дават месо, жълтък и плодове. Доста интересни възгледи на тази педиатърка. Аз се чудя има ли деца, които ядат попара, и на двамата пробвах по веднъж да дам, колкото да спре майка ми (и педиатъра) да дудне, еми грам не я близнаха, и не съм повторила. То сигурно има де, просто около мен с когото съм говорила, не е имало успех. Прояждат я доста по-късно в градината или при бабите.

# 455
  • София
Моят син също в началото отказваше попара, когато я правех със сухар, вода и беше прекалено течна. Сега я правя с хляб, масло, сирене и чай лайка/липа и си я изяжда с голям апетит. Хлябът попива по-добре и се разкашква по-лесно, а не е като със сухара, който приличаше на супа с вода и хляб. Явно проблемът е бил в мен, не в детето. 🫣
Моята педиатърка като навърши 5м каза да давам попара. Аз изчаках още 1м-1.5м когато бях въвела повече зеленчуци, жълтък, месо и глутен.
Виждам, че повечето не бързате със захранването, но всяко дете е различно и примерно моето вече не се засища с ам. Не само, че заместих три хранения като нямаше навършени 7м, но на 8+ вкарах и четвърто уж междинно по-малка порция 160-170гр като вечеря два часа преди хранене под формата на супа, банан, кисело мляко с бисквитки, филия с банан и тахан, авокадо с извара и т.н, за да спи по-добре и да издържа до сутринта. Педи каза да давам по 220гр порция, аз така или иначе давах 200-220гр. Първо и последно млечно ще ги държа до годинката, но когато има нужда от калории, защото е едро (не дебело - 77см, 10.5кг) и активно дете, не мога да го храня само с мляко. 😉 Водете се по детето, то най-добре си показва дали е готово, нищо насила. Иначе мнения има много и всички са правилни, защото за другите деца явно са си Ок.

# 456
  • до най-прекрасния мъж
Попарата с хляб не ми я искаше, ядеше със зор. Със сухари я обожава, независимо дали е с чай или с вода. Но видях зор, докато уцеля консистенцията. При нас трябва да е добре напоен сухара, но да не е водниста, иначе не я иска. Правя я с 3 сухара Чичи бебе (споменавам марката заради големината на сухара), 110 мл вряла вода или чай, колкото кибритена кутийка сирене и чаена лъжица масло.

# 457
Моето момче много обича попара. Често мрънка за още. В началото се колебаех дали изобщо да му предлагам, тъй като на мен ми е гадна, но пък той си я хареса. Правя я с вода, спелтови сухари на Кауфландската марка, масло и сирене. Става много ароматна. Обаче леко я пасирам, тъй като гагва ако е намачкана, въпреки че вече често яде паста и други не гладки храни и се справя с дъвкането на меки парчета. 🙈
Нещо обаче не успявам да го науча да отхапва - ако държа аз седи с отворена уста и чака, ако го хване той се опитва да го набута цялото в устата. Имате ли идеи как да го стимулирам? На 8м е.

# 458
  • Пловдив
Тя изобщо не е задължително да се дава. Аз от дете мразя попара и не съм я давала и на дъщеря ми. Яла е други неща за закуска, с уговорката, че започна да закусва след 11-ти месец и вече имаше въведен глутен, масло и сирене.

# 459
Тя изобщо не е задължително да се дава. Аз от дете мразя попара и не съм я давала и на дъщеря ми. Яла е други неща за закуска, с уговорката, че започна да закусва след 11-ти месец и вече имаше въведен глутен, масло и сирене.
Изобщо- ДА.
Бог знае, защо я дават, и какво реално предлага.

# 460
А всъщност какви са съвременните препоръки относно глутена - колко често и в какво количество да се дава на дете около годинка? Всеки ден или не? Какъв глутен - пшеница или разновидностите?

# 461
  • София
Изобщо- ДА.
Бог знае, защо я дават, и какво реално предлага.

Аз я давам, защото искам детето ми да се научи да яде всичко и някой ден като тръгне на детска градина и му сервират попара, макарони със сирене или грис халва, да си ги хапва, а не да седи гладен. Също така не смятам за редно да прехвърлям и върху детето си моите вкусови предпочитания и да давам само храни, които на мен ми допадат.

# 462
  • София
Сина ми е на 13 месеца и много обича попара за разлика от кус-кус и юфка.

# 463
Сина ми е на 13 месеца и много обича попара за разлика от кус-кус и юфка.
Ограничаването на употребата на хляб от деца е кардинално важен въпрос!
Че "обичат"? "обичат". То и в САЩ обичат "разни неща"-затова рядко може да видите някого, с нормално телесно тегло там.
Прекомерната употреба на хляб е порочно нещо.

Цитат
Какво е допустимото количество хляб за дете на такава възраст за ден? Или за седмица, ако смятате, че не е редно да яде хляб всеки ден.
Може да му давате филийка с храната, или, под каквато форма я хапва.
Но не попара? колко грама е попарата общо ? 70-80?
Филийка е средно 30-40 gr. едната.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 17:42 от Birdie

# 464
  • София
Какво е допустимото количество хляб за дете на такава възраст за ден? Или за седмица, ако смятате, че не е редно да яде хляб всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт