Бързи здравословни въпроси и отговори – 35

• 54 302
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Добро утро.От няколко месеца имам ужасно главоболие , вече му изгубих края от кога започна,но тази сутрин се зачудих дали е възможно да е от климатика(спя на климатик от няколко месеца и е постоянно включен,но не издържам изобщо  на жеги).Ще пробвам на на изключен 2-3 дни, но възможно ли е да от него?Болката е в слепоочието най-вече.

# 571
  • София
Може от климатика, може от някакъв недостиг - желязо или подобно. От много неща може да е.

# 572
На какво може да се дължи необичайно суха долна устна, с грапавини с червеникаво връхче по външния ръб? Вече няколко седмици не изчезва, не се възпалява, не боли, мажа със сусамово масло, не знам какво друго…
Също, има ли някакви специфични изисквания за орален тест за хеликобактер, и също толкова надежден ли е като фецес проба? От месец отлагам, защото моят гастро иска контролна фецес проба след проведено лечение, а пише някакви инструкции за събиране на цяло количество, разбъркване и взимане на проба скед добро омесване, като че дори и без тези сложнотии не е гадна работа…

# 573
Може да е алергия, не мажи сусамово, то също може да е алерген.Ако нямаш други, може с чисто краве масло да мажеш.За пукнатини по ъгълчетата на устните бях чела, че е липса на витамин Б.

# 574
  • Sofia
С какво да мажа изгорено по ръката от белият сок на смокинови листа?

# 575
Фенистил, дермодрин, алое вера, дефламол, здраве, пантенол...

# 576
Или чист вазелин. От дерматолога който ми маха бенка и съответно ползва някаква машина с която ми изгори раната за да затвори и да не кърви, каза отгоре само с вазелин или аквафор да мажа ако не искам да ми остане белег. Това чудо на лицето ми беше. Белег не остана. Екстра е.

# 577
На какво може да се дължи необичайно суха долна устна, с грапавини с червеникаво връхче по външния ръб? Вече няколко седмици не изчезва, не се възпалява, не боли, мажа със сусамово масло, не знам какво друго…
Също, има ли някакви специфични изисквания за орален тест за хеликобактер, и също толкова надежден ли е като фецес проба? От месец отлагам, защото моят гастро иска контролна фецес проба след проведено лечение, а пише някакви инструкции за събиране на цяло количество, разбъркване и взимане на проба скед добро омесване, като че дори и без тези сложнотии не е гадна работа…

Орален тест - ако е този с тампон, с който се обтрива вътрешността на устата е много ненадежден метод.
С фецес по-достоверен, но 1 месец след лечението е малко. На мен ми бяха казали 2 след последния АБ. И 2 седмици без ИПП, не помня колко без пробиотици, без H2 блокери.
Ако пиеш някакво такова лекарство още - изобщо не е надежден тест.
Най-добре е с гастроскопия и биопсия, на мен последно ми прави биопсия и МБ.
Не съм бъркала нищо 💩💩💩. Просто се взима проба от няколко места, да, разравя се за целта, но не се меси 😂😂😂. За първи път чувам за такова нещо… То и това, дето го пиша е гадно, пък камо ли другото. Но принципно има логика, бих го пробвала, ако ми се наложи някой ден, не дай си Боже пак (дано не), ама какво толкова, аз си слагам ръкавици така или иначе при взимането на пробата.
Но наистина съм изумена, ей сега ще чета в някакви сайтове дали има инфо по въпроса 😄.

# 578
Само гастроскопия и биопсия дава най-реален резулатат. А СЛед лечение, за да не повтарям пак гастроскопията, са ме проверявали с теста който се  издиша в една кисия (след изпиване на някаква течност). Не знам това в БГ дали се прави. Но моя гастро това ми е казал. Кръвни не желаеха да правя. Фалшив излизал резултата. Само това издишване след лечение признават.

# 579
Мила, на сайта на кандиларов пише така, в инструкции за пациента 🧐 на мен ми правиха гастроскопия май месец, изпих си антибиотиците, минаха 2 месеца. За този тест с издишане бях прочела из форума, но явно не е за бг. Благодаря все пак

# 580
Аз другите да питам не може да не се прави това изследване с издишането в София някъде. Някой не знае ли?

# 581
Случвало ли ви се е да ви се зачерви бенка, без да боли или сърби?Какво предприехте

# 582
Отиваш на дерматолог, без да разпитваш по форумите преди това.

# 583
Отиваш на дерматолог, без да разпитваш по форумите преди това.

А дали не съм отишла преди да разпитвам по форумите? Защо трябва да има подобни нападки . Благодаря за отговора все пак

# 584
Аз другите да питам не може да не се прави това изследване с издишането в София някъде. Някой не знае ли?

Виждала съм го тук:

https://acibademcityclinic.bg/mladost/medicinski-deinosti/detail … likobakter-pilori

Аз обаче заложих на най-сигурното - повторна гастроскопия, всъщност 3 😃, като ми взеха проба и си я носих в Анаеробната лаборатория към МА, това е единственото място, на което правят МБ за Хеликобактер. На мен ми беше важно заради Антибиограмата. Само че то пък се оказа, че съм успяла да се справя с Хеликобактера 😀.
Само, дето ми откриха херния на диафрагмата и сега ми предстои операция, но искам да кажа, че миналата година съм си направила 4 гастроскопия, докато се установи какво ми има точно, тъй че, Zabraven Profil, погледни и другите опции, но за мен директната проба си е истината. Всякакви други тестове са съмнителни.

Общи условия

Активация на акаунт