Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 260
  • 841
  •   1
Отговори
# 330
Азалия, 😂😂😂
Поне ще имате весели спомени.
И аз съм алергична към дървени философи с претенции

Във връзка с изравнителните сметки от Топлофикация. Сега ще сменяме водомери в старо жилище с радио предаване(към Техем), отзиви дали наистина отчета е реален за всеки месец
За ново строителство мисля че идват/плащаме за новите водомери или така ни искаха пари поне?

# 331
  • София
Сега ще сменяме водомери в старо жилище с радио предаване(към Техем), отзиви дали наистина отчета е реален за всеки месец

Отчета е реален. Но трябва събранието на блока да реши да започнете с ежемесечни отчети.
За тях плащаме допълнително х 15. 00 лв. на имот всяка есен на нашия топл. счетоводител.
В друг мой имот и топломерите, и водомерите са с дист. отчитане на целия блок. Но не искат да плащат таксата за месечно идване на отчетник. Затова един път годишно им правят изравнителна сметка.
 Както се разберете в блока.

# 332
За стар блок макар и с 12 апартамента с пенсионери и скръндзи, звучи зле. Нещо не прочетох, че нашите водомери са обвързани с едва ли не персонално идване... Май няма да го бъде

# 333
Не само водомерите, но и уредите по радиаторите (или апартаментен топломер в НС), трябва да са с дистанционно отчитане и във всички апартаменти да е с такива. И общото събрание да се съгласи да минете на ежемесечен отчет, за което се плаща допълнително.
Единствената файда от дистанционните уреди, включително водомер (без месечен отчет) е, че не е нужно да висиш да чакаш годишния отчет, те си отчитат дистанционно. С наематели това е предимство, няма нужда да се уговаряш с наемателя да стои на датата да чака отчета.

# 334
  • София
В блока ми персоналното идване на отчетник = 15 лв годишна такса с решение на ОС и събрана сума преди отоплителния сезон. Топл. счет. издава касов бон за сумата.
Ако старчоците не се съгласят - ще сте освободени от чакането да ви отчетат след спиране на парното - напр. май 2023 г. И то ако и уредите на радиаторите също са дистанционни.

# 335
А дано. В момента с прогнозите е едно безкрайно мрънкане от наематели и ходене по мъките.
Ще трябва да се смени, четох че за уреди преди 2003г.... Така и така трябва. Дано стане задължително

# 336
  • София
Настоявай пред домоуправителя да се действа за целия блок. За всички ще е по-удобно. Но това не значи, че няма да ви начисляват загубите на топлофикация...

# 337
  • In the land of Never Never
Ако не я открият и съответно няма адвокат се назначава служебен защитник, който съм длъжен да платя иначе се прекратява делото. След спечелването сумата за този защитник се добавя към парите, за които е осъдена.
Писала съм някъде назад по темите, за това че през 2014 осъдих наемателка, която не плащаше половин година, и накрая се оказа, че има и парно за цяла година и ток за 6 месеца (въпреки че тогава спираха тока за два месеца неплащане, което показва, че е могла да се урежда някак си да не плаща!).
Сумата която трябваше да ми плати по съдебното решение, към този момент беше 11000 лева, после с лихвите се увеличаваше. И познайте какво се случи. Няма имущество, не работи, не живее на адреса по лична карта, имаше една скъпа кола, но като не й знаят адреса, и колата се оказа, че няма как да я конфискуват.
Подавах през две години искания до съдебния изпълнител за предприемане на проверки, така ми каза уж адвоката, (после се оказа, че съдебният изпълнител не е правил проверки) и поради това, че нямало предприети изпълнителни действия, преди три месеца ме уведоми, че по молба на адвоката на въпросната госпожа, изпълнителното дело е прекратено. Госпожата може спокойно да си живее живота, а аз си оставам със загубеното време, щетите по апартамента, разходите на госпожата за парното и загубите от неплатените наеми.
Платих на адвокат да направи справка по делото, и да каже, мога ли нещо да направя на този етап, ами каза, че може да поискаме възобновяване, но после тя можела да заведе дело, че изпълнителното дело е било прекратено, и съдебната практика била, че нейният иск ще го уважат и ще трябва да платя съдебните разноски. Но можело и да не реши така съда.
Изобщо, само ще бъде цялата работа за сплашване, и аз да се изръся още някоя друга хилядарка.
Ами това е съдебната система в България, който е луд, да дава пари за съдилища и адвокати.

# 338
Ако не са минали 5 г от когато вземането е станало изискуемо, със същия ИЛист може да образуваш ново изпълнително дело. Но трябва да има имущество длъжника, иначе е безпредметно...
Общо взето да, тъпа работа...
Може да поискаш да се издири къде живее, и да искаш опис на движими вещи там...но пак такси за теб, и т.н.

# 339
Тук, където живеем, бяхме на Техем, но нещо не бяха наред сметките. Хората са възмущаваха всеки път на изравнителните сметки и всички имахме да доплащаме винаги от 100 лв нагоре. Минахме на Бруната, от тогава сметките са съвсем поносими. Не знам кой как отчита, ама е факт.

# 340
Няма имущество, не работи, не живее на адреса по лична карта, имаше една скъпа кола, но като не й знаят адреса, и колата се оказа, че няма как да я конфискуват.

Да не е някоя труженичка?!? Относно случая със стрелба на детска площадка в Студентски град се чудя кой им дава квартира на тези или как успяват да заблудят наемателите си? Преди време съседа ми имаше наемател, който се занимаваше с източване на кредитни карти и кой знае още какво. Викаха ме за поемно лице и малко след огледа се изнесе. Интересно, че вече държавата (НАП) ще следи приходите от AirBNB и Booking и съответно събира данъци, но не предприема нищо в защита на правата на наемодателите.. :-х

https://www.segabg.com/hot/category-economy/nap-e-poluchila-dann … naemi-prez-2021-g

# 341
  • София
Най-накрая си отдадох 2стайния след многобройни огледи и пазарлъци. 1 месец стоя празен. Имаше огледи от 1я ден и вероятно нямаше да стои изобщо празен ако бях уцелил цената отначало.
Отначало го обявих на 1000. Накрая свалих до 800, колкото беше от 5 години насам. Но договорът е за 6 мес. Което не ме бърка чак толкова. При мен не се вижда повишение на наемите.

# 342
Най-накрая си отдадох 2стайния след многобройни огледи и пазарлъци. 1 месец стоя празен. Имаше огледи от 1я ден и вероятно нямаше да стои изобщо празен ако бях уцелил цената отначало.
Отначало го обявих на 1000. Накрая свалих до 800, колкото беше от 5 години насам. Но договорът е за 6 мес. Което не ме бърка чак толкова. При мен не се вижда повишение на наемите.
В кой квартал е апартамента?

# 343
Виждам , че в темата се обсъждат наеми основно на апартаменти. Аз се интересувам колко може да бъде наем на магазин от 25 кв . с хубава витрина в района на Петте кьошета в София.

# 344
  • София
Студентски Град

Общи условия

Активация на акаунт