Студенти в Нидерландия - 13

• 58 343
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
За храната - да търсят фермерски пазари. Има доста добри оферти - примерно заленчуци, месо и плодове за 12 евро, което стига за почти цяла седмица готвене.
Освен това в супермаркетите има готови/полуготови храни, които след опрделен час биват намалени.
А зависи и къде ще си намери работа(като си намери). В повечето заведения за хранене дават храна на служителите си. Моята щерка има по един сандвич на смяна от Събуей и си ги менка с приятели - така не яде едно и също, но и не дава пари.

# 601
Възможно ли е студент да получава студентски кредит за лични нужди и студентската безвъзмездна субсидия едновременно? Има ли някой, който е успял да се пребори за стипендия или наистина стипендиите са за студенти извън ЕС?

Не бих казала, че е само за студенти извън Европейският съюз
Моята дъщеря, както и приятелят и, се пребориха за пълна стипендия, покриваща разходите за общежитие, както и таксата за университета. Отпусната им е за 3 години с условие да поддържат висок успех.
И двамата го постигнаха и звършиха с отличие първи курс. Сега спокойно продължават във втори.

# 602
  • дядовата ръкавичка
Какво разбирате под "пълна стипендия"? Кой я предлага? Не виждам такава в DUO.
Благодаря!

# 603
  • Бургас
Моят младеж е от ходещите по кафета и хранещи се навън, че и пуши… за 500 евро месечно не смея да мечтая да му стигнат, може би 900-1000

# 604
Juja27,
Проверете в Амерсфорт.
В околните градчета на Утрехт, достъпни с влак.
Когато е до 10 мин пътя е около 2,5 билета.
Има абонамент от 5 евро, с който ползва 40 %.
Не мога да си представя, че ще си учил една година и заради битов проблем ще се откажеш.

# 605
Благодаря!

Университата ( в случая UCU Utrecht), като попълниха заявления и кандидастваха за стипендия още при кандидатсването

# 606
Juja27,
Проверете в Амерсфорт.
В околните градчета на Утрехт, достъпни с влак.
Когато е до 10 мин пътя е около 2,5 билета.
Има абонамент от 5 евро, с който ползва 40 %.
Не мога да си представя, че ще си учил една година и заради битов проблем ще се откажеш.
Мислите ли ,че не сме търсили и там
Дори последните два месеца търсим и в Амстердам,Хага
А този битов проблем както го наричате хич не е маловажен .Не иска да се отказва ,но какво да направи...на улицата ли да спи .
Проверявал е даже приюти за бездомни,пансиони ...
Едва ли вярвате ,че наистина не сме положили всички усилия и ей така с лека ръка зачеркваме цяла година учене,разходи,нерви и тревоги...

# 607
  • дядовата ръкавичка
Благодаря!

Университата ( в случая UCU Utrecht), като попълниха заявления и кандидастваха за стипендия още при кандидатсването

Не виждам такава информация в сайта. Може би ще е полезно за учещите там, ако действително университетът предлага такава стипендия.
Редактирам се, намерих https://www.uu.nl/en/organisation/university-college-utrecht/sch … larship-procedure
Предполагам това се има предвид.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 12:21 от Айяла

# 608
По отношение на разходите за храна мога да дам някаква информация за цените на хранителни продукти само за Тилбург,  последно бях там в началото на април, но подпитвам ММ за актуализацията/инфлацията.  Ако имате интерес пишете ми.

# 609
Моят младеж е от ходещите по кафета и хранещи се навън, че и пуши… за 500 евро месечно не смея да мечтая да му стигнат, може би 900-1000
На моя това му е разхода с вкл квартира и здравна застраховка..

# 610
Благодаря!

Не виждам такава информация в сайта. Може би ще е полезно за учещите там, ако действително университетът предлага такава стипендия.
Редактирам се, намерих https://www.uu.nl/en/organisation/university-college-utrecht/sch … larship-procedure
Предполагам това се има предвид.

Точно така  : https://www.uu.nl/en/organisation/university-college-utrecht/sch … larship-procedure

Другият за мен голям плю е, че има собствено общежитие и проблемът с наставянето е решен за трите години докато учат за бакалавър.
Т.е всичкият стрес с търсенето на квартири е спестен както на студентите, така и на родителите

# 611
Juja27,

Знам, че ви е напрегнато и извинете, че се меся. Правя го с най- добри чувства.,
Няма смисъл Амстердам и Хага, та там е по- зле
Този град познавам. Има влакове за Утрехт на всеки 20-30 мин и е 20 минути.
73 стаи ми излизат. Не пречи да пиша, пък ме подминете, ако не става

https://kamersocial.nl/huren/ede

# 612
Здравейте,
Синът ми е с хронично заболяване - бронхиална астма. Някой запознат може ли да сподели,какъв вид здравна застраховка да търсим . Тук получава лекарства по здравна каса. Как се процедира от тук нататък. Благодаря предварително

# 613
Здравейте, някой да преотдава квартира в Ротердам? Търсим безуспешно. Дори и за 5-6 месеца, ако някой отива на обмен или стаж, вече е това вариант. Или търси съквартирант ще съм благодарна ако пише.

# 614
  • София
rosss, за имане- има по сайтовете, има квартири. Но на една обява се явяват над 20-30 човека (минимум) за оглед.... Хазяина избира един. Толкова. До следващия оглед. На 80% се избират холандци. Или пък момичета....
Синът ми за 1 месец е похарчил вече един наем за влакове. С абонамента от 5 евро.... Да ходи по огледи. И всеки път - ще ти се обадим.
А не ми се мисли какво става с децата, които са в чужбина...

Общи условия

Активация на акаунт