Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 36 247
  • 841
  •   1
Отговори
# 750
  • пустинята Гоби
Аз също не се сещам за други варианти. Въпросът обаче е доста необичаен, та може би е редно да се сподели от какво е продиктуван?

# 751
Топлата вода идва от бойлер. Но само предполагам Grinning

Изобщо не може да се сравнява бойлера с това да имаш топла вода в неограничени количества постоянно.

# 752
  • пустинята Гоби
Нали и аз това написах. Но от друга страна, бойлерът върши добра работа - не ходим неизкъпани и вмирисани. Аз дори зъбите си мия с топла вода, така че не страдам изобщо от липса на такава, има в нужните количества.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 13:57 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 753
  • Варна
Изобщо не може да се сравнява бойлера с това да имаш топла вода в неограничени количества постоянно.
Въх! И какво предлагаш да направим? Не може всички да живеят в топлофицирани сгради. А и някои не искат.

# 754
Възможен е и вариант на топлофицирана сграда само с топла вода от ТЕЦ, а отоплението е спряно. Има доста панелки/ЕПК-та такива.

# 755
Топлата вода идва от бойлер. Но само предполагам Grinning

Благодаря, че ме открехна. Ама въпросът ти беше от къде идва топлата вода, когато няма ТЕЦ. Не беше за сравнението между постоянната топла вода и тази от бойлера.

# 756
  • Бургас
Единият ми апартамент е точно в такава сграда - спрян ТЕЦ, ползва се само топлата вода. Обаче от целия вход да я ползват сигурно 5 домакинства, останалите са се отказали. И сметките стават големи. На месец за вода само - студена и затопляне, т.е. обща сметка за вода е около стотина лева, независимо зима ли е, или лято. Наемателите не се оплакват, защото са свикнали и нямат проблем с плащането.
Вкъщи съм с бойлер, преместихме се от ТЕЦ, смятах, че ще имам неудобства, но не. Бойлерът е 100 л, отделно е с бързо нагряване, ако се наложи много вода да се ползва. Сметката ми за ток лятно време е около 60-70 лв., докато на наемателите само за водата им е 100.

# 757
  • София
Здравейте !
До сега съм имала 2 наемателки. Първата беше много точна във всичко и като напусна апартамента беше във вида, в който го получи. Всичко беше изчистено, измито и изпрано. Втората го предаде във вид, от който ми стана лошо, но мъжът ми каза, че било нормално да бъде така, след като е живял човек. Според мен не беше обирала прах или да почисти с прахосмукачка поне 6 месеца. Стените мръсни, уредите мръсни, дори кухненските шкафове, дивана счупен, матрака мръсен. Не исках да се разправям и с него и така го приех. Но времето съвпадна и с лятната почивка, та още не сме направили ремонта. Ще минат още няколко месеца.
Въпросът ми е за сметките към Топлофикация. Предната наемателка напусна точно, когато минаха да засекат топломера и водомера за топлата вода. От тогава плащам и ще плащам още няколко месеца авансови вноски за новия отоплителен период. Разход на отопление сътветно няма, както и на топла вода. Според мен тези вноски трябва да ми ги възстанови бъдещият наемател, тъй като ще е единсвеният ползвател на парно и топла вода за отоплителния сезон. Как мислите, това възможно ли е да го обясня на бъдещ наемател, като му покажа отчети, фактури, плащания? Как процедирате в подобни случаи?

# 758
Въпросът ми е за сметките към Топлофикация. Предната наемателка напусна точно, когато минаха да засекат топломера и водомера за топлата вода. От тогава плащам и ще плащам още няколко месеца авансови вноски за новия отоплителен период. Разход на отопление сътветно няма, както и на топла вода. Според мен тези вноски трябва да ми ги възстанови бъдещият наемател, тъй като ще е единсвеният ползвател на парно и топла вода за отоплителния сезон. Как мислите, това възможно ли е да го обясня на бъдещ наемател, като му покажа отчети, фактури, плащания? Как процедирате в подобни случаи?

С новия наемател трябва да подпишете приемо-предавателен протокол с показанията на топломер/и и водомер/и за топла вода към датата на предаване на имота. С този протокол титулярът на сметката отива в Топлофикация и подава молба /последно беше 10 лева/ да получи две изравнителни сметки за настоящия отоплителен сезон - до показанията в ППП и оттам нататък.

# 759
  • София
Как новият наемател ще плаща за нещо, което реално не е ползвал? В момента вие "ползвате" апартамента, не той, а така ще бъде и още няколко месеца.
Не виждам логика да му се вменяват задължения за разход, който не е негов.

Засичате топломера и водомерите и при следващата изравнителна сметка ще стане ясно колко ще трябва (или пък не), да доплати той. Ако се окаже, че той си е платил неговото си потребление, Топлофикация ще ви възстанови сумите.

Ако аз съм наемател е абсурдно да се съглася да плащам за няколко месеца преди нанасянето ми. 🙄

# 760
  • София
Илит, мисля че неправилно разбрахте. При ТЕЦ, фактура идва всеки месец на база ползването през миналата година. Ползваш, не ползваш - фактура има. Въпросът беше дали ще е проблем за новия наемател да си плати по показанията на уредите, а не по поредната прогнозна фактура на топлофикация.
Аз съм покзвала такива прогнозни фактури, правили сме отчет на уредите /водомерите в случая/ и наемателите са приемали без проблем.

# 761
  • София
Наистина не разбирам явно.

Показанията са примерно 1000 на 01.12., когато той се нанася.
От август до ноември включително, Вие плащате 200 лева месечно прогнозни сметки.
Аз разбрах, че искате той да Ви плати 800 лева за четирите месеца август-ноември, защото той ще ползва парно зимата, така ли?

Защото това ми се вижда нелогично. Ами ако той не си включва радиаторите изобщо? Ами ако се изнесе през февруари? Ако показанията на топломера при напускането му са 1020, тоест той почти не е ползвал?

Не разбрах частта с новия наемател да си плати по показанията на уредите. Уредите показват х стойност и колко точно лева е тя, става ясно чак при изравнителната сметка. 🙄

# 762
първо, не се знае бъдещият наемател кога ще наеме - ами ако нямате клиент 3 месеца още?
 Ако дойде, той не дължи нищо за месеците, когато вие сте си плащали авансовите вноски, те са си за собственика.
В договора се отбелязва кога наемателят получава жилището, прави се Протокол, записвате му какво показват уредите, например радиаторът показва 30 (някакво число или 0, няма значение).  Соббственикът плаща някакви авансови суми за парно  до края на отопл сезон, но и те не са сумите, които ви дължи наемателя, чак като получите фактурата там ще има също някакво показание на радиатора в края на сезона, например 120. И топлофикация ви кара да доплатите или ви връща нещо, но в този момент знаете колко лева е струва точно отоплението. И може да се предлози на наемателя да плати прорционално. Например преди  него някой направил 30 единици, в края е 120, значи наемателят има 3/4 (или 30/120) от сумата да плати, а другата 1/4 са за собстеника или предишен наемател. Съответно, ако сте удържали на наемателя повече през годината, връщате му, иначе - той доплаща.

А може и да не искате да имате такива сметки и да си сложите някаква средна цена на парно, да я фиксирате и някоя година сте на печалба, друга на малка загуба. Доплащания и връщания да се занимава само собственика.

Зависи какво ще си напишете в договора. Всякакви варинанти има.

# 763
  • София
Аз разбирам ситуацията така:
При годишното засичане топломерът се нулира. Ако жилището не се ползва и не се пуска парното, то новият наемател и на осми март да дойде, то показанията все още ще са 0 и съответно, колкото и да са прогнозните фактури, всяка единица за новия сезон ще си е от неговото потребление. Същото ще важи и за топлия водомер. Ако показанията му са същите, каквито са отчетени в края на предния отоплителен сезон, то всеки кубик ще си е рзход на новия наемател.
Смятам, че дали ще се приложи вариантът новият наемател да плати всички издадени през новия сезон фактури, ще зависи от сумата и от времето, през което са се натрупвали. Все пак не е редно, ако остава по-малко от 2/3 от сезона, да се кара наемателя да покрива прогнозните фактури. Той може изобщо да не достигне миналогодишните количества киловати.
Тогава може да се пресмятат кубиците по реалното потребление и наемодателя да си продължи с плащането към топлофикация, а наемателя да плаща реално изразходваната вода на него. Това ще е така докато прогнозното и реалното се изравнят или до годишното изравняване.
С парното няма как да се изчисли особено точно, защото всяка година единицата струва различно, но ако не са минали повече от месец-два от пускането на парното и то действително не е ползвано, то не би трябвало наемателят да има възражения срещу покриването на сметките за минал период.
В крайна сметка, ако не могат да достигнат до съгласие, то в протокол се описват показанията, както и платените от наемодателя фактури и суми. Намателят плаща издадените фактури от момента на наемането и когато излезе изравняването за сезона, възстановява авансово платените от наемодателя киловати и съответно доплаща или си получава надвнесеното към Топлофикация.

# 764
А защо плащате с авансови вноски? Ако е за вашето си жилище, направете го така - на равни вноски. Но за жилище под наем не изглежда удобно и никой наемател няма да се съгласи да плаща за време, в което не е живял там. В момента, в който влезе в апартамента ви, ще заплаща текущите сметки. Във времето, в което нямате наемател, сметките са си ваши.

Общи условия

Активация на акаунт