Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 321
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Няма страшно, доста отдавна е изпотъпкано всичко и няма голяма опасност да се юрнат всички за българия

# 301
  • Бургас
Има заведения и заведения. С мухи и без. А и без заведения в България можеш да ядеш истинска и добра храна, каквото не можеш да направиш в ужасно много места в "белия" свят.
Два пъти бях в Париж в последните два месеца, не съм видяла лилавите в кухните да слагат ръкавици.
Освен в "Макдоналдс", може би:)

# 302
  • София
Аз прекарвам времето си основно в България и Испания. И на двете места живея в хубави райони и от имотите си имам красиви зелени гледки. И на двете места всекидневно посещавам хубави заведения.

Като се похвалим още няколко пъти в темата къде живеем, колко е по-скъпа храната в най-добрите заведения в Испания, каква е цената на качествената храна при нас и т.н.,  това няма да направи България по-добро място!

А и без заведения в България можеш да ядеш истинска и добра храна, каквото не можеш да направиш в ужасно много места в "белия" свят.
Два пъти бях в Париж в последните два месеца, не съм видяла лилавите в кухните да слагат ръкавици.
Освен в "Макдоналдс", може би:)

Да не намеквате, че във Франция храната е по-лошо от тази в България Rolling Eyes В България, която внася огромна част от плодовете и зеленчуците си, включително много от тях от Турция, където използват страшно много торове, пестициди, инсектициди и т.н. забранени в ЕС! Скандалът с Капитан Андреево сигурно го помните преди 2 седмици?
Та ние внасяме страшно много храна дори от Македония, които отглеждат повече зеленчуци от нас. Качествена ни била храната. Колко магазина за качествена храна има в Бъглария? Може ли да ги изброите? Да не говорим, че продукцията по пазарите в голямата си част е внос и я продават за българска! Ама там контрол няма. И т.н. Била ни добра храната.
За месото дори няма да подхващам темата с колко ниско качество е. Много рядко може да се намери добро месо и е на много високи цени. За телешко и свинско буквално мога да ги преброя на пръстите на двете си ръце фермите,  които отглеждат. И това е. За цяла България. Останалото е най-долнопробното месо, което може да си представим. А, да. Най-важното! Има доста случаи, в които качественото свинско просто и не можеш да си го набавиш, освен това замразеното във Вивенда например, което е внос. Българското просто свършва, защото производството е малко. И това е доста често. Зная, защото постоянно се опитвам да осигурявам качествена храна за семейството си и често просто свършва! За София говоря. Пример в магазина на Ливади на Римската стена.

Само ще дам примера от предходния спор за Испания - замразеното иберико тук е 80 лева, а там 35 и е прясно Mask Толкова за качествата и най-вече достъпността на храните ни...

В България огромната част от населението не се храни с качествена храна. Както и не живее в нормални имоти и т.н. Да не говорим каква ни е инфраструктурата, средата и т.н. Всъщност, на много места инфраструктура липсва и на никой не му прави впечатление. Дори в столицата. В момента има хиляди живеещи тук, които стигат по черни пътища до новите си кооперации в разни нови квартали...

P.S. И преди някой да е казал нещо - реализъм се нарича това!

-------------

Ето да погледнете от Космоса колко парници имат македонците, които отглеждат "качествени" храни за такива като нас. Например домати, защото ние явно не можем да си ги отгледаме и голяма част от доматите са от там. В България да сте виждали подобно нещо? За Турция дори няма да показвам, че са с размерите на София.
https://www.google.com/maps/@41.4459176,22.6942413,9331m/data=!3m1!1e3
----

https://offnews.bg/ikonomika/balgaria-e-tretiat-naj-goliam-vnosi … rtcia-284529.html
Цитат
България е третият най-голям вносител на плодове от Турция

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/99162-ne-yadem-proizv … kokachestven-vnos
Цитат
Не консумираме произведените у нас плодове и зеленчуци, а нискокачествен внос

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 10:06 от mitkomitashki

# 303
Не съм съгласна с Митко, че в България нямало качествена храна. Напротив, моите впечатления са, че в България истинската качествена храна от ферми и малки производители е по-достъпна от в Германия например, където съм живяла доста време. Не е евтина и със сигурност не е по джоба на мнозинството, но избор има. В Германия индустриалната храна беше по-евтина преди 3г, предполагам сега също е. Обаче месо от месарница, прясна дива риба, био подове от региона и т.н бяха на цени х4-5-6 пъти по-високи от индустриалните от супермаркета.

В България познавам лично поне 3ма, отглеждащи пчели, единия е съсед и майка ми му помага да вади меда собственоръчно. Подобно и с виното. Почти всеки има роднини/приятели/познати с кошери или с лозя. Знаете ли, че медът и виното са от най-фалшифицираните продукти в света?

Успех да си намериш диви пресни манатарки или диви боровинки, брани от 2000м надморска височина на пътя в Германия! И то на смешни цени.

В България има немалко малки производители и ферми, от които може да се поръча страхотно месо. Сещам се за Сънифарм например, но далеч не само те. В фейсбук следя няколко био производители на зеленчуци, които например предлагат сезонни кошници. Примери колкото щеш, изборът е огромен!

За инфраструктурата съм съгласна. В България положението е трагично и не мисля, че ще ще се подобри в близкото бъдеще.

# 304
  • София
...Не е евтина и със сигурност не е по джоба на мнозинството, но избор има...
....
В България има немалко малки производители и ферми, от които може да се поръча страхотно месо. Сещам се за Сънифарм например, но далеч не само те.

Помолих да ги изброите, защото аз от години търся, разпитвам, пробваме и т.н. И без да се майтапя, имам списък с телефони, адреси, линкове и т.н. Та, моля, избройте ги, да видим всички тък колко са много.
Пак ще кажа, в София има моменти, когато качествено свинско е почти невъзможно да намериш, защото фермите като тази, която сте посочили, пускат на пазара по няколко прасета на месец!

Другото. Не зная за Германия, но във Франция, Испания, Гърция, Италия и т.н. може да намерите не само гъби, че дори и трюфели по пазарите и от хората, а и всякаква друга качествена храна. Каквото се сетите. Да не говорим за риби и т.н. Ако си мислите, че само тук берем гъби, билки и т.н., доста се лъжете.  Освен това нашите села изчезват, а техните не. Имаме 600 села без, или с под 10 души население. И постоянно тези изоставени села се увеличават. Да не говорим колко фермери се отказват. Малките стопанства намаляват за сметка на големите производители, които отглеждат само това, което се финансира към момента!

Цитат
Земеделските стопанства у нас са намалели близо 3 пъти за последните 10 години, показват предварителни данни от преброяването им през 2020 г., обявени от Министерството на земеделието, храните и горите. През миналата година фермите, отговарящи на критериите за праг, посочени в Закона за преброяване на земеделските стопанства, са 132 400, което е с 64% по-малко спрямо броя им, отчетен при преброяването през 2010 г., когато са били 370 200.

Най-много намаляват малките стопанства - тези тип заден двор, които са с площ под 1 хектара, показват още данните. За десет години те са се стопили с 80 на сто.

Цитат
B Бългapия 72% oт живoтнoвъднитe и пpицeфepмитe ca изчeзнaли мeждy 2005 и 2016 гoдинa. Koнĸpeтнo тeзи, в ĸoитo ca ce oтглeждaли oвцe, ca нaмaлeли cъc 77% зa cъщия пepиoд.

За меда. Дядо ми и след това баща ми имат пчелин от 60 години. И произвеждат по малко мед за нас и за познати. И много добре зная каква е ситуацията. Все повече пчелари се отказват в България!
Ще добавя, ако не знаете, че за да е чист медът, био и т.н., трябва в радиус от 3км. да няма обработваеми площи, които се пръскат и т.н.
Пак ще кажа, вероятно знаете колко забранени препарати се внасят от Турция. Как всеки пръска безразборно. Как никой не предупреждава пчеларите в България, че ще се пръска в съответния ден и т.н. Както се прави в много други държави. Вероятно тези факти са ви известни?

Цитат
The countries with the highest volumes of honey production in 2019 were Spain (37K tonnes), Romania (31K tonnes) and Hungary (29K tonnes), with a combined 38% share of total production. These countries were followed by Poland, Greece, Germany, France, Bulgaria, Portugal, Croatia, Italy and the Czech Republic, which together accounted for a further 52%.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 11:43 от mitkomitashki

# 305
Сънифарм, Моравско село, Бредас, Хармоника, до нас има един магазин, който работи по предварителна поръчка с една ферма, чието име не знам. Общо взето всички био магазини, тип Зелен имат месо от ферми, разгледайте там. Вижте и тази тема: https://m.bg-mamma.com/?topic=541500

# 306
  • София
Сънифарм, Моравско село, Бредас, Хармоника, до нас има един магазин, който работи по предварителна поръчка с една ферма, чието име не знам. Общо взето всички био магазини, тип Зелен имат месо от ферми, разгледайте там. Вижте и тази тема: https://m.bg-mamma.com/?topic=541500

Зная ги, мерси. И като сме почнали темата, знаете ли каква част от био храните се внасят? И колко от тях идват точно от Германия?

Тия вторите произвеждат и много боклуци, ако ги произвеждат те! Преди седмица купувахме домати от тях - бяха с вкус на джапанка…

P.S. Част от изброените преди няколко месеца нямаха свинско, за пример.

# 307
Eй, добре че сме земя като една човешка длан, та може да си купиш прекрасен имот в селце до Пловдив, после да си пазаруваш качествени мебели от София, качествена риба от Приморско, качествени зеленчуци от Стара Загора, качествен хляб от някоя китна хлебарница до Силистра, и вечер да сядаш в прекрасно заведение с качествени пържоли в Петрич. Само дето бензинът напоследък стана скъп и това обикаляне из цялата територия не вече не е особено практично за болшинството население, иначе има, не е като да няма 😁

# 308
От моравско село купувам зеленчуци и честно казано не ми се различават по вкус от вносните. Качеството им може и да е добро, нищо не казвам, нали са био, но на мен не ми допадат изобщо.

# 309
Аз прекарвам времето си основно в България и Испания. И на двете места живея в хубави райони и от имотите си имам красиви зелени гледки. И на двете места всекидневно посещавам хубави заведения.

Като се похвалим още няколко пъти в темата къде живеем, колко е по-скъпа храната в най-добрите заведения в Испания, каква е цената на качествената храна при нас и т.н.,  това няма да направи България по-добро място!
]
За разлика от теб аз имам обективна представа какво е положението със заведенията в България и Испания (а и в по-голямата част на Европа). Хубаво си запомнил, че хубавите заведения в Испания са скъпи, но удобно пропускаш, че в България заведенията, в които ходя са даже по-хубави като интериор и с подобно качество на храната, а са доста по-евтини и достъпни. Толкова за лъжите, които пишеш по въпроса. За разлика от теб аз мога да живея буквално където поискам по света и съм избрал да прекарвам немалка част от времето точно в България. Явно има защо. Аман от мрънкала, които си мислят, че в чужбина тревата е по-зелена и всичко е цветя и рози.

# 310
  • Бургас
mitko, точно на мен тия приказки не ми ги говори. Нито за торове и пръсканици, нито цитати от медии. От години се занимаваме със земеделие и съм от първа ръка наясно къде, какво и как се гледа в нашата държава. Чак ми стана смешно.
В София можеш да се снабдиш с домашна храна точно толкова лесно (трудно), колкото и в друга столица. Всичко, което ядем вкъщи, идва от производители, които познавам лично. Не пазарувам от големи вериги. И снабдяването ми е елементарно.
Да, и във Франция има хубава храна, но не е лесно достъпна за човек от голям град. Докато бях там, черешите бяха 10 евро. Тук - 5 лв. Гледани на 100 км от града, в който живея и от човек, когото познавам.
В България добрата храна е евтина и лесно достъпна. Това ще ти го каже всеки чужденец.

# 311
За разлика от теб аз имам обективна представа какво е положението със заведенията в България и Испания (а и в по-голямата част на Европа). Хубаво си запомнил, че хубавите заведения в Испания са скъпи, но удобно пропускаш, че в България заведенията, в които ходя са даже по-хубави като интериор и с подобно качество на храната, а са доста по-евтини и достъпни. Толкова за лъжите, които пишеш по въпроса. За разлика от теб аз мога да живея буквално където поискам по света и съм избрал да прекарвам немалка част от времето точно в България. Явно има защо. Аман от мрънкала, които си мислят, че в чужбина тревата е по-зелена и всичко е цветя и рози.
Мъфин, живеем във време, в което всички пътуват и могат да изказват различни мнения, но да си мислят че само техните са обективни, и то в цитати като първите изречения в поста ти, е малко странно. Най малкото, защото тук всички сме анонимни и въобще не знаеш кой как живее в реала.

Вкусната храна малко се влияе от хипстърски шик амбиент, което го имаше преди 10г в Европа, но слава Богу отшумя.

Аз февруари влязох в страхотно вегетарианско ресторантче - интериорът -з абележителен, обслужването - невероятно. Поръчах супата на деня - много вкусна! Второто беше български специалитет. Беше толкова пресолено, нямаше как да го свърша. Това са елементарни неща. И най-впечатляващият интериор не може да компенсира елементарни грешки. Това изисква традиация, постоянно високо качество, обучаване на персонал. Аз предпочитам автентично, вкусно, чисто и на време сервирано пред страхотни интериори и любезни келнери.

Скрит текст:

България има страхотен потенциал, само че въобще нереализиран все още. Холандия е вторият/трети по износ на храни в света производител, а им виж климата, почвите и т.н.

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 15:34 от ierldan

# 312
Абсолютен балон : Гео Милев ремонтиран панел или Епк 13 етаж, ремонт 25 000 лв има тук (занимавам се с ремонти и мога да твърдя) + кухня и уреди 15 000 лв. Останалото е спекулация до половин милион лева
 https://m.olx.bg/d/ad/prodava-chetiristaen-apartament-kv-geo-mil … D368-ID8Q7Xl.html

2017 г търсехме тристаен панел 90 кв м, в Надежда купихме за 60 000 Евро. Понеже сме живяли в Гео Милев - Редута (но мъжът ми не искаше да се връщаме по ред причини), не взехме там. Разликата не беше грандиозна, за ремонт панел 90 кв м имаше доста предложения за 80-90 000 Евро, беше ни в бюджета, не е било фактор. В момента това са нереални цени. Както разбира се и Надежда панел 140к Евро и пр.

# 313
Абсолютен балон : Гео Милев ремонтиран панел или Епк 13 етаж, ремонт 25 000 лв има тук (занимавам се с ремонти и мога да твърдя) + кухня и уреди 15 000 лв. Останалото е спекулация до половин милион лева
 https://m.olx.bg/d/ad/prodava-chetiristaen-apartament-kv-geo-mil … D368-ID8Q7Xl.html

2017 г търсехме тристаен панел 90 кв м, в Надежда купихме за 60 000 Евро. Понеже сме живяли в Гео Милев - Редута (но мъжът ми не искаше да се връщаме по ред причини), не взехме там. Разликата не беше грандиозна, за ремонт панел 90 кв м имаше доста предложения за 80-90 000 Евро, беше ни в бюджета, не е било фактор. В момента това са нереални цени. Както разбира се и Надежда панел 140к Евро и пр.

Много повече струва тоя ремонт. Според мен  не се занимавате с ремонти.

# 314
Мъфин, живеем във време, в което всички пътуват и могат да изказват различни мнения, но да си мислят че само техните са обективни, и то в цитати като първите изречения в поста ти, е малко странно. Най малкото, защото тук всички сме анонимни и въобще не знаеш кой как живее в реала.
Едно е да пътуваш, а съвсем различно да поживееш повечко на дадено място. Специално ти си писал достатъчно за себе си за да знам какво работиш, в кой район живееш и какви са ти възможностите.

Общи условия

Активация на акаунт