Студенти в Нидерландия - 13

• 58 335
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, нова съм в групата, четох доста от информацията. Страхотни сте
Дъщеря ми е приета в Леуварден, с квартира се уредихме, като чета най-големия проблем е разрешен. Интересува ме дали настина има такива държавни помощи или стипендии и къде мога да прочета за тях. Естествено тя твърди, че няма, в сайта на университета не намирам информация. Ако някой е запознат - ще съм благодарна !

# 616
Моят младеж е от ходещите по кафета и хранещи се навън, че и пуши… за 500 евро месечно не смея да мечтая да му стигнат, може би 900-1000
Като махна квартирата, дъщеря ми харчи почти толкова ... за 1 семестър.
Знам, че звучи невъзможно, затова до сега не съм писала за разходите. Но реших да споделя - предполагам, че четейки сумите, много хора с по-малки възможности се отказват децата ми да следват мечтаната специалност в Нидерландия.  
Искам да дам пример, как с малко средства и разумни ограничения, може да се живее спокойно. Постига се с правилно разпределяне на бюджета, практичност при пазаруването и готварски умения.

Годишни разходи  
- такса обучение - тегли студентски кредит от ДУО. В момента 0 евро. Знаем, че се връща - но хем условията са изключително добри, хем е в бъдеще време, когато се предполага, че образованието ще дава плодове. Важно е сега да се справи с финснирането.
- квартира - тук сумите варират по-градове и тип квартира, затова не пиша нищо. Това е най-сериозният разход. Вероятно тази година, заради поскъпване на енергията,  ще се увеличат леко режийните - плаща се изравняване през декември.

За да не повтарям постоянно - цепи стотинката на две, станала е гений на практичното пазаруване - промоции, онлайн пазаруване, сайтове за пътуване - ползва всичко, за което се сетите. Мислех си, че аз съм практична, но вече взимам уроци от нея. Simple Smile
- учебници 300 евро. Учи право и това перо е голямо - налага се, причините са много. Да кажем едната е, че  юридическите закони се сменят много по-често от математическите. Естествено, когато има възможност купува втора употреба, електронни версии и т.н., за да излезе най-евтино. Ако купува само нови - сумата ще е 2-3 пъти повече. За други специалности - може изобщо да няма такъв разход.
- храна и битови разходи 1200 евро - сметнато за 9-10 месеца, без ваканциите, когато си е тук. На седмица за храна дава около 20 евро - тя е вегетарианка. Готви си изцяло вкъщи. Основните храни пазарува на промоции (там веганските деликатеси са много по-евтини от БГ), а плодове и зеленчуци - от Турски магазин (така се казва) - хем са по-евтини (в някои случаи дори от БГ), хем са по-близо до нашите вкусови навици. Наясно съм, че сумата ще набъбне за мъже (трябват им повече калории) и ако се включи месо. Още 20-30 евро на месец отиват за дребни битови разходи - препарати за чистене, шампоани и т.н.
- пътуване до България  240 евро (самолет и наземен транспорт) за 3-4 двупосочни ходения. Има и неудобства, например дълго пътуване с 4 прекачвания на влакове и автобуси.  През пандамията самолетите бяха направо без пари - 5-20 евро! Само веднъж за Коледа платихме 45 евро. Ясно е, че този разход много ще се увеличи.
Задължителни разходи (без квартира) - 1740 евро на година. Да съм пропуснала нещо, да станат 2000-2500 евро. Това е напълно постижимо за нормален живот, без лукс.
Всичко останало дрехи, гримове, пътуване до приятели е в графа малко разкош от време на време, ако има възможност.

# 617
Juja27,
Проверете в Амерсфорт.
В околните градчета на Утрехт, достъпни с влак.
Когато е до 10 мин пътя е около 2,5 билета.
Има абонамент от 5 евро, с който ползва 40 %.
Не мога да си представя, че ще си учил една година и заради битов проблем ще се откажеш.
Мислите ли ,че не сме търсили и там
Дори последните два месеца търсим и в Амстердам,Хага
А този битов проблем както го наричате хич не е маловажен .Не иска да се отказва ,но какво да направи...на улицата ли да спи .
Проверявал е даже приюти за бездомни,пансиони ...
Едва ли вярвате ,че наистина не сме положили всички усилия и ей така с лека ръка зачеркваме цяла година учене,разходи,нерви и тревоги...
Да останеш бездомен в чужда държава, в която е изключително трудно и скъпо да си намериш нещо прилично, да трябва да спиш на диваните или надуваемите матраци на познати,  не ми звучи като просто “битов проблем” . Не омаловажавайте проблемите на хората , дори и да имате най-добри чувства .

# 618
  • София
Успокойте се вече, никой не омаловажава нищо. Точно пък rosss винаги се е стараела максимално да помага и е учудващо търпелива. Но пак стана - направи добро - .... и т.н... знаете приказката.
Просто проблемът през последните години наистина е кошмарен. Помня, като тръгвахме през 2016г как бях откачила с тези квартири... Боже, мой, нищо, ама нищо общо няма с тогава. И съм сигурна, че от година на година става все по-зле.
Иначе и аз си мислех, че моят син като вече е врял и кипял, бързо ще се справи.... Е да, ама може би ако беше почнал да търси от ..... януари примерно. Уви, късно разбра къде ще му е стажа и това го заби здраво.
Сега проблемът му е повече от сериозен. Има си работа, няма къде да спи.... А да пътува 3 часа в посока не е опция.

# 619
Джоана, rosss винаги е била изключително отзивчива и полезна, далеч не влага това според мен.
Въпрос на прочит.

Биборана, аз не смея да се надявам с тези суми моите да оцеляват у дома, какво остава някъде навън.
Дай Боже!!!! Че с двама студенти в различни държави тази зима ще ми се стори бррр.........студена.

# 620
  • София
В момента преразказвам прясно-прясно последният му оглед, от сега, 16:00 ч. (тук 17:00).
Има ремонти по пътя, отиването и връщането му се удължават поне с половин час.
Огледът минава. Хубаво място, тристаен апартамент, хазяинът дава всичките три стаи. Звучи супер, нали. Детето си мисли - все ще има една за мен. И в един момент, оня му вика - ами ти хубу си дошъл, ама честно казано, аз предпочитам да са група, директно да взимат апартамента всички заедно. Давам го веднага, искам да ми се маха от главата. Хайде ще видим, може и да ти се обадя.
7 загубени часа и днес за 10 минутен безплоден оглед. Парите вече никой не ги мисли.

# 621
  • дядовата ръкавичка
Калиста  не помня къде търсите, но сигурно има някой в темата, с когото да се комбинират.

# 622
  • София
Не иска, не смее. С кой да се комбинира? Че те са си конкуренция! Колкото и жестоко да звучи...
А за пръв път му се случва пък това. Откъде да е знаел, че така ще стане. До сега не е попадал на цели апартаменти с няколко стаи.
А и с тоя си писаха по месинджърите, толкова ли не можа да му каже предварително, ами го кара да ходи напразно... Нищо чудно и да си е търсил повод да му откаже.
Аз всъщност не исках да ви занимавам с нашите ежедневни несгоди. Сигурна съм, че всички търсещи минават през това....
Просто исках да покажа какво се случва дори и там, на място.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 17:35 от Каlista

# 623
  • Бургас
За съжаление моят младеж спортува и си хапва добре, предимно меса, яйца, картофи и ориз, както и плодове, дори и само да си готви, не виждам да му стигнат по-малко от 15 евро на ден, още толкова слагам за кафета, цигари, фитнес, козметика, транспорт, учебници и т.н., някое заведение или пътуване от време на време, нека и други споделят какви финанси са предвидили освен настаняването

# 624
За съжаление моят младеж спортува и си хапва добре, предимно меса, яйца, картофи и ориз, както и плодове, дори и само да си готви, не виждам да му стигнат по-малко от 15 евро на ден, още толкова слагам за кафета, цигари, фитнес, козметика, транспорт, учебници и т.н., някое заведение или пътуване от време на време, нека и други споделят какви финанси са предвидили освен настаняването
Без цигарите, все едно говорите за моите. И младежът и девойката спортуват ежедневно. Държа плодове и зеленчуци ежедневно да присъстват в менюто.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 19:19 от mst

# 625
Относно квартира в Enschede - синът ми ще учи  в Saxion, изпуснахме срока да подадем молба за съдействие от университета за настаняване и се наложи да търсим сами. От университета му изпратиха анкета в последствие дали все още търси квартира и го включиха в листа на чакащите. В рамките на седмица получи 2 предложения за настаняване (самостоятелно студио в кампуса на TU , по-скъпо , но с възможност за rtent allowance, което отказахме заради цената) и днес му предложиха стая на 3мин от университета. Тъй като успяхме да намерим сами квартира чрез Housing Anywhere и днес финализираме нещата с тях, отказахме и второто предложение и уведомихме университета.
Ако все още някой търси квартира в Енсхеде, моя съвет е да се държи с международния офис на  Saxion.

# 626
Та това не  е за  съжаление . Човекът си пази здравето. И моят син се храни много чисто . Има месо, зеленчук и вариво на всяко ядене, сутрин смути, банан с фъстъчено масло, лъжица протеин. Плодове според сезона ежедневно. Това не прави цитираните суми , повярвайте .  Пазарува се практично, на промоция , готви се у дома . 250 евро е ок за храна месечно  , без лишения . Само чиста храна без сладко , алкохол и цигари.

# 627
  • La casa de Mickey Mouse
Ние харчим 1500€ на месец - семейство сме с две деца, аз пуша. В тази сума влиза обядя на двете деца в училище, храната за цялото семейство, някое кафе, някое излизане (все пак сме 4). Не знам за какво се харчат 900-1000€ на месец от сам човек.
Дъщеря ми пуши, от време на време си купува и някакъв алкохол. Готви, но изключително много държи на био продукти и не харчи повече от 300-350€. Без квартира разбира се.

# 628
Търсене на квартира за втората година - още от април. Не оставяйте нещата за последния момент. При условие че студента е там, не виждам оправдание да не може да се уреди с квартира навреме.
 Може да плащате два наема лятото, но ще знаете че наесен няма да имате квартирен проблем.
Много ми е свито заради децата които са на път да се откажат поради липса на място за настаняване . Моля се всички да намерят своето местенце и да имат успешни студентски години.
За втори курс търсим квартира от м.март в Утрехт. Студентът е там е, пише на десетки обяви, стигна до  едва два огледа, с още много други кандидати. До момента няма сполука. Не е спирал да пише по обяви, както и аз - да търся. Както вече съм писала, миналата година намерихме още през м.април и без да сме на място. Истината е, че тази година намирането на квартира е драматично усложнено и впечатленията ми не са само от личните преживявания, а и от общи наблюдения.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 15:10 от Kepeva

# 629
Ние харчим 1500€ на месец - семейство сме с две деца, аз пуша. В тази сума влиза обядя на двете деца в училище, храната за цялото семейство, някое кафе, някое излизане (все пак сме 4). Не знам за какво се харчат 900-1000€ на месец от сам човек.
Дъщеря ми пуши, от време на време си купува и някакъв алкохол. Готви, но изключително много държи на био продукти и не харчи повече от 300-350€. Без квартира разбира се.

Абсолютно съм съгласна. Ако си изкарват парите - да ги харчат както намерят за добре. Финансираме ли ние - ще се съобразява. И двете дъщери си имат бюджет - ако си ги спестят - пак са си за тях. И така обикалят по екскурзии.
Здравословно може да се яде и за 300 евро на месец. Но трябват малко усилия за търсене.

Общи условия

Активация на акаунт