Косопад - тема 23

• 41 416
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
Аз не мисля, че подстригването стимулира растеж на нова коса. Според мен, просто е добре да се направи, защото по-лесно се поддържа косата при терапиите, за да има по-малко напрежение върху фоликулите също.

# 196
Dolce Miele, поздравления за резултатите ти! Много се радвам за теб!И благодаря, че споделяш опита си!

# 197
Привет,дами! Минавам да споделя,че си постригах косата, беше до кръста почти, вече не е 🤗

# 198
  • Бургас
Как разбирате, че ви расте нова коса, аз не забелязвам, чудя се и дали има смисъл да се опитам да броя колко косъма губя дневно

# 199
Как разбирате, че ви расте нова коса, аз не забелязвам, чудя се и дали има смисъл да се опитам да броя колко косъма губя дневно
Със ситен гребен правите път. Трябва да има „таралежчета” .

# 200
Естествено, че няма смисъл от броене. С нищо не ми е помагало това освен допълнителен стрес и загуба на време.

# 201
По принцип, трябва да мине малко време за новите растежи. Над челото и отстрани забелязвам най-лесно. Като загладя с ръка косата назад, малките косъмчета щръкват. Но трябват и подходящо огледало и осветление. След миене на косата, като изсъхне, най-лесно се виждат косъмчетата.

# 202
Точно след миене, на изсъхнала
коса и осветление отгоре.Аз съм като таралеж.

# 203
Аз съм като таралеж.

Завиждам.

# 204
Дали сте изследвали Пролактин и Кортизол, като причина за косопада?

# 205
Дали сте изследвали Пролактин и Кортизол, като причина за косопада?
Пролактин да, кортизол мисля сега да тествам.

# 206
Да, те са част от причините за косопада.

Искам да попитам момичета с нисък феритин как протичаше при тях косопада.Имахте ли накъсване и изтъняване на косъма и сух, раздразнен скалп?

# 207
В даден момент косата ми просто започваше да капе по много, вкл. късите косъмчета (като падне малко феритинът- при мен това означаваше и само с по минус 2-3 единици, защото аз над 17-18 не можех да го вдигна). Оредяваше видимо в областта над челото. След или малко преди силното капене забелязвах две "рогчета" с косми дълги по 3-4 пръста ("рогчета", защото бяха отляво и отдясно на челото, където косата е по-фина по принцип). Може би е имало малко повече склонност към накъсване. Иначе косата по принцип ми е суха като типаж и по-суха не е ставала при нисък феритин. Не я боядисвам от около 3 години, та и боядисване няма как да я изсуши, сешоар или преса използвам броени пъти годишно. Цялостно оредяваше, да, но аз по принцип имам гъста и обемна коса, та в началото даже се радвах.😆 Изтъняване на косъма- по-скоро не съм имала; аз по принцип имам два типа косми- по-светли и нежни косми и по-тъмни и дебели косми, не са ми всичките с еднаква дебелина. Сух скалп със склонност към пърхот и сърбеж си имам по принцип- достатъчно е да не изплакна добре шампоан или балсам, да използвам неподходящи такива, а понякога скалпът ми се изнежва от стилизиращи продукти, особено ако се застоят по косата ми повече от ден (използвам много рядко такива продукти). Коса мия обикновено не по-често от веднъж седмично.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 16:35 от dolce miele

# 208
Благодаря ти, Dolce!
А когато феритинът беше нисък имаше ли и други симптоми?Аз забелязвам разслояване на ноктите и от два дни напуквания на устните в ъгълчетата.Четох, че това е симптом на дефицити на вит В2, цинк или желязо.Цинк и Биотин пия, а феритина ми е 67 при реф. с-ти 30 до 400 при жени, а желязо 26 / реф. от 10 до 32/, изследвани в юли.И си мисля, дали да не ги изследвам отново.И феритинът нисък ли се явява в моя случай...?

# 209
Зависи в какви мерни единици е феритинът ти. При моят референтните за жени под 45 г (с цикъл) са 4-104 или 11-150, нещо такова. При мен точно тези симптоми ги нямаше. Имаше уморяемост, косопад, бледи лигавици (от вътрешната страна на долните клепачи, бледорозови венци, бледи устни), в комбинация с по-ниско желязо и хемоглобин и странен цвят на кожата на лицето (в смисъл, тенът не беше бистър, кожата беше някак бледо-сивкава- аз си го виждах). Но то не е задължително да имаш пълната гама от симптоми. Също зависи дали ти е нисък само феритин или и желязо. Примерно, нисък феритин е възможно да повлияе на косата зле, обаче ако желязото ти е достатъчно, може да нямаш симптоми и да се чувстваш добре.🙂
Ако изследваш пак, пусни и ЖСК и хемоглобин. Не мога да преценя дали феритинът ти е чак нисък (като не знам мерните единици), едва ли е чак супер нисък, но пък е възможно да не е достатъчно висок. При мен имаше подобрение в капенето още след вдигане не феритина над 24 (макар и леко), при феритин 39 беше по-осезаемо. Сега при 82,75 е както беше преди косопада. Но при мен доста дълъг период е имало на ниско желязо, нисък феритин, анемия...и чак вече след падане на показателите под някакво по-критично ниво се "отключи" големият косопад...

Общи условия

Активация на акаунт