Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 225
  • 841
  •   1
Отговори
# 405
Сигурно има котки, които поломват всичко. Аз съдя от моя опит с котките - нямах надрани шкафове, дивани, пердета, гардероби. Моите си бяха мързеливи...

# 406
Само да напомня - котките и кучетата на пишещите в темата са най-чистите, възпитани и прелестни същества в животинския свят.
Но в реалния свят няма как да направиш психоанализа на кандидат-наемателя и неговите животни, за да знаеш колко са чисти, възпитани и прелестни (и мързеливи). Затова, както писа Танграта, минимизираш рисковете.

# 407
  • Бургас
Един топ матрак решава проблема и не струва много. Както и калъф за дивана, столовете.

Като не струва толкова много, защо не го правят наемателите?
Нали не смятате, че наемодателят е задължен да поеме И този разход (освен всички други за ремонт и обзавеждане), само защото някой си не може да се раздели с животните си?
Калъфи, непромокаеми и нераздираеми с нокти за диван, столове, за вратите, пердетата, шкафове, гардероби и т.н., така ли?

Малко по-спокойно с тона!
Точно за наемателите имах предвид. Че като ги е гнус от матраци и дивани лесно и бюджетно могат да си решат проблема.

# 408
  • София
Аз имам брутални щети от котки и кучета. В едни далечни времена, когато бяхме "прохождащи наемодатели". Не говоря за София.
Не е имало случай, да е имало животно и да е нямало щети.
Също така, не е имало случай, да е имало животно и да не съм бил увещаван колко е невероятно и как не драска и не пика.
Също така, не е имало случай след изнасянето наемателят да не каже "ами то така си беше", "ама вие да не очаквате тоя диван/матрак/мебели/стени да се ползват без да се подменят"

# 409
Само да напомня - котките и кучетата на пишещите в темата са най-чистите, възпитани и прелестни същества в животинския свят.
Но в реалния свят няма как да направиш психоанализа на кандидат-наемателя и неговите животни, за да знаеш колко са чисти, възпитани и прелестни (и мързеливи). Затова, както писа Танграта, минимизираш рисковете.
Сарказмът в първото изречение е леко обиден и излишен, но като наемодател с котка И куче се присъединявам към горното.
Има кучета способни да изгризат дупка във врата или стена. Не знаеш, дали имаш работа с такова, на първа среща.
Доскоро мислех, че само мъжките котки маркират, като са разгонени, но и това се оказа, че не е точно така. А маркирането няма нищо общо с хигиенните навици и възпитанието.
Нещо интересно обаче ми беше споделено наскоро - търсенето на имоти, които пускат животни, е толкова високо спрямо предлагането, че по този начин може да вземеш страхотен наем за пълна дупка. Ако не си се набутал вече с луксозен имот и ремонт, това е нелоша ниша.

# 410
  • Бургас
Наистина е ниша. Замислям се в тази посока, ама нямам дупка за даване. Ще видя сега като се изнесат десетгодишните наематели какво се случва с апартамента. Наясно съм, че ще се нуждае от козметичен ремонт, та се чудя дали да инвестирам в ремонт, защото все ще отидат едни 2000-3000 лв. за освежаване и частична подмяна на мебелировка, или да го прежаля и пусна на по-висок наем на подобни наематели.

В тази връзка - кое според вас е щета, а кое - нормална амортизация?

Относно кучетата и котките
Скрит текст:

Това е у нас. Подобно, но по-скромно, има и под един прозорец.
А в кучешката ни група във Фб съм виждала няма да казвам какво. Цели дивани разпердушинени до дунапрен.
Майка ми има котка и вече няма тапети в коридора. Диванът е целият на нокти.
Дъщеря ми има котка и диванът е в същото положение (тя живее под наем).

Май няма да се възползвам от нишата.

# 411
Може някой със стар неособено поддържан имот да го пусне необзаведен, с 2-3 депозита и допълнителна осторожност. Вариант е.

# 412
Може някой със стар неособено поддържан имот да го пусне необзаведен, с 2-3 депозита и допълнителна осторожност. Вариант е.
Казваш, като са го почнали и да го довършат.
Trollface

# 413
  • Варна
Ако жилището е за основен ремонт, що не? Тъкмо с наемите ще се съберат пари за ремонт, а и хора без животни едва ли ще наемат коптор на пазарен наем.

# 414
Кой би наел жилище за основен ремонт? Това много стеснява периметъра за кандидат наематели (мизерници).Пък и този неподържан и необзаведен апартамент няма да генерира висок наем.Отделно, че ще има и текучество.
Не знам разсъждавам си. Ако имам някоя катакомба, ще я постегна и ще я дам на нормални наематели, вместо на някой силно закъсал и със животни.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 22:01 от So Lucky*

# 415
  • Варна
Представи си, че си с две котки и куче и от два месеца си търсиш квартира, навсякъде ти затварят телефона, щеш не щеш, ще наемеш коптора и то на колкото пари ти кажат.

# 416
Ще се замисля, че грешката явно е във мен,  и ще си преосмисля съпровождащата фауна.Коптор няма да наема.

# 417
  • Варна
Говориш така, защото нямаш фауна. Но когато си отгледал живо същество от бебе с размерите на картоф, след години то вече ти е семейство и няма как да го “преосмислиш” така, както не би си преосмислила човешкото бебе.

Иначе има и несериозни хора, които си вземат животни без да си правят сметката дали могат да ги гледат следващите 15 години, но същото е и с безотговорните хора, които си правят деца и после ги зарязват или ги гледат през пръсти.

# 418
Не всички хора със съпровождаща фауна са ненормални и силно закъсали. Има и нормални, както има и наемодатели, които допускат животни в жилищата си. И не говорим за коптори. Нормални жилища. Някои искат по-голям депозит, други не. Да, много по-трудно е да намериш такъв апартамент, факт. Но има. Светът е шарен.
Напълно съм съгласна с последния пост на Didi.

# 419
  • София
Обръщам се към притежателите на домашни любимци.

Моля, дайте примери за издръжливи мебели. Сериозно питам. Може би метално легло, от ония като ковано желязо?
А кухненските? Може би обикновени, външни уреди, а не вградени в шкафове?

Обаче като гледам как се гризат даже и стени, май няма спасение.

Мислех си, дали може да се обзаведе жилище, така че да е подходящо за котки и кучета.

Подът очевидно няма да е паркет. Може би гранитогрес? И отгоре евтин килим, който да се сменя след всеки наемател?
Завесите също. Яки, непромокаеми калъфи за диваните и фотьойлите?

Наистина е ниша, но не знам дали си струва галимацията.
Евентуално, полуобзаведено да се дава...

Аз бих се замислила, ако мога после лесно да поправя щетите и, разбира се, ако наемът е чувствително по-висок, за да си струва разправията.

Въпросът е, доколко наемателите с любимци са склонни да плащат повече.
Ако има нещо като невъзвращаем депозит, който се плаща предварително и покрива лек ремонт и професионално основно почистване, тогава...
Но това ще са доста пари. Веднъж за наема, веднъж стандартен депозит, после още по-голям за освежителния ремонт, и накрая и половин наем за времето, в което ще трябва да се ремонтира... примерно. Но като се замисля колко работа може да се отвори, не ми се захваща.
С две думи, всичко материално на тоя свят се купува. Ако наемателите с любимци предложат достатъчно, ще си намират жилища. Въпросът е, че вероятно с такива пари ще могат да си изплащат свое жилище.

Надявам се скоро да ми предстои да обзавеждам нещо за под наем и се замислих за любимците, дали мога изначално да предвидя жилище, в което да не могат да се нанасят големи щети.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 23:55 от Илит

Общи условия

Активация на акаунт