Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 228
  • 841
  •   1
Отговори
# 795
Момичета, крайно време е да има група във фб за некоректни наеметали хах. Всеки е пострадал от тях, а най - неприятното е когато чупят вещите ти..

# 796
  • София
Четох доста съдебна практика за това бързото - не е задължително да имаш покана, не е задълже и нотар.заверка да има договора. С години -не, за 3 седмици излиза решението, или 4 беше..не помня точно. Нямам опит, само теория и съд.практика. Не знам как стои въпросът ако лицето е неоткриваемо, делото се насрочва до 2 седмици след внасяне на иска, но ако не се яви...аз бях вписала да се иска съдействие на полицията за откриването и призоваването, при нужда. Вписах и работното му място...

А съдебния изпълнител не е длъжен да предприема нещо по своя инициатива. Той за това е изпълнител само - прави това което взискателя му нареди. Ти си активната страна, той само изпълнява..така поне го учихме и така е по ГПК де...
Не се ядосвай, минало бешало...здраве да има...

Хубаво е да се подпитва наемателя къде работи, сменял ли е работа...такива неща. На моя от фейсбука му копнах новото работно място...

В София решенията излизат за 6 - 8  може и повече месеца.
Тета75 е имала късмет със страхлив наемател.

# 797
  • София
Момичета, крайно време е да има група във фб за некоректни наеметали хах. Всеки е пострадал от тях, а най - неприятното е когато чупят вещите ти..

Има такава фб група - некоректни наематели и наемодатели.
https://www.facebook.com/groups/610040383020234
Но рядко се пише в нея. По мои наблюдения наемодателите са някакви страхливи шушумиги - да не кажат имената, да не издадат лични данни, да не ги набият или съдят измекярите. Уж питат как да процедират, а като им кажеш и се пънат - ама то не е законно, ама той може да ме обвини в самоуправство. Като им харесва да ги мачкат - тяхна работа.

# 798
  • София
Принципно винаги има и борба на психика. Ако помолиш някой полицай и отидете да му похлопате на вратата, почти винаги си свиват сърмите и си събират бохчите. Независимо дали полицаят има законово основание да действа.
Понякога и се крият вътре, трябва и да си настоятелен с хлопането по вратата. Да запаметяваш, ако ти звънят от други телефонни номера. Понякога са професионални измекяри и си имат 1 телефон за схемите и 2ри телефон, за лични нужди. Но ако се объркат и ти позвънят от 2та, ги записваш. После пред вратата звъниш, и ако се чуе, е вътре. Реален случай.

2та основни проблема на наемодателя:
Да заключи и приключи след проблемен наемател.
Да си намери нови наематели.
Simple Smile

# 799
  • Бургас
Да ви кажа, изобщо не ме интересува ще ме обвини ли за самоуправство, или не. В договора пише, че ако закъснее с плащането с 5 дни, имам право да вляза, да сменя патрона, да направя опис на вещите и да ги дам на съхранение. Подписал го е. Пък нека ме съди после. Силно се съмнявам да го направи някой.

# 800
Той няма да те съди, пуска се жалба до прокуратура/полиция. От там обичайно идват двама полицаи и те предупреждават че ако не върнеш ключовете, ще се образува досъдебно производство. Имахме такъв случай отдавна за една селска къща с двама съсобственици, единия беше сменил патрона, другия пуснал сигнал...

Не знам по София как процедират..

Подписал е договора, но полицаят няма как да знае този договор прекратен ли е, действа ли-все въпроси от компетентността на съда при спор относно тях.

# 801
  • София
Е и?
Да си пуска жалба където иска. Имота си е мой, аз решавам след като не си изпълнява договора какво да го правя.
Преди много години, в зората на демокрацията реших да се разведа. Причината  беше от страна на бившия съпруг - скрито псих. заболяване, пиянство и опит за малтретиране на мене и бебето ми. Един хубав ден смених патрона, изкарах му дрехите в общия коридор и упълномощих адвокат да ме разведе. Сладура /служител на МВР/ се жалил в прокуратура/полиция и организирал 2 негови подчинени да дойдат с него да ме принудят да го пусна в моя имот, придобит преди брака. Не отворих, не се обяснявах, не подписах нищо. Идваха в продължение на няколко дни и се отказаха. После нещо ме съди, май ме глобиха, но психо-пияндето повече в дома ми не влезе. Неудобството беше, че трябваше да не отварям на звънящите. Лепиха някакви призовки на вратата, съседите гледаха сеир и ожалиха доброто момче.

# 802
И е така /житейски/, и не е така /юридически/.

Аз те разбирам житейски. Но това не прави действията ти законни.

# 803
  • София
Пак да питам - е, и?
Квартиранта - измекяр ще си живее безплатно, а аз ще му треперя да не ме осъди. Влизам, изхвърлям всичко и се разделяме.
Може да ме съди, че съм присвоила напр. 20 наполеона, спомен от баба му и подобни боклуци. Като мине делото на всички инстанции ще му мисля. А до това време моя имот ще е под мой контрол.

# 804
  • Бургас
Ще пусне жалба друг път. И като пусне и дойде полиция и види, че има договор, реакцията пак ще е същата, както ако ги извикам аз, защото не иска да се изнася: "това е частно-правен спор, водете дела и не ни занимавайте". Тамън да не знаем как работят органите в България. Собственикът съм аз. Винаги мога да кажа, че е имало теч, пожар, сигнал от съседи и т.н. и се е наложило спешно влизане.

# 805
  • Варна
.....От няколко месеца отдавам малък търговски обект. Дадох го с един депозит, защото беше неремонтиран и необзаведен, няма какво да ми се повреди. Човекът си го ремонтира и обзаведе за своя сметка, като се разбрахме да приспаднем подобренията, които му призная - всичко трайно прикрепено. Последните два месеца сметката за тока е два пъти колкото един депозит. Свестни са хората, обаче пак има риск, а депозитът и половината не може да покрие!

При отдаване на търговско помещение наемателят обикновено е юридическо лице. Защо партидите за режийки не са прехвърлени на фирмата?

# 806
Не е точно така, ще види че има състав на престъплението самоуправство и ако иска, ще образува производство.

Не споря с вас, в същата ситуация бях. Не държа сметка и кой как да си процедира.

Но това аз съм собственика, никой не мож ме бутна, е смешно отстрани. Мож те бутна ако реши и ако се запъне, като стой та гледай.

# 807
  • Бургас
Там е работата, че едва ли ще реши. И не става дума за "никой не може да ме бутне, ще правя каквото си искам", а за очевидна наглост от страна на некоректен наемател.

Didi, също се замислям по темата дали да не му прехвърля партидите. Говорила съм със счетоводителката му, която изобщо не повдигна този въпрос. Към момента аз плащам режийните, защото имаме да изравняваме суми за ремонта, но ще говоря отново с нея. Трябва да разуча въпроса какво ще се случи после с партидите, ако напусне.

# 808
  • София
И при прехвърлена партида собственика е солидарно отговорен за сметките. От собствен опит в София, В.Търново и Севлиево. Опит с магазин и склад.

# 809
То това малко шантаво дето го пиша, но при мен как накарах наемател  некоректен, ултра нахален, направил жилището кочина да напусне. Ами предупредих го, че след седмица се връщаме да пооправим жилището, защото го продаваме/живеем в друг град/  . Събрахме пет торби багаж и на уговорения ден си влезнахме в жилището. Малко скандал ама как така, ама до седмица още ако може. Ами не . Не може. Да започва веднага да си опакова багажа. Максимум три дни ще живеем като в комуна. Той и ние. Имот б.г пълен с обяви. Безплатно и освинчено никъде не дават. Но ни спаси това, че той е сам, а не семейство или някой бабаджанка  дето може да ни хване за яката и ни отлепи краката от земята.

Общи условия

Активация на акаунт