Косопад - тема 23

• 43 251
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
Това с ТСХ между 1 и 2 не знам защо постоянна се прокламира, като правило за липса на косопад. Аз никога не сам имала ТСХ  под 2 даже и много рядко е било под 3 , но имах уникална коса , дори и при не оптимални FT3 и FT4.Просто трябва да се следи за резки промени в тези стойности може би -напр. да си имал тсх 1 и изведнъж да е станал 3 или 4. Днес съм на дерматолог , който се занимавал основно с косопад. След прегледа ще дам отзиви.

# 541

Ето картинката при мен. Два лекари гледаха да са ми имали резултатите и на тях им падали косата.
Отметнах гинеколог ще видя ендокринолог и диетологът ми, ако може да пипне хранителният ми режим. Обмислям и дерматолог, но ми се струва чуят ли косопад не е нещо сериозно. След прекарам Ковид вече е и нормално. 🙈

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 12:34 от cloè

# 542
  • тук-там
Мн нисък вит Д, предвид че си и на морето. Срамота, Клое! Слънцето сега е ок, започвай слънчеви бани. Около 3 месеца след ковид в случай на стрес от свръхреакция на имунната система може да се стигне до драстичен косопад. Сам по себе си според мен ниският витамин Д не е достатъчна причина. В голяма степен хората са с дефицит, а не им пада драстично косата.

# 543
mtz, вярно е срамота, а и още лято. Миналата година ги правих в друга лаборатория и ред. стойности бяха до 100. Аз хлъцнах с моите 11.
Пазя се от петна, а едната лекарка ми каза да правя слънчеви бани и без хидратиращ крем.
Според лекарите, които минах причина е прекараният Ковид.
Д3 се пие с К2, за да не натрупа където не трябва.

# 544
Момичета.. пиша вече и аз не знам какво да правя.

След силен стрес започна косопад, баща ми почина юни месец при ужасяващи обстоятелства.

Започнах приорин по ваш съвет, купих си и шампоан ревалид. Може би поспря. И края на август - ковид. Знам, че при не всеки има косопад, но…

На всичко отгоре аз трябва да правя веднъж годишно хормони и обременяване с глюкоза, заради проблеми, които имам с тях.

Сега обаче като съм след ковид значи ли, че няма да са ми адекватни изследванията? Вит д ми е нисък, ще настоявам да ми предпишат.

# 545
Вит д ми е нисък, ще настоявам да ми предпишат.
Предпиши си сама, това е хранителна добавка.Пий двойно на поддържащата доза, не знам колко е нисък.

Съвсем не написах, че ТСХ и хормоните имат отношение, а че е добре, заради общото състояние, да се гледат тези стойности, а не референции, във връзка с това, че като са в допустимите стойности, значи всичко е наред, но не е така.
Нещата не се случват изведнъж, а е процес.

Прочетете за вит Д и ниски стойности, за да видите в колко много процеси участва.Като се наптрупат други бъгове с системата- ето ти проявления, болежки, симптоми.Не се гледа на оарче, а пбшата картина.
От 3г постоянно изследвам нещо и търся разковничето.За 3г едва успях да добутам вит Д по малко над минимума, В постоянно пада, желязото и него следя, ТСХ варира( кой знае какъв е бил преди, ама съм се тествала преди 10г. за 1 път и не пазя изследванията).
Така че не може само от една страна да се правят заключения.Като се насъберат много проблеми в тялото, започват проблемите, защото всичко е биохимия.

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 12:56 от ДХ3

# 546
Вит д ми е нисък, ще настоявам да ми предпишат.
Предпиши си сама, това е хранителна добавка.Пий двойно на поддържащата доза, не знам колко е нисък.

Съвсем не написах, че ТСХ и хормоните имат отношение, а че е добре, заради общото състояние, да се гледат тези стойности, а не референции, във връзка с това, че като са в допустимите стойности, значи всичко е наред, но не е така.
Нещата не се случват изведнъж, а е процес.

Нямам идея колко ми е нужно. Предстои да ходя на ендокринолог, надявах се той да може да ми даде доза.

Това са резултати, правени тази седмица.

# 547
Момичета.. пиша вече и аз не знам какво да правя.

След силен стрес започна косопад, баща ми почина юни месец при ужасяващи обстоятелства.

Започнах приорин по ваш съвет, купих си и шампоан ревалид. Може би поспря. И края на август - ковид. Знам, че при не всеки има косопад, но…

На всичко отгоре аз трябва да правя веднъж годишно хормони и обременяване с глюкоза, заради проблеми, които имам с тях.

Сега обаче като съм след ковид значи ли, че няма да са ми адекватни изследванията? Вит д ми е нисък, ще настоявам да ми предпишат.
На теб ти се е струпало много. И аз се колебаех от същото и направих изследванията след два месеца след Ковида. Консултирай се с ендокринолог дали е добре да ги направиш сега или да изчакаш

# 548
Sherilyn, андрогените ти са завишени. На каква възраст си, на кой ден от цикъла са правени тези изследвания? Ако са (както е по правило 3-5 ден от цикъл), то и другите хормони въобще не са в оптимални нива, което значи, че освен надбъбречните, и яйчниците имат нужда от преглед. Вит. Д трябва да започнеш веднага с висока доза.

# 549
Sherilyn, андрогените ти са завишени. На каква възраст си, на кой ден от цикъла са правени тези изследвания? Ако са (както е по правило 3-5 ден от цикъл), то и другите хормони въобще не са в оптимални нива, което значи, че освен надбъбречните, и яйчниците имат нужда от преглед. Вит. Д трябва да започнеш веднага с висока доза.

Знам, че са завишени. От години са така, правени са 3-5 ден. 29 годишна съм.

С поликистоза съм, но имам редовен мц. Преди не съм имала косопад, въпреки че андрогените са ми високи от поне 6 години.

# 550
Дами, споделям и аз резултати, за съжаление в телефона си нямам изследването за вит.д.и б.12.... не пазя и листчето от лабораторията.... Май с феритин ще правя пак за вит.д и б.12 изследване

# 551
Ясно. Това, че преди не си имала проблем с косата (заради хормоналните проблеми), не значи, че нещата не са се натрупали. Знам, че е доста често срещано за жени със СПКЯ да имат оредяване точно в стил андрогенна алопеция. А и при завишени андрогени… за мен проблемът при теб е комплексен (стрес, Ковид, хормони) и трябва комплексен подход. Добре координирай с ендокринолог, гинеколог и дерматолог. Според мен е нужно да започнеш суплементиране, да прецениш дали да вземаш хормони, и, ако не планираш деца скоро, миноксидил.

Касандра, изследванията ти на 3-5 ден от МЦ ли са? Ако да - супер са 😉

# 552
Благодаря ти, doors. Аз ходих при ендокринолог, имах лошо впечатление и сега записах при д-р Влахов. Имам надежда, че ще е по-адекватен. В понеделник съм на гинеколог.

# 553
The doors да, на трети ден бяха, м.08 ги правих. Когато направя и за феритин изследване, ще покажа пак резултати. Аз също като Sherilyn имах лека поликистоза,но овладях нещата, слава богу, доста време ми отне на мен. Вече нямам поликистоза, но си пия добавките, предписани от гинеколог и ендокринолог. Февруари догодина ще ходя на ендокринолог отново с нови тсх и антитела, за да видим има ли нужда от нещо, тъкмо ще попитам метфогама мога ли да я намаля поне на 1 хапче на ден, но това ендокринолога ще каже. С косопадът такива проблеми никога не съм имала, честно....явно от стрес и то без да се усетя ме изби този път в косопад....преди много години от стрес ме изби в яйчниците с лека поликистоза, явно сега е друго....🤷

Sherilyn, успех, аз съм на 15 на гинеколог, да видим с Ешерихия коли дали спечелих битката, само се надявам да нямам кандида,че докато пих антибиотика за Ешерихия имах сърбеж, вече спря де,но беше много неприятно, както ги мразя тези неща...😖

# 554
Разбирам, че проблемът е комплексен, но трябва добър специалист, който да може да разчете изследванията и да сглоби пъзела.
Имам леко завишен лош холестерол, но това едва ли е причина за това разчитам на диетолога да оправи нещата.
Но аз само външно лечение прилагам никакво вътрешно.

Общи условия

Активация на акаунт