Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 944
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Зависи от размерите и апетита на детето. Аз и на 7м, и на 10м давам 200-220гр като педиатъра ме посъветва да давам по 220гр, защото детето е едро, изразходва енергия и има нужда от калории. След като въведох вечеря супа, намалих малко порцията на закуската.
Сега, на 10м като яде доста неща, не следя грамажите стриктно, защото яде парчета и някои храни са много по-засищащи от други и сам приключва когато реши.

# 571
Бебето ми на 7мес, пристрастено кърмаче не ще да пие вода. По принцип зная, че преди 1год казват, че не е голяма драма. Това което взема да ме притеснява е, че доста едричък върви, да не кажа дебеличък. Все гладно горкото, ама за кърма, вода не ще да въвеждаме😝. Дали сте имали такъв проблем? С предишното дете това не ми се е случвало 🙄

# 572
Бебето ми на 7мес, пристрастено кърмаче не ще да пие вода. По принцип зная, че преди 1год казват, че не е голяма драма. Това което взема да ме притеснява е, че доста едричък върви, да не кажа дебеличък. Все гладно горкото, ама за кърма, вода не ще да въвеждаме😝. Дали сте имали такъв проблем? С предишното дете това не ми се е случвало 🙄
Няма изискване да въвеждате вода на тази възраст.
Така че- спокойно. И не тормозете бебето- нека си се кърми.

# 573
Чиста каша никога не е искала да яде. Сега е на 1 г и яде само плод за СЗ, кашите ги бута и не ги иска.

Аз каша не давам от към 9ти-10ти месец, той си харесваше овесена и елда (безмлечни) така че сега му вяря елда и овесени ядки (само ги кипвам тях)

# 574
Няма изискване да въвеждате вода на тази възраст.
Така че- спокойно. И не тормозете бебето- нека си се кърми.
Кърми си се той много добре, ама наближава 10кг за бебе на току навършило 7мес е множко, а аз контрол над количеството кърма нямам и за това ми се щеше да давам и водичка. По принцип зная, че под 1 год водата е по желание 😉. А захранване сме почнали преди 5 седм и има 1 заменено обедно хранене с зеленчуково пюре за сега и второ оризова каша с плод т. е. той си е все още основно на кърма.
Ако продължава с това темпо да качва килограми, скоро няма да мога да го свалям от втория етаж 😳
Май повечето се чудят как да хранят децата си пък аз обратно. Всяка нощ се буди по 2,3 пъти да търси кърма, гладен, реве много, все едно е новородено. Пробвах да давам по кратко да суче, ама така на всеки 2 часа се буди и рев от глад.
Просто търся варианти да намалим това ядене, че нещата почват да излизат извън контрол.
Мерси за отговора.

# 575
В подобна ситуация съм с моя бебок, но той поне нощем не яде. Би трябвало да забави темпото на качване от плодове и зеленчуци. При нас поне- така стана. На какви часови интервали се храни? Зависи и колко е активен. Има си големи бебоци със сериозни нужди, доста трудни за разнасяне, ама- явно големи мъже ще стават😉.

# 576
В подобна ситуация съм с моя бебок, но той поне нощем не яде. Би трябвало да забави темпото на качване от плодове и зеленчуци. При нас поне- така стана. На какви часови интервали се храни? Зависи и колко е активен. Има си големи бебоци със сериозни нужди, доста трудни за разнасяне, ама- явно големи мъже ще стават😉.
Интервалите на хранене при нас е трудно да се кажат, варират за сега, но има средно да кажем между 6-8 хранения за 24часа.
Пробвам всякакви варианти. През деня е лесно да се разсейва с игри и могат да се увеличат интервалите между някои хранения, обаче не е решение на проблема, защото през нощта иска да навакса пропуснатите калории и се буди по-често от глад.
Абе има си яко апетит и това е.
Активен е да, ама не много. Спокойничък, обича да си лежи по гръб и да си мотае някоя играчка в ръцете, без много напън ☺️ или по корем същото.
И аз се надявам да забавим темпото на качване на килограми, като вземе да се изправя и движи повече.
Междувременно, ако го науча да пие вода няма да е лошо. За сега само се радва на шишето, хапе отпред биберона, то потича по малко вода, ама не я пие, ами се хили и я пуска да тече по бузите и само се мокрим с тая вода и си играе 😊

# 577
  • до най-прекрасния мъж
Като заместите няколко хранения, ще започнат да качват по-бавно дечицата. Поне с моето така стана. Сега е на 1 г и последните 2 месеца е качила по около 300 гр, преди качваше по 600-700. А все още не ходи. Сега е близо 11 кг, а се роди 3200.

# 578
Ще се активизира тепърва, спокойно! Нашият 10 ти месец качи 250 гр. при да не ви обяснявам, какви грамажи храна🙄. Всичко изгаря, не се спира. И ние сме с две полу- заместени хранения и ще е така до годинката. Но сме с 5 хранения, без вода. Кърмете си се спокойно, само избягвайте кашите. С плодове, зеленчуци и месо- няма да дебелее особено.

# 579
  • Sofia
След заместени две хранения ( месно-зеленчуково пюре и каша) кое е следващото хранене, което сте въвели?
Закуска или вечеря?

И моята на 8м яде по 200-220 гр на хранене, но не наддава особено. Не се спира и явно изразходва много енергия.

# 580
След навършване на шест месеца нормата за наддаване е около 300 грама на месец, макар че когато бебето е наваксвало месеците преди това и по-малко може да не е проблем. Оптималното е утрояване на рожденото тегло при навършване на една годинка.
А спирането на наддаването не е от пюретата, а от движението - горят много калории, особено като пропълзят.
Аз исках да попитам има ли някой, който наравно с пюретата предлага и храни като за ЗВБ? Започнахме тези дни със захранване, но бебето си има вече зъбчета и усилено дъвче всякакви предмети, та ми се иска да се опитваме да му даваме и храни за хващане, но не знам доколко има смисъл и двете и в каква последователност да е това.

Щастлива и здрава Нова година!

Последна редакция: нд, 01 яну 2023, 13:09 от magi g

# 581
И моето е с вашите килограми. Яде как си знае. Пу пу Simple Smile

Педиатърката ми каза да го уморявам и че като започне да яде повече храна ще спре да е толкова пухкаво.

Не иска да лази. А може и да му е трудно заради килограмите. Обаче му харесва да прави крачки и така - една пътека я обиколи по 3-4 пъти с помощ и си легне да си почине. И на следващото будене пак така.

# 582
И моето е с вашите килограми. Яде как си знае. Пу пу Simple Smile

Педиатърката ми каза да го уморявам и че като започне да яде повече храна ще спре да е толкова пухкаво.

Не иска да лази. А може и да му е трудно заради килограмите. Обаче му харесва да прави крачки и така - една пътека я обиколи по 3-4 пъти с помощ и си легне да си почине. И на следващото будене пак така.
Спокойно, не се фиксирайте за кг. Ще си спаднат сами... .
Само мерете калориите, и не прехранвайте. НЕ закуски, не кисело мляко, не излишни "хранения" през деня.

# 583
magi g, aз храня бебето си с пюрета основно, но когато ми се занимава и сме си вкъщи приготвям храни, които да яде с ръце (палачинки, мъфини, банички).

Последно време правя и пюретата на по-едри парченца, тъй като й приготвям всичко аз. Примерно с вилицата намачквам, а не да ги пюрирам и така виждам, че дъвчи.

# 584
След заместени две хранения ( месно-зеленчуково пюре и каша) кое е следващото хранене, което сте въвели?
Закуска или вечеря?

Закуска

Общи условия

Активация на акаунт