Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 63

• 38 295
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Ходили сме там. Много е хубаво. Ако можете отивайте на гости Simple Smile
Тя не може ли да вземе баща ви?

# 406
ОК, да сравним с България: закръглено, за 400хил цена в лева на жилище това са 21г по 1600 кинта на месец. Това е средностатистическата нали? Обаче статистиката за средната заплата е доста изкривена заради шепата хора с огромни доходи, така че спокойно се класираме и над Хонг Конг по недостъпност Wink

Да, ама не съвсем, защото ако заплатите в провинцията не са като в София, то и жилищата там съвсем не са по 400 000 лева, а пъти по-малко.

Ем баш така си е. Средната заплата в Сф за март месец е 2340 лв бруто, т.е. 1815 лв. нето. Ако заплатата на единия родител върви за изплащане на жилището, а останалите членове по някакъв начин преживяват със заплатата на другия, едва ли ще съберат въпросните 400К за по-малко от 20 години.
И към това трябва да е имал някакви пари самоучастие, а как точно се живее с 1800лв за всичко за трима примерно не знам. А какво става, ако утре единия е няколко месеца без работа, карат на фотосинтеза ли? Не вярвам да успеят да спестяват от тези 1800лв.

# 407
Такива хора взимат 2ст за 100к евро макс. Дори така се молят лихвите да не се вдигнат. Вноската им е мн по-малка от 1800лв. То при старите цени семейство не може да живее с 1800лв камо ли при текущи цени на храна и гориво.

# 408
  • Бургас
И откъде ги изкопахте тия 1800 лв., направо не знам. Който и калкулатор на банка да отворите, при кредит с продължителност 30-35 г., вноската е много далеч от 1800 лв. А в по-малките градове и жилищата са по-евтини, не са 100 К.
Моята стратегия винаги е била - максимално дълъг период - ниска вноска - спестяване - предсрочно погасяване.
Наем=пари на вятъра. Освен ако не става дума за бизнес имот.
Макар че давам жилища под наем и наемателите ми очевидно са на противоположното мнение.

# 409
Ходили сме там. Много е хубаво. Ако можете отивайте на гости Simple Smile
Тя не може ли да вземе баща ви?
Не, не е за нея това начинание.
Каквато ще да е вноската, без значение, в кой град все още наемите са по-ниски и като месечен разход малко по-приемливи.

# 410
Аз като казвам, че с бърза скорост се оформя прослойка от вечни наематели, веднага се почва "не, в народопсихологията е да се купи имот на всяка цена." Дано след време пенсиите да позволяват плащането на наем, защото не всеки има къде да отиде след края на силните си години.

# 411
Дано! И аз това мисля в последно време, за това съм се замечтала за селски имот.

# 412
Дано! И аз това мисля в последно време, за това съм се замечтала за селски имот.

Селски не, но такъв в малък град е отлична алтернатива. Много се радвам, че миналата година вместо да се забия с една тристайка в Гео Милев, си взех къща в град в Югозападна България за същите пари. Хубаво е, че може да се работи отдалечено и че пътищата са хубави, ако все пак се наложи да се ходи до София от време на време.

# 413
Цитат
Дано след време пенсиите да позволяват плащането на наем, защото не всеки има къде да отиде след края на силните си години.
Аз мисля,че ще се върнат откъдето са дошли.Много мои наематели са споделяли това.Дошли заради работа,но си искат в техният град.Децата като пораснат да решават.Аз отдавна не съм оптимист за издръжка в бъдеще от наем.Освен ако не е супер скъп и вървежен имот.

# 414
  • София
Майка ми пък си купи 4 декара двор с бунгало и 5 кострукции за оранжерии за 40хил. Евро. Еми сравнявам със сливенските села около мен- къщи по 100хил. Лева, цигани и никаква работа...

Дори не зная какво да напиша. Поредно доказателство, че има нещо сбъркано в нашата държава и народ!
Тук някакви ниви, които не са в регулация, по 1 декар, се продават за толкова пари.
Да не говорим, че в почти всички села нямаме никаква инфраструктура, за работа и т.н. да не говорим.
Ние вече активно гледаме за къща в някое село близо до голям град и имотите, които се предлагат са покъртителни...

# 415
ЗЛОДЕИДА и тя ли го купи в Южна Франция. Аз пък вчера в басеина се заприказвах с една немска бабка, която ми каза че била в София 2005 и след това решила и си купила един апартамент в Драгалевци и едно място някъде между Варна и Бургас. Не била ходила от години, били замразени нещата и , но си мислила ако продължава да се скапва положението в Германия да ходи да сади домати и да си самопроизвежда неща. Доста идилистично, но някак и беше хрумнало.
Само да кажа не си измислям и аз бях много oчудена. Пита ме нещо и аз като и отговорих ме попита кой ми е ориг. език . Като казах че е български се започна с редовните @довиждане, благодаря, време, сметка @... и после се разприказва от къде съм , тя какво имала и т.н. но не я доизслушах, трябваше да тръгвам.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 07:50 от bella-ciao

# 416
От една страна е абсурд да очакваш в бъдеще пенсиите да стигат за наем, защото пенсионните фондове са пред фалит. При застаряващо население няма как да се поддържат пенсиите.  Но от др страна, предлагането на квартири ще е толкова голямо, че може дори и разорени фондове да дават пренсии, с които човек да си позволи да е на квартира.

# 417
Цитат
Дано след време пенсиите да позволяват плащането на наем, защото не всеки има къде да отиде след края на силните си години.
Аз мисля,че ще се върнат откъдето са дошли.Много мои наематели са споделяли това.Дошли заради работа,но си искат в техният град.Децата като пораснат да решават.Аз отдавна не съм оптимист за издръжка в бъдеще от наем.Освен ако не е супер скъп и вървежен имот.
То да се върнат, от където са дошли, ама ако нямат и там имот или нещо наследствено, пак ще трябва да са под наем.

# 418
То и да имаш наследствено в родния град, ако сте повече от един наследници кой от всички се връща да живее там и какво правят останалите?

# 419
Има села , в които се продават къщи с дворове за 1000 лв. И сега познавам безимотни пенсионери, които си решават проблемите , купувайки такива къщи. В България много малко хора са съвсем без имот . В села, малки градчета всички почти имат по нещо. А и като си пенсионер , никак не е задължително точно в София или в голям град да си под наем. Така, че наемният пазар ще бъде повлиян само от активно работещите и техните възможности да си купят жилище. В момента го движат и млади хора , в 20-те си години, които излизат под наем , напускат жилището на родителите си. Нещо , което не се случваше една генерация назад. Хората си живееха при мама и тати до сватбата или докато си купат свое жилище.

Общи условия

Активация на акаунт