На море в Поморие 2022 г.

• 43 526
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, никога не сме били в Поморие, може ли идеи за интересни неща за разглеждане в и около града? За възрастни хора става въпрос, нямаме малки деца. Също и кое е стария и кое - новия град на Поморие?

# 586
  • Точно където трябва
Новият е този, който е в началото, до гл.път Бургас- Варна. И аз ще питам за интересни места за разглеждане- за днес е Музея на солта.

# 587
  • Свищов
Не е в Поморие, но ако имате кола е близо - музеят на авиацията в Сарафово на летището. Много ни хареса.

# 588
С кой номер автобус се ходи до Новия град? Какви са цените на билетите и откъде се купуват?Нещо разписание има ли?

https://www.pomorie.bg/avtobusni-razpisaniya/

Основно е линия 1. Линия 2 е малко разширен маршрут и ходи до Гранд Хотел Поморие, но пътува по рядко.
Основно тръгват на всеки 30 мин. от Новия град. Обикалят града за около 30 мин. Другите спирки нямат фиксирано време за тръгване. Цена на Билета е 1.5 лв.

# 589
  • Поморие
Освен Музеят на солта, в Поморие има и исторически музей, в който са експонирани  предмети от римско време. В най-високата част на полуострова се намира най-старата запазена православна църква по нашето черноморие Св Преображение Господне. Строена е от камъните на разрушения по време на Римската империя град Анхиало
 Интересното в нея беше, че под иконата на Исус Христос се събиравше вода в малко кладенче - сълзите на Исус. До колкото съм запозната преди няколко години е пресъхнало, защото покрай строежа на новото рибарско пристанище от там минаваше тежка техника и явно се разместиха пластове в почвата.  Другата забележителност, която крие своята мистерия в района на Анхиало е т. нар. Тракийска куполна гробница - една от големите постройки от този тип в България. Всъщност с годините става ясно, че това съвсем не е гробница, а по-скоро  е някакъв култов храм, който траките са използвали - Херон се нарича. Намира се точно срещу къмпинга на 300-400 м навътре. Има асвалтиран път до там. Имаше и човек, който може да ви изнесе беседа - то всъщност това е важно, да има кой да ви разкаже.

https://sunrisinglife.com/trakiiska-kupolna-grobnitsa/

# 590
Интересни като архитектура са и Старите поморийски къщи.Това ли е гръцката махала или съм се объркала?🙂

# 591
  • Поморие
Интересни като архитектура са и Старите поморийски къщи.Това ли е гръцката махала или съм се объркала?🙂

Да, това е  малкото, което е останало от нея след последния голям пожар (градът е опожаряван няколко пъти)  през 1906 година. Анхиало е изглеждал единтично на Созопол и Несебър, но този пожар унищожава  градът на почти 100%. Голяма част от жителите с гръцко потекло тръгват към Гърция и основават там нов град малко на юг под Волос, който и до днес си съществува - Нео Анхиало (Ново Анхиало). Някои след време се връщат, други остават там. Но повечето така или иначе остават тук и заедно с етническите българи отново изграждат града.

# 592
Колко е хубаво да има кой да разказва за това специално градче❤
Благодаря, Gerimeri🌺

# 593
Може да се види и Поморийския манастир.

# 594
Здравейте,дали на някой плаж днес флагът е зелен или поне жълт?
Ние сме отседнали в Айвазовски и ходим на плажа който е пред него,незнам как се казва.В 8ч.сутринта ходихме беше жълт,тъкмо влезнахме и заподскачахме на вълните и го смениха на червен.
То верно си беше бурно морето и дърпаше навътре,а и беше облачно.
Сега изгря слънчице,но още е червен флагът тук.

# 595
  • Точно където трябва
На южния плаж, в новия град е зелен.

# 596
На централния плаж е червен флагът.

# 597
На източния плаж е жълт. Подухва леко, няма слънце, вълните са умерено големи. Като цяло е приятно.

# 598
  • Точно където трябва
Вече има ли еднозначно мнение кое е източният и кое централният плаж? Защото за мен централният е част от източния. Пред Софарма как е? Сутринта беше червен и изплажувахме на южния.

# 599
Не знам и аз кой точно е източния и кой централния, южния вече съм наясно, че е този в новия град. По моята ориентация централния е този, на който се излиза от горния край на стария град, скалите на Яворов, хотел Американеца и т.н. А източния е вече като тръгнеш посока бившите бунгала Далас. В момента ходим на този пред Роуз Гардънс, знамето беше жълто до преди да си тръгнем. Това е моето наименование на плажовете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт