Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 163
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
Схемата с жилището, в което живея е такава. Преди 15 години се развеждам с мъжа ми и майка ми и баща ми ми предлагат да живея в тяхната къща в града. Тя се състои от 2 етажа по 45кв. Дават ми единия. Уговорката е те да си живеят на село и там къщата да я препишат на брат ми, а тази в града да разделят документално по етажи на мен и сестра ми. Да ама не... 7 години по-късно брат ми внезапно почина, родителите ни се изпокараха от чувство за вина и от мъка и се разведоха. Продадоха селската къща и майка ми трайно се установи в чужбина. Баща ми в мъката си изпи неговата част от парите и дойде да живее при мен като зае етажа определен за сестра ми, която е в чужбина.  През това време аз съм наливала пари по ремонт на това жилище, ежегодно и постоянно. От както той е тук всяка година ги моля него и майка ми да оправим документите. Така ама се оказа, че тази къща по нотариален акт е била на баща ми и бащата на майка ми. Когато дядо и баба починаха майка ми им е наследница, при развода тя взема и половината от дяла на баща ми и би трябвало тя да притежава 2/3, а той 1/3. Оказа се обаче сложна схема. Майка ми има брат, който също има наследство от тази къща, той няма проблем с прехвърлянето на неговата част на мен, но има голям кредит, който не плаща и банката му е взела неговото жилище. След консултиране с адвокат ме посъветва да не търся нищо и нищо да не се прехвърля докато кредита не се изчисти, а това няма как да стане, защото запора на заплатата  на вуйчо ми е много нисък - удържат му някаква смешна сума, колкото да има движение. След всичко това, което аз научих едва тази година осъзнах, че съм загубила напразно време и средства и смисъл да продължавам да стоя в тази къща няма. Аз няма да я придобия никога. Сега вече на 35 трябва да мисля друг план, селската къща ми се струва най-приемливия вариант за моите възможности (и липсата им). Имайте в предвид, че в нямането си, аз ежегодно съм наливала пари в чуждия имот това ми е най-голямата болка. До сега д абях изплатила половин апартамент.

# 526
не наливай пари в нищо чуждо и помоли братя сестри и каквото имаш да си делите разходите за баща ви. това ми хрумва

# 527
Спирма да наливам и да ремонтирам. Баща ми пак няма да го оставя. Въпросът е докато още като възраст банката ме одобрява за най-дългия период да намеря имот, защото наистина не виждам друга алтернатива.

# 528
Имай в предвид, че докато повтаряш че нямаш алтернатива могат да те хванат с голяма тесла. Винаги имаш алтернатива , особено да не вземеш нещо в което се съмняваш. А и с банките не се знае какво ще става и без това. Според мен действай спокойно и на сигурно

# 529
Скрит текст:
Да вземем тристайно ЕПК в престижния квартал Сухата река, на което му искат 150к. евро. Имаме 30к самоучастие + грубо 10к разходи по сделката, 20к. да го направиш обитаемо. Ипотека от 120 к. Калкулаторът на ДСК го дава за тези 120 к. при сегашните нива на лихвите 998 лв. за 30 год.  Т.е. 60 к. Евро собствени средства + 998лв. на месец следващите 30 години. Наем на подобно - 850лв.  
Въпросът ми беше дали това съотношение според вас е нормално предвид състоянието на сградния фонд  и дали е социално поносимо, дали има още потенциал да расте в полза на ипотечната вноска или обратното.
Като цифри същото е като из Европа, дори за столица е евтино. Ами живеят и "там" хора, за които това е "социално непоносимо", но съществува по-добра система за социално подпомагане, която се грижи за тях, просто добруването на народа не е оставено на самотек. А и един сам човек с малка заплата не е разумно да се насочва към "тристаен в престижен квартал", пък когато са двама вече горните разходи се разделят наполовина и ако тогава вече излизат съвсем "социално поносими" суми. Да не говорим, че съществуват и жилища извън столицата които са на доста по-малки цени. Това че някой е решил непременно да живее в тристаен в престижен квартал на столицата не значи, че всичко в държавата трябва да се промени за да се угоди на един каприз. За повечето хора едно 90% от територията на страната не съществува, хем не сме пустиня като в Австралия Wink

# 530
Ефибуш, сметките не са направени за престижен, а за краен квартал, старо ЕПК, най- евтиното тристайно, което не е в опасен квартал. Приемам, че това съотношение само на мен ми прави впечатление. Хората да си седят в провинцията, защото и без да идват в София, цените ще си растат. Simple Smile Ако някой можеше да ми направи същата сметка за краен квартал строителство в състояние на нашето в Мадрид щеше да ми е полезно Simple Smile.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 12:27 от Lora Lay

# 531
Зло, ако си си харесала населено място, можеш да разлепиш обяви, че търсиш да купуваш и до каква сума. На мен така както обаче я описваш твоята ситуация, ми се види бая тегава
 Аз лично с толкова малки доходи, не бих си купила имот. Просто 1000 лв са ти храната и сметките. Не виждам как ще заделяш и за банката. Най-лесно ми се струва в твоя случай, ако нямаш мъж на когото да разчиташ, да изчакаш детето ти да порасне и да се отдели и ти да заминеш в чужбина, да се грижиш за възрастни хора, като живееш в дома им. Вярно доста е компромисна тая работа, но само така, като не плащаш храна и наем, ще можеш евентуално да даваш на банката. Обаче аз за разлика от хората в темата нямам прогноза за цените на имотите. Ако се реализират някакви апокалипсиси с войната в Украйна, имотът няма да има тази стойност, която има сега. Честно казано, аз в твоята ситуация, такава каквато я описваш, не бих теглила кредит и не бих купувала жилище. Лично мнение е и не искам да ти навлизам в личното пространство обаче.

# 532
- вноската може да порасне с 1, 2, 5% но за 20 години заплатата ще порасне повече и така плащането ще стане по-лесно. Хората масово си изплащат предсрочно ипотеките, както чувам. Общо взето инфлацията е добро време за задлъжняване.
Абе как ще порасне с 1-2-5%, вие имате ли представа за сензитивност на активите с дълга дюрация спрямо нивата на лихвата? Сори за финансовите термини, ама на български не ги знам.
Какво стана с американските 20-годишни бондове, когато федът вдигна лихвата 0.25% на 1.75? Паднаха с 25% - това става когато лихвата се вдигне с малко пунктове от ниска база. Защото има голяма сензитивност.
Също така голяма е и при ипотеките. Ма вижте си сами вноските с някой ипотечен калкулатор.
В момента за 100к заем 30-год. при лихва 2.1% (най-ниската рекламирана) месечната вноска е 375
Ако лихвата се вдигне с 1 п.п. до 3.1% вноската се качва на 427 (повишение с 13.8%)
Ако лихвата се вдигне на 5% вноската се качва на 537 (повишение с 43%)
Ако лихвата се вдигне на 8% вноската се качва на 734 (повишение с 96%)

Как ти би харесало месечната вноска да ти скочи с 96%? Защо мислите, че лихвите не могат да стигнат 8% - нима не бяха толкова допреди няколко години? Нима не бяха дори двуцифрени в Америка преди 30-40 години? Вярно, оттогава не са стигали тези нива, но то и инфлацията не беше стигала двуцифрени нива от 40 години, но ето че ги стигна и мина.

Така че умната със задлъжняването. То по принцип е вярно, че инфлацията изяжда дълговете, но само ако са с фиксирана лихва - а в БГ такива няма. Ако са с плаваща лихва инфлацията те удря много сериозно - и то точно в момента, когато за всичко друго трябва да плащаш повече - за храна, гориво, отопление, и т.н.

# 533
Браво, Крис. Дано повече прочетат поста Ви. Изненадващо много хора, включително и мои познати смятат повишаването на вноските с процентите, с които се вдига лихвата.

# 534
колко пък да се вдигне вноската
ето от калкулатора на ДСК
2.5 %  -> 100 хил за 10 години - 942,7 лв. вноска
5 % -> 100 хил за 10 години - 1060,7 лв. вноска

стотина лева разлика при двойно повишение на лихвата
а тая лихва трудно ще се вдигне двойно

# 535
ами ако наистина си планирал 50% от доходите ? ами ако се случи нещо непредвидено ? Тези 100 лева на месец ли? няма да са нищо?

# 536
Както писах, никога не съм вземала кредити и не знам тънкостите, а и 8% не ми се вижда вероятно към момента. Но и не окуражавам задлъжняването - който мисли да го прави ще си пресметне, а аз само излагах варианти за какво да се мисли.
Трикът с този ръст на вноските според мен се крие в срока - за 10 години е едно, за 30 е друго.

# 537
Периода е важен 10 или 30 години. В България може и да стане 8%. Щом в САЩ станаха 6%. Ясно е, че лихвите ще се вдигат. Просто като ще се тегли кредит да се прави с добър резерв.

# 538
  • София
Парите кеш имам от къде да взема. Заем от човек и после тегля кредит и го връщам.

А помислила ли си как ще докажеш произхода на средствата, с които купуваш?

# 539
Според мене всащ ще иде 10%, у нас може и повече. Но не е това проблема. Те лихвите после пак ще паднат. Въпроса е че много хора няма да издържат турболентния период не защото вноските им ще скочат със 100лв, а щото доходите им ще паднат до нула лева.

Общи условия

Активация на акаунт