Отговори
# 1 215
Концепцията на НВО има много трески за дялане. Няма спор за това.

Казвам само, че отличник от СМГ да се оплаква от българския на НВО ниво означава, че има дооооста сериозни липси в знанията - при същия хорариум като навсякъде другаде и по-добра среда, в която може да се работи в клас. Но да се хейти по другите, че имат пропуски по математика - лесно е.

# 1 216
Ужасът на БЕЛ и Мат ще ни се види песен, когато въведат интегрален изпит 😱😱😱
Моята лична равносметка е, че ще дам на малкия опция да рисува или свири на инструмент по-Овреме, ако това ще го спаси от МОН - ските безобразия✌️
Излекувах си болните амбиции за децата отдавна и искам за тях само здраве и да постигнат лично щастие, да бъдат Хора... Всичко друго ми е повече от маловажно😇
За протокола девойката очаква по около 80т. на предмет, а аз просто се радвам, че мина и замина 🤕
Сега прави палачинки, нещо, което не си позволяваше цяла година... Щото време няма, нали🤪

# 1 217
  • Майничка
Хайде да разбутам и аз кошера: дълбоко съм убедена, че всеки език, дори родният, е математика и алгоритъм, както и че всеки добър математик трябва да положи усилия да овладее изразните средства на езика (поне на родния и работния си) не просто на прилично, а на много добро ниво. Щото някой ден може да му се наложи да съставя задачи, я за НВО, а за ДЗИ и ... нали.😄

# 1 218
Разбирам чудесно изкушението да покажеш превъзходство, и аз от време на време тормозя колегите хуманитари, които не могат елементарна сметка да направят Simple Smile

Но всъщност като Гаргамела мисля.

# 1 219
Здравейте! Нова съм, но чета от доста време предишните теми. Какво е очакването  ви за тазгодишните балове, особено на тези от вас, които следите и от минали години? Очаква ли се някакъв спад или напротив? А при поява на нова паралелка, балът за нея по-нисък ли е в началото ?

# 1 220
  • София
Е какво му е толкова странното, че за едни деца (а и възрастни) математиката е по-лесна, а за други БЕЛ?
Едните едно ще ги изтегли напред, другите друго.

Моето чаве поради особеностите си, учи БЕ точно по алгоритъм. Учи го все едно е чужденец, не по усета на майчиния език, а по правила. Е личи си му Joy В литературата също му проличава - тезите му все едно изкуствен интелект ги е писал по съставена програма.

Но като цяло средните точки за страната по МАТ не са за особена хвалба. И не е въпрос, че децата са глупави. За среден резултат около 35т. нещо яко куца в обучението по математика, а не в децата и не в изпитните задачи (при положение, че някои определят задачите като лесни, а средния резултат е 35т., значи ножицата е много широко отворена). И ако НВО-то не им служи за показател в това отношение на МОН, и ако отчитат велик напредък поради това, че точките са мръднали от 34 на 38, толкова по-зле за всички ни. Хайде ще видим тази година колко ще е.

# 1 221
  • София
Да споделя и аз моето мнение за изпита по математика. Синът ми учи в МГ, влезе след много тежък изпит след 4 клас. Задачите тази година  бяха много лесни и според мен  всяко дете със средни познания по математика  би трябвало да ги реши без никакъв проблем. Проблема е, че в 5-6 клас в училищата, които не са МГ не се преподава качествено математика. Учениците  в 7 клас вече имат много пропуски, които за една година не могат да бъдат наваксани. С това НВО не могат да се отсеят добрите математици. Според мен трябва да има допълнителен изпит с тежестта на този в 4 клас. Не може за математическа гимназия определящ да е БЕЛ.

Малко такт е нужен, когато пише човек (още повече нов потребител, непознаващ виртуално родителската аудитория тук  и усилията на децата в годините) в тема, в която страници наред потребителите споделят, че децата им не са решили 21 задача..Wink И по-малко квалификации къде как се преподава и кой колко пропуски е  натрупал.  Случаи разни...Понеже в СМГ примерно се преподава  на ниво, а както прочетохме по-горе, има нерешили я  деца и оттам. И обикновени училища има, може да не са много, но ги има, в които  математика се преподава повече от прилично - от заинтересовани учители, даващи и ПРОВЕРЯВАЩИ домашни, с работа с допълнителни помагала, с провеждане на  пробни изпити за подготовка. Но изпитът си е изпит, някои деца не издържат на напрежението/притеснението и не успяват да покажат знанията си, които определено не са "средни".  Познато дете от квартално столично основно училище е  без нито една грешка в 1 модул, с решени изцяло 21-ва и 23-та и с много, ама с много глупава грешка на 22-ра... То какво  е по определение при положение, че в 22-ра няма кой знае какво сложно?

Последна редакция: сб, 18 юни 2022, 13:53 от пенсионирана русалка

# 1 222
М даааа, сравненията за децата, кои умни и кои глупави, го е имало, го има и ще го има. Поста може да ми стане дълъг, за което се извинявам. Но някой замислял ли се е, от тези които смятат другите деца за тъпи и прости, какво се случва понякога с техните генийчета. Ще дам истински пример с такива хора. В нашия квартал имаше ( не съм го виждала от години човека, може и да не е сред живите ) един мъж, толкова много е учил и обичал математиката, че накрая взел, че полудял, вървеше по улиците и искаше от всеки стотинки за кафе или цигара ( тогава все още продаваха цигари на бройка ), просто от толкова учене направо превъртял. Другият пример е на колега на майка ми ( бивш, вече от 2 - 3 год. поне не е сред живите ), и той по същия предмет, имал си китап даже за учител по Мат., еее, не се е реализирал в тази сфера, работел какво ли не, докато не почнал във вече закритата фабрика при майка ми. Трябваше да полага тежък физически труд, беше се пропил, тормозеше жена си, децата му като пораснаха малко по - големи, си взеха живота в свои ръце, единият сам си спести пари, купи си жилище и си вдигна сватбата. След като ги съкратиха, тотално пропадна и той, още повече се пропи, и той почна да проси алкохол и цигари.
Хайде сега да се замислим всички, включително и аз ( правя го всеки път ), кое е по - важното в живота. Аз за мен и хората които обичам и са около мен, знам кое е, и то не включва болни амбиции, не включва също, всичко да е на всяка цена, на живот и смърт.
Вчера учителката по Мат., същата която прави всеки час грешни пресмятания, питала децата кой какво е направил на НВО, решила да пита и моята коконка, тя и казала незнам, уч - ката предложила да иде до нея да проверят, тя и казала - не няма нужда, не искам да знам. После почнала да решава задачите от НВО, още на първа задача с грешна сметка. И за последно ще добавя, че майка ми няма основно образование, макар на някои места да пише, че има такова. Жената мога да кажа ( не защото ми е майка ), може да си сметне - приход, разход, лихва, процент, по - добре и от служител в банка, по БЕЛ, може да не пише правилно някои думи, в смисъл, че или добавя или ги пише както се изговарят, но все пак може да пише и чете, постигнала е това което се иска за един нормален живот. Тя никога не е имала шанса да учи, били са бедни, тя е била болнава, с месеци е лежала по болници на километри от дома си ( квартирата в която са живели ), не от български произход. Еее, и тя ли ще се окаже тъпа и проста, според думите на някого.
В живота ако няма да се занимава човек с висша Мат., и малкото което е научил, ще му свърши работа. Колкото да знае какво дава и колко трябва да му върнат в магазина.
Хайде със здраве, кой разбрал, разбрал, който не е, да не сравнява по този начин децата. Те не са нас родителите, и не са средство за показване на надмощие. Има началници които управляват куп висшисти, и да не забравяме кой ни представляваше като държава до 1990 год.. От мен толкоз.

# 1 223
Знам, че на много хора няма да им хареса, но смятам че ако дете, което 3 години е било в МГ и не е решило задачите от втори модул, просто не му е мястото там. Според мен тези деца въобще не трябва да заемат места в МГ. Защото не е само СМГ, където нивото уж е най-високо. И от други МГ има деца, които явно три години нищичко не са надградили. А някои и на уроци са ходили....
Така че не бъдете толкова високомерни, а погледнете реалността.

# 1 224
  • София
Аз също не мога да разбера, какво толкова им пречи на тези математици изпита по математика- лесен бил? И какво от това!? Нали са го решили!? А защо имало БЕЛ? Като си математик, оправдава ли те да си неграмотен? То и програмистите ще кажат, аз мога да програмирам, защо ми е да пиша?
Всички деца трябва да имат нормално ниво на четене, писане, логика и т.н. Но децата не са еднакви и при всяко тези способности са различни.
И на моето му върви математиката повече, ама не искам да учи в СМГ, няма да го правя и литератор, няма как, но явно с това НВО и математик не е, лоша работа, съвсем се обърках.
Стига с тая математика, хора, не само математика трябва, за да се развиеш в живота.
Познавам много хора, завършили МГ, но станали наркомани....е, защо е тоя зор тогава...

# 1 225
И моят има глупава грешка на 22-а. Сам не знае защо е решил, че (-а)^0 е (-1), а не (1) 🤣
Мисля, че по БЕЛ изобщо не е по-лесно да се изкарат висок брой точки спрямо математиката. На първи модул има теза, чието оценяване все пак е малко под въпрос. По същия начин е и преразказът във втори модул. Ясно ми е какво трябва да се направи, за да имаш максимум точки на една задача - да я решиш и опишеш решението. Какво обаче трябва да направиш, за да имаш 35 точки на преразказа ми е мътно. Струва ми се и много по-трудно постижимо 35т на преразказ отколкото 35т на втори модул по математика. И ако за решаването на задачи се иска някакво математическо мислене, то и за доброто писане са необходими някакви дадености, които трудно се култивират. Личи си кой може да си играе с думите, да напише богат текст и кой е с дървен изказ. Последният пак ще се представи сравнително добре, като граматика и правопис, но дотам.
Така че и двата изпита в някаква степен са трудни, но необходими като критерии за подбор.

# 1 226
  • София
Знам, че на много хора няма да им хареса, но смятам че ако дете, което 3 години е било в МГ и не е решило задачите от втори модул, просто не му е мястото там. Според мен тези деца въобще не трябва да заемат места в МГ. Защото не е само СМГ, където нивото уж е най-високо. И от други МГ има деца, които явно три години нищичко не са надградили. А някои и на уроци са ходили....
Така че не бъдете толкова високомерни, а погледнете реалността.

Това е съвсем друга тема... Има много МГ в страната, в които нито конкуренцията  след 4 клас е толкова голяма, за каквато се представя, нито пък нивото на обучение  е сравнимо с това в други МГ. Отделно  само до преди година-две -три в някои МГ си влизаха  немалко парашутистчета..И не на последно място - наистина добрите математици са  също хора, случва се в най-неподходящия момент,  в случая на НВО, да сгрешат нещо. Това не значи, че мястото им не е в МГ.

# 1 227
Ок, приемам твоето виждане, но аз имам друго. Щом майките на математиците от МГ продължават да натякват, че задачите били лесни, нека за техните „златни яйца” повторното влизане да изисква безгрешен втори модул. Иначе какво са научили за тези 3години?!
Знам, че няма да стане, но има резон.

# 1 228
Грешки се правят и от невнимание. Все пак детето е под голямо напрежение. Например, да събере -25+14=-9 и става голям праз, че има награди от национални състезания, като заради тази грешка няма да може да продължи да учи математика.
Моето дете е решило вярно задачите, но е преписало грешно едно от условията. Дано ежедневното учене на български две години да спаси положението.
Внимавайте какво пишете. Всички деца са златни.

# 1 229
  • София
Лесни за едно, трудни за други...
Добре, че хората сме различни. Иначе щеше да е такава скука.

Класната на наборката трила сол вчера как не са могли да решат прословутата задача. Ами не че нещо, но няма нужда и от това баш сега, когато децата са изнервени и притеснени.

Аз лично си мисля, че ще има лек спад в баловете. Да видим дали правилно съм хвърлила боба.

Общи условия

Активация на акаунт