Студенти в Нидерландия - 13

• 57 991
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Може ли да споделите как се справихте с обзавеждане на стая в Амстердам?
Разглеждам Jysk, IKEA , vidaxl, мисля да поръчаме всичко с доставка до адреса, надявам се да можем да уточним конкретен ден. Търся човек, който би имал възможност да сглоби легло, гардероб, бюро края на август/ началото на септември. Ако имате координати, ще се радвам да споделите.
Благодаря!

# 676
Мами, за подготовката на пакет с най-необходими лекарства прочетох, че минаваш през ЛЛ за рецепта. Целта е да ти изпише какво да купиш от БГ или рецептата да се ползва при нужда в Нидерландия?
Ако второто, на една рецепта ли да помоля да изпише всичко - напр. и антибиотик, и антиалергично, и за стомаха?

# 677
  • Пловдив
Редактирам се : В помощ  относно какъв лаптоп е необходим за ICT,
съобщението е от унито; препращам от дъщеря ми:

For first year students any decent laptop will work. We strongly recommend to have a WINDOWS device, since all software we run will work smoothly on such a device, Macbooks need work-arounds.

From the second year on we recommend a more sophisticated device with a dedicated GPU.

We recommend a laptop with the specifications below:

Processor: AMD Ryzen 7+ or Intel i7, Octa-Core 3.2GHz/4.4GHz 16MB​
RAM: min. 16 GB​
SSD: 1TB​
GPU: min NVIDIA GeForce RTX 3060 or above​

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 11:01 от barba

# 678
Остава да кажете и какво ще учи дъщеря ви, че иначе съобщението е безполезно.

# 679
  • София
biborana Flowers Rose  както винаги, страшно полезно инфо... ще бъде веднага използвано Wink
а за наръчника ми знаеш мнението.... но... това вече си е тенденция - първо се пита, после се чете Disappointed

chervenokoska_2  благодаря ти! Flowers Rose

Обаче аз имам един казус. В момента, в Грьонинген, синът ми живее на студенстко общежитие. От тези помещения, които въпреки че са частично самостоятелни, имат статут на такива и той получава помощите за жилище - Huurtoeslag.
Както вече разбрахте младежът буквално онзи ден подписа новият си договор за наем и затова чак сега подава молба за прекратяване на договора за наем в Грьонинген. Те си имат процедура и съответно му пускат 1 месец предизвестие, което значи, че прекратяването на този му договор ще е на 31.08.2022г. И тогава трябва да върне ключовете. Той го знаеше предварително, но нямаше как да ги уведоми без да е сигурен дали изобщо ще си намери нова квартира...
И така, питането ми е за регистрацията в общината на Ротердам. Задължително ли трябва да се направи сега? Или може след като приключи другият договор. Притеснява ме, че ще си загуби помощта за август.... Да, тя не е кой знае колко, но доста пари заминаха покрай цялото това търсене на квартири и не ми се ще да губи още....
Но пък нали в 5 дневен срок трябва да се регистрира в новата община?!?
А той всъщност в по-голямата част от месеца ще си е в Грьонинген, за да си организира местенето... Плановете му са около 20 - 25 август да се премести окончателно. Да се върне само на 31.08. за ключовете....

# 680
Не трябва ли само с DigiD да пусне уведомление за новия адрес и да уведоми двете общини? Според мен може да го направи в крав на август или началото на септември. Практически той си живее в Грьонинген и уведомява Ротердам за смяна на адреса едва като се премести реално.

# 681
  • Пловдив
Остава да кажете и какво ще учи дъщеря ви, че иначе съобщението е безполезно.

Публикувах с най-добри намерения.
Назад в темата е коментирано, че на децата е препоръчително да се вземе хубав лаптоп. Ние взехме геймърски с подобни параметри, още преди да получим това съобщение, защото детето играе игри, когато си почива, без значение какво ще учи.
Ако смятате за безполезен коментарът ще го изтрия!

# 682
Напротив, много е полезен.
Ама ако детето ви учи ICT има едни нужди, а ако учи право-съвсем други. Ако искате да помогнете-напишете за каква специалност се изисква тази конфигурация

# 683
  • София
Не трябва ли само с DigiD да пусне уведомление за новия адрес и да уведоми двете общини? Според мен може да го направи в крав на август или началото на септември. Практически той си живее в Грьонинген и уведомява Ротердам за смяна на адреса едва като се премести реално.
Да, да, той точно така ще ги уведоми. Въпросът е дали краят на август не е късно... Дефакто той за 1 месец е под наем в две квартири, но кое е водещото?!?

# 684
Да, да, той точно така ще ги уведоми. Въпросът е дали краят на август не е късно... Дефакто той за 1 месец е под наем в две квартири, но кое е водещото?!?

Водещо е какво той ще декларира, той най-добре знае какво е правил. Смяна на адреса в началото на септември е ОК, излишно се притесняваш.
 Дъщеря ми със сигурност отиде за БСН след 5-тия ден от началото на договора, не се беше нанесла, първа квартира в НЛ (нямаше друг договор и адрес). Принципно се чудехме, ако искат доказателства какво да представим. Дадоха БСН без да питат защо не се е нанесла веднага.
Това си е практика - да се плаща квартира за летните месеци, без да се живее. Никой няма да му направи проблем.

# 685
  • София
Суупер! И аз така подозирах, ама като не бях сигурна .... Идеално ще се получи! Много благодаря отново!  HeartFlowers RoseHeart

# 686
Здравейте, тази стая която освобождава сина Ви може ли да се наеме от друг студент, Дъщеря ми е приета в унито в Грьонинген, но още няма квартира.

# 687
  • София
Съжалявам, но се минава през организацията. От него не зависи нищо. Попитал е за друг свой познат, отговорили са му, че си има ред за кандидастване…
Става въпрос за Lefier. Сега пиша от телефон и не мога да дам линк. Ако имате възможност, намерете им координатите и кандидатсвайте от 01.09.

# 688
Здравейте,

Съвет от къде да си купим колело втора употреба? Или някой който напуска Ротердам и продава своето..

# 689
Здравейте,

Съвет от къде да си купим колело втора употреба? Или някой който напуска Ротердам и продава своето..

Моят син ако не намери квартира до 10 дни ще си продава неговото но е в Утрехт
Пиша все пак ,ако има някой друг желаещ

Общи условия

Активация на акаунт