Косопад - тема 23

• 41 329
  • 759
  •   1
Отговори
# 150
А какви бяха изследванията и отклоненията?
Завишено TSH, но за него нищо не сме правили, защото налице беше силен стрес, който приехме като обяснение за резултата.

# 151
🙄
Не знам кой е този дерматолог, който се изживява и като ендокринолог и третира високо ТСХ с … нищо, защото било провокирано от стрес. Не че не е възможно, но поведението при такова отклонение със сигурност не е просто успокой се и се пръскай с Дюкре 😶
С две думи сте извадили късмет с косопада и при вас проблемът по-скоро се е саморазрешил (и Дюкрето не е фактор). Какво се случва с щитовидната жлеза е съвсем друг въпрос…

# 152
А косопада само при високо ТСХ ли е? Може ли да се дължи на друг проблем с щитовидната и ТСХ да е в норма, но да има косопад? Понеже аз пия тироксин и си е в норма ТСХ и заради това съм отписала тоя проблем като причина??
И също да попитам вие боядисвате ли се и ако да с каква боя? Възможно ли е косопад да се дължи на това, понеже при мен е невъзможно да не се боядисам, защото имам доста бяла коса и всеки месец като ми предстои боядисване изпадам в паника от страх да не ми изпопада косата съвсем

# 153
ТСХ под 2 , Т3 и Т4 средна граница,т4 даже повече към горна.Това каза моят ендокринолог.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 12:47 от ДХ3

# 154
При мен ТСХ винаги е било между 3и 3.5, и нямах проблеми , като дори не съм пила хормон.Тази година , за първи път е под 3, а в момента даже е 2,5 и ми изпада косата. Преди 6 месеца боледувах от ковид, чудя се може ли да е закъсняла реакция от ковид след толкова време,!?. Вчера бях на гинеколог профилактично,  но ме отряза , че нищо ми нямало и да си отрежа косата 😒

# 155
Както казах не се гледа само ТСХ, а всички щитовидни хормони.Косата може дс изпада от Ковид, вече е потвърдено.Всичко може да се случи след Ковид.

# 156
Моят трихолог каза, че косопада от ковид е следствие на кортикостероидите, ако са приемани, и че е временен.

# 157
Аз не мисля, че само кортикостероидите  са причина на косопада.Два пъти боледувах и нито веднъж не съм пила кортикостероиди, а косопада е жесток.

# 158
Косопада след Ковид е доказан. Най-вероятно се дължи на оксидативен стрес на клетъчно ниво, както и на психологически стрес по време на боледуването. В листовките на кортикостероидите никъде не е описан страничен ефект като косопад.

# 159
Здравейте! Някой ползвал ли е маска за коса с Брахми? Интересува ме на чиста коса ли е хубаво да се слага или след маската може да се измие косата с шампоан?

# 160
И също да попитам вие боядисвате ли се и ако да с каква боя? Възможно ли е косопад да се дължи на това, понеже при мен е невъзможно да не се боядисам, защото имам доста бяла коса и всеки месец като ми предстои боядисване изпадам в паника от страх да не ми изпопада косата съвсем

Не се боядисвам, така че махаме това от възможностите за появата му.
@the doors, имам мижав интерес да коментирам отговора ти.
Просто споделям моя опит и това какво е помогнало, далеч съм от мисълта, че проблема се е саморазрешил.

# 161
Аз имам съвсем никакъв, не просто мижав, интерес да влизам в полемика 😉 Радвам се, че проблемът при теб се е (само)разрешил и мога само и единствено благородно да завиждам. Дали ще си обърнеш внимание на щитовидната или ще се довериш на дерматолог - това е само и единствено твоя лична работа. Тук сме да обсъждаме и споделяме. Важно е обаче да не остават като заключения мнения подобни на това, че повишено ТСХ е от стрес и няма нужда от лечение. Защото много момичета четат и се лекуват с Гугъл (въобще не коментирам колко адекватно е това) и четейки мнението ти може да неглижират своето собствено здраве.

# 162
Към момента ТСХ-то ми е абсолютно в норма и то без нито едно изпито хапче.
Лек ден ✌️

# 163
От Дюкре може да е имало полза, но е възможно и косопадът изобщо да не е бил свързан със стойността на ТСХ.🙂 Мисля, че това искаше да каже съфорумката.
ТСХ в норма не означава, че всичко с щитовидните хормони е оптимално- моето ТСХ не е надвишавало горната граница на нормата и все пак приемам щитовиден хормон. От друга страна, щитовидните хормони рядко са под или над референтните стойности, но е важно да са оптимални и в коя част на референтните са, за да се чувстваме добре.

# 164
Ама момичета, споделям тук своя опит (мамка му, имах косопад), не ми е необходимо "експертно лекарско мнение" от лица, които едва ли са медици, още по-малко за отминал вече проблем.
Нали тук това правим: разказваме какво сме срещнали и как сме го преборили.
Хуленето е крайно ненужно.

Общи условия

Активация на акаунт