Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 154
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Това е най-добрия вариант, също да уговориш 3-4 месеца гратисен период с банката, ако закъсаш. Но в период, когато трябва да действаш бързо и си под страх, е много вероятно да продадеш и на по-ниска цена. Също, ако много хора, които не могат вече да покриват ипотеката, излязат да продават, сещате се какво ще се случии, а и медиите ще го отразят. Тогава пазарът от пазар на продавачите, ще се превърне в пазар на купувачите, и последните ще искат по-големи отстъпки от цената.

# 556
  • Пловдив
Чудя се при родителите си ли отиват,ако не мога да плащат 500-700 лв ипотека…Ще кажете има с по 1000 лв,но не мисля,че това е масов случай,а по-скоро изключение. Или ако са дали такава месечна, то човекът трябва да е в бранш с нормална над 3000 заплата…

# 557
Чудя се при родителите си ли отиват,ако не мога да плащат 500-700 лв ипотека…Ще кажете има с по 1000 лв,но не мисля,че това е масов случай,а по-скоро изключение. Или ако са дали такава месечна, то човекът трябва да е в бранш с нормална над 3000 заплата…
Масово е да са на ръба. Има учители с ипотека над 1000 лв. Банките дават по-високи оценки и вземаш по-голям кредит. Нали постоянно се пее мантрата,  че жилищата скачат, парите се обезценяват и накрая го плащаш с жълти стотинки. 2008 беше същото.

# 558
горките хора Sad

# 559
Вижте третият пост,този за Китай:
https://www.facebook.com/yakovina.ivan

# 560
  • София
Скрит текст:
- вноската може да порасне с 1, 2, 5% но за 20 години заплатата ще порасне повече и така плащането ще стане по-лесно. Хората масово си изплащат предсрочно ипотеките, както чувам. Общо взето инфлацията е добро време за задлъжняване.
Абе как ще порасне с 1-2-5%, вие имате ли представа за сензитивност на активите с дълга дюрация спрямо нивата на лихвата? Сори за финансовите термини, ама на български не ги знам.
Какво стана с американските 20-годишни бондове, когато федът вдигна лихвата 0.25% на 1.75? Паднаха с 25% - това става когато лихвата се вдигне с малко пунктове от ниска база. Защото има голяма сензитивност.
Също така голяма е и при ипотеките. Ма вижте си сами вноските с някой ипотечен калкулатор.
В момента за 100к заем 30-год. при лихва 2.1% (най-ниската рекламирана) месечната вноска е 375
Ако лихвата се вдигне с 1 п.п. до 3.1% вноската се качва на 427 (повишение с 13.8%)
Ако лихвата се вдигне на 5% вноската се качва на 537 (повишение с 43%)
Ако лихвата се вдигне на 8% вноската се качва на 734 (повишение с 96%)

Как ти би харесало месечната вноска да ти скочи с 96%? Защо мислите, че лихвите не могат да стигнат 8% - нима не бяха толкова допреди няколко години? Нима не бяха дори двуцифрени в Америка преди 30-40 години? Вярно, оттогава не са стигали тези нива, но то и инфлацията не беше стигала двуцифрени нива от 40 години, но ето че ги стигна и мина.

Така че умната със задлъжняването. То по принцип е вярно, че инфлацията изяжда дълговете, но само ако са с фиксирана лихва - а в БГ такива няма. Ако са с плаваща лихва инфлацията те удря много сериозно - и то точно в момента, когато за всичко друго трябва да плащаш повече - за храна, гориво, отопление, и т.н.
Добро мнение, аргументирано и подробно.
Но това е много краен сценарий.
Значи точно в деня, в който взимаме 30г заем, без лично участие вдигат лихвите от 2 на 8% и ги държат така 30 години напред.
Ами това е много малък % вероятност.
Има и други сценарии. Изплащаш едни 5г, преди да вдигнат лихвата. След това 2-3-4-5г ще е висока лихвата, после пак ще я намалят. Съответно ще прекалкулират схемата и ще паднат вноските.
Е, точно в момента се говори за вдигане на лихвите, така че има афинитет към такава вероятност.
Също и за хора без буфери, които са взели заеми на границата на възможностите си, без едни 12-24 мес резерва на вноските, може и да не издържат тия 3-4 години висока лихва и за тях да се окаже фатално. И тях няма да ги топли, че после вноските ще паднат.
Та всеки да си прави сметката. Ако може.

Аз лично направих вече 5г по кредити за 30г, на ниска лихва. А за момента имам толкова спестени пари, че мога да ги погася почти 100% на момента. Държа си ги, защото са ми изгодни.
А ако говорим за инвестиция, имам апартаменти на 5г, които са изплатили вече 1/2 от началната си цена, а струват 3но.
А още тогава се говореше за ръст на лихви, балон, фалити и тн.

Но важи общият принцип. При кризи, го "д. бедните", т.е. по-малките, които имат по-малко варианти и пространство за вариации. Затова и точно те е добре сериозно да се замислят за нови заеми.

# 561
Ковид даде втори шанс на много “инвеститори”. Спомням си края на 2018 и 2019 като се вдигнаха лихвите изобщо не се продаваха бързо имотите. Даже и в бг имаше доста промоции и намалени цени.

# 562
Новина от днес: ЕЦБ е възможно да дига с 0,5, а не 0,25 тоя месец

ПУК

# 563
Бачкаторите се стягат по други причини вече, не само заради лихвите. По- интересното е дали банките са посвили пазарните оценки. Това може да ни охлади повече от лихвите лятото.

# 564
  • Варна
По-скоро - не. Имаме интерес към един апартамент в момента и банката го оцени само с 4к по-малко от цената, на която е обявен. Инфо от преди буквално 5 дни.

# 565
  • София
Ние днес си получихме оценката за имота, който купуваме. Общо взето са взели средната цена за района от имот.бг. Доволни сме от оценката, но ако трябваше сега да купуваме, на тези цени, не знам къде щеше да ни излезе сметката. Ние го взехме на зелено през 2020.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 21:28 от Д0Д0

# 566
  • Бургас
Ще ми дадете ли мнение по следния казус. Мой познат е закупил  апартамент с право на строеж /има нотариален акт/.  Отделно е подписал договор за строежа със строителната фирма, като плаща на вноски. Сградата е пред акт 14 и го канят неофициално на разговор в офиса за индексиране на цената. Имат ли основание, макар в договора да няма такава клауза и имат ли нормативно право да го развалят, при положение, че той има нотариален акт за право на строеж? По договора за строителство му остава една минимална вноска. Благодаря!

# 567
Ще ми дадете ли мнение по следния казус. Мой познат е закупил  апартамент с право на строеж /има нотариален акт/.  Отделно е подписал договор за строежа със строителната фирма, като плаща на вноски. Сградата е пред акт 14 и го канят неофициално на разговор в офиса за индексиране на цената. Имат ли основание, макар в договора да няма такава клауза и имат ли нормативно право да го развалят, при положение, че той има нотариален акт за право на строеж? По договора за строителство му остава една минимална вноска. Благодаря!

Ехаа, звучи много интересно. Чакам юрист да се изкаже. От една страна онези няма как да развалят договора, тоест да му върнат парите и да си вземат тухлите и кереча. От друга страна правото на строеж не е собственост на определен имот (такъв се появява чак след А14) и просто могат да му върнат парите и да няма нужда да си вземат обратно нищо... Интересно и как е описано в НА.

# 568
На мен пък ми е интересно на какво основание е искането за индексиране. Акт 14 не е ли като да е общо взето позавършена сграда? Или няма дограма? Не съм много запозната. Поскъпването на какво точно налага такава индексация.

# 569
А ако не отиде да говори с тях какво ще стане? Ще си променят договора както им хрумне за каквото им е хрумнало ??? ... В какъв свят живеем не е истина.  На всякъде стават разни недомислици и разни глупости . Невероятно. И до къде ли ще доведе ?

Общи условия

Активация на акаунт