Отговори
# 1 050
  • София
Да се включа от нощите, след този много стресов ден, признавам много, много се притеснявах как ще мине по важния изпит по математика. Детето смята, че се е справило, да видим как ще се оцени разписването, не смея в нищо да съм сигурна и да предполагам, докато не излязат резултатите.
На моето и други деца от СМГ задачите наистина са се сторили лесни, не са ги затруднили като цяло, точно както описвате по нагоре. Но това са 3 часа допълнително математика седмично, плюс и училищна школа със състезателни задачи за децата, които ходят и всичко, което се решава е доста по трудно, домашните са с по голям брой задачи, това е 3 годишна рутина и то след прием с математически изпит. Например последното класно с формата на НВО беше в пъти по трудно от самото НВО. Така че, мненията на децата от математически паралелки изобщо не са меродавни за трудността на изпитите и да не Ви притесняват. Те са впечатления на малцинство.
Cydonia, детето да не губи надежда, според мен с един хубав БЕЛ и около 80те -85 по по мат, може да успее за Испанската, някоя от паралелките с по нисък бал, да видим. Децата от СМГ преобладаващо си искат в училището, така че по високият БЕЛ при Вас може да спаси положението. Така както при нас пък стои БЕЛ като въпросителна, как ще се развият нещата и дали ще е достатъчен.
И аз съм благодарна, че наборката успя да се яви на изпитите и да издържи на напрежението, мъжът ми вкъщи болен, мен почна да ме наболява гърло, та съм благодарна, че мина....
Ще чакаме заедно, да минава бързо и идва 28.06 и после да бистрим училищата!

# 1 051
Добро утро. Искам да попитам как става класирането. Знам че за едно място се борят доста деца. Ако има 100 деца (примерно) и да речем 10 от тях са с еднакъв бал. Как се определя кое влиза и кое отпада. Освен бала има ли други критерии

# 1 052
  • София
И мен вчера ме втресе. Не че съм се разболяла, може да е било от нерви. Но единственото, което си помисли беше, колко е хубаво, че всичко вече е отминало. Не можех да си позволя да се разболея през последните шест месеца. Но на колегите не им пукаше. Идваха с хрема, кашлица и температура на работа. Постоянно се събираха в двора на групи. Постоянно се разнасяха зарази. Успяха да ме заразят. Бях с доста неприятни симптоми на бала на големото дете. Но се радвам, че не ги заразих.
Ужасно е да гледаш какви усилия полага детето - за олимпиади, за състезания, за НВО и всичко да пропадне заради някакъв вирус.
Сега само чакам резултати и мога да си боледувам както и колкото намеря за добре.

Фами, на практика вероятността за еднакъв бал е малка. Имаме две НВО, които се оценяват с два знака след запетаята. Или това са по 10 000 възможности на НВО. Отделно оценки от дипломата.
Но при равен бал - в наредбата пише поредността. Влиза детето с по-високо НВО и по-ниски оценки от дипломата. Ако са равни, влиза детето с по-висока обща диплома. А ако и тогава са равни - влиза и двете деца.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 05:26 от Валя*

# 1 053
  • в очите на дъщеря ми
Добро утро, ние изобщо нямаме претенции, дори и мисъл не ми минава за гимназия/паралелка от т.н. "елитни" първите 4 ри страници от справочника съм ги закопчала с телбот. И да смятам за обидно, да се повтаря,  че е необходимо задачите да са с висока трудност, с цел да отсее/ отреже, всички онези клети деца, които не се справят с този жизнено необходим предмет и на всичкото отгоре са ходили и на уроци!

# 1 054
Гаргамела го е  казала, езиковите не са хуманитарни...Всяка година  се появява дежурната дискусия -  защо тежестта при приема в езиковите не пада на БЕЛ, защо оценката по чуждия език до 7 клас не е балообразуваща, защо няма и изпити по чужд език даже..В 11 клас обаче  децата  в тези училища преобладаващо избират за профили математика и физика примерно и продължават със следването на технически и икономически специалности с много мат..
Здравейте, забелязах, че сте доста добре с математиката. За това търся мнението Ви. Ако детето влезне в ЕГ и след 10 клас е с профил математика, дали това ще му е достатъчно за подготовка за ТУ. Там целим паралелки с информатика. С други думи еднакв брой часове математика ли ще има след 10 клас и в двете училища?

# 1 055
  • София
Гаргамела го е  казала, езиковите не са хуманитарни...Всяка година  се появява дежурната дискусия -  защо тежестта при приема в езиковите не пада на БЕЛ, защо оценката по чуждия език до 7 клас не е балообразуваща, защо няма и изпити по чужд език даже..В 11 клас обаче  децата  в тези училища преобладаващо избират за профили математика и физика примерно и продължават със следването на технически и икономически специалности с много мат..
Здравейте, забелязах, че сте доста добре с математиката. За това търся мнението Ви. Ако детето влезне в ЕГ и след 10 клас е с профил математика, дали това ще му е достатъчно за подготовка за ТУ. Там целим паралелки с информатика. С други думи еднакв брой часове математика ли ще има след 10 клас и в двете училища?
Паралелки с информатика  в ТУ няма, има такива специалности Simple Smile Освен ако имате предвид ТУЕС към ТУ...Но и там става дума за Системно програмиране или Комп. мрежи. В профил математика в 11 и 12 клас в ЕГ иначе се изучава материал, който е  застъпен после и в университета. Ако въпросният е преподаден добре, детето ще  има знанията и за кандидатстване в ТУ, и за  старта от следването си там. Ежегодно деца от ЕГ избират след завършеното там средно да учат специалности с математика, каквато е  Информатиката. Но да кажем, че тазгодишният випуск беше първи по новата система и старите наблюдения не са показателни. Тенденцията  за масов  избор на профил мат  и  място на  следване с много мат обаче се е запазила. И в добавка немалко деца от ЕГ се явяват на ДЗИ по профилирана мат, при положение че могат лесно да се отърват с матура по един от двата чужди езика на ниво едва В2. Значи си вярват в знанията. А с тази матура по профилирана мат могат спокойно да кандидатстват.. Ако не се лъжа, коефициентът, по който тя е умножена, е даже по-висок отколкото този  на  самия изпит за прием във ФМИ примерно.

ПП Стон, просто за протокола, 9 клас СМГ специално при Веселин Златилов (не знам дали всички 9 класове, просто там имам близко дете) приключиха с учебника за 9 клас още  към средата на май, вече решават от този за 10 клас.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 07:06 от пенсионирана русалка

# 1 056
  • при моите любими
Благодаря ви за окуражаващите думи. Тя вчера беше решила, че изобщо няма да пише испанската, директно почва от 22ро да реди желанията. Но разбира се няма така да направим. Редим си ги по желание, както беше първоначалният замисъл, пък ще разберем след месец, какво ще се случи. Ще чакаме плътно второ класиране.

# 1 057
Пенсионирана русалка, благодаря! Успокои ме! Аз още не мога да се ориентирам. Ако може да ми отговори някой. Хипотетично учим в ЕГ. В 12 клас държи матура по БЕЛ и език, в който се предполага, че е сигурен. Дадена му е опция допълнителна матура по математика и той се яви и на нея. Но там да кажем се представи между 4 и 5, т.е. не достатъчно добре. Тази оценка ще се впише, предполагам в дипломната. Това как ще повлияе при кандидатстването?

# 1 058
  • София
За момента поне, няма как да знаем след 5 години как ще е, ДЗИ се вписва като резултат, да, но не се смята в дипломата. Ако човек се представи по-слабо на ДЗИ, отива на предварителни и редовни изпити в ТУ/ СУ и накрая  участва в класирането с най-конкурентната  си оценка..

# 1 059
  • София
Краси, мисля и сама щеше да си отговориш, ако знаеше какво ще е балообразуването. Иди на сайта на ТУ и виж какво е било тази година. Но какво ще е след пет години, сигурно и ректорът не може да предположи.

# 1 060
  • София
Cydonia, и моята е разочарована. Вчера беше увесила нос. И сега може да излезе, че ще има повече по бел отколкото по мат. Но каквото - такова.

Не е представителна извадка, но от нейния клас (мат профил в квартално училище, с добра преподавателка) едно дете е сметнало част от задачата. За поселедната подточка не е успяло. От съседния клас не са открили дете, което да я е решило.
Та ще таим надежда до последно.

# 1 061
…. От съседния клас не са открили дете, което да я е решило.

Joy Разсмя ме искрено! Joy То си стана наистина търсене кой я е решил.

Аз досега само за едно дете знам, като майката обаче има съмнения.

# 1 062
  • София
Недейте да се вкарвате в някакви филми. В СМГ в 7 клас тази година момичетата са около 40. От тях едва ли и пет ще пишат в предните желания точно желаната от вас ЕГ.

# 1 063
  • София
ims,в периода 1-4 клас ходеше на почти всички състезания ,в 5 -на повечето.В 6-ти в началото на годината отиде на 1,но после бяха онлайн и не е бил.В 7-ми ходи само на олимпияда и на пробните матури на СМГ и Регалия .И резултатите бяха доста разнородни на пробните ,като на по-трудните имаше почти максимума точки.При него все така се получава.Мрази дългите сметки,изнервят го и го разсейват🤣,бърза да ги реши и бърка.Обича завъртяни логически задачи.

И само да ви кажа,че и от СМГ има деца,които не са си решили всичко вярно.

# 1 064
  • Варна
Моят син каза, че е решил всичко, вероятно в описанието на решенията може да има пропуски. Първи модул е решил за 13 минути, засичал си. 21 задача не е правил таблица, писал е направо уравнения. Не знам това какви точки ще носи. Каза, че никой от групата от около 20тина деца, които се движат, не му е повярвал, че я е решил. Според него от познатите му още само едно дете я е решило и друго - донякъде. Не са от МГ, от централно училище във Варна, но с много пропуски поради учителя по математика. Той ходи на уроци от шести клас, като в седми ходи 3 пъти седмично, за да навакса тези пропуски и да може да се подготви.

Общи условия

Активация на акаунт