На най-добра приятелка-съпруг-хидроинженер, без диплома.Учило се е момчета във фирмата, където работи -по-спец е от спецовете, защото спецове го търсят да им върши работа по обектите-явно има защо, нали?Повечето IT специалисти пък, ако са с БГ диплома не се котират много, освен ако са още студенти и не придирят за заплатата.Сертификатите на Циско и Майкрософт са една друга категория и те не се взимат никак лесно, нито пък в БГ университет.За икономистите важи общо взето същото-икономическият техникум и след това коя да е специалност от Унсс/ което както казах-не е философия!/ е пре-достатъчно...За юристи, архитекти-трябва си, спор няма...няма как да наема адвокат без диплома-най-малкото няма как да ме защитава -няма да го допуснат...Пък знам за един дипломиран архитект, който работи пък във ВиК... 
Няма роден научен-всичко се учи с практиката....Много фирми инвестират в необучени/ дипломирани/ кдари-пращат ги по курсове квалификационни/ което е пак различно от дипломиране във бг ВУЗ/
Но по прицип съм съгласна с вас, просто винаги има изключения!
Това няма никакво значение. Важно е да е добър човек. Всичко останало може да се компенсира.
), ами да може наистина да придава полезна стойност към живота изобщо. Той е проектант и то си е направо като занаят, който се учи за 5 години и много практика. Често му завиждам, защото уж учех повече, и доктор ще ставам, ако е рекъл Бог, но така и не се чувствам компетентна в някоя област, истински полезна, да се вижда нещо от труда на ръцете ми. А при него, като минем покрай някоя сграда, която е проектирал и все цъкаме с език: не че кой знае какво, но ето, трудът ти се е вложил в нещо и то стои като вид паметник.