Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 165
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Пазарна икономика, да. Въпросът е, че тук тя се движи основно от спекуланти, което пък води до някакви нереални, сравенени с доходите цени. Най-голямата лошотия от всичко това е, че голяма част от младите семейства или са принудени да се тъпчат при родителите си, или да мизеруват, изплащайки почти цял живот ипотека или да се махнат от държавата. Ако демографската тенденция за България беше като тази на Великобритания или Сингапур, тогава добре - такъв е пазара, но при положение че държавата загива демографски и не се знае дали след 30-40 години няма да се наложи на стари години и ние да се изнасяме по чужбина - става гадно.
Напълно съм съгласна, затова според мен е рисково да се инвестира с цел “запазване/увеличаване” на спестяванията имайки предвид вече надвишените цени в наистина дългосрочен план. След 30-40г и да ни се увеличат доста заплатите, то няма да има кой да ги купува тези имоти с измиращото ни население. То и в момента процентът на децата и младите е трагично занишен. Иначе че е по-добре да имаш имот, в който да живееш от колкото да плащаш наеми по принцип си е факт.

# 631
Не смятам за нормално да ме убеждават, че личното пространство на член от семейството е достатъчно да бъде 12 -13 кв метра. Ами 60 квадратни метра е !!! Т.е. - двама човека е нормално да живеят в поне 120 кв метра. Минимум ! Точка !!!

Simple Smile А тук убеждават Танграта, че бил длъжен да пусне четиричленно семейство на 50 квадрата. Ми не може, минимум 240 кв. трябва да наемат тези хора.

# 632
И за хората с по 1000-1200лева доход и на двамата съпрузи също има имоти.Просто в този случай те имат по-голямо самоучастие.Пари се намират от родители и продажба на имот в по-малките населени места от които идват.Не е толкова трудно след продажба на такъв имот за 25000-30000евро или такава сума взета от родители, един кредит с вноска от 500лева за 20 години ги оправя (това са грубо 50 000евро).За 75 000евро има не-малко апартаменти из Пловдив.Вярно основно панелки, или маломерни 2-стайни тухли в периферията на града, но все пак ги има.Тези 500лева така и така ги дават за наем, така че няма да е проблем.Проблем е ако нямат нищо за продан или няма родител на помощ за първоначалната вноска.Тогава не става с 1000лева доход.

А Вие представяте ли си колко ни е изкривено мисленето, щом сме на възраст за женене или вече женени и чакаме на мама и тати да помагат с вноска за жилище само и само да можем да си купим? Това е показателно и за манталитета, и за културата, и за “пазара”. Мен ще ме е срам да съм вече омъжена жена, работеща, на възраст за деца и да кажа на нашите “Мамо, татко, дайте”. Ако на някого не му е неудобно, браво на него (иронично). Родни безумия.

# 633
По-вероятно е пазарът да се движи от хората, които имат пари да купуват, отколкото от тези, които нямат.

Злодеида, къщи за тези пари из цяла България има много. Като е скъпо около Сливен или има цигани, изчакайте още 2-3 години да завърши детето гимназия и се преместете от Сливен в друго населено място.
Напоследък все повече се замислям аз за преместване след време.

# 634
Едно време като се пенсионираха хората, това ставаше на по-ранна възраст, и си отиваха по селата да гледат зеленчуци, животни, да се грижат за възрастни роднини. А ако градът им е в близост до селото си ходеха и след работа даже.
Като нищо и сега така ще стане, освен че има и хоум офис и може и младите да се възползват. Проблем виждам, че по селата се унищожи работеща инфраструктура от детски градини, училища, медицинска служба, обществен транспорт и ако се позаселят селцата с млади има къде да се работи в тази насока.

# 635
  • София
На английски има един термин - eyesore, който е много подходящ за визията и състоянието на едно 80-90% от жил фонда в България. Та, тук май се спори окей ли е да плащаш евро цени за качествен строеж и скъпо обзавеждане, ако заобикалящата ти среда и джобът ти още догонват евро ниво.

Онзи ден в Сантандер, мяза леко на София, еспресо и прясно изстискан портокалов сок, докато чаках автобуса за летището - 2.50€, каква шопска, к’ви 12лв? Ама имат и плаж страхотен, мек климат, близост до Европа, а по агенциите - цените са Софийски. Ми то и Билбао и Сан Себастиан са малко по-скъпи, ама там вече говорим за няколко класи нагоре. А София, продължава да расте, и да скъпее, но не и да хубавее.
И за мен това е проблем, цените не варират достатъчно спрямо обиколната среда в България и така или иначе като цяло навсякъде е мизерия. Има микролокации в някои квартали, които са ОК но пак след няколко метра все ще попаднеш на грознотия или гадно направен път. Има 0 планиране от гледна точка на оставено място за зеленина, детски площадки, детски градини.. а да не говорим за училища или болници. В Щатите къщите освен че са 2-3х по-скъпи в леко по-хубавите или поддържаните квартали, цените се покачват или понижават много и в зависимост от колко добри са училищата в близост/в кой school district се намираш и така нататък.

А да не говорим, че вече и мизернште панелки едва ли не ги продават по-скъпо от НС. Поне да беше обзаведено или ремонтирано вътре, че да разбера какъв му е смисъла да се продава на тази цена.. и сградите адски рядко се поддържат. Ако беше поддържано и уредено не ми пука, че е панел ама не е. И съм съгласна, че като си изключително ниско заплатен работник е малко странно да претендираш да живееш на лукс в столицата и т.н., но именно затова има по-ниско качество имоти и поне те трябва да отговарят по-реално на качеството си спрямо цена.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 16:46 от SultryButterfly

# 636
Между другото, току що установих, че в сайта на имоти от съдии изпълнители има 89 обяви. Началото на юли бяха 14. За Сливен става дума. Земеделски земи, парцели в регулация, производствени имоти. Ще проверявам всеки ден, може да изпадне някоя изгодна сделка.

# 637
  • София
....погледнете квадратурата на стаите на домове, построени преди 20, 30 и повече години и погледнете сегашната квадратура. Не смятам за нормално да ме убеждават, че личното пространство на член от семейството е достатъчно да бъде 12 -13 кв метра. Ами 60 квадратни метра е !!! Т.е. - двама човека е нормално да живеят в поне 120 кв метра. Минимум ! Точка !!!
Аз масово старо строителство със спални от 25 кв.м и хол от 60 кв.м не съм виждала...

# 638
Едно време като се пенсионираха хората, това ставаше на по-ранна възраст, и си отиваха по селата да гледат зеленчуци, животни, да се грижат за възрастни роднини. А ако градът им е в близост до селото си ходеха и след работа даже.
Като нищо и сега така ще стане, освен че има и хоум офис и може и младите да се възползват. Проблем виждам, че по селата се унищожи работеща инфраструктура от детски градини, училища, медицинска служба, обществен транспорт и ако се позаселят селцата с млади има къде да се работи в тази насока.
Проблемът е, че много малко села предлагат необходимите за живот на млад човек условия, които далеч не се свеждат до жизнения минимум за наличие на здравно заведение и детска градина. Другият проблем е, че все още много малко професии извън ИТ позволяват постоянен хоум офис.
Между другото, някой има ли идея какво стана с онова село, в което преди години щеше да се заселват масово ит специалисти?

# 639
Интересни неща ги притесняват някои от съфорумниците тук. Хем се притесняват, че след 20, 30, 40 години можело да няма държава заради демографската криза, хем се вайкат, че имотите били скъпи и е невъзможно да се купи имот. Ами драги, проблемът има много лесно решение. Не купувайте в тази умираща държава, нали няма бъдеще. Цените са такива, защото хората плащат. Аз като си купувам имот не питам дали цената, на която го купувам ви е по джоба и дали е морално правилно. Това като FYI.

# 640
  • Пловдив
И за хората с по 1000-1200лева доход и на двамата съпрузи също има имоти.Просто в този случай те имат по-голямо самоучастие.Пари се намират от родители и продажба на имот в по-малките населени места от които идват.Не е толкова трудно след продажба на такъв имот за 25000-30000евро или такава сума взета от родители, един кредит с вноска от 500лева за 20 години ги оправя (това са грубо 50 000евро).За 75 000евро има не-малко апартаменти из Пловдив.Вярно основно панелки, или маломерни 2-стайни тухли в периферията на града, но все пак ги има.Тези 500лева така и така ги дават за наем, така че няма да е проблем.Проблем е ако нямат нищо за продан или няма родител на помощ за първоначалната вноска.Тогава не става с 1000лева доход.

А Вие представяте ли си колко ни е изкривено мисленето, щом сме на възраст за женене или вече женени и чакаме на мама и тати да помагат с вноска за жилище само и само да можем да си купим? Това е показателно и за манталитета, и за културата, и за “пазара”. Мен ще ме е срам да съм вече омъжена жена, работеща, на възраст за деца и да кажа на нашите “Мамо, татко, дайте”. Ако на някого не му е неудобно, браво на него (иронично). Родни безумия.
Честно казано всеки ден го виждам и младата двойка с радост приема помоща Money.Изобщо не е икзлючение ситуация в която родителите ипотекират свой имот теглят и плащат те кредит.С парите младите купуват свой имот за който понякога се тегли само потеребителски кредит /вече те разбира се/ понякога жилищен ако е по-скъп и родителската помощ не достига.Наскоро едни такива мамини сладки купиха за 220 000евро апартамент доста луксозен.

# 641
Няма работещи бедни, на тези заплати, които пишете, които да се търкалят без дом по улиците. Всеки живее някъде. Под наем,  със заем. Значи нещата са точни.

# 642
  • София
Интересни неща ги притесняват някои от съфорумниците тук. Хем се притесняват, че след 20, 30, 40 години можело да няма държава заради демографската криза, хем се вайкат, че имотите били скъпи и е невъзможно да се купи имот. Ами драги, проблемът има много лесно решение. Не купувайте в тази умираща държава, нали няма бъдеще. Цените са такива, защото хората плащат. Аз като си купувам имот не питам дали цената, на която го купувам ви е по джоба и дали е морално правилно. Това като FYI.

Явно не може да асимилирате какво четете. Казвам, че ако някой ще си живее тук не го виня ако иска или предпочита да закупи имот вместо да заплаща наеми. На собствен имот за живеене по нужда не гледам като на инвестиция. Дали ще му падне цената или не след 30г - ако мисля да си остана в него и да си живея там няма толкова да ми пука, поне съм вложила пари в нещо което е мое (дори и на лист хартия да ми е “на загуба” ако се обезцени евентуално или дори малко му се намали цената).

Според мен обаче модата да се хвърлят всички спестявания в нищо друго освен имоти и да претендираме, че сме инвеститори ще гръмне в лицето на доста в наистина много дългосрочен план ако популацията продължава да нямалява толкова драстично. Просто коментирам.

# 643

Еми аз си взех имот, защото ми трябваше място, където да живея и въобще не смятам да купувам друг на тези цени. Теоритично ако ще и 100КЕ да стане квадратния метър, много не ме засяга. Но фактът, че познавам един куп хора, които са емигрирали или отлагат деца, именно заради липса на имот - това вече ме засяга. Не защото "гига-инвестицията" ми в къща в малък град ще се обезцени, а защото аз или децата ми ще сме малцинство в собствената си държава, и защото дай Боже да доживея пенсионна възраст - няма да има нито нормална пенсионна, нито нормална здравна система.

# 644
селото предполагам още си е там. ит специалистите предполагам изобщо не са се навили да са в селото.

Общи условия

Активация на акаунт