Отговори
# 990
Дали ще се съгласите с допускането ми, че тъй като този набор е по-голям като брой деца от миналогодишния с 15-20% (според изнесените по медиите ориентировъчни данни), то с толкова проценти трябва да "вдигнем" минималния бал за влизане в гимназиите?
Не разбирам връзката между големина на на набора и мин/мах. бал...
Мин/мах. бал не зависи ли от постигнатите резултати?

Не знам има ли и каква е връзката - математиката не ми е силна страна, но все си мисля, че постигнатите р-ти ще трябва да се разпределят между повече деца, оттам ми се струва логично да се повлияе и входното ниво спрямо миналата година. Питам само, не е внушение Wink

# 991
Здравейте. Досега само ви четох и много благодаря за всички качени материали. Искам да попитам има ли някой от Бургас, понеже имам въпрос за училищата в града. Ние сме от малък провинциален град и планираме преместване в Поморие (имаме жилище там) и щерката иска да учи в Бургас.

# 992
Не решавах миналогодишното НВО и не знам как е било като трудност, но с този лесен тест сега, отново БЕЛ ще играе решаваща роля за прием в МГ-тата. Основно СМГ, математическите паралелки на НПМГ, ТУЕС. Може и за МГ във Варна и в Пловдив. На други места няма да има значение.
Синът ми реши няколко теста от преди 4-5 години. Мнението ми е, че са доста по-трудни от този, и при първи, и при втори модул.
Всъщност кога влезе в сила новата програма? Май сегашните десетокласници са първите по нея. Те са държали изпит 2019. Той също беше много лесен, тогава го бях давала на големия ми син, беше шести клас и реши без проблем всички задачи, които можеха да се решат без знанията от седми клас.
Значи преди 2019 са били по-стара програмата. Не знам в какво се е състояла разликата. Сега детето решаваше без проблеми изпитите от 2015, 2016. Нямаше нещо, което да не знае, просто задачите бяха не чак толкова елементарни.
Отплеснах се в много писане 🤣
Аз съм "за" малко по-трудни задачи на изпитите. На никого не правим услуга с тези елементарни примерчета. Само се лъжем. Смешно е! Това освен НВО е и изпит.

# 993
  • София
Специално първата част от математиката от последните 2 години беше супер лесна. За втората част от тогава нямам спомен сега.
Но да, лесните изпити вдигат много бала и реално и средната класа училища също са с висок бал. Така стана миналата година, вероятно и сега ще е така.
Струва ми се, че тези лесни изпити ги дават заради онлайн обучението. Нашите седмокласници са най-ощетени, защото почти целия шести клас изкараха онлайн.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:06 от denizara

# 994
  • София
Не решавах миналогодишното НВО и не знам как е било като трудност, но с този лесен тест сега, отново БЕЛ ще играе решаваща роля за прием в МГ-тата. Основно СМГ, математическите паралелки на НПМГ, ТУЕС. Може и за МГ във Варна и в Пловдив. На други места няма да има значение.
Синът ми реши няколко теста от преди 4-5 години. Мнението ми е, че са доста по-трудни от този, и при първи, и при втори модул.
Всъщност кога влезе в сила новата програма? Май сегашните десетокласници са първите по нея. Те са държали изпит 2019. Той също беше много лесен, тогава го бях давала на големия ми син, беше шести клас и реши без проблем всички задачи, които можеха да се решат без знанията от седми клас.
Значи преди 2019 са били по-стара програмата. Не знам в какво се е състояла разликата. Сега детето решаваше без проблеми изпитите от 2015, 2016. Нямаше нещо, което да не знае, просто задачите бяха не чак толкова елементарни.
Отплеснах се в много писане 🤣
Аз съм "за" малко по-трудни задачи на изпитите. На никого не правим услуга с тези елементарни примерчета. Само се лъжем. Смешно е! Това освен НВО е и изпит.
Здравейте, за първи път си позволявам да пиша, но просто не съм съгласна с този коментар. Реално задачите трябва да са съобразени с материала, който е в учебниците, защото има деца, които не ходят на уроци. Друг е въпросът за математическите училища и паралелки. Може би за там трябва отсяването да е с отделни изпити, определящи нивото на децата с математическа насоченост. В НГДЕК например си имат изискване за История и съответно имат изпит по история и приема е независим. Разбира се, това е мое мнение. Успех на всички деца в последващия прием след излизане на резултатите 🙂

# 995
  • Пловдив
Ние се лъжем?. Лъжат МОН ,защото и Асан трябва да мине в 8 клас.
НВО е абсолютно излишно при положение,че образованието е задължително10 до клас. И ако има реално оценяване няма да има нужда от него. МГ и езикови гимназии определено трябва да държат изпит. Има ли смисъл обикновените гимназии да ми пишат
 профили. Пълна глупост е това в 7 клас детето да прецени какво иска да учи в 11 и 12. Достатъчно родители изреваха с това ,че децата няма да имат нужния хорариум за чужбина или,че детето е решило да кандидатства медицина в СУ ,но няма нужните часове биология.
И това дете ще изгоня извън страната. Съжалявам само ,че не я пратих още сега при сестра й. Издържа изпита,но  пусти майчински инстинкт ,че е малка и да не товаря едното дете с другото. Още не ми стиска ,но имам още 6 дни

# 996
Доколкото знам, матурата по математика миналата година е била по-лесна от тези от предишни години. Съответно е имало много повече ученици с макс брой точки.
Според мен тази година е по-трудна.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:06 от vasilenae

# 997
  • в очите на дъщеря ми
Разбира се Ston, децата, трябва да са максимално затруднени...амаха, какви са тези "лесни" задачи!
Е ниския брой точки ще съсипе следващите 5 години и мечтите на много деца, ма нищо, така трябва! хубави работи в добрите училища, ще се допускат само децата решили 2 ри модул....
Очевидно е, че подобни изказвания ме дразнят, нещо повече намирам ги обидни за дъщеря ми, на която математика очевидно не и се отдава, което автоматично и задължително я изпраща .....бе да си знае мястото!
П.П. Няма смисъл от спор Нинче...с този потребител.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:07 от Мамзел Нитуш

# 998
  • София, в момента в любимото ми село Железница
amonqk
Скрит текст:
При установяване на непълнота в изпитните комплекти един от квесторите информира
директора и председателя на училищната комисия за организиране и провеждане на
националното външно оценяване (УКОПНВО) и получава резервен комплект, а след приключване на изпита, съвместно с председателя на УКОПНВО изготвят и подписват
протокол за обстоятелствата, наложили отваряне на резервен комплект.
 При необходимост от подмяна на изпитен комплект допуска такава само във времето,
определено за работа по част 1! В този случай ученикът получава нов изпитен комплект
от квестора, след което попълва и нова идентификационна си бланка. Подмененият изпитен
комплект се взема от квестора и се прилага към протокола за отваряне на резервен
комплект. При работа във времето, определено за втората част, подмяна на изпитен
комплект не се допуска!
Това е от инструктажа и мога да го потвърдя от личен опит.
Не желая да влизам в спор. Наистина исках да похваля и квесторите, защото в повечето случаи са хулени. Да в стаята са дошли директора и непознат мъж. Разрешили са попълване на нова бланка. В темата има достатъчно майки, които лично познават сина ми и няма шанс да лъже. А ако някой пък квестор, директор или председател е объркал вече не знам.

# 999
НГДЕК е училище към Министерство на културата. И изобщо, темата е дълга, но ще представя краткия вариант. Математиката като профилиращ предмет се изучава по една и съща учебна програма, независимо дали става дума за МГ, ЕГ или СУ.
Доколкото знам, матурата по математика миналата година е била по-лесна от тези от предишни години. Съответно е имало повече ученици с макс брой точки.
Най-олекотено откъм материал беше НВО през 2020, тъй като част от него не беше включен в изпитните теми. Иначе това съм публикувала миналата година.
Сравнение на средните резултати от НВО в VII клас за последните три години
2019 г.: БЕЛ - 53,06      МАТ - 33,62
2020 г: БЕЛ - 51,06       МАТ - 36,33
2021 г.: БЕЛ - 53,86      МАТ - 37,94

# 1 000
  • София
Не четете задачите. Бързате и предполагате какво ви питат. Затова грешите.
Извинете ме за намесата.
На задача 19Б) не търсят отношението на четирите. Има съюз "И".

И моето дете така не е чело задълбочено и е записало отношенията на 4-те. Дали ще получи точки?

# 1 001
  • Пловдив
Щерката пък, заедно със съученички, и на Ханна щерката, днес са си купили камъни обсидиан за спомен от матурите. Те вече са зад гърба ни, чакаме 28-ми и дано имат късмет всички деца.

# 1 002
  • Пловдив
Разбира се Ston, децата, трябва да са максимално затруднени...амаха, какви са тези "лесни" задачи!
Е ниския брой точки ще съсипе следващите 5 години и мечтите на много деца, ма нищо, така трябва! хубави работи в добрите училища, ще се допускат само децата решили 2 ри модул....
Очевидно е, че подобни изказвания ме дразнят, нещо повече намирам ги обидни за дъщеря ми, на която математика очевидно не и се отдава, което автоматично и задължително я изпраща .....бе да си знае мястото!
П.П. Няма смисъл от спор Нинче...с този потребител.
Мамзелче, изпитът е моментна снимка и изобщо не е критерий за знание. По-скоро се вижда как децата работят при стрес. Тези деца са герои. Само за да прочета условията на първи модул ми отнема 20 минути. Имам претенции ,че съм в час по математика. Това реално са 26 задачи, защото последните 2 са с по 4 подусловия.  Имаш 60мин. Бързината ли те прави добър математик или вярното решение? Нямам против втория модул-идеален е. Имаш време да мислиш и да твориш. Безумие е някой да ми засича време за колко вадя един зъб. Но здравна каса ми е определила 26 минути и 13 секунди. Следващия път когато се наложи да оперирам мъдрец поне час на 27 минута ще изгоня пациента. Толкова време ми дава касата.

# 1 003
  • Sofia
Аз също смятам, че децата за математическите гимназии трябва да си имат отделен изпит по този предмет, ако се настоява да има по-трудни задачи. И без това нивото на обучение е такова, че ако не си на частни уроци, почти никога не можеш да се справиш (има и изключения, разбира се!). Освен това математиката е въпрос на усет, не само на научаване на формули и теореми. Българският и литературата са по-научаеми, някак там и с много учене става, при математиката не е баш така...
А за днешната матура - смятам, че този випуск са доста ощетени. И трите години изкараха в ненормални условия, а получиха сравнително по-труден изпит (по думи на хора, които могат да решат задачите, както и учителите по математика на моя син)...

# 1 004
  • в очите на дъщеря ми
😅😅😅😅Рени...няма да се моташ я..

Общи условия

Активация на акаунт