Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 474
  • 841
  •   1
Отговори
# 150
Входовете се умирисват на готвено и в нови кооперации с т.нар. "луксозни" общи части. Паркират като каруцари пред гаражите?
И какво, ако входът е с осветление, асансьорът работи, домофоните работят, дограмата е сменена, ВиК-то е сменено, покривът - ремонтиран, не мирише на мухъл, но стените имат нужда от запълване на малки дупки и боядисване? Ако има млади хора, които си държат обувките пред вратата? Ако млади хора са плеснали кичозна ширпотреб картина на стената пред апартамента си, с идеята, нали, да е по-красиво? И като си изкарат скарата на балкона и метнат да пекат риба? И си хвърлят фасове през балкона. А как точно "подбирате" съседите си, когато купувате НС?
Как това има особено значение, като си под наем - днес си тук, утре си на друго място? Говоря за сравнително средностатистически наем - не за дупки и не за лукс (ама действително лукс или поне над средното ниво, което средно ниво бих го охарактеризирала с обзавеждане Виденов-Юск-Икея, ново или сравнително ново).

Ами аз пък не разбирам по принцип, не само за под наем, зад моята врата е моят прекрасен свят, общите части кучета ги яли, ако ще и да смърди, и да изглежда като коптор. Rolling Eyes

И аз не разбирам - когато трябва да се избира какъв ремонт да се направи - врати, дограми, входна врата и подобни, или боядисване на стените, над 90% ще изберат боядисването, заради фиксацията по красивото. Боядисването трябва да е последно, след всички останали ремонти, но винаги се хващат първо за него. Щото да бъдело "чистичко" и красиво и приятно.

# 151
Права си, че входовете се вмирисват на ядене, като се готви, може да има тук-там обувки или саксии, колела, колички и подобни, но все пак си личи кога входът е поддържан и съседите са цивилизовани и кога са диви селяни.

# 152
Много е субективно за тихи съседи конкретно. Мога да дам пример с вее повече клиенти в нови жилища /сгради, слагат мощни колони за китара, телевизор или домашно кино. Конкретно от моите примери никой не си е направил труда да обезшуми стаята,което за мен е притеснително.
Има хора, които си лягат преди 22 ч или искат спокойствие като цяло.
Така че скъпи входове, не значи тихи съседи.

# 153
Предвид, че цените на жилищата скочиха драстично... Наблюдава ли се същото и при наемите? Вдигате ли наемите на дългогодишните си наематели и с какъв процент?

# 154
  • Варна
Ако сега трябва да отдавам наново, бих вдигнала наема с 50 лв (11% увеличение), но имам супер наематели и не бих им пипнала наема в никакъв случай. (освен ако няма хиперинфлация).

# 155
При хиперинфлация, наемателите ти ще са безработни и ще живеят при майка си на село.

# 156
Момичета, може ли да ми предложите добра адвокатска кантора за договор за наем, може да е в София или Пловдив.Има доста тънкости, които на мен не биха ми хрумнали, предполагам наемодатели с повече опит също ще знаят важните неща, но аз не съм от тях. Ще отдавам имот в град, в който не живея  и няма как да следя редовно. Няма и фирми, занимаващи се с управление на имоти под наем. Ако ще се смята за реклама, моля да ми пратите контакти на лични съобщения. Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 10:29 от antoanka

# 157
При хиперинфлация, наемателите ти ще са безработни и ще живеят при майка си на село.

Е, то и на село пари трябват за живот.

Ще видим до наесен как ще се развият нещата, но със сигурност новите наеми ще са поне 10-15% отгоре. При вече наети жилища, може би ще има запазване.

# 158
  • Варна
Студенти са, освен ако не решат да прекъснат, трябва да живеят тук. Освен това и работят, а и родителите им работят в чужбина. И не са от село, а от друг областен град.
По-възрастните, споделете как е седял въпросът с наемите по време на хиперинфлацията (96-та?). Аз съм била съвсем малка тогава, за да помня.

# 159
Аз на този етап няма да вдигам, тъй като така или иначе отдадох малко над пазарната цена.
За хиперинфлацията и на мен ми стана малко смешно. Didi, тогава въобще няма да ти пука за повишението на наема, други проблеми ще имаш.
Ако украинците се изнесат да кажем до 6 мес - година, не си мислете, че наемите няма да паднат, особено за гр като Варна, че бая са надошли насам, заради моренцето. Даже много имоти ще се пуснат за отдаване. Според мен още септ- октомври ще се върнат по хотелите, че там нали им субсидират престоя. Просто юни, юли, август трябваше да ги освободят и заради тях бая се вдигнаха наемите.

# 160
При висока инфлация (да не говоря за хиперинфлация) всякакви неесенциални бизнеси ще фалират и освободят хора. Какво ше правят тея наематели в София без работа? Мисля че ковид беше ясен пример какво става когато бизнесите в сферата на услугите хлопне кепенците. Всичко живо си отиде и освободи квартири. Хиперинфлация би имала същия ефект. Пари насело трябват, но наеми няма да се плащат там. Така че не си правете сметки без кръчмар за наемите. Не че това ще се случи и не че не може в такъв сценарии да се вдигне наема, но работата е там, че няма да има на кой да се отдава.

Диди няма смисъл дадискутираме такъв сценарии, но в твоя конкретен случай студентите ще прелъснат и ще си идат, защото няма да могат да се издържат. Няма как дасравнявяме сегашна България с България преди 30г, защото тогава сме били държава с производство и селскостопанство, сега сме държава с бизнеси в сектора на услугите, което в хиперинфлационна среда би било изключително лошо за заетостта.

# 161
При висока инфлация (да не говоря за хиперинфлация) всякакви неесенциални бизнеси ще фалират и освободят хора. Какво ше правят тея наематели в София без работа?

Ще си търсят друга работа. На село няма да цъфнат и вържат.

При ковид беше съвсем различно - тогава си останаха на работата, но работеха хоум офис от село, при мама, на морето и т.н.

# 162
  • Варна
Никакви сметки не си правя. Питах как е било преди 25 години, защото наистина ми е любопитно как се е променил животът на наемателите тогава. Въпросът ми е конкретно към хора, които са живяли под наем към онзи момент или да отдавали свой имот. Общата икономическа картинка ми е позната, благодаря.

# 163
И аз съм била малка тогава, та не помня. Но предвид, че сичко живо не се е стичало да работи в кол център или като IT в големия град, а са си седяли по селата и в малките градове при мама и тате, където е имало поминък, със сигурност е несравнимо със сега или с хиперинфлация  от тва десетилетие примерно, но дано не се случва, че тогава ше е глобална.

PS също тогава по-скоро е имало и дефицит на имоти. Сещам се, че много хора отдаваха стая под наем от апт, т.е отдавало се е с хазяи предимно на студенти.

# 164
Soul Free, не знам защо си мислиш че при такъв сценарии ще има обявени работни позиции. По-скоро ще има недостиг на работни места, излишък на работници, заплатите ще изостават. Но явно си офис служител и смяташ, че всички други това работят. Не знам как хората в сферата на услугите ще те обслужват от вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт