Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 270
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! В коя изпитана лично от вас лаборатория в София препоръчвате да се правят полови и други хормони? Доста са скъпи (много на брой са) и се надявам да е еднократно към момента.

"Bodimed" - там си правя всички изследвания от години насам.

# 601
  • Берковица
Здравейте! Знам, че мнението ми не е за тук, но няма къде другаде да попитам, понеже днес е неделя................ Бихте ли ми разчели какво пише на бележката, че аз не мога да разчета почерка, а се опитвам да се информирам за ползите и страничните ефекти от лекарствата, преди да ги пия? Предварително Ви благодаря много за помощта!:praying_hands:

# 602
Напоследък много пъти попадам из форума на понятието "естрогенова доминантност". Някой може ли да сподели личен опит как се диагностицира?

# 603
Mal_vi_na_84, на теб ли е изписана рецептата? Окситоцин са ми слагали в родилното, при първото раждане. Преносвах с 10 дни и с него предизвикаха раждането.

Напоследък много пъти попадам из форума на понятието "естрогенова доминантност". Някой може ли да сподели личен опит как се диагностицира?
С кръвни изследвания, на различен етап от МЦ.
Цитат
Естрогеновата доминантност е състояние, при което нивата на естрогени са по-високи от нормалното или нормални при ниски прогестеронови нива, което нарушава съотношението между естрогените и прогестерона в полза на естрогените.

Прочети още на: 10 симптома за естрогенова доминантност при жените | Puls.bg -
https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c-68/10-simptoma-za-estrogeno … i-zhenite-n-37627

# 604
  • Берковица
Да, и се зачудих защо. Днес ходих да ми вливат в спешното на болницата изотоничен разтвор, защото имам продължително менструално кървене. Та се зачудих страшно много за окситоцина, защото знам, че е за бременни, а аз съм с увреждания, не водя полов живот и нямам деца.Thinking

# 605
Той предизвиква контракции, но сигурни ли са, че това кървене не се дължи на нещо друго. При полип на цервикалния канал, кървях близо месец. Без кюртаж няма спиране.

# 606

С хормонални изследвания.
До колкото аз съм се информирала е хубаво да се изследват заедно прогестерон и естроген. Прогестеронът е най-висок 7 дни след доказана овулация, за това и тогава се изследва, а естрогенът по него време трябва да е по-нисък.
Ето графиката на хормоналния фон през месечния цикъл.

Другите изследвания които се правят на 3-5 ден от МЦ, също могат да дадат информация ако естрогена там е висок. Но така разбрах, че е най-добре двата след овулация на 7-я ден.
Планувала съм да го правя другия месец, ще си взема тестове за овулация и така.

Иначе в статията по горе симптомите също са показателни аз имам повечето, но според мен си трябва изследване.

# 607
Окситоцин е първото. Иначе това е рецепта. Бележка е странно като название, не знам защо така сте го написала.

# 608
  • Берковица
На мен ми откриха миоматични възли. Кървеше ми още някъде от юни месец.

Наскоро влязох в болница за много спешен случай - припадък и фебрилен гърч с 38 градуса температура, а в болницата направих втори с 40 градуса температура. Като ме стабилизираха, ми прегледаха корема и ми откриха миоматичните възли при ехография, аз даже не подозирах за нещо такова. Едва ми откриваха вени за системите.
Да поясня, че съм на 38 години и тежа 48 кг. Краката ми доста изстиват, а и се подуват. Водя затворен живот, тъй като съм с увреждания, а родителите ми са възрастни и болни. Вече рядко излизаме на разходка, сама не смея, защото съм напълно глуха, а живеем точно на центъра в моя роден град.

Причината, поради която се притеснявам да взимам предписаните лекарства, е именно, заради затворения ми начин на живот. Боя се да не развия тромбоза и да си отида по мъчителен начин сама или пред очите на родителите ми. За капак и малки камъчета в бъбреците ми  ми откриха (по принцип не пия много вода).

Затова искам да направя точен и разумен избор на лекарства, които да не ми докарат тромбоза и да ме вкарат в гроба, страх ме е да не умра. А и двата гърча още са ми пред очите и още плача, като се сетя, макар че минаха вече 6 дни. Майка ми забравя (не знам дали има Алцхаймер или деменция) и не знам дали е казала, че водя застоял начин на живот. От леглото, до кухнята за хранене, тоалетната и компютъра и обратно. А и сега всички сме болни вкъщи, за капак имам червено гърло и кашлица.

Изписани ми доста неща, които ме е страх да вземам по определени причини:

"Малтофер" - защото пише, че един от страничните ефекти е запек, а а за разкош от известно време имам сериозен запек, ходя по голяма нужда веднъж седмично. Маайка ми ми слагаше свещички, но май не бива да се прекалява с това.
"Рутаскорбин", ето какво пие във сайта на "Фрамар":

Цитат
Предпазни мерки
Тютюнопушенето намалява усвояването на Витамин С.
Не трябва да се превишават препоръчаните дози поради възможност от неблагоприятно влияние при болни с повишена съсирваемост на кръвта, тежко увредена чернодробна и бъбречна функция, глюкозо-6-фосфатазен дефицит, бъбречно-каменна болест.

Изписасни са ми и три билки, третата не я разчетох, но са ми предписани бял равнец и коприва. За копривата намерих това:
Цитат
Не използвайте коприва, ако страдате от някакви бъбречни проблеми. Използването на коприва може да причини гастроинтестинален дискомфорт при някои хора - появяват се гадене, повръщане, болки в стомаха или възпаление на стомаха.

Освен всичко друго имам и киселини.

За окситоцина също четох притеснителни неща.

Искам да Ви попитам нещо - колко струва едно изследване за това дали си предразположен към тромбоза? Искам да си направя такъв тест, за да ми е спокойно и мирно на душичката и за да не тревожа още мама и тати (той е диабетик). И друго искам да попитам. Явно имам твърде ранна менопауза, нормално ли е на 38 години да имам бял косъм и да губя окосмяването си долу? Доскоро го имах, но в болничната тоалетна с ужас открих, че започвам да го губя и се притесних.Освен това краката ми са все студени, налага се да съм с дълго долнище на пижама и да нося терлички, ккто и се завивам с одеяло,когато спя, понякога се потя,  а мама ми мери температурата.
За килограмите само да поясня, че допреди години бях 35 кг. и си бях екстра. От нерви започнах да се тъпча, а и двете години ковид - затвор и липса на разходки си казаха своето.
Причината за страха ми от тромбозата е, че така си отиде певицата Рейхан след катастрофа. От тромбозата и смъртта няма какво да те спаси.Disappointed Бях на 21 години тогава (фенка на попфолка съм, тоест бях) и беше голяма трагедия за всички фенове на музиката.
А няма никакви гаранции, че и на мен няма да ми се случи. Какво да правя сега?
Ще Ви бъда много благодарна за всякакви съвети и помощ.Hands Pray

# 609
С хормонални изследвания.
До колкото аз съм се информирала е хубаво да се изследват заедно прогестерон и естроген. Прогестеронът е най-висок 7 дни след доказана овулация, за това и тогава се изследва, а естрогенът по него време трябва да е по-нисък.
Ето графиката на хормоналния фон през месечния цикъл.

Другите изследвания които се правят на 3-5 ден от МЦ, също могат да дадат информация ако естрогена там е висок. Но така разбрах, че е най-добре двата след овулация на 7-я ден.

Много ти благодаря, mibobo! Two Hearts
Да, действително точно такива изследвания не съм правила (а какво ли не тествах до момента). Пускала съм половите само на трети ден от МЦ и уж бяха наред.
Като пишеш "естроген", "естрадиол" ли имаш предвид? Т.е. едно и също ли е? Защото в лабораториите не намирам специално изследване точно за естроген.

# 610
Малвина, ти не беше ли Полина преди?

# 611
Окситоцин и Метергин са лекарствата. За контрахиране на матката и спиране на кървенето.
Но не разбирам дали двете са изписани, или едно от двете? Че те са едно и също.

# 612
  • Берковица
Окситоцин и Метергин са лекарствата. За контрахиране на матката и спиране на кървенето.
Но не разбирам дали двете са изписани, или едно от двете? Че те са едно и също.
Няма значение, тук съм за истински и сериозен отговор на медицинските ми въпроси. Нищо друго няма значение, само да си спася живота. Каквото било - било.

И аз не знам, лекарката просто ги изписа.

# 613
......
Като пишеш "естроген", "естрадиол" ли имаш предвид? Т.е. едно и също ли е? Защото в лабораториите не намирам специално изследване точно за естроген.

Да Естрадиол.

Скрит текст:
Естрогенът представлява стероиден полов хормон, който се получава от андрогени. Има три вида естроген в организма, които изпълняват ендокринна функция. Всички действат върху ядрото на клетките, които регулират синтеза на протеини.

Естрон - производството му се осъществява в мастната тъкан и в яйчниците;
 Естрадиол - наличен е в изобилие в женското тяло по време на фертилните години;
 Eстриол - синтезира се чрез андростерон и е наличен в огромни количества по време на бременност.

Мисля, че другите не съм виждала да се изследват.

# 614
  • София
Последното 20 - бенка на снимка.
А какво стана с колпоскопията?

Общи условия

Активация на акаунт