Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

  • 38 333
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 10 825
последното е така. с добавката не само да поживееш, а и да се посблъскаш - с закупуване и поддъжка на нещо , здравеопазване ,  семейство и деца ... децата са голям сблъсък.

# 316
  • Мнения: 512
Дори и за 100 хил. лева да е ремонта ,направен е много персонален .Без  да отидеш на място може само да гадаеш дали са лепили гипсокартон върху стената или са направили рамка с изолация, сменили ли са ел. кабелите и тръбите и т.н.
Отделно гледам тези снимки и си мисля това беше модерно 2004-2008. Ще дам цена за готов апартартамент , но тези фигури и паркет по тавана не ми харесват и ще трябва да дам пари да ги махам и ще е мръсно. В крайна сметка получаваш панелка за близо 600 хил лева.

# 317
  • Мнения: 2 128
Едно е да пътуваш, а съвсем различно да поживееш повечко на дадено място. Специално ти си писал достатъчно за себе си за да знам какво работиш, в кой район живееш и какви са ти възможностите.

Ми както искаш, във форуми и дигиталното пространство хората си пишат каквото си искат, пък всеки да си предцинява в какво вярва. Между другото, пишеш за мен в грешен род, за останалите ти презумции, нямам идея, пък и не ме интересува.

# 318
  • Мнения: 1 613
Едно е да пътуваш, а съвсем различно да поживееш повечко на дадено място. Специално ти си писал достатъчно за себе си за да знам какво работиш, в кой район живееш и какви са ти възможностите.

Ми както искаш, във форуми и дигиталното пространство хората си пишат каквото си искат, пък всеки да си предцинява в какво вярва. Между другото, пишеш за мен в грешен род, за останалите ти презумции, нямам идея, пък и не ме интересува.
Много се извинявам. Понеже дискусията тръгна с Митко Миташки и въобще не обърнах внимание, че някой друг е писал в отговор към поста ми към него. Понеже драскам буквално в движение си мислех, че отговарям на него. Той беше писал в кой район живее, какво работи и за колко пари.

# 319
  • Мнения: 3 925
Аз прекарвам времето си основно в България и Испания. И на двете места живея в хубави райони и от имотите си имам красиви зелени гледки. И на двете места всекидневно посещавам хубави заведения.

Като се похвалим още няколко пъти в темата къде живеем, колко е по-скъпа храната в най-добрите заведения в Испания, каква е цената на качествената храна при нас и т.н.,  това няма да направи България по-добро място!
]
За разлика от теб аз имам обективна представа какво е положението със заведенията в България и Испания (а и в по-голямата част на Европа). Хубаво си запомнил, че хубавите заведения в Испания са скъпи, но удобно пропускаш, че в България заведенията, в които ходя са даже по-хубави като интериор и с подобно качество на храната, а са доста по-евтини и достъпни. Толкова за лъжите, които пишеш по въпроса. За разлика от теб аз мога да живея буквално където поискам по света и съм избрал да прекарвам немалка част от времето точно в България. Явно има защо. Аман от мрънкала, които си мислят, че в чужбина тревата е по-зелена и всичко е цветя и рози.
Не съм съгласен отново.
Заведенията в България са помпозни и лъскави с хубави сервитьорки и дотам
Повечето са зле и тук-там стават като храна, не съм срещал нещо над средното ниво за мен все още.
Точно обратното е в Испания и Европа като цяло.
Там не наблягат да е лъскаво и на сервитьорки, а на храната.

В най-посредственото не туристическо заведение храната е като в най-доброто в България това е.

# 320
  • Мнения: 1 613
Аз се храня навън минимум 400 пъти годишно. Любопитно ми ти какъв опит имаш в това отношение. P.S.
Скрит текст:
Благодаря за съвета относно зехтина. При нас го има единствено в супера, който най-не харесваш. В меркадоната, която хем е много голяма го няма. https://www.elcorteingles.es/supermarket/0110120903200291-venta- … l-bottle-500-ml/#

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 23:57 от Мъфин

# 321
  • Мнения: 11 106
Е сега ще си мерим излизанията ли? Grinning между другото ако някой знае такова хубаво заведение в Кърджали или Ловеч, например, да свирка Simple Smile съвсем съм сериозна. Извън София и Пловдив на мен лично ми е трудно да намеря хубави заведения..

# 322
  • Мнения: 2 128
Много се отплеснахме, но например колко от италианските ресторанти имат италианци, които готвят, снабдяват и управляват такива заведения в България? За италианците, храната е култ и изкуство и те много държат на автентичността на продуктите, които използват и особено техния произход. (Имам близко приятелско семейство, в което мъжът (италианец) снабдява италиански продукти на ресторанти и подобни - не евтин асортимент, а напротив) Предполагам че има италиански управители, шефове и сервитьори в български ресторанти. Но колко са ? Така се създават традиции и увереност в качеството.

В чужбина са повсеместно (фамилни ресторантчета до fish & chips нива) и по този начин се осигурява автентичност - че се използва например биволска моцарела, а не някакъв евтин заместител. Същото е със сушито и тайландската, мексиканската и т.н храна. Тези неща ще се оправят и в България, когато се появят инвеститори с мерак, може би като Мъфин, които започнат да оценяват спомагателните на имотния бизнеси😊.

# 323
  • Мнения: 1 613
Много се отплеснахме, но например колко от италианските ресторанти имат италианци, които готвят, снабдяват и управляват такива заведения в България? За италианците, храната е култ и изкуство и те много държат на автентичността на продуктите, които използват и особено техния произход. (Имам близко приятелско семейство, в което мъжът (италианец) снабдява италиански продукти на ресторанти и подобни - не евтин асортимент, а напротив) Предполагам че има италиански управители, шефове и сервитьори в български ресторанти. Но колко са ? Така се създават традиции и увереност в качеството.

В чужбина са повсеместно (фамилни ресторантчета до fish & chips нива) и по този начин се осигурява автентичност - че се използва например биволска моцарела, а не някакъв евтин заместител. Същото е със сушито и тайландската, мексиканската и т.н храна. Тези неща ще се оправят и в България, когато се появят инвеститори с мерак, може би като Мъфин, които започнат да оценяват спомагателните на имотния бизнеси😊.
В София има немалко места, в които ползват италиански продукти. Във Франкос до Витошка май също са с такива. Поне преди беше така. .

# 324
  • Мнения: 11 810
Мъфин, наистина преди беше така. От много време не е.

# 325
  • Мнения: 1 613
Много жалко. По-добре да бяха вдигали цените. Ясно е, че всичко поскъпва и е нормално всяка година да качват цените вместо да продават евтино и да свалят качеството. За последно бях там 2017-та или 2018-та година. Работиха с хубаво италианско брашно и въобще с хубави продукти. После спрях простите въглехидрати и приключих с пиците.

# 326
  • Мнения: 10 825
Много жалко. По-добре да бяха вдигали цените. Ясно е, че всичко поскъпва и е нормално всяка година да качват цените вместо да продават евтино и да свалят качеството. 
Мъфин това е скритата инфлация. Тя в цял свят е доста голяма. Никъде четох за 20% . Не могат да @вдигнат@ дотолкова цените , без да предизвикат масов смут.
ierldan ще се оправят когато се спре с тази безумна спекула в имотния бизнес. За да се развива нещо друго трябва да оставиш на хората вузможност да го ползват. Само заради чест и слава няма да ти внесат истинска биволска моцарела и да я държат за всеки случай. Същото е с културата и изкуството. Защо напоследък всичко е толкова безидейно?  Ами защото трябва да се печелят пари за вноските ... та друсваме гибеците , там са кинтите.

# 327
  • Мнения: 512
През 2020 обикаляхме Бг за три седмици и единствените места ,от които се впечатлих ( храна,обслужване и атмосфера) са “Паваж” в Пловдив , “Ракия Ракета” в София и печената пъстърва в Белчин Гардън хотел.
Няма как да сме кулинарна дестинация като на всеки ъгъл продават дюнери и пица на парче с царевица, на която се слага кетчуп и майонеза. Много са малко автентичните ресторанти и масовият клиент не търси качество.
Златният стандарт за ресторанти е рейтинга на Мишелин, България я няма там.

https://www.chefspencil.com/density-of-michelin-starred-restaurants/
https://guide.michelin.com/en

# 328
  • Мнения: 2 128
Sapien, аз пък точно мисля, че най-автентичната храна в България са дюнерите. Синът ми преди 2 години откри един турски ресторант за бързо хранене в мол Парадайс, който впоследсвие на цялото семейство ни стана любим за обяд. (Не съм виждала еквивалента в България на Food Market на открито, но може да има). Храната винаги е свежа - салата, различни типове месо, др гарнитури. Повечето собственици на дюнерите не са българи и някои от тях са на по-добро ниво.

За съжаление, няма такова нещо като утвърдена българска кухня, като гръцката или турскота, които са широко познати по света и много уважавани. То пак изисква някои да проучи, обучи и след това рекламира типичната българска кухня, първо, за да стане разпознаваема, после - печеливша. Защото е по лесно да предлагаш нещо местно като автентично,
отколкото да му правиш аутсорсинг(италианска храна).

Друг вариант е ориенталски тип(накъдето според мен има потенциал да тръгне развитието на ресторантьорството), което също не е лошо, ориеталските и еврейските кухни са уважавани и разпознаваеми, а в България има влияния и от двете. Силвена Роу има много хубава книга, не точно за българската, но за кухнята на региона. А тя е шеф на европейско ниво.

# 329
  • Бургас
  • Мнения: 9 185
Да върна леко темата към достъпността на имотите и преимуществата да са тук, а не "там".
В коя друга държава в Европа можеш да живееш в голям апартамент с няколко спални на 10 мин. от плажа, на 5 от прекрасна морска градина, училището, детската градина и извънкласните занимания на детето да са на 10-15 мин. пеша, голяма областна болница също, да ядеш добра храна местно производство, която купуваш също на пешеходно разстояние, да не ползваш изобщо кола или ГТ, за да ходиш на работа и в ежедневието.
На 30-40 минути с кола да имаш планина с прекрасен въздух, а курорти с минерална вода на 2-3 часа. Летище достъпно на 15 Мин с ГТ (до късна есен). Столицата - на 2 часа и половина с кола.
И всичко това за 230 евро на месец. Толкова ми е вноската за жилищния кредит за основното жилище. Минус (за мен - плюс) - синя зона.
Та къде го има всичко това, и колко струва?

Общи условия

Активация на акаунт