Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 670
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Едно цитатче от днешна статия Wink

"При първите информации, че предстои увеличаване на лихвите по ипотечното кредитиране, купувачите с малки или почти никакви спестявания вече са изчезнали от пазара като търсещи имоти, като става дума за близо 20 на сто от тях, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", цитирана от БТА.

Близо 38% от сделките с недвижими имоти във Варна, София, Пловдив и Бургас са с ипотечни кредити, а в София процентът е 48, защото в столицата цените са най-високи. В последното тримесечие на годината в София вече няма ръст на броя на сделките и това неминуемо ще намали цените."

# 541
62÷ кеш, при тези цени!

# 542
100 лева да не са малко? при всички останали повишения.

# 543
Това го слушах днес в този лайв: https://www.youtube.com/watch?v=C0Dre2mv9yE пускам го, на който му е интересно.

Едно цитатче от днешна статия Wink

"При първите информации, че предстои увеличаване на лихвите по ипотечното кредитиране, купувачите с малки или почти никакви спестявания вече са изчезнали от пазара като търсещи имоти, като става дума за близо 20 на сто от тях, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", цитирана от БТА.

Близо 38% от сделките с недвижими имоти във Варна, София, Пловдив и Бургас са с ипотечни кредити, а в София процентът е 48, защото в столицата цените са най-високи. В последното тримесечие на годината в София вече няма ръст на броя на сделките и това неминуемо ще намали цените."

# 544
52 кеш.Не че е малко ..

# 545
Black mamba, може да го съмаризираш. Как да си изгубим 25мин време?

# 546
52 кеш.Не че е малко ..

Аз го смятам от първия процент. София   е 52÷ кеш. Това на фона на писанията тук че жилищата са недостъпни.

# 547
Според мене всащ ще иде 10%, у нас може и повече. Но не е това проблема. Те лихвите после пак ще паднат. Въпроса е че много хора няма да издържат турболентния период не защото вноските им ще скочат със 100лв, а щото доходите им ще паднат до нула лева.

Ако инфлацията не се влоши мисля че трудно ще скочат над 7% лихвите в сащ. Пазарите в момента вече очакват фед да намаля лихвите другата година. Икономиката се влошава бързо а в европа е по-зле. Затова и долара е едно към едно с еврото. На практика всички продукти дето европейците купуват в долари са поскъпнали с 20% от началото на годината. Не знам как ще систабилизират валутат без да вдигат лихвите, а икономикат им е толкова зле че не могат да си позволят много да вдигат.

# 548
Ще ти кажа как. Японците и Европейците цб ще разпродадат щадските дцк и с доларите ще си изкупят собствените валути. Ако това стане, всащ лихвите ще скочат още повече и ще се предизвика финансова криза. Само така миже да се стабишизира еврото и йената.

# 549
Ще ти кажа как. Японците и Европейците цб ще разпродадат щадските дцк и с доларите ще си изкупят собствените валути. Ако това стане, всащ лихвите ще скочат още повече и ще се предизвика финансова криза. Само така миже да се стабишизира еврото и йената.

Те европейците май нямат много и ако продадат какво ще купят? И за да окажат някакво влияние трябва да продадат заедно и наведнъж и то точно 10 годишните ДЦК дето са свързани с ипотеките. Японците имат доста ама не са в същото положение като европа. Те от 20 години чакат инфлация и май засега не бързат да си променят политиката.

# 550
Да, при 10-годишен заем вноската не се качва толкова, когато лихвата скочи. При 30-годишен се качва много повече. Причината се нарича "дюрация" - колкото е по-висока, толкова е по-чувствителен актива към промяна в лихвата.
Но кой взема 10-годишна ипотека? В САЩ стандартът е 30 години, в БГ не знам колко е, вероятно напоследък поне 25. Защото с вдигането на цените единственият начин да си позволят имот много хора е да вземат ипотека с по-дълъг срок. Затова в Англия почнаха да вземат и 40-годишни ипотеки, инак не могат да си купят жилище. Но това нищо не е. В Швеция измислиха и 100-годишни ипотеки. През 2013 средният срок беше стигнал 130 години, а над 1/3 от ипотеките бяха само с изплащане на лихва, без главница - т.е. вечни. Затова със закон въведоха максимален срок 105 години:
https://www.thelocal.se/20160324/sweden-limits-mortgage-loans-to-105-years/

И колегата е прав, че самото увеличение не е фатално, но може да е фатално, когато идва точно в момент, когато за парно плащаш +50%, за гориво +100%, а недай си боже и да те съкратят точно тогава от работа - направо връщаш ключовете на банката (ако имаш такава опция в ипотеката, защото в БГ може и да не се разминеш само с това, а да те гонят докато си жив да плащаш).

# 551
Доста полезен пост, но имам една забележка -  все пак не става дума за "връщане на ключовете на банката", защото противно на разпространеното мнение ипотекираният имот не принадлежи на банката, а си е собственост на човека с ипотеката, само дето е с тежест. И той има възможност да го продаде с тежестта и така да вземе някакви пари, пропорционални на вече платеното, а новият собственик да довърши нещата - дали да изплати на момента или да поеме изплащането във времето. Но в България май има страх от такива сделки, може би защото са рядкост. А не би трябвало, защото ипотекираният апартамент е доста сигурен - банката си го е проверявала за да е сигурна за парите си.

# 552
Крис, в бнб си има стстистика, масово се теглят кредити за 30г.
ЧС, страха идва от там, че хората с изгърмяла ипотека продължават дасмятат жилището за тяхно, често не го продават и продължават да живеят в него дори и след като иде на чси. И много трудно можеш даги изгониш, а при изгонване знаем какво става, обират всичко от имота, съсипват настилки, стени и се и**ират на средата на стаята за довиждане.

# 553
Gogo, предполагам че ЧС говори за някой, който предварително продаде апартамента си с ипотеката, преди да иде на ЧСИ. Аз сега живея в такъв апартамент от няколко години, даже станахме като приятели с предишния собственик. Помогнах му в тежък явно за него момент, изплатих ипотеката, доплатих му и там колкото беше преценил, че струва още. Вярно, беше на абсолютното дъно тогава цените и лихвите бяха на максимума, явно затова се беше поозорил, нямаше и пазар и наистина нямаше купувачи точно за този ипотекиран апартамент. Доста е добър иначе апартамента, сега май струва и тройно. Наистина апартамента си беше изряден, падна тежестта, следях я в Агенцията по вписванията, а и банката ми даде допълнително заверен документ за пълно вдигане на ипотеката - пито платено. Всичко си е ОК с апартамента документално. Недостатък е за някой, който иска да купува на данъчна, че се плаща пълната цена на всички такси, комисионни, данъци и т.н.. За мен това са измами и проблеми, особено ако имаш някакво съмнение все пак, закона в онзи момент ме защитаваше на пълната платена от мен цена.

Последна редакция: чт, 14 юли 2022, 10:59 от Seiko7075

# 554
Gogo, предполагам че ЧС говори за някой, който предварително продаде апартамента си с ипотеката, преди да иде на ЧСИ.

Именно, когато човекът усети, че го закъсва, може да се пробва да продаде преди да се е стигнало до банки и ЧСИ-та.

Общи условия

Активация на акаунт