Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 375
  • 752
  •   1
Отговори
# 330
Tintina, примерът ти е прекрасен, но толкова откъснат от сегашната ценова ситуация, че не заслужава да се коментира. Или може би имаш предвид вноска по кредита при 80% самоучастие?

# 331
  • Бургас
Не. Никакво самоучастие. Теглен преди 5 г. Когато в тази тема също се обясняваше как цените били балон и как щели да паднат.
При 35-годишен кредит, теглен сега и с минимално самоучастие, същото е постижимо и днес.
За 100 К може да се купи сравнително приличен имот за живеене в Бургас.
Говорим за живеене, не за инвестиция. От хора с нормални доходи, на възраст и предполага се поне с някакви спестявания за самоучастие.

# 332
Темата е какво се случва на пазара на имоти сега и какво е сегашното състояние на ресторантьорския и фермерския бизнес в България.

# 333
Темата е какво се случва на пазара на имоти сега и какво е сегашното състояние на ресторантьорския и фермерския бизнес в България.

Сега се чака.
Чака се да се види, ще се вдигнат ли лихвите и с колко.
Колко ще се вдигне инфлацията и т.н.
Строителите чакат колко ще се вдигнат цената на материалите и колко имоти на чертеж ще продадът.
Не всички ще стартират или ще се бавят много със строителството.
Продажбите си вървят. Те не спират в никой период.

# 334
  • Отвъд алеята зад шкафа
В момента съм в Лондон. Не ми се говори за цените ( на имотите, на хотелите), климата, мръсотията, метрото, ресторантите, достъпността и качеството на живот. Благодаря, в София ми е супер и в България като цяло.

# 335
Фрау, цените на материали и суровини падат. Не ги говорете на изуст тея неща. Не слушайте и какво ви говорят строителите. Естествено, че ще кажат, че всичко само и едиствено се вдига, нали трябва да оправдаят и техните цени. Отвори си борсите за суровини и сама си провери цените.

# 336
Фрау, цените на материали и суровини падат. Не ги говорете на изуст тея неща. Не слушайте и какво ви говорят строителите. Естествено, че ще кажат, че всичко само и едиствено се вдига, нали трябва да оправдаят и техните цени. Отвори си борсите за суровини и сама си провери цените.

Строителните суровини имат една идея разлика от брашното като суровина.
Като паднат на борсите, докато дойдат до тук на ниската цена може блока да е завършен. Нещо като с цената на петрола. Материалите не се купуват от днес за утре. Това от една страна.
От друга, разходите за енергоносители, бензин и заплати се качват. Блок не се строи само със желязо и бетон.

# 337
Съгласеб съм, но цените падат от ноември насам.

# 338
Много жалко. По-добре да бяха вдигали цените. Ясно е, че всичко поскъпва и е нормално всяка година да качват цените вместо да продават евтино и да свалят качеството.  
Мъфин това е скритата инфлация. Тя в цял свят е доста голяма. Никъде четох за 20% . Не могат да @вдигнат@ дотолкова цените , без да предизвикат масов смут.
ierldan ще се оправят когато се спре с тази безумна спекула в имотния бизнес. За да се развива нещо друго трябва да оставиш на хората вузможност да го ползват. Само заради чест и слава няма да ти внесат истинска биволска моцарела и да я държат за всеки случай. Същото е с културата и изкуството. Защо напоследък всичко е толкова безидейно?  Ами защото трябва да се печелят пари за вноските ... та друсваме гибеците , там са кинтите.
Цените, които постнах са такива поне от 2018-та година. Не може за толкова години да стоят същите. Нормално е да скачат с по няколко процента годишно, а само за последната половин година с допълнителни 15-20. С две думи за тези години е нормално да са скочили с поне 30 процента. Нямаше да е фатално. Нормално е пица с биволска моцарела D.O.P или прошуто си Парма D.O.P да струва поне 12-13 лева. Цени от типа 8.60 или дори 9.60 за към днешна дата предполагат работа с по-нискокачествени продукти.

# 339
Да върна леко темата към достъпността на имотите и преимуществата да са тук, а не "там".
В коя друга държава в Европа можеш да живееш в голям апартамент с няколко спални на 10 мин. от плажа, на 5 от прекрасна морска градина, училището, детската градина и извънкласните занимания на детето да са на 10-15 мин. пеша, голяма областна болница също, да ядеш добра храна местно производство, която купуваш също на пешеходно разстояние, да не ползваш изобщо кола или ГТ, за да ходиш на работа и в ежедневието.
На 30-40 минути с кола да имаш планина с прекрасен въздух, а курорти с минерална вода на 2-3 часа. Летище достъпно на 15 Мин с ГТ (до късна есен). Столицата - на 2 часа и половина с кола.
И всичко това за 230 евро на месец. Толкова ми е вноската за жилищния кредит за основното жилище. Минус (за мен - плюс) - синя зона.
Та къде го има всичко това, и колко струва?

Предполагам ,че става дума за Бургас или Варна. Сега ако искам да си купя там тристаен ,колко самоучастие  ми трябва за да давам 230€ ипотечна вноска?

В Европа, с бърз преглед на обяви в интернет ,Патра в Гърция ,Дурес в  Албания и може би краибрежни градове до 200хил човека в Италия.

Извън Европа, Лима  лесно влиза в тази категория.

# 340
  • Бургас
При нула самоучастие на 100 000 евро, за 35 г. вноската в момента е 350 евро. Виж калкулатора на пощенска банка, например.
Това, което изброих, освен крайбрежието, има и други преимущества, които ги няма нито в Гърция, нито в Италия, сумарно, всичко. Все нещо от изброеното ще липсва. За извън Европа не говорим.

# 341
Някой има ли идея какъв в редът за изхвърляне на стари мебели в София?
(Братята вече не вършат работа, защото от 1 юли е забранено в София да се движат каруци).

# 342
Все нещо от изброеното ще липсва. За извън Европа не говорим.

Tintina, това което казвате е хубаво. На мен понеже част от работата ми е свързана с проучване на статуса на жилищния фонд, където живея, ми се налага да чета и за Европа като цяло. В части на Европа има социален жилищен фонд, който излиза на цена на месец, която вие цитирате горе. Те, в Европа съществува малка, % зависи от държавата, но да кажем 10+ усреднено европейци, които плащат около колкото плащате вие, с подобни на изброените екстри. Всичко има - България не е уникална.

# 343
Те отдавна не са с каруци, а стари ванове и баничарки.
Иначе зависи от конкретното районно кметство - напр. в нашето (както и в някои от другите) има график за обиколка из трите квартала в състава на района на камиончето за такива отпадъци, но на практика всеки ден минава навсякъде. Кметството направо се моли на гражданите просто да звъннат и да кажат къде ще си изхвърлят диваните и килимите. Много вероятно е и при вас да е по този начин.

# 344

Общи условия

Активация на акаунт