Отговори
# 1 005
  • Майничка
amonqk
Скрит текст:
При установяване на непълнота в изпитните комплекти един от квесторите информира
директора и председателя на училищната комисия за организиране и провеждане на
националното външно оценяване (УКОПНВО) и получава резервен комплект, а след приключване на изпита, съвместно с председателя на УКОПНВО изготвят и подписват
протокол за обстоятелствата, наложили отваряне на резервен комплект.
 При необходимост от подмяна на изпитен комплект допуска такава само във времето,
определено за работа по част 1! В този случай ученикът получава нов изпитен комплект
от квестора, след което попълва и нова идентификационна си бланка. Подмененият изпитен
комплект се взема от квестора и се прилага към протокола за отваряне на резервен
комплект. При работа във времето, определено за втората част, подмяна на изпитен
комплект не се допуска!
Това е от инструктажа и мога да го потвърдя от личен опит.
Не желая да влизам в спор. Наистина исках да похваля и квесторите, защото в повечето случаи са хулени. Да в стаята са дошли директора и непознат мъж. Разрешили са попълване на нова бланка. В темата има достатъчно майки, които лично познават сина ми и няма шанс да лъже. А ако някой пък квестор, директор или председател е объркал вече не знам.
Никой не е объркал, добре че квесторът е обърнал внимание. Детето явно е излязло отвъд ограниченията за сканиране, времето за работа по първи модул не е било приключило и директорът е бил в правото си да вземе подобно решение, след което да направи протокол.

# 1 006
Не знам как по-ясно да го напиша. За профил " Математически" учебната програма е една и съща независимо от това в какво училище е паралелката. Математическа гимназия е просто наименование. Учебната програма за задължителните модули за Математика ПП - също. Ученик в езикова гимназия може да избере профил Математика и ще учи същото като ученик в гимназия с МГ или ПМГ в названието. Разликата идва от други неща и отделен изпит може би ще реши проблема с това, че не всички стари ученици на СМГ и други популярни МГ в големите градове  могат да продължат там, но няма да промени особено ситуацията на други места.
 Наименование "Математическа гимназия" може да има училище, в което повече от половината от паралелките във втори гимназиален етап са в профил "Математически" и "Софтуерни и хардуерни науки" или само в профил "Математически".

# 1 007
Не решавах миналогодишното НВО и не знам как е било като трудност, но с този лесен тест сега, отново БЕЛ ще играе решаваща роля за прием в МГ-тата. Основно СМГ, математическите паралелки на НПМГ, ТУЕС. Може и за МГ във Варна и в Пловдив. На други места няма да има значение.
Синът ми реши няколко теста от преди 4-5 години. Мнението ми е, че са доста по-трудни от този, и при първи, и при втори модул.
Всъщност кога влезе в сила новата програма? Май сегашните десетокласници са първите по нея. Те са държали изпит 2019. Той също беше много лесен, тогава го бях давала на големия ми син, беше шести клас и реши без проблем всички задачи, които можеха да се решат без знанията от седми клас.
Значи преди 2019 са били по-стара програмата. Не знам в какво се е състояла разликата. Сега детето решаваше без проблеми изпитите от 2015, 2016. Нямаше нещо, което да не знае, просто задачите бяха не чак толкова елементарни.
Отплеснах се в много писане 🤣
Аз съм "за" малко по-трудни задачи на изпитите. На никого не правим услуга с тези елементарни примерчета. Само се лъжем. Смешно е! Това освен НВО е и изпит.
Здравейте, за първи път си позволявам да пиша, но просто не съм съгласна с този коментар. Реално задачите трябва да са съобразени с материала, който е в учебниците, защото има деца, които не ходят на уроци. Друг е въпросът за математическите училища и паралелки. Може би за там трябва отсяването да е с отделни изпити, определящи нивото на децата с математическа насоченост. В НГДЕК например си имат изискване за История и съответно имат изпит по история и приема е независим. Разбира се, това е мое мнение. Успех на всички деца в последващия прием след излизане на резултатите 🙂
Нито едно от двете ми деца не е ходило на уроци. Големият изкара 88т на математика, за малкия сега ги смятам, че ще е с около 80т. И двамата са далеч от математически гении. Задачите от теста са ниво А - най-елементарното, не са дори от ниво Б, за което в сборника пише - за отлична подготовка.
Какъв е проблемът изпитът да е по-труден? Пак всеки ще влезе където му е мястото, но няма да има няколкостотин резултата от 100т и хиляди над 90 точки. Спокойно може да има десет елементарни задачи в първи модул и десет малко по-трудни. Във втори модул за всяка задача може да има по едно лесно подусловие, едно по-трудно и едно наистина сложно.

Сега прочетох за училищата. Ами големият си учи в най-обикновено училище, профил математически, където минималният бал за паралелката, когато той кандидатства беше 270т. Малкият ще учи същия профил, в същото училище. Няма да заемаме място в "елитно" училище. Оставам си на мнението, че изпитите са прекалено елементарни. Не мисля,че по български се учи по-лесно отколкото по математика. Най-малкото българската граматика е доста трудна и има много повече неща да се наизустят, освен да се разберат. По математика няма нищо, което трябва да се научи наизуст. Имат и формули на разположение.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:41 от ston

# 1 008
И преди съм споделяла, че може би трябваше да запазят стария вариант. Първа част - НВО, втора част - добавка за кандидатстване. Тогава нещо подобно на това, което казва ston, би се реализирало лесно. МОН отчита високи резултати от НВО, всичко е цветя и рози, същевременно втората част дава възможност за по-засукани задачи, с които да се получи достатъчно добро разслоение.

# 1 009
  • София
НГДЕК е училище към Министерство на културата. И изобщо, темата е дълга, но ще представя краткия вариант. Математиката като профилиращ предмет се изучава по една и съща учебна програма, независимо дали става дума за МГ, ЕГ или СУ.
Доколкото знам, матурата по математика миналата година е била по-лесна от тези от предишни години. Съответно е имало повече ученици с макс брой точки.
Най-олекотено откъм материал беше НВО през 2020, тъй като част от него не беше включен в изпитните теми. Иначе това съм публикувала миналата година.
Сравнение на средните резултати от НВО в VII клас за последните три години
2019 г.: БЕЛ - 53,06      МАТ - 33,62
2020 г: БЕЛ - 51,06       МАТ - 36,33
2021 г.: БЕЛ - 53,86      МАТ - 37,94

Здравейте, понеже виждам, че сте запозната с НГДЕК като училище, дали може да ми дадете малко повече информация? Това, че е към Министерството на културата има ли някакво значение при кандидатстване след 12 клас? Моят син иска да пробва и за там, но честно казано мненията са доста разнопосочни.

# 1 010
ston, Дидева, Благодаря, че го казахте!
Ще сложа коментари в този пост с bold
. . . Мнението ми е, че са доста по-трудни от този, и при първи, и при втори модул. 100% се покрива с моята (непрофесионална) и на детето преценка
. . .
и аз съм "за" малко по-трудни задачи на изпитите. На никого не правим услуга с тези елементарни примерчета. Само се лъжем. Смешно е! Това освен НВО е и изпит. само ще добавя какво масово е кометнирано в двора на у-щето днес:" Те подиграват ли се с нас?", повечето от класа са били готови на 20-тата минута с първи модул. В оставащото време са проверявали и търсели "подводни камъни". Не могли да повярват, че е толкова лесно.
и ще добавя - и с НВО БЕЛ бе почти същото (отново непрофесионално се изказвам).
Това все пак е моят прочит. Ясно ми е, че ще отнеса доста хули с това си мнение, тук или в съседни теми. Не търся конфликт, но и не мога да се съглася с все по-ниските и неефективни критерии, превърнати в тенденция, която да послужи на МОН за отчитане на "напредък/резултат".

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 23:04 от pepeblue

# 1 011
  • Пловдив
Стон, дъщеря ми изкарваше по над 85 точки на изпитите на Регалия, както и на доста други изпити, на които се е явила.  И какво от това ,че може,ако днес е изкарала 75 например/ не знам колко са/. Това е изпит. Децата са различни. И ако във вашия град се влиза с 270 точки се влиза в математически профил, в нашето село може само в автото или фризьор да станеш с тези точки. Айде спрете да си ги мерите и запазете добрия тон

# 1 012
  • в очите на дъщеря ми
Съжалявам, да го кажа, но със 270 точки в София, се класираш.....ммм да кажем в N га паралелка, в училище.....
 Ston и идея си нямаш/ не разбираш, за каква конкуренция иде реч! И да всички темата знаем, че децата ти не са ходили на уроци,  обачеее изненада, някои деца ходят, полагат усилия, трудят се, но не се получава, за сметка на това с лекота пишат тези и преразказват и искат добро училище с хуманитарно насочена паралелка...ма нямаааа, щото не им върви математиката и са за има и умни деца  на които просто не им се отдава.

# 1 013
  • около Варна
Не знам в какво училища учат децата ви и колко школи посещават, но години наред среден за страната резултат по математика да се върти около 3 и нещо, значи не са чак толкова лесни тестовете и успяват да отсеят добрите математици получили по 95-100 точки. Да им извадим душите и да започват с уроците още от предучилищна предлагам.

# 1 014
95-96 точки на това НВО не отсяват добри математици

# 1 015
Аз не искам да влизам в спор, обаче, ston, твоите деца си имат частен учител вкъщи, така че репликата "не са ходили на уроци" не е много на място. Ти тук ежедневно ни споделяше как му даваш задачи, решавате заедно, пререшаваш, това е много повече от един частен урок седмично. Аз под неходил на уроци разбирам детето да се готви напълно самостоятелно без някой да му виси на главата, да му подбира задачи, проверява и пр. Евала де, аз нямам знанията и търпението да го направя. Blush
И да, училище с бал 270 точки в София е тиня.

# 1 016
  • София
Днес е имало разплакани деца в стаята! Ей това не е нормално! М...а им на тъпите точки.
Утре пътуваме, да излезем малко от сф.

Иначе моята е в златната среда си мисля. Въпросите/задачите, които са масово объркани по бел/мат - и тя е в кюпа.

Чакам окончателните резултати и тогава ще мислим подредба.

# 1 017
  • в очите на дъщеря ми
Аз нямам капацитет  за подобна дейност(от тъпичките съм), като прибавим, че излизам в 7,30 и се прибирам в 18.00 часа, кога се очаква  да започнем със уроците?

# 1 018
  • София
pepeblue, това думи на деца от МГ ли са? Тъкмо щях да питам какво е мнението на децата от математическите гимназии за трудността на задачите.

Дидева, нещо не ми е ясно с часовете по математика в МГ и СУ с профил математика и моля за разяснение. Когато говорим за една и съща учебна програма нямаш предвид един и същи брой часове по математика, а просто еднакъв учебен материал, така ли?
В 8 клас децата в МГ имат 8 часа седмично математика , а тези в СУ 4 часа хипотетично, но мисля че са това цифрите) . Те вземат един и същи материал като учебен план, но тези в МГ го затвърждават и надграждат, а тези в СУ тичат по него като в спринтова дисциплина. В 11 клас , когато има профили може би се доближават. Правилно ли съм разбрала нещата?

# 1 019
  • София
Чакайте бе хора, не разбирам защо спорите? При по-трудни задачи, те са по-трудни за всички, а не само за определени деца. Да резултатите могат да паднат, но в желаното училище ще се влиза с по-нисък бал съответно. Просто разликата няма да е една стотна, а ще са 10 точки например. И тогава, няма да е фатално ако си допуснал малка техническа грешка. Т.е. така по-лесно ще се отсяват техническите грешки от логическите.

Общи условия

Активация на акаунт